ECONOMIE
MADR invită fermierii la încheierea contractelor și solicitarea apei pentru irigații
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, îndeamnă fermierii să încheie contracte pentru irigarea culturilor în contextul lipsei precipitațiilor în multe regiuni ale țării, anunțând că prin infrastructura de îmbunătățiri funciare se poate asigura apă gratuită până la punctele de livrare.
![](https://radio.ceccarfm.ro/wp-content/uploads/2020/04/madr-invita-fermierii-la-incheierea-contractelor-si-solicitarea-apei-pentru-irigatii-s7687.jpg)
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, îndeamnă fermierii să încheie contracte pentru irigarea culturilor în contextul lipsei precipitațiilor în multe regiuni ale țării, anunțând că prin infrastructura de îmbunătățiri funciare se poate asigura apă gratuită până la punctele de livrare.
„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), aduce la cunoștința tuturor fermierilor că prin infrastructura de îmbunătățiri funciare se poate asigura apă gratuită până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte pentru anul 2020. MADR, prin ANIF, suportă cheltuielile aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigații la stațiile de punere sub presiune și alte puncte de livrare, respectiv costul apei și costul energiei electrice pentru pomparea apei de irigații, prin fonduri asigurate de la bugetul de stat, în baza contractelor multianuale/sezoniere. În acest sens, MADR, prin ANIF și Direcțiile pentru agricole județene, încurajează și sprijină toți fermierii pentru încheierea contractelor sezoniere/multianuale, având ca obiect livrarea apei pentru irigații, în vederea asigurării unui nivel corespunzător de umiditate a solului, care să permită sau să stimuleze creșterea productivității agricole”, se arată într-un comunicat al MADR citat de Agerpres. Informarea vine în contextul lipsei precipitațiilor în multe regiuni ale țării, al regimului termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit din ultimele luni și raportat la situația actuală privind necesitatea creșterii producțiilor agricole.
Din datele prezentate de ANIF rezultă că suprafața totală pregătită pentru contractare și aplicare a irigațiilor este de 1.045.183 ha, fiind deservite de infrastructura de îmbunătățiri funciare funcționabilă, din care 1.800 km de canale.
ANIF a încheiat, până în prezent, 747 contracte, din care 620 multianuale și 127 sezoniere, pentru o suprafață totală de 830.242 ha.
Pe fondul măsurilor luate pentru a preîntâmpina răspândirea coronavirusului, în această perioadă, contractele se vor transmite în format electronic, la adresele de e-mail comunicate pe site-urile filialelor teritoriale și al unității centrale a ANIF: www.anif.ro.
Potrivit sursei citate, în cazul fermierilor care nu au posibilitatea transmiterii unui e-mail/ fax, aceștia se pot adresa filialelor teritoriale ale ANIF, în vederea programării pentru semnarea contractelor. Modelul de Contract multianual/sezonier pentru asigurarea nivelului optim al apei de irigații la stațiile de punere sub presiune și alte puncte de livrare este pus la dispoziția fermierilor prin afișare pe site-ul MADR și pe site-ul ANIF.
ECONOMIE
UE a lansat inițiativa InvestAI pentru a mobiliza investiții în valoare de 200 de miliarde euro în inteligența artificială
![](https://radio.ceccarfm.ro/wp-content/uploads/2025/02/Image-17.jpeg)
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat marți, în cadrul Summitului de acțiune privind inteligența artificială (IA) de la Paris, InvestAI, o inițiativă de mobilizare a 200 de miliarde euro pentru investiții în IA, inclusiv un nou fond european de 20 de miliarde euro pentru gigafabrici de IA, a anunțat Executivul comunitar, într-un comunicat. „Această infrastructură IA de mari dimensiuni este necesară pentru a permite dezvoltarea deschisă și colaborativă a celor mai complexe modele de IA și pentru a face din Europa un continent al IA“, se menționează în comunicat.
„IA ne va îmbunătăți asistența medicală, va stimula cercetarea și inovarea și ne va stimula competitivitatea. Dorim ca IA să fie o forță a binelui și a creșterii. Facem acest lucru prin propria noastră abordare europeană – bazată pe deschidere, cooperare și talent excelent. Dar abordarea noastră încă mai trebuie să fie supraîncărcată. Acesta este motivul pentru care, împreună cu statele noastre membre și cu partenerii noștri, vom mobiliza capital fără precedent prin intermediul InvestAI pentru gigafabricile europene din domeniul IA. Acest parteneriat public-privat unic, asemănător unui CERN pentru IA, va permite tuturor oamenilor de știință și întreprinderilor noastre – nu doar celor mai mari – să dezvolte cele mai avansate modele foarte mari necesare pentru a face din Europa un continent al IA“, a declarat Ursula von der Leyen, citată în comunicat.
La rândul său, președinta Băncii Europene de Investiții (BEI), Nadia Calviño, a declarat: „Împreună cu Comisia Europeană, Grupul BEI își intensifică sprijinul pentru inteligența artificială, un factor-cheie al inovării și al productivității în Europa“.
Fondul InvestAI al UE va finanța patru viitoare gigafabrici de IA din întreaga UE. Noile gigafabrici de IA vor fi specializate în formarea celor mai complexe, foarte mari modele de IA. Astfel de modele de generație următoare necesită o infrastructură informatică extinsă pentru progrese în domenii specifice, cum ar fi medicina sau știința. Gigafabricile vor avea aproximativ 100 000 de cipuri AI de ultimă generație, de aproximativ patru ori mai mult decât fabricile AI înființate chiar acum.
Gigafabricile finanțate prin InvestAI vor fi cel mai mare parteneriat public-privat din lume pentru dezvoltarea unei inteligențe artificiale de încredere. Acestea vor servi modelului european de inovare deschisă, bazată pe cooperare, cu accent pe aplicații industriale complexe și esențiale pentru îndeplinirea misiunilor. Scopul este ca fiecare companie, nu numai cei mai mari jucători, să poată accesa puterea de calcul la scară largă pentru a construi viitorul.
InvestAI va include un fond stratificat, cu acțiuni cu diferite profiluri de risc și rentabilitate. Bugetul UE ar reduce riscul investițiilor altor parteneri. Finanțarea inițială a Comisiei pentru InvestAI va proveni din programele de finanțare existente ale UE care au o componentă digitală, cum ar fi programul Europa digitală și Orizont Europa, precum și InvestEU. Statele membre pot contribui, de asemenea, prin programarea fondurilor din pachetele lor de coeziune.
Comisia a anunțat deja primele șapte fabrici de IA în decembrie și va anunța în curând următoarele cinci. Sprijinul existent pentru fabricile de IA, în valoare de 10 miliarde euro, cofinanțat de UE și de statele membre, este deja cea mai mare investiție publică în IA din lume și va debloca de peste zece ori mai multe investiții private. Acesta oferă deja un acces masiv la supercalculatoare pentru întreprinderile nou-înființate și pentru industrie.
ECONOMIE
AFIR prelungește până la 31 martie 2025 sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare prin Schema pentru Energie regenerabilă
![](https://radio.ceccarfm.ro/wp-content/uploads/2025/02/Image-18.jpeg)
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță prelungirea până la data de 31 martie 2025 a sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare prin Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. „Reamintim că sesiunea de primire a cererilor de finanțare este în derulare și fost deschisă în data de 24 decembrie 2024, data limită de depunere fiind stabilită inițial 28 februarie 2025. Ca urmare a solicitărilor transmise AFIR de către potențialii beneficiari, a fost decisă prelungirea sesiunii pentru a putea asigura implementarea tehnică și financiară în condiții optime”, precizează instituția, într-un comunicat.
Fondurile totale disponibile pentru finanțarea proiectelor eligibile depuse în această sesiune se ridică la 150 milioane euro.
Valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul acestei Scheme ajunge până la 100% din costurile eligibile. Fondurile nerambursabile pe care le poate obține un proiect pentru energie eoliană sunt în valoare de 700.000 euro/ MW indiferent de capacitatea instalată, iar pentru energia solară fondurile ajung la 550.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW sau la 650.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv.
Beneficiarii eligibili prin Schema de Energie pot fi întreprinderile din sectorul agricol sau din sectorul industriei alimentare, legal constituite și înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și Organizații/ federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/ FOUAI).
Prin intermediul Schemei de sprijin vor primi finanțare proiectele care au ca obiectiv realizarea capacităților noi (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW) de producere energie electrică, cu sau fără stocare, din surse solare, precum și din surse eoliene.
Finanțarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
În vederea întocmirii documentației necesare accesării acestei finanțări, solicitanții au la dispoziție Ghidul solicitantului și anexele aferente Schemei pentru energie regenerabilă pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Finanțare sau accesând linkul Detalii și Anexe Schemă ENERGIE – Portalul AFIR – informații PS 2027 și depunere proiecte Online.
ECONOMIE
Din 10 februarie, românii pot investi în titlurile de stat Tezaur
![](https://radio.ceccarfm.ro/wp-content/uploads/2025/02/Image-16.jpeg)
Românii pot investi, începând de astăzi, 10 februarie, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu dobânzi anuale de 6,95%, 7,65% și, respectiv, 7,95%, a anunțat Ministerul Finanțelor (MF). Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.
Potrivit comunicatului MF, prima ediție Tezaur din 2025, desfășurată în perioada 13 ianuarie – 7 februarie, a marcat un record istoric, cu 5 miliarde de lei investiți de români, „ceea ce confirmă interesul crescut și încrederea în economisirea prin intermediul titlurilor de stat, ca alternativă sigură și avantajoasă”.
Titlurile de stat pot fi cumpărate astfel:
▪ între 10 februarie 2025 – 6 martie 2025 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online, cei interesați pot accesa Ghid Tezaur online și Tezaur online;
▪ între 10 februarie 2025 – 7 martie 2025 de la sediul unităților Trezoreriei Statului;
▪ între 10 februarie 2025 – 6 martie 2025 în mediul urban și 10 februarie 2025 – 5 martie 2025 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale CN Poșta Română SA.
„Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile. Dobânda este anuală și se plătește la datele de plată prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri”, precizează MF.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări ale acestuia sunt publicate la secțiunea Titluri de stat pentru populație și pe website-ul C.N. Poșta Română S.A.
Ghidul pentru cei care vor să economisească prin intermediul programului Tezaur poate fi accesat aici.
-
ÎNREGISTRĂRIacum 6 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 04.02.2025
-
ECONOMIEacum 5 zile
AFIR prelungește până la 31 martie 2025 sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare prin Schema pentru Energie regenerabilă
-
ECONOMIEacum 6 zile
ANAF a actualizat modelul și conținutul formularelor și documentelor utilizate în activitatea de control a DGAF
-
ECONOMIEacum 6 zile
UNSICAR: România, pe locul trei în Europa la deficitul de protecție prin asigurări pentru catastrofe naturale
-
ECONOMIEacum 6 zile
UE intenționează să simplifice regulile pentru subvențiile agricole
-
PROFESIA CONTABILĂacum 5 zile
Document IFAC „Revizuiri ale Codului referitoare la definiția echipei misiunii și a auditurilor grupurilor”, disponibil în limba română
-
PROFESIA CONTABILĂacum 5 zile
Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 10 februarie 2025
-
ECONOMIEacum 5 zile
UE a lansat inițiativa InvestAI pentru a mobiliza investiții în valoare de 200 de miliarde euro în inteligența artificială