Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 8 noiembrie 2024

Radio CECCAR FM

etaf

Miniștrii de finanțe ai UE au ajuns la un acord cu privire la pachetul ViDA integral

Miniștrii de finanțe ai UE au ajuns la un acord referitor la pachetul integral privind TVA în era digitală (ViDA) în cadrul reuniunii lor de marți, 5 noiembrie. Propus inițial de Comisia Europeană în decembrie 2022, pachetul ViDA are ca scop modernizarea sistemului de TVA al UE în paralel cu transformarea digitală. Progresele au stagnat luni de zile, în principal din cauza propunerii de regulă privind „furnizorii desemnați” pentru platformele digitale în sectoarele cazării pe termen scurt și al transportului de călători. Această normă privind furnizorii desemnați, care ar face platformele online responsabile de colectarea TVA în numele utilizatorilor lor, s-a confruntat cu rezistență din partea Estoniei, în special din cauza îngrijorărilor că ar putea afecta negativ micii comercianți care se încadrează sub pragul de înregistrare în scopuri de TVA. O propunere de compromis, prezentată de președinția maghiară a Consiliului UE, a depășit impasul, permițând statelor membre să scutească IMM-urile de această regulă și introducând o perioadă de tranziție în care regula furnizorilor desemnați va fi voluntară începând cu 1 iulie 2028 și obligatorie începând cu 1 ianuarie 2030. Alte părți ale pachetului au fost deja convenite provizoriu în mai 2024. Conform noilor norme, facturarea electronică va deveni sistemul implicit pentru tranzacțiile transfrontaliere, deși statele membre pot permite în continuare facturi pe suport de hârtie pentru tranzacțiile naționale. Facturile electronice transfrontaliere vor trebui să respecte standardele UE și vor trebui să fie emise în termen de 10 de zile de la data facturării, oferind mai multă flexibilitate decât dispoziția inițială de două zile propusă de Comisia Europeană. Dispozițiile de raportare digitală intra-UE, care vor începe în 2030, vor înlocui situațiile recapitulative actuale cu dispoziții de raportare în timp real, inclusiv puncte de date extinse, cum ar fi detaliile bancare, pentru a facilita urmărirea fiscală. Miniștrii de finanțe au decis să prelungească termenele de raportare de la două la cinci zile după emiterea unei facturi electronice. În plus, va fi creată o nouă bază de date centralizată pentru sistemul de schimb de informații privind TVA (VIES) pentru colectarea și gestionarea datelor. Pachetul ViDA extinde, de asemenea, sistemul de înregistrare în scopuri de TVA al ghișeului unic (OSS – One-Stop Shop) până la jumătatea anului 2028, simplificând colectarea TVA în statele membre și reducând necesitatea înregistrării multiple pentru tranzacțiile transfrontaliere de B2C. Acest acord politic deschide calea către mult așteptata adoptare formală a pachetului ViDA, după o reconsultare a Parlamentului European. Toate textele juridice sunt disponibile aici.

Principalele aspecte ce reies din audierea de confirmare a comisarului desemnat pentru impozitare

Wopke Hoekstra, comisarul desemnat pentru climă, zero emisii, creștere curată, de asemenea responsabil cu impozitarea, a fost chestionat de eurodeputați joi, 7 noiembrie, în cadrul procesului de verificare a Parlamentului European. În observațiile sale introductive, dl Hoekstra se concentrează pe alinierea politicilor fiscale cu obiectivele de mediu și pe simplificarea cadrului fiscal al UE. El și-a subliniat angajamentul față de impozitarea favorabilă tranziției climatice, inclusiv închiderea negocierilor referitoare la Directiva privind impozitarea energiei, explorarea unor noi modalități de ecologizare a sistemului TVA și analizarea unei forme de taxă pentru aviație. Celelalte priorități ale mandatului său vor fi simplificarea sistemului fiscal al UE, eliminarea lacunelor fiscale și avansarea luptei împotriva fraudei fiscale. Ca răspuns la întrebările eurodeputaților, el și-a clarificat în continuare poziția privind concurența fiscală, armonizarea fiscală și unanimitatea în domeniul fiscal. Întrebat despre cum plănuiește să avanseze activitatea la nivel internațional în ceea ce privește pilonul 1, comisarul desemnat a declarat că rămâne pe deplin angajat într-o abordare multilaterală a impozitării digitale, recunoscând în același timp că, în cazul în care negocierile eșuează, va convoca miniștrii de finanțe pentru a găsi o soluție la nivelul UE. Tratând anumite critici legate de implicarea sa în Pandora Papers și poziția anterioară în firma de consultanță McKinsey, el a clarificat legalitatea investiției sale și și-a asigurat independența față de legăturile corporative anterioare. Înregistrarea audierii este disponibilă aici. În urma audierii, majoritatea grupurilor politice i-ar fi dat undă verde lui Hoekstra. Grupurile Stânga și Europa Națiunilor suverane (ESN) au votat împotriva numirii sale, în timp ce grupul Patrioții pentru Europa (PFE) s-a abținut. Parlamentul European trebuie, de asemenea, să solicite adăugarea „impozitării” la titlul portofoliului său.

Principalele aspecte ce reies din audierea de confirmare a comisarului desemnat pentru simplificare

În cursul audierii sale de confirmare de joi, 7 noiembrie, Valdis Dombrovskis, comisarul desemnat pentru economie și productivitate, implementare și simplificare, s-a angajat să trateze birocrația excesivă din cadrul UE, recunoscând impactul negativ al acesteia asupra creșterii economice și a investițiilor. Comisia va începe prin testarea rezistenței legislației existente, explică Valdis Dombrovskis, concentrându-se asupra domeniilor prioritare identificate de părțile interesate ca fiind cele mai împovărătoare și va prezenta propuneri de simplificare în primul program de lucru al Comisiei, care va veni în primele 100 de zile ale noii Comisii.  Fiecare comisar va fi responsabil pentru acest exercițiu în portofoliul său, în timp ce va avea sarcina de a coordona activitatea.  El a mai explicat că analiza nu va fi făcută legislație cu legislație, ci prin utilizarea unei abordări bazate pe sector sau pe lanțul valoric, analizând, de asemenea, interacțiunile și efectele cumulative ale diferitelor legislații. Primele domenii care au reiești din consultările cu părțile interesate sunt raportarea în materie de sustenabilitate, protecția datelor, energia, fondurile UE, impozitarea, agricultura și normele în materie de concurență. Multe dintre ele sunt, de asemenea, identificate în raportul Draghi. Acesta a afirmat că va fi folosită o abordare centrată pe utilizator, audiind părțile interesate care aplică normele UE pe teren, a afirmat el, și va fi urmărită prin rapoarte anuale automate către Parlamentul European și Consiliu. El a asigurat eurodeputații că simplificarea nu înseamnă dereglementare. Înregistrarea audierii este disponibilă aici. Audierile comisarilor desemnați vor continua până la 12 noiembrie. Conferința președinților de comisii a Parlamentului European va evalua rezultatul tuturor audierilor și va transmite recomandarea sa Conferinței președinților, care va decide în cele din urmă dacă închide audierile în cadrul reuniunii sale din 21 noiembrie. Întreaga Comisie trebuie să fie aleasă cu o majoritate simplă a voturilor exprimate în plen. Votul este programat să aibă loc la 27 noiembrie la Strasbourg. Dacă totul va decurge conform planului, noua Comisie Europeană va prelua mandatul la 1 decembrie 2024.

Liderii UE adoptă Declarația de la Budapesta privind competitivitatea UE

Liderii UE s-au reunit în perioada 7-8 noiembrie, la Budapesta, pentru o reuniune informală. Joi seara, aceștia au organizat o dezbatere strategică privind relațiile transatlantice ale UE având în vedere realegerea președintelui Donald Trump. Vineri, aceștia au discutat și au adoptat o declarație privind competitivitatea UE (așa-numita Declarație de la Budapesta). Declarația salută rapoartele Mult mai mult decât o piață ale lui Enrico Letta și Viitorul competitivității europene ale lui Mario Draghi, care identifică provocările critice și fac recomandări orientate spre viitor. Liderii UE spun că: „Ele oferă o bază solidă pe care ne vom promova ambițios munca”. În acest scop, aceștia invită în mod special Comisia să prezinte, până în iunie 2025, o nouă strategie cuprinzătoare pe orizontală privind aprofundarea pieței unice, inclusiv o foaie de parcurs cu calendare și etape clare. Liderii UE solicită, de asemenea, lansarea unei „revoluții a simplificării care să asigure un cadru de reglementare clar, simplu și inteligent pentru întreprinderi și să reducă drastic sarcinile administrative, de reglementare și de raportare, în special pentru IMM-uri”„Trebuie să adoptăm o mentalitate încurajatoare, bazată pe încredere, care să permită afacerilor să prospere fără reglementări excesive. Printre obiectivele-cheie care trebuie puse în aplicare fără întârziere se numără formularea de propuneri concrete privind reducerea dispozițiilor de raportare cu cel puțin 25% în prima jumătate a anului 2025”, se arată în declarație. În timp ce o versiune anterioară menționa că o armonizare sporită a aspectelor fiscale în cadrul pieței unice ar încuraja productivitatea și creșterea, toate referințele la impozite au dispărut din versiunea finală.

Subcomisia FISC va discuta viitorul politicii fiscale europene și internaționale

La 21 noiembrie 2024, Subcomisia FISC a Parlamentului European va găzdui un schimb de opinii cu oficiali ai Organizației Națiunilor Unite (ONU), OCDE și Comisiei Europene pentru a discuta situația actuală și viitorul politicilor fiscale europene și internaționale. Evoluții precum reforma fiscală globală de referință convenită în octombrie 2021 și lucrările recente privind o convenție-cadru a ONU referitoare la cooperarea internațională suscită mai multe întrebări cu privire la viitoarea guvernanță globală a elaborării politicilor fiscale pe care eurodeputații ar dori să le discute. Schimbul de opinii se va concentra pe rolul pe care ONU îl va juca în domeniul fiscal, pe cooperarea sa cu OCDE și pe rolul pe care UE îl va avea în ambele foruri. Eurodeputații FISC vor discuta aceste chestiuni cu Sanya Gbonjubola (Organizația Națiunilor Unite), Manal Corwin (OCDE) și Gerassimos Thomas (Comisia Europeană) (urmează să fie confirmat).

Ziua certitudinii fiscale 2024 la OCDE 

OECD va găzdui vineri, 15 noiembrie, Ziua certitudinii fiscale 2024. Evenimentul va permite factorilor de decizie în materie de fiscalitate, administrațiilor fiscale, reprezentanților mediului de afaceri și altor părți interesate să facă bilanțul ordinii de zi privind certitudinea fiscală. Pe ordinea de zi a reuniunii se află o prezentare a statisticilor privind procedura de acord mutual (MAP) din 2023 și Acordul de stabilire a prețului în avans (APA), o sesiune despre aspectele legate de securitatea fiscală ale pilonului doi și o sesiune despre cum se poate trece de la soluționarea litigiilor la prevenirea litigiilor. Reuniunea este programată să aibă loc pe Zoom.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș, 20 DE ANI – ARC PESTE TIMP

Radio CECCAR FM

La 15 noiembrie 2024, CECCAR Maramureș a participat, prin conducerea filialei, la evenimentul Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș 20 de ani – Arc peste timp, desfășurat la Baia Mare. Evenimentul a reunit invitați speciali, reprezentanți ai unor instituții și organisme profesionale cu care consilierii juridici colaborează direct, alături de membri ai comunității juridice și economice locale.

Conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, președintele Consiliului Filialei CECCAR Maramureș, a prezentat activitățile și acțiunile în care se intersectează profesiile de consilier juridic și expert contabil, contribuind astfel la susținerea mediului economic și juridic.

În cadrul evenimentului, CECCAR Maramureș a oferit o diplomă de excelență pentru decanul Colegiului Consilierilor Juridici Maramureș, Nicușor Marin Blaga, pentru contribuțiile organizației în cele două decenii de activitate.

Galerie foto

CECCAR Maramureș, la aniversarea a 20 de ani a Colegiului Consilierilor Juridici CECCAR Maramureș, la aniversarea a 20 de ani a Colegiului Consilierilor Juridici CECCAR Maramureș, la aniversarea a 20 de ani a Colegiului Consilierilor Juridici

file with image and text inside it

Loading…

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil

Radio CECCAR FM

Luni, 11 noiembrie 2024, la sediul CECCAR Filiala Mehedinți, a avut loc Conferința de deschidere a proiectului regional Educația economică – de la teorie la practică, organizat în parteneriat  cu Colegiul Național Economic „Theodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, un demers dedicat promovării cunoștințelor economice și dezvoltării abilităților practice în rândul tinerilor.

Din partea CECCAR Mehedinți, la evenimentul cu tema Rolul contabilității în managementul afacerilor au participat Emil Costinel Tiucă, președintele Consiliului Filialei, Simona Firulescu, coordonatorul filialei, și Mirela Benedicta Filip, auditor de calitate. Instituțiile partenere au fost reprezentate prin Alin Tomoescu, inspector școlar general, Claudia Nănuți, directorul Colegiului Național Economic „Theodor Costescu”, și Roxana Maria Ispas, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor din Drobeta-Turnu Severin, alături de cadrele didactice implicate și un număr de aproximativ 50 de elevi și studenți.

În deschidere, președintele CECCAR Mehedinți a prezentat un studiu de caz, ilustrând modul în care deciziile contabile informate pot influența pozitiv performanța unei afaceri. Analiza a inclus elemente esențiale precum optimizarea costurilor, strategii de investiții, gestionarea riscurilor și măsuri de îmbunătățire a performanței financiare.

De asemenea, reprezentanții instituțiilor partenere au subliniat importanța contabilității ca pilon fundamental al managementului financiar, accentuând rolul acesteia în reflectarea fidelă a situației patrimoniale și a rezultatelor financiare ale unei companii.

Evenimentul a fost marcat de o interacțiune dinamică între elevi și invitați, aceștia adresând întrebări reprezentanților CECCAR despre activitățile organismului profesional și rolul său în gestionarea profesiei contabile.

Galerie foto

CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR și Edenred au lansat un parteneriat strategic pentru sprijinirea mediului de afaceri și promovarea capitalismului responsabil

Radio CECCAR FM

CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), cel mai mare organism profesional din domeniul financiar-contabil din Sud-Estul Europei, cu peste 47.000 de membri, experți contabili și contabili autorizați, și Edenred, lider în industria de beneficii extrasalariale, și-au unit forțele într-un parteneriat strategic care are ca scop promovarea capitalismului responsabil ca măsură de dezvoltare a mediului de afaceri, de îndeplinire a obiectivelor sociale. Programul național de educație pentru sustenabilitate în afaceri este destinat atât profesioniștilor contabili, cât și partenerilor acestora, antreprenorii.

Lansarea parteneriatului a fost marcată printr-un workshop desfășurat la Timișoara, care a reunit peste 50 de profesioniști contabili și antreprenori. Acesta este primul dintr-o serie de evenimente care vor continua în diverse regiuni din țară și prin intermediul cărora se asigură sprijin pentru economia locală și se încurajează dezvoltarea de modele de business sustenabile.

Întrucât IMM-urile reprezintă baza dezvoltării economiei locale moderne și contribuie la crearea de noi locuri de muncă, sunt necesare programe și acțiuni care să le sprijine în acest scop. În România, IMM-urile reprezintă 99,7% din numărul total de întreprinderi, aproximativ 66% din totalul locurilor de muncă din sectorul privat nefinanciar și aproximativ 56% din valoarea adăugată brută (VAB), arată datele prezentate în 2023 de Banca Europeană de Investiții.

Acest parteneriat este parte din campania lansată de CECCAR în luna septembrie a acestui an, #SăFacemBine, și vine ca răspuns la nevoia de a crește gradul de responsabilitate socială în companiile din România și de a spori nivelul de înțelegere a avantajelor aduse de adoptarea unor modele de business orientate spre capitalism responsabil, prin consolidarea colaborării dintre profesioniștii contabili și antreprenori.

Prin workshop-uri și seminare organizate la nivel național, se expun aspecte sociale ale capitalismului responsabil, mecanism susținut de sistemul fiscal actual, axate pe avantajele fiscale și non-fiscale ale beneficiilor extrasalariale (tichete de masă, vacanță, cultură și cadou) oferite angajaților. Totodată, se discută despre cum pot fi fructificate aceste beneficii, despre modul în care acestea contribuie la îndeplinirea obiectivelor ESG (Environmental, Social, Governance) ale organizațiilor și despre latura care ajută antreprenorii să folosească astfel de beneficii pentru atragerea de talente și retenția angajaților, precum și despre modalități de optimizare a costurilor la nivelul companiilor.

Alăturarea, în calitate de partener strategic, la campania #SăFacemBine reafirmă angajamentul nostru de a îmbunătăți calitatea vieții angajaților și antreprenorilor, sprijinind totodată comunitatea locală de business. Suntem convinși că investiția în educația financiară și în bunăstarea angajaților este cheia către un viitor prosper și sustenabil pentru afacerile mici și mijlocii din România, iar acest parteneriat va  contribui la un mediu de afaceri mai sănătos. De asemenea, la Edenred știm că IMM-urile sunt fundamentul dezvoltării economiei locale, iar acțiunile noastre zilnice sunt îndreptate și către sprijinirea lor. De la platforma Edenred Benefit, unde managerii de companii pot oferi o serie de beneficii extrasalariale care atrag, păstrează și recompensează angajații, la platforma Edenred BIZTRO Club care găzduiește resurse și informații practice dedicate companiilor mici și mijlocii, această nouă inițiativă aduce încă o contribuție la scopul nostru, a declarat Gorkem Oran, Director General Edenred România.

Acest parteneriat se adaugă celorlalte acțiuni de corporate responsability prin care Edenred contribuie la o nutriție echilibrată pentru viitorii angajați, inițiative dezvoltate sub umbrela FOOD, un program european de educație alimentară implementat în parteneriat public-privat în 10 țări, activ în România deja de 5 ani, prin care Edenred susține obiceiurile alimentare sănătoase și reducerea risipei alimentare.

Prin proiectele „Masă și clasă”, aliniat la politicile publice europene privind accesul copiilor la o alimentație sănătoasă prin mese calde în școli sau inițiativa Caravana NutriCOOLtura, dar și prin lansarea proiectului național Țara lui Mai Bine care aduce pe aceeași platformă producătorii locali, food hub-urile și restaurantele, Edenred continuă să rămână un model de bune practici în zona de CSR și își întărește poziția de partener strategic de bază în misiunea campaniei #SăFacemBine, dezvoltată de CECCAR.

Prin campania #SăFacemBine ne propunem nu doar să inspirăm, ci și să încurajăm profesioniștii contabili să contribuie și mai mult la sprijinirea mediului de afaceri pentru a fructifica mecanismele fiscale puse la dispoziție de stat pentru a face bine concret, acolo unde contează. Am început cu domeniul sănătate, la începutul lunii septembrie, când am și lansat campania și când ne-am concentrat pe promovarea facilității de a direcționa 20% din impozitul pe profit către organizații nonprofit, iar acum vom continua cu alte modele de instrumente specifice capitalismului responsabil. Ne dorim să dezvoltăm acest program de responsabilizare la nivel național, să consolidăm o rețea dedicată unui viitor mai echitabil, în care afacerile se dezvoltă sustenabil și contribuie real la binele comun. Și cum altfel putem face mai bine acest lucru decât prin consolidarea parteneriatului profesionist contabil-antreprenor? Dată fiind implicarea lor în susținerea unor astfel de proiecte, considerăm Edenred un partener în dezvoltarea acestui program”, a declarat președintele Consiliului superior al CECCAR, Elena Ecaterina Chivu.

Edenred și CECCAR vor continua să dezvolte evenimente în cadrul campaniei #SăFacemBine, invitând specialiștii din domeniul contabilității, alături de liderii de afaceri, să se alăture misiunii de a promova și susține un capitalism responsabil, ca factor esențial pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri sustenabil, cu obiective sociale puternice.

Continuare

Trending