ECONOMIE
Euro trece de 4,51 lei, dolarul depășește 4,10 lei
Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni un curs de referință de 4,5113 lei, în creștere cu aproape 1 ban (0,2%) fată de nivelul precedent, pe fondul revenirii pe agendă a legii conversiei, care ar putea fi votată săptămâna aceasta și care provoacă îngrijorări investitorilor, și pe o tendință regională. Dolarul a depășit pragul de 4,10 lei, ajungând la un nivel maxim din 2 martie.
Vineri, BNR a afișat un curs de referință de 4,5016 lei/euro, conform agenției News.ro.
Leul a reînceput să se devalorizeze în prima ședință a săptămânii, după un moment de respiro la finalul săptămânii trecute.
Și forintul sau zlotul, monede din regiune cu același regim ca și leul românesc, au început săptămâna pe o tendință de depreciere în raport cu euro.
Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat cu aproape 2 bani (0,4%), de la 4,0862 lei la 4,1034 lei, nivel maxim din 2 martie.
Dolarul SUA este moneda de referință pe plan internațional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.
Cursul francului elvețian a crescut cu 2 bani, la 4,1519 lei.
ECONOMIE
CE speră să aprobe primele planuri naționale de redresare înaintea vacanței de vară
Comisia Europeană (CE) a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că obiectivul său este ca „unele” dintre planurile naționale de redresare și reziliență (PNRR) pe care statele UE trebuie să i le trimită pentru a beneficia de sumele din fondul NextGenerationEU să poată fi aprobate înaintea vacanței de vară, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres.

Statele cărora CE le va aproba planurile naționale vor putea beneficia astfel de o prefinanțare de 13% din sumele ce le revin din acest fond, din care vor accesa granturi și credite.
„Obiectivul nostru este să reușim aprobarea cel puțin a unora dintre planuri, cu prefinanțarea de 13% înaintea pauzei de vară”, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, la o conferință de presă după reuniunea Eurogrupului. El a admis că acest obiectiv „este îndrăzneț”, întrucât cele 27 de state membre trebuie să adopte legislația care să permită Comisiei Europene să se împrumute pe piețele financiare pentru a constitui fondul în valoare de cel mult 800 de miliarde de euro (în prețuri curente, respectiv 750 de miliarde de euro în prețuri constante din 2018), dar a apreciat că UE se află „cu adevărat pe drumul cel bun”.
Însă 10 din cele 27 de state nu au ratificat până în prezent această legislație, situația cea mai preocupantă fiind în Germania, unde Curtea Constituțională a dispus suspendarea procesului de ratificare pentru a se pronunța asupra unor plângeri care contestă mai ales legalitatea emiterii de datorie europeană comună.
Fondul NextGenerationEU va finanța în special investiții în tranziția ecologică și sectorul digital. Pentru a putea beneficia de granturile și împrumuturile din acest mecanism, statele membre trebuie să obțină aprobarea Comisiei Europene și a Consiliului UE pentru planurile lor naționale de reforme și investiții.
„Niciun plan național de redresare și reziliență nu a fost trimis până în prezent (Comisiei Europene). Credem că le vom primi în următoarele două, trei sau patru săptămâni de la majoritatea statelor membre”, a mai declarat comisarul Gentiloni.
După primirea planurilor naționale, Comisia va trebui să se pronunțe asupra lor într-un termen de două luni, iar după ce le va da undă verde va reveni Consiliului UE – ce reunește statele membre – sarcina să le valideze în termen de o lună.
Potrivit unor surse europene citate de agenția spaniolă de presă, Spania, Portugalia, Grecia și Franța ar putea fi primele care vor prezenta Comisiei planurile lor naționale, probabil înainte de 30 aprilie.
ECONOMIE
MF: Ministrul german de finanțe susține aderarea României la OCDE
Perspectivele României de aderare la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au reprezentat una dintre temele discuției dintre ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, cu omologul său german, Olaf Scholz, potrovot unui comunicat al Ministerului Finanțelor (MF).

Potrivit aceleiași surse, oficialul german și-a declarat sprijinul pentru accederea țării noastre în OCDE: „Susțin procesul de aderare a României la OCDE și voi continua să sprijin eforturile României”, a declarat ministrul german de Finanțe, citat în comunicat.
„România a făcut progrese importante și se află într-un stadiu avansat al procesului de aderare la OECD. Acest lucru vine ca o recunoaștere clară a eforturilor depuse până acum și contez pe suportul Germaniei pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil”, a declarat, la rândul său, Alexandru Nazare.
Totodată, cei doi demnitari au discutat despre stadiul implementării Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR), context în care ministrul german de finanțe a subliniat necesitatea adoptării cât mai rapide a deciziilor privind sistemul de resurse proprii pentru fiecare stat membru, în vederea accelerării demersurilor de operaționalizare a Mecanismului de Redresare și Reziliență la nivelul Uniunii Europene.
Aceasta a fost cea de-a doua întrevedere dintre cei doi demnitari de la începutul anului. „Poziția ministrului german de finanțe este una pozitivă față de eforturile Românei din ultima perioadă, exprimându-și susținerea pentru țara noastră în vederea obținerii invitației de aderare la OCDE”, menționează MF, în comunicat.
ECONOMIE
AFIR: Aplicarea ștampilei pe documente este voluntară și nu obligatorie
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) reamintește beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) și solicitanților de fonduri europene nerambursabile că aplicarea ștampilei ca modalitate de autentificare a documentelor și înscrisurilor este voluntară și nu reprezintă un motiv pentru respingerea documentelor sau documentațiilor depuse la instituții și autorități publice.

„Baza legală pentru eliminarea ștampilei pentru persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat și entitățile fără personalitate juridică este Ordonanța Guvernului 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea și completarea unor acte normative – Articolul V (OUG 17/2015), iar pentru autoritățile și instituțiile publice este ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 57 din 3 iulie 2019 – privind Codul administrativ – articolul 627 (OUG 57/2019)”, precizează instituția, într-un comunicat.
Reprezentanții AFIR menționează că interdicția respingerii documentelor fără ștampilă de către autoritățile și instituțiile publice este întărită și de prevederea OUG 17/2015 conform căreia „fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entităților fără personalitate juridică, precum și persoanelor juridice de drept public aplicarea ștampilei pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale”.
AFIR subliniază că este una dintre primele instituții publice care a implementat mecanisme electronice online de preluare și de procesare a documentațiilor de lucru, în speță a documentațiilor necesare accesării fondurilor europene și implementării proiectelor de investiții finanțate prin PNDR 2020. Acest mecanism este funcțional încă din anul 2018, astfel încât, pentru beneficiarii AFIR, eliminarea obligativității ștampilării documentelor este doar una dintre măsurile de simplificare a procesului de accesare a fondurilor europene. AFIR are, de asemenea, capacitatea instituțională de a aplica prevederile OUG nr. 38/2020 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităților și instituțiilor publice, fără ca beneficiarii PNDR 2020 să fie obligați să schimbe modalitatea de lucru și de comunicare cu instituția.
„În acest sens, precizăm că pentru beneficiarii PNDR 2020, utilizarea semnăturii electronice din etapa de contractare și până la ultima tranșă de plată este obligatorie, începând din august 2018”, se arată în comunicat.
În urma demersurilor făcute, o serie de documente sunt obținute direct de către AFIR prin interogarea bazelor de date ale instituțiilor publice abilitate în emiterea acestora – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru verificarea înscrisurilor fermierilor, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru verificarea animalelor din exploatațiile zootehnice prin Registrul Național al Exploatațiilor (RNE), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru cazierul fiscal prin sistemul informatic PatrimVen, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) pentru verificarea corectitudinii datelor declarate de beneficiari, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru extrasul de carte funciară, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru verificarea cazierului judiciar prin Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român (ROCRIS). Mai mult, începând cu luna martie 2020, corespondența internă și externă a Agenției este complet digitalizată și semnată electronic la toate palierele de decizie.
„Încă de la deschiderea depunerilor online, AFIR a recomandat tuturor solicitanților folosirea semnăturii electronice ca pe o modalitate de a reduce consumul hârtiei și de a elimina unele etape intermediare de procesare a documentelor. În contextul actual, utilizarea semnăturii electronice este vitală, cu atât mai mult cu cât aceasta are forța juridică a înscrisurilor autentice atât ca reprezentare instituțională, cât și sub semnătură privată”, se precizează în comunicat.
-
ECONOMIEacum 5 zile
Vânzările globale de PC-uri au înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 20 de ani
-
ECONOMIEacum 5 zile
Propunerea de politică publică în domeniul e-guvernării pentru următorii zece ani, finalizată
-
ÎNREGISTRĂRIacum 5 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 13.04.2021
-
ECONOMIEacum 5 zile
MF anunță lansarea platformei de management și monitorizare a ajutoarelor de stat
-
ECONOMIEacum 3 zile
BNR: Monedele virtuale continuă să reprezinte active speculative foarte volatile și riscante
-
ECONOMIEacum 4 zile
Sprijin CE de 500 de milioane de euro pentru IMM-urile românești din turism
-
ECONOMIEacum 3 zile
Guvernatorul BNR susține că nu există motive pentru noi reduceri ale dobânzii de politică monetară
-
ECONOMIEacum 3 zile
Strategie națională de utilizare a hidrogenului în energie, industrie și transporturi