Connect with us

ECONOMIE

Vânzările de autovehicule noi au crescut cu 12,6% după primele patru luni

CECCAR FM

Publicat

pe

Vânzările de autovehicule noi, în care sunt incluse atât vânzările de autoturisme, cât şi cele de autovehicule comerciale, au înregistrat o creştere de 12,6% după primele patru luni ale acestui an, până la 40.581 unităţi, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate marţi de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) și citate de News.ro.

Avansul e susţinut în principal de autoturisme, care au avut o creştere de 14,4%, până la 32.027 unităţi. Top-ul pe mărci (autoturisme şi autovehicule comerciale) este condus în continuare de către Dacia, cu 9.611 unităţi, urmată de către Volkswagen, cu 4.346 unităţi, Ford 3.389 unităţi, Renault cu 3.064 unităţi şi Skoda 3.055 unităţi.

”La autoturisme, în funcţie de volumele livrate, top-ul pe mărci are pe primul loc Dacia, cu 8.341 unităţi (26% cotă de piaţă, pe un volum în creştere cu 7,6% faţă de 2016), urmată de Volkswagen cu 3.793 unităţi (11,8% cotă de piaţă, volume în creştere cu 24% faţă de 2016), Skoda 3.055 unităţi (9,5% din total piaţă, volume în creştere cu 3,9%), Renault 2.429 unităţi (7,6% cotă de piaţă, volume mai mari cu 35,9%), Ford 2.361 unităţi (7,4% din total piaţă, volume în creştere cu 26,1%) şi Opel cu 1.470 unităţi (4,6% din total piaţă, volume mai mari cu 35,2%)”, se arată în comunicat.

Vânzările de autoturisme realizate în primele patru luni din 2017 au fost, ca şi în anii precedenţi, susţinute de achiziţiile realizate de către persoanele juridice, ponderea acestora din total fiind de 79%, faţă de 21% persoane fizice. Comparativ cu primele patru luni din 2016, au crescut atât ponderea cât şi volumul achiziţiilor realizate de către persoanele fizice – ponderea de la 13% la 21%, iar volumul, cu 81%.

”Aceste cifre constituie un semnal care ne arată detaşarea tot mai mare a persoanelor fizice de Programul “Rabla”, care astfel, începe să-şi reducă efectul de aşteptare pe care l-a generat în ultimii ani în piaţă. În ceea ce priveşte autoturismele rulate (în marea lor majoritate nefiscalizate), se observă faptul că, în primele patru luni din 2017, au fost înmatriculate peste 167.000 unităţi (cca 55% din volumul înregistrat pe întreg anul 2016), adică de 5,7 ori mai multe decât cele noi”, se arată în comunicat.

Această situaţie este cauzată de eliminarea de la 1 februarie a timbrului de mediu. APIA a avertizat că s-a triplat numărul autoturismelor rulate importate cu emisii poluante ridicate (normele Euro 3 şi 2), de la cca. 23.600 unităţi în ianuarie-aprilie 2016 la cca. 68.600 unități în primele patru luni din 2017.

România a înregistrat în primele patru luni ale acestui an a doua mare creştere a înmatriculărilor de autoturisme noi din Uniunea Europeană, de 22,3%, la 28.916 unităţi, avans de aproape cinci ori mai mare faţă de cel din UE, de 4,7%, în timp ce livrările Dacia au urcat la nivelul UE cu 6,1%, la 145.863 de unităţi, conferind mărcii româneşti o cotă de 2,7%, potrivit datelor publicate recent de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Comisia Europeană, proceduri pentru neîndeplinirea obligațiilor în audiovizual

Comisia Europeană a lansat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României și a altor 22 de state membre pentru neadoptarea noilor norme care reglementează coordonarea la nivelul UE a tuturor serviciilor mass-media audiovizuale. Este vorba atât de programele de televiziune tradiționale, cât și de serviciile la cerere, precum și de platformele de partajare a materialelor video.

CECCAR FM

Publicat

pe

Noile norme ale UE vizează crearea unui cadru de reglementare adecvat erei digitale, care să conducă la un peisaj audiovizual mai sigur, mai echitabil și mai diversificat. Se consolidează astfel protecția telespectatorilor, acordându-se o atenție specială siguranței persoanelor celor mai vulnerabile, cum ar fi minorii, se extinde aplicarea normelor privind discursul de incitare la ură la platformele de partajare a materialelor video și se promovează diversitatea culturală în cadrul serviciilor mass-media audiovizuale. În același timp, se introduc, pentru prima dată, noi cerințe de independență pentru autoritățile naționale de reglementare a mass-media și se protejează pluralismul mediatic.

Termenul pentru transpunerea Directivei revizuite a serviciilor mass-media audiovizuale în legislația națională a fost 19 septembrie 2020 și numai Danemarca, Ungaria, Țările de Jos și Suedia au notificat măsuri de transpunere și au declarat că notificarea este completă.

Prin urmare, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Cehiei, Germaniei, Estoniei, Irlandei, Greciei, Spaniei, Franței, Croației, Italiei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Austriei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei, Slovaciei, Finlandei, precum și Regatului Unit, solicitându-le să furnizeze informații suplimentare. Aceste țări au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde.

Actuala Directivă UE a serviciilor mass-media audiovizuale reglementează coordonarea la nivelul UE a legislației naționale în materie de servicii mass-media audiovizuale, care includ atât programele de televiziune tradiționale și serviciile la cerere, cât și platformele de partajare a materialelor video. În același timp, peisajul mediatic s-a schimbat radical în mai puțin de un deceniu. Milioane de europeni, în special tinerii, vizionează conținut online, la cerere și pe diferite dispozitive mobile. Luând în considerare aceste noi evoluții, Comisia a propus, în mai 2016, o Directivă revizuită a serviciilor mass-media audiovizuale, care include o nouă abordare a platformelor online care difuzează conținut audiovizual. În iunie 2018, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la normele revizuite, care au fost adoptate de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene în noiembrie 2018.

Principalul obiectiv al directivei este de a crea și de a asigura buna funcționare a pieței interne a serviciilor mass-media audiovizuale, contribuind în același timp la promovarea diversității culturale, asigurând un nivel adecvat de protecție a consumatorilor și protejând pluralismul mass-mediei.

Statele membre au avut la dispoziție 21 de luni pentru a o transpune în legislația lor națională, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Prețul petrolului crește în urma știrilor legate de vaccinurile anti-COVID-19

Prețurile petrolului au crescut cu mai mult de 1% luni, după câștigurile de săptămâna trecută, în condițiile în care comercianții anticipau că viitoarele vaccinări pentru coronavirus vor stimula o recuperare a cererii, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Sentimentul pozitiv a fost întărit și de așteptările ca Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC), Rusia și alți producători, un grup cunoscut sub numele de OPEC +, să prelungească un acord de restrângere a producției.

Țițeiul Brent a crescut cu 66 de cenți, la 45,62 dolari pe baril, până la 12:47 GMT, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate a câștigat 52 de cenți, la 42,94 dolari pe baril. Ambele referințe au crescut cu 5% săptămâna trecută.

Perspectivele cererii s-au îmbunătățit, odată cu știrile care indică progresul în dezvoltarea vaccinurilor pentru COVID-19. Un oficial american a declarat că primele vaccinări în Statele Unite ar putea începe o zi sau două după obținerea aprobării autorităților de reglementare.

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunțat luni că vaccinul său, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, este eficient în 90% din cazuri.

În ceea ce privește oferta, OPEC +, care se întrunește pe 30 noiembrie și pe 1 decembrie, va analiza opțiunile de prelungire a înțelegerii privind reducerea producției cu cel puțin trei luni, începând din ianuarie, conform Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Guvernul a adoptat a treia rectificare bugetară din acest an

Guvernul a adoptat a treia rectificare bugetară din acest an, construită pe o contracție economică de 4,2% și un PIB nominal de 1.050 miliarde lei.

CECCAR FM

Publicat

pe

Deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 5 miliarde de lei, a anunțat ministrul Finanțelor Florin Cîțu, după ședința de Guvern. Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la 337 de miliarde de lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat la 433 de miliarde de lei.

Cîțu spune că au fost suplimentaate cheltuielile pentru sănătate, agricultură, asistență socială și educație.

Bugetul Ministerului Sănătății a fost majorat cu 1 miliard de lei, 1 miliard de lei au fost alocat pentru plata facturilor aferente proiectelor din Planul Național de Dezvoltare Locală, 1,1 miliarde de lei pentru subvenții în agricultură, 179 de milioane de lei la Ministerul Transporturilor, 1,2 miliarde lei pentru Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului și 567 de miliarde de lei reprezentând contribuția la bugetul UE pentru suplimentarea instrumentului financiar pentru sprijin de urgență în vederea refinanțări producătorilor de vaccinuri SARS-COV 2.

Economii de 134 de milioane de lei au fost realizate la Ministerul Finanțelor, potrivit Mediafax.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending