Connect with us

ECONOMIE

Lira sterlină este aproape de maximul ultimelor două săptămâni

CECCAR FM

Publicat

pe

Lira sterlină se menţine aproape de maximul ultimelor două săptămâni, joi, în ziua alegerilor din Marea Britanie, susţinută de aşteptările ca Partidul Conservator al premierului Theresa May să câştige majoritatea în Parlament, în timp ce euro este în stagnare înainte de rezultatul şedinţei de politică monetară a Băncii Centrale Europene, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Sondajele de opinie au arătat miercuri că May este pe care să îşi mărească majoritatea în Parlament, sugerând că strategia de a convoca alegeri anticipate pentru a-şi consolida poziţia în negocierile cu Uniunea Europeană pentru Brexit va da rezultate.

Lira este tranzacţionată la 1,2960 dolari pe unitate, aproape de un vârf de 1,2970 dolari pe unitate atins miercuri, cel mai ridicat nivel atins după 25 mai.

”Pieţele par să mizeze pe victoria Partidului Conservator”, a declarat Jasslyn Yeo, analist la J. P. Morgan Asset Management în Singapore.

Dacă Partidul Conservator va obţine o majoritate decisivă, de peste 50 de locuri în Parlament, rezultatul va fi considerat pozitiv pentru liră, a arătat Yeo.

Lira sterlină s-a apreciat cu până la 4% după ce May a convocat alegeri anticipate acum şapte săptămâni, dar sondajele recente care au indicat că nici conservatorii nici liberalii nu vor obţine o majoritate clară au făcut ca moneda să se retragă de la un maxim de 1,3 dolari pe unitate atins în luna mai.

Euro a avansat joi cu 0,1%, la 1,1261 dolari pe unitate, investitorii aşteptând anunţul BCE referitor la politica monetară.

La începutul acestei luni, euro a atins un maxim de 1,1285 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni.

Majoritatea analiştilor anticipează că BCE va lăsa nemodificată politica monetară, inclusiv programul de achiziţi de obligaţiuni de 2.300 de miliarde de euro.

Investitorii mai urmăresc cu atenţie depoziţia din Senatul SUA a fostului director al FBI James Comey, care va avea loc în cursul zilei de joi. Comey a fost concediat de preşedintele Donald Trump în luna mai, iar investitorii sunt îngrijoraţi că declaraţiile acestuia pot întârzia agenda lui Trump de modificare a reglementărilor şi de reformare a codului fiscal.

Într-o declaraţie scrisă publicată miercuri, Comey a spus că Trump i-a cerut să renunţe la investigarea fostului consilier pentru securitate naţională Michael Flynn, în cadrul anchetei legate de implicarea Rusiei în campania prezidenţială din 2016.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

322 de firme cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în ianuarie 2021

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut, în ianuarie 2021, cu 16,9%, comparativ cu prima lună din 2020, la 322 de unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), citate de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Cele 322 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 1,658 milioane de dolari, dublu față de cel al firmelor înmatriculate în ianuarie 2020, de 790.400 dolari.

În funcție de domenii, cele mai multe firme înmatriculate în ianuarie au fost înregistrate în activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (27,33% din total), comerț cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (26,09% din total) și transport, depozitare și comunicații (18,01%).

La finele lunii ianuarie 2021, în România existau 231.298 de societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la nivelul de 64,96 miliarde dolari.

Cel mai mare număr de societăți cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 49.667 (capital subscris de 3,855 miliarde dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparține firmelor olandeze, respectiv 13,241 miliarde dolari, în 5.526 de firme.

Continuare

ECONOMIE

ANCPI: 50.147 de tranzacții imobiliare în februarie

În luna februarie, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 50.147 de imobile, cu 1.411 mai multe față de luna ianuarie, potrivit datelor publicate astăzi de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

CECCAR FM

Publicat

pe

Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna februarie este cu 576 mai mare față de perioada similară a anului 2020.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în februarie 2021, în București – 8.592, Ilfov – 3.986 și Brașov – 2.781. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Covasna – 159, Caraș Severin – 245 și Sălaj – 344.

Numărul ipotecilor, la nivel național, în februarie 2021, a fost de 24.890, cu 5.289 mai mare față de ianuarie 2020. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 5.509, Ilfov – 2.046 și Cluj 1.610. La polul opus se află județele Harghita – 52, Caraș Severin – 61, și Gorj – 81.

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a doua lună a anului 2021 sunt Arad – 742, Dolj – 481 și Timiș – 398.

Continuare

ECONOMIE

Ministerul Culturii: Schemele de ajutor financiar, trimise pentru a fi finanțate prin PNRR

Ministerul Culturii a anunțat astăzi că schemele de ajutor financiar pentru acest sector au fost actualizate și au fost trimise Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență.

CECCAR FM

Publicat

pe

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, citat de Mediafax, forma actualizată a schemelor de ajutor de stat și de minimis, menite să sprijine sectorul cultural din România, este rezultatul centralizării unui număr semnificativ de observații și propuneri de modificare primite în urma procesului de consultare publică, desfășurat în perioada 26 ianuarie – 8 februarie, precum și al dezbaterii publice organizate online în 22 februarie.

„Având în vedere că în prezent se elaborează Planul Național de Redresare și Reziliență care vizează investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență, Ministerul Culturii precizează că a transmis Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene schemele de ajutor de stat și de minimis dedicate sectorului cultural, pentru a fi incluse în cadrul priorităților investiționale ale PNRR”, se arată în comunicat.

Reprezentanții ministerului precizează că o ultimă dezbatere publică pe acestă temă va fi organizată la finalul acestei săptămâni: „Întrucât Ministerul Culturii urmărește să optimizeze atât conținutul, cât și aplicabilitatea schemelor de ajutor financiar, astfel încât acestea din urmă să răspundă în mod real nevoilor operatorilor culturali, o ultimă consultare a sectorului cultural – creativ va avea loc în cadrul dezbaterii publice ce va fi organizată la finalul acestei săptămâni”.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending