Suntem și pe

ECONOMIE

ASF a eliminat comisionul de 1% din veniturile brokerilor de pe bursă

CECCAR FM

Publicat

pe

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că a decis eliminarea, din 1 octombrie, a comisionului de 1% pe veniturile din exploatare în cazul brokerilor activi pe piaţa de capital din România, potrivit News.ro.

Modificarea regulamentului privind veniturile ASF, care stipula această obligaţie, a avut ca obiectiv stimularea şi sprijinirea activităţii pe piaţa de capital a firmelor de intermediere înregistrate în România, potrivit ASF.

„Am luat această hotărâre pentru a oferi societăţilor româneşti un tratament similar cu cel de care beneficiază intermediarii autorizaţi în alte state membre. Considerăm că această măsură este una corectă şi se circumscrie misiunii ASF de dezvoltare a pieţelor pe care le supraveghează”, a declarat preşedintele ASF, Leonardo Badea, în cadrul comunicatului.

Brokerii din România care pot furniza servicii de investiţii financiare pot fi societăţi de servicii de investiţii financiare (SSIF), autorizate de ASF, şi instituţii de credit autorizate de Banca Naţională a României (BNR).

Totodată, pot furniza aceste servicii şi brokerii din alte state membre ale Uniunii Europene (UE), pe baza unui paşaport european.

Continuare
Comentează

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Restanțele la creditele în lei și valută au scăzut în septembrie

CECCAR FM

Publicat

pe

Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor s-a cifrat, în septembrie 2020, la 4,62 miliarde lei, în scădere cu 7,44% față de suma raportată în luna precedentă, în timp ce restanțele la creditele în valută au coborât cu 6,15%, la 1,83 miliarde lei (echivalent), conform datelor Băncii Naționale a României (BNR), citate de Agerpres. Totalul creditelor în lei atingea, în septembrie, 190,968 miliarde lei (cu 1,27% peste valoarea din luna precedentă), din care 70,527 miliarde lei erau sume contractate de agenții economici și 116,292 miliarde lei împrumuturi luate de populație.

Creditele în valută totalizau 89,332 miliarde echivalent lei în septembrie 2020 (cu 0,64% mai mult față de august 2020), din care 51,395 miliarde lei împrumuturi contractate de agenții economici și 32,487 miliarde lei credite luate de populație.

Bucureștenii aveau, la finele lunii septembrie, credite în lei restante în sumă de 1,839 miliarde lei (1,965 miliarde lei în august) și în valută de 714,3 milioane de lei, echivalent (738,5 milioane lei în august).

Totalul creditelor în lei contractate în Capitală se cifra la 67,132 miliarde lei (66,271 miliarde lei luna precedentă), iar al celor în valută la 45,908 miliarde lei (45,454 miliarde lei în august).

Continuare

ECONOMIE

Doar un român din zece nu e de acord să furnizeze date personale

CECCAR FM

Publicat

pe

Doar un român din zece a susținut că a evitat să furnizeze date cu caracter personal serviciilor de rețea sociale sau profesionale anul trecut, potrivit unui comunicat al InfoCons, citat de Agerpres. În acest context, InfoCons atrage atenția asupra faptului că românii sunt cei mai mulți consumatori la nivelul Uniunii Europene care furnizează date cu caracter personal. Ei sunt urmați de Lituania (6%), Bulgaria și Ungaria (8%), în timp ce Croația este similară României.

La polul opus, unul din patru cetățeni ai UE cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au susținut că au evitat să furnizeze informații personale serviciilor de rețea sociale sau profesionale în 2019 din motive de securitate.

Astfel, în toate statele membre ale UE, cea mai mare parte a persoanelor care au evitat să furnizeze informații personale serviciilor de rețea sociale sau profesionale s-a înregistrat în Franța (40%), urmată îndeaproape de Olanda (39%), Finlanda (37%) și Slovacia și Suedia (fiecare cu 36%).

„Dacă alegeți să faceți cumpărături online sau să participați la licitații online, asigurați-vă că sunteți la curent cu politica de rambursare și de gestionare a proceselor de litigii și fiți atent să nu vi se taxeze un preț excesiv. De asemenea, este recomandat să utilizați un serviciu de custodie. Acest serviciu va reține plata dumneavoastră și o va trimite vânzătorului odată ce ați confirmat primirea articolului achiziționat. De regulă, se percepe o mică taxă pentru acest serviciu”, recomandă reprezentanții InfoCons. Potrivit acestora, nu cumpărați niciodată de la ofertanți evaluați slab pe site-urile de licitații și asigurați-vă că faceți cumpărături numai de pe site-uri legitime de cumpărături. „Nu răspundeți e-mailurilor spam, chiar și cu scopul de vă dezabona și nu faceți click pe link-uri și nici nu apelați numere de telefon listate într-un e-mail spam. Asigurați-vă că dețineți software de protecție și consultați un specialist în calculatoare”, potrivit comunicatului.

Continuare

ECONOMIE

Autovehiculele nepoluante pot fi achiziționate prin fonduri europene

CECCAR FM

Publicat

pe

În Monitorul Oficial nr. 985 din 26 octombrie 2020 a fost publicată HG nr. 888/2020  pentru modificarea HG nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operațiunilor finanțate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune 2014-2020. Actul normativ are ca scop promovării achizițiilor de autovehicule nepoluante prin proiecte cu finanțare europeană. Astfel, HG nr. 888/2020 stabilește eligibilitatea, în cadrul operațiunilor finanțate din fonduri europene, a cheltuielilor cu autoturismele nepoluante achiziționate în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic.

Inițiatorii precizează, în context, că OG nr. 80/2001 prevede la art. 5 alin (8) și alin (9^3) condițiile și valorile maxime în limita cărora autoritățile și instituțiile publice pot achiziționa autoturisme, respectiv echivalentul a 18.000 euro sau, în cazul autovehiculelor achiziționate în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, echivalentul a 35.000 euro.

În vederea corelării prevederilor celor două acte normative în ceea ce privește modalitatea de exprimare a valorilor, respectiv raportarea la valorile care includ TVA, s-a modificat HG nr. 399/2015 astfel încât valoarea maximă a cheltuielilor eligibile să fie exprimată cu TVA inclus, similar modului de exprimare a valorilor din OG nr.80/2001, respectiv: 18.000 euro sau, în cazul autoturismelor nepoluante, 35.000 euro, cu menționarea condiției respectării prevederilor art. 12 și ale art. 13 lit. a) din același act normativ în ceea ce privește eligibilitatea TVA. Ca urmare a modificărilor efectuate s-a realizat și restructurarea prevederilor articolelor 10 și 11, condițiile din articolul 11, fiind preluate în conținutul articolului 10 și, în consecință, articolul 11 a fost abrogat.

La calculul valorii contribuției din fonduri europene, în cazul vehiculelor achiziționate în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020 – 2024, finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma ecotichetului se consideră a fi cofinanțare publică națională a proiectului finanțat din fonduri europene, conform contractului de finanțare. În cazul în care finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma ecotichetului, depășește valoarea cofinanțării publice naționale a proiectului finanțat din fonduri europene, conform contractului de finanțare, eventuala diferență care depășește cofinanțarea publică națională se deduce corespunzător din valoarea contribuției din fonduri europene.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending