Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Satu Mare: Prezentare despre proiectul Start Up Plus în Nord-Vest, susținută de directorul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură

CECCAR FM

Publicat

pe

În data de 13 septembrie a.c., în sala de curs a Filialei CECCAR Satu Mare a avut loc o întâlnire de lucru a profesioniștilor contabili cu Daniela Culic, directorul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA).

Oficialul Camerei a prezentat experților contabili și contabililor autorizați din județ proiectul Start Up Plus în Nord-Vest, implementat de Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare și Incluziune Socială, în parteneriat cu Camerele de Comerț și Industrie din județele Bistrița-Năsăud, Baia Mare și Satu Mare, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și Centrul de Politici Publice.

Proiectul se adresează persoanelor care doresc să inițieze o afacere non-agricolă, în mediul urban din Regiunea de dezvoltare Nord-Vest (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj). În urma implementării proiectului vor fi create 126 de noi locuri de muncă, 63 IMM-uri vor primi o finanțare de până la 178.000 lei fiecare, iar cel puțin 550 persoane vor beneficia de sprijin pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale.

De asemenea, la întrunirea de la sediul Filialei CECCAR Satu Mare, directorul CCIA a mai vorbit profesioniștilor contabili despre proiectul Bistrița, pe harta profesională a Europei, prezentând ulterior informații privind Topul Firmelor 2017 din județul Satu Mare, organizat în luna noiembrie 2018, ocazie cu care se vor premia cele mai puternice societăți comerciale și, totodată, se va alcătui un catalog detaliat care să ofere informații despre mediul de afaceri sătmărean.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 16 mai 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

CE: Propunere referitoare la o indemnizație pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării

Miercuri, 11 mai, Comisia Europeană și-a prezentat propunerea referitoare la o indemnizație pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării (DEBRA), care îmbină o indemnizație pentru noile capitaluri proprii și o limitare la deductibilitatea costurilor aferente datoriilor. Cu această propunere de directivă, obiectivul CE este de a asigura că tratamentul fiscal pentru capitalurile proprii este similar celui pentru datorii, astfel încât companiile să poată avea în vedere, în egală măsură, ambele opțiuni și să aleagă cea mai potrivită sursă de finanțare pentru modelul lor de afaceri. Indemnizația s-ar aplica tuturor contribuabililor care intră sub incidența impozitului pe profit în unul sau mai multe state membre, cu excepția întreprinderilor financiare. Practic, creșterile înregistrate de capitalurile proprii ale unui contribuabil de la un an fiscal la altul vor fi deductibile din baza de impozitare a acestuia, similar cu ceea ce se întâmplă în cazul datoriilor. De asemenea, Comisia propune prevederi anti-abuz împotriva schemelor care ar putea fi implementate pentru a eluda condițiile în care o creștere a capitalurilor proprii se califică pentru o indemnizație în baza acestei directive. Odată adoptată, directiva ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. Este prevăzută o perioadă de tranziție pentru cele șase state membre (Belgia, Cipru, Italia, Malta, Polonia și Portugalia) care au implementat deja norme în acest sens.

CE va elimina treptat cadrul general de ajutor de stat temporar, acordat în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19

Comisia Europeană va elimina treptat Cadrul general de ajutor de stat temporar, adoptat la 19 martie 2020 și modificat ultima dată la 18 noiembrie 2021, care permite statelor membre să contracareze efectele crizei economice provocate de pandemia de coronavirus, a anunțat organizația joi, 12 mai. Comisia Europeană a precizat că măsura nu va fi extinsă după data planificată de expirare, de 30 iunie 2022, pentru majoritatea instrumentelor puse la dispoziție prin acest mecanism. Planul existent de eliminare treptată și de tranziție nu va fi modificat, inclusiv posibilitatea ca statele membre să furnizeze măsuri specifice de sprijinire a investițiilor și a solvabilității până la 31 decembrie 2022, respectiv 31 decembrie 2023. Prin intermediul acestui cadru general, Comisia a adoptat peste 1.300 de decizii, aprobând aproximativ 950 de măsuri naționale pentru o valoare totală estimată a unui ajutor de stat aprobat de circa 3,2 trilioane de euro.

Eurodeputații solicită Comisiei să adauge Emiratele Arabe Unite pe lista neagră AML

La inițiativa grupului Partidul Verde/Alianța Liberă Europeană din Parlamentul European, mai mulți eurodeputați au transmis o scrisoare, miercuri, 11 mai, Comisiei Europene prin care solicită adăugarea de urgență a Emiratelor Arabe Unite pe lista EU a țărilor terțe cu risc ridicat în ceea ce privește spălarea banilor după dezvăluirile „Dubai Uncovered”. Emiratele Arabe Unite sunt incluse pe lista „gri” a Financial Action Task Force încă din martie 2022, au remarcat aceștia. În scrisoarea lor, eurodeputații încurajează Comisia să împărtășească mai multe informații privind activitatea desfășurată de grupul operativ de „înghețare și confiscare” („Freeze and Seize”) și sugerează publicarea unui rezumat al activelor înghețate aferent fiecărui stat membru.

Conferința privind viitorul Europei: alegerea propunerilor în materie de fiscalitate

Reprezentanții cetățenilor care au participat la Conferința privind viitorul Europei și-au prezentat, luni 9 mai, la Strasbourg, propunerile redactate pe parcursul unui an, care acoperă o gamă largă de aspecte la nivel european, cum ar fi democrația, migrația, lupta împotriva schimbărilor climatice și o economie care deservește populația. „Cetățenii vor ca impozitarea să-și mute atenția de la indivizi și IMM-uri la evazioniștii fiscali, marii poluatori și impozitarea giganților digitali”, au scris aceștia în raportul final. Ei solicită, în mod special, introducerea unei baze fiscale comune pentru întreprinderi sau a unei rate minime efective și asigurarea că impozitele sunt plătite de companii acolo unde se realizează profiturile. De asemenea, ei susțin că deciziile cu privire la anumite aspecte fiscale ar trebui adoptate de o majoritate calificată în Consiliul UE. În timpul discursului cu privire la starea Uniunii de la mijlocul lunii septembrie, Comisia Europeană ar trebui să specifice ce intenționează să facă pentru a implementa propunerile înaintate la Conferință.

14 iunie – Conferința ETAF: Reglementarea profesiei: un punct de cotitură pentru limitarea evitării abuzive a obligațiilor fiscale

ETAF organizează marți, 14 iunie, la Bruxelles, conferința Reglementarea profesiei: un punct de cotitură pentru limitarea evitării abuzive a obligațiilor fiscale. Evenimentul, planificat să se desfășoare în intervalul orar 14.30-17.00, va dezbate modul în care un sector reglementat al consilierii fiscale poate face diferența, consilierii fiscali ajutând întreprinderile să-și îndeplinească obligațiile referitoare la impozite, îndeplinind un rol important în asigurarea conformității fiscale și, prin urmare, contribuind la veniturile fiscale ale statelor. Benjamin Angel, director pentru impozitare directă, coordonare fiscală, analiză și evaluare economică la Comisia Europeană, eurodeputatul Markus Ferber, vicepreședintele subcomisiei FISC din Parlamentul European, Sarah Godar, cercetător la Observatorul fiscal al UE, Philippe Vanclooster, fost partener la PwC și membru al Consiliului ITAA, și Philippe Arraou, președintele ETAF, vor participa la dezbaterea moderată de Todd Buell, jurnalist în domeniul fiscal. Conferința va fi transmisă live pe rețelele sociale ale ETAF, cu traducere simultană în limba franceză și germană. Pentru a participa la eveniment, este necesară înregistrarea pe pagina dedicată Conferinței. Aici sunt disponibile și informații referitoare la programul evenimentului.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

18 mai – Conferința German Tax Advisers: „TVA în era digitală”

CECCAR FM

Publicat

pe

La 18 mai, în intervalul orar 18.30 p.m. – 20.30 p.m., va avea loc conferința pe tema TVA în era digitală, organizată de German Tax Advisers. Încă de la introducerea facturării electronice în domeniul achizițiilor publice, sistemele de facturare electronică se schimbă din ce în ce mai rapid. În prezent, mai multe state membre ale UE dispun de sisteme de facturare electronică ce acoperă toate tipurile de facturi. Acest lucru ar trebui să reducă susceptibilitatea la fraudă a sistemelor de TVA existente și să reducă deficitul de TVA. Pe baza planului său de acțiune privind fiscalitatea simplă și echitabilă, Comisia Europeană intenționează să modernizeze obligațiile de raportare a TVA înainte de sfârșitul acestui an. Aceasta intenționează să prezinte un cadru general pentru transmiterea în siguranță a datelor privind facturile digitale prin intermediul sistemelor electronice de raportare și, eventual, al procedurilor de verificare. Introducerea unor astfel de sisteme digitale pentru înregistrarea și schimbul de date privind facturile digitale modifică semnificativ fluxurile de lucru ale autorităților fiscale, precum și pe cele ale companiilor. 

Cu prilejul conferinței organizate de German Tax Advisers se vor discuta avantajele și dezavantajele introducerii sistemelor de raportare și de compensare pentru înregistrarea digitală și schimbul de date privind facturarea electronică; nevoia de armonizare la nivel european și experiențele statelor membre ale UE în ceea ce privește utilizarea soluțiilor digitale pentru sistemele de înregistrare a datelor și de raportare a TVA bazate pe o abordare tip „cele mai bune practici”.

Conferința se va desfășura în limba germană cu interpretare simultană în limba engleză. Pentru a participa la eveniment este necesară înscrierea prealabilă. Mai multe informații referitoare la calendarul desfășurării activităților conferinței sunt disponibile pe pagina dedicată de pe site-ul German Tax Advisers.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Punctele de vedere ale IFAC privind raportarea și asigurarea informațiilor în materie de sustenabilitate, traduse de CECCAR în limba română

CECCAR FM

Publicat

pe

CECCAR a tradus în limba română punctele de vedere ale IFAC, vocea profesiei contabile la nivel mondial, cu privire la raportarea și asigurarea informațiilor în materie de sustenabilitate.

În contextul actual, informațiile referitoare la sustenabilitate și raportarea la standarde înalte au o importanță fundamentală, ceea ce determină investitorii, organismele de reglementare și factorii de decizie să se angajeze într-un efort comun pentru crearea unui sistem unitar global care să trateze aceste aspecte.

IFAC și-a asumat rolul de a sprijini dezvoltarea unei noi generații de profesioniști pregătiți pentru viitor și elaborarea, adoptarea și implementarea la nivel internațional a unor standarde de înaltă calitate. IFAC își propune să fie permanent la curent cu principalele aspecte care afectează profesia contabilă, economia, mediul și societatea per ansamblu și emite puncte de vedere care tratează evoluția acestora, încercând totodată să încurajeze dialogul constructiv și să identifice soluții și recomandări.

În acest sens, IFAC a elaborat o serie de documente ce prezintă punctele de vedere ale organismului pe teme de interes atât pentru profesia contabilă, cât și pentru alte părți care interacționează cu domeniul financiar-contabil, pe care CECCAR le-a publicat în limba română.

Documentul Utilizarea ISAE 3000 (revizuit) în misiunile de asigurare privind sustenabilitatea a fost elaborat ca parte a eforturilor IFAC de sprijinire a standardelor internaționale și vine în completarea studiului comparativ global Situația actuală în ceea ce privește asigurarea sustenabilitățiidezvoltat împreună cu AICPA-CIMA. Acesta reprezintă un răspuns la cererea tot mai mare a investitorilor și altor părți interesate de informații de încredere în materie de sustenabilitate. ISAE 3000 (revizuit) este un standard cuprinzător care se aplică misiunilor de asigurare privind informațiile nefinanciare, incluzând prezentări de informații referitoare la aspectele privind mediul, sociale și de guvernanță (ESG) sau la sustenabilitate.

Cel de-al doilea document, Viziunea IFAC pentru asigurarea de înaltă calitate a informațiilor privind sustenabilitateavine în completarea celui de mai sus, tratând importanța standardelor globale, a reglementării care sprijină prezentările de informații utile în procesul de adoptare a deciziilor și valoarea unei abordări interconectate în ceea ce privește raportarea și asigurarea în materie de sustenabilitate și informații financiare.

Documentul Îmbunătățirea raportării corporative: calea de urmat reprezintă un apel al IFAC pentru crearea unui nou Consiliu pentru Standarde privind Sustenabilitatea pe lângă IASB. IFAC are convingerea fermă că acum este momentul oportun pentru identificarea unei soluții globale care să răspundă solicitării din partea investitorilor, factorilor de decizie și a altor părți interesate pentru un sistem de raportare care livrează informații consecvente, comparabile, fiabile și care pot fi asigurate, relevante pentru crearea de valoare în cadrul întreprinderii, dezvoltarea durabilă și evoluția așteptărilor.

Documentele IFAC, traduse în limba română, pot fi consultate pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Raportare Integrată.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM