PROFESIA CONTABILĂ
Propunerile de directive adoptate de cel mai recent Consiliu ECOFIN
Patru soluții rapide pe termen scurt la normele actuale de TVA, discutate de ECOFIN
Pe 2 octombrie a.c., Formațiunea Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) a Consiliului Uniunii Europene a convenit asupra următoarelor aspecte:
Consiliul a adoptat patru „soluții rapide” prezentate inițial de Comisie privind normele actuale de TVA la nivelul Uniunii Europene:
- stocurile „call-off”: Propunerile prevăd un tratament simplificat și uniform pentru acordurile privind stocurile de tip „call-off”, în cazul în care un furnizor transferă stocuri aflate la dispoziția unui achizitor cunoscut într-un alt stat membru;
- numărul de identificare a TVA: Pentru a beneficia de o scutire de TVA pentru livrarea intracomunitară de bunuri, numărul de identificare a clientului va deveni o condiție suplimentară;
- operațiunile în lanț: În vederea creșterii certitudinii juridice în stabilirea TVA pentru operațiunile în lanț, propunerile stabilesc criterii uniforme;
- dovada furnizării în interiorul UE: Se propune un cadru comun de reglementare pentru dovezile de documentare necesare pentru a solicita o scutire de TVA pentru livrările intracomunitare.
Consiliul va adopta directiva după emiterea avizului de către Parlamentul European.
Accesați textul integral al propunerii de directivă.
Adoptarea unui mecanism generalizat de „taxare inversă” pentru a preveni mai bine frauda
De asemenea, o altă propunere de directivă va permite statelor membre care sunt cel mai grav afectate de frauda TVA să aplice temporar o inversare generalizată a datoriei TVA. Acest așa-numit mecanism generalizat de „taxare inversă” implică transferarea răspunderii pentru plățile TVA de la furnizor către client. Comisia a emis propunerea în decembrie 2016 la cererea statelor membre afectate în mod special de frauda TVA. Se așteaptă ca directiva să fie adoptată fără discuții ulterioare, după ce Parlamentul European își va da avizul.
Accesați textul integral al propunerii de directivă.
În ceea ce privește poziția României referitoare la mecanismul generalizat de taxare inversă a TVA, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, prezent la ședința ECOFIN, a subliniat faptul că România va susține inițial un proiect-pilot al mecanismului generalizat de taxare inversă cu extinderea ulterioară și către alte entități.
Accesați site-ul MFP pentru a vizualiza declarația integrală a ministrului finanțelor publice.
Reduceri de TVA pentru publicațiile electronice
O altă propunere de directivă adoptată de Consiliu a convenit asupra unei propuneri care permite statelor membre să aplice cote reduse, foarte reduse sau cote zero de TVA pentru publicațiile electronice, aliniind astfel normele în materie de TVA pentru publicațiile electronice cu cele pentru publicațiile pe suport fizic. Directiva va fi adoptată fără discuții ulterioare odată ce textul va fi finalizat în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Accesați textul integral al propunerii de directivă.
Consiliul adoptă măsuri de îmbunătățire a cooperării administrative pentru a preveni frauda în materie de TVA
Regulamentul abordează cele mai răspândite forme de fraudă transfrontalieră, prin îmbunătățirea modului în care administrațiile fiscale cooperează atât între ele, cât și cu alte organe de aplicare a legii. Regulamentul va intra în vigoare la douăzeci de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial, iar majoritatea dispozițiilor sale se vor aplica de la 1 ianuarie 2020.
Accesați textul integral al Regulamentului.
Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați site-ul ECOFIN.
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR Buzău: Depunerea jurământului de către noii profesioniști contabili
Absolvenții examenului de aptitudini, sesiunea 2020, au depus jurământul profesional, recent, cu prilejul unei ceremonii organizate în acest scop de Filiala CECCAR Buzău.

Noii membri ai CECCAR și-au asumat, astfel, angajamentul de a respecta principiile Codului etic al profesioniștilor contabili și de a-și exercita profesia în interes public. Evenimentul a avut o încărcătură emoțională aparte, din perspectiva recunoașterii pregătirii intense pentru obținerea calificărilor de expert contabil, respectiv contabil autorizat.
La eveniment, desfășurat în condițiile respectării normelor de siguranță sanitară impuse de pandemie, au fost alături de proaspeții absolvenți membri ai conducerii CECCAR Buzău: ec. Gheorghe Pâsoi, președintele filialei; ec. Venera Cojocaru, președintele Comisiei de disciplină a filialei; ec. Adina Mărgineanu, directorul executiv; membrii Consiliului filialei și alți invitați.
Noii experți contabili și contabili autorizați au fost felicitați pentru promovarea examenului, fiind subliniate, totodată, importanța titlurilor profesionale de expert contabil și contabil autorizat, contribuția membrilor Corpului la dezvoltarea economică și, nu în ultimul rând, rolul social al acestora.


PROFESIA CONTABILĂ
Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 1 martie 2021

Acord în privința unui CbCR public
La 25 februarie, Consiliul Competitivitate a ajuns la un acord în privința propunerii Comisiei Europene privind raportare publică pentru fiecare țară în parte („country-by-country reporting” – CbCR public), care ar impune companiilor obligația de a face publice anumite date contabile, precum cifra de afaceri sau impozitele plătite. Franța, Italia, Belgia, România, Austria, Polonia, Spania, Finlanda, Grecia, Bulgaria, Danemarca, Țările de Jos și Slovenia și-au exprimat în mod explicit sprijinul față de această propunere. În schimb, Ungaria, Irlanda, Republica Cehă, Suedia, Luxemburg și Malta nu au susținut propunerea deoarece consideră că acest consiliu nu este forumul adecvat pentru o dezbatere politică pe această temă. În opinia acestora, propunerea ar trebui negociată ca text fiscal, atât la nivel unanim, cât și în cadrul Consiliului ECOFIN. Germania s-a abținut din motive de politică internă, iar Lituania și Slovacia, care au susținut această propunere în trecut, nu au luat cuvântul în cadrul reuniunii Consiliului. Următorul pas este ca, la 3 martie a.c., reprezentanții permanenți ai statelor membre UE (Coreperul) să aprobe mandatul de negociere al Consiliului Uniunii Europene pentru a putea demara negocierile cu Parlamentul European privind textul propunerii. Printre negociatorii din cadrul Parlamentului European se vor număra coraportorii Evelyn Regner (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Austria) și Iban García del Blanco (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Spania).
Subcomisia FISC dezbate cazul Cum-Ex și raportul privind impozitarea digitală
La 24 februarie a.c., Subcomisia FISC din cadrul Parlamentului European a organizat o ședință în care a discutat împreună cu un grup de experți despre sistemele de reținere la sursă de tipul „Cum-Ex” și „Cum-Cum” . Cazul Cum-Ex din anul 2018 a adus în atenția publicului o suspiciune de evaziune fiscală în care au fost implicate diverse bănci din mai multe state membre UE, care a cauzat pierderi de venituri fiscale de până la 55 de miliarde de euro. Fabrizio Planta, directorul Autorității europene pentru valori mobiliare și piețe – ESMA, a subliniat faptul că în luna septembrie a anului trecut, ESMA a publicat un raport în care a concluzionat că schemele de tip „Cum-Ex” și „Cum-Cum” intră sub incidența politicilor fiscale europene și a propus amendamente legislative pentru a îmbunătății capacitatea de depistare a acestora. Christoph Spengel, profesor în cadrul Universității din Mannheim, specializat în impozitare corporativă internațională, a remarcat că astfel de scheme nu dispărut complet din Germania în urma scandalului. Eurodeputații au solicitat ESMA să continue ancheta privind sistemele de tipul „Cum-Ex” și „Cum-Cum” pentru a asigura că lacunele din cadrul juridic în vigoare, care au prilejuit existența acestora, nu mai există. În aceeași zi, subcomisia FISC a discutat și raportul privind impozitarea digitală, întocmit de Martin Hlaváček (Partidul Renew Europe, Republica Cehă) și Andreas Schwab (Partidul Popular European, Germania). În cadrul acestei discuții, europarlamentarii au subliniat faptul că speră să se ajungă la un acord internațional în această privință până la mijlocul anului 2021, însă UE nu ar trebui să rămână pasivă în această perioadă, ci ar trebui să elaboreze propuneri legislative care să asigure o impozitare echitabilă a companiilor digitale din UE.
Dominica a fost inclusă pe „lista neagră” a UE
La 22 februarie a.c., Consiliul Uniunii Europene a adoptat o concluzie revizuită privind lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale. Ca urmare, Dominica a fost inclusă în Anexa I a listei UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, iar Barbados a fost exclus din aceasta. Jamaica a fost inclusă în Anexa II a listei, după ce acest stat s-a angajat să-și modifice regimul fiscal dăunător, în timp ce Maroc, Sfânta Lucia și Namibia au fost excluse complet de pe listă ca urmare a faptului că și-au îndeplinit angajamentele. Australiei, Iordaniei, Republicii Maldive și Turciei le-a fost acordat un nou termen-limită pentru a-și îndeplini angajamentele asumate.
PROFESIA CONTABILĂ
Se prelungește termenul-limită pentru depunerea rapoartelor: 7 martie 2021

Vă informăm că sâmbătă, 27 februarie 2021, s-a înregistrat o avarie la rețeaua de distribuție a energiei electrice, care a afectat zona în care se află sediul CECCAR și care a condus la întreruperea bruscă a alimentării cu energie electrică pentru câteva ore. Ca urmare a acestui incident, a fost afectată buna funcționare a platformei de raportare, înregistrându-se ulterior dificultăți în accesarea acesteia. Vă comunicăm că în prezent se lucrează la remedierea problemelor.
În aceste condiții, termenul-limită pentru depunerea rapoartelor de activitate pentru a beneficia de facilitățile financiare pentru plata cotizației se prelungește până la 7 martie 2021.
Pentru a putea beneficia de facilitățile financiare pentru plata cotizației, este necesar să efectuați plata cotizației cel târziu astăzi, 1 martie 2021, prin transfer bancar (în cazuri excepționale și numerar la sediul filialei), și să depuneți raportul de activitate cel târziu la data de 7 martie 2021.
-
ECONOMIEacum 3 zile
OUG nr. 13/2021 aduce o serie de modificări la Codul fiscal și la Legea contabilității
-
ECONOMIEacum 2 zile
APIA: Rentierii agricoli pot obține viza aferentă anului 2020 până la 31 august 2021
-
PROFESIA CONTABILĂacum 3 zile
IFAC: Viitorul contabilității
-
ECONOMIEacum 3 zile
298 de sesizări de la consumatori români privind serviciile prestate pe piața liberă de energie
-
PROFESIA CONTABILĂacum 2 zile
Se prelungește termenul-limită pentru depunerea rapoartelor: 7 martie 2021
-
PROFESIA CONTABILĂacum 3 zile
Acord privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte
-
ECONOMIEacum 3 zile
Erste Group: România ar putea înregistra o creștere economică de 4,2% în 2021
-
ECONOMIEacum 3 zile
Programul „Noua Casă” va avea un plafon de 1,5 miliarde lei în 2021