ECONOMIE
Euro a urcat peste nivelul de 4,75 lei

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, un curs de referinţă de 4,7516 lei/euro, o creştere de 0,22% faţă de nivelul atins vineri, transmite News.ro.
În luna ianuarie, euro a atins de 11 ori noi niveluri record în raport cu leul şi a atins, în 25 ianuarie, un nivel maxim de 4,7648 lei.
Vineri, euro a scăzut la 4,7410 lei.
Luni, euro a urcat la 4,7516 lei.
Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a scăzut de la 4,2261 lei la 4,2257 lei.
Cursul francului elveţian a urcat de la 4,1850 lei la 4,1875 lei.
Lira sterlină a scăzut de la 5,5311 lei la 5,4919 lei.
Preţul gramului de aur a crescut de la 175,7624 lei la 176,0889 lei.
ECONOMIE
Propunerile de modificare a Legii privind RCA, publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor

Ministerul Finanțelor (MF) a publicat, pentru consultare, proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. Inițiatorii menționează, în Nota de fundamentare, că serviciul de asigurare de decontare directă garantează persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asigurătorului la care aceasta are încheiată asigurarea RCA în vederea recuperării prejudiciului, urmând ca acesta să recupereze în totalitate sau în parte sumele achitate de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului. „Având în vedere interesul public general, evitarea riscului de concentrare a pieței și evitarea instituirii unei piețe cu structură de monopol, prin transformarea decontării directe într-un serviciu de asigurare obligatoriu a fi contractat de către asigurat și asigurătorul RCA, se urmărește creșterea încrederii asiguratului în propriul asigurător, prin faptul că acesta nu ar mai fi nevoit să se adreseze unui asigurător cu care nu are o relație contractuală prealabilă. În aceste condiții, teoretic, la alegerea asigurătorului propriu nu mai este avut în vedere ca principal criteriu de selecție prețul asigurării, ci alte criterii orientate spre calitatea serviciilor oferite, inclusiv în acordarea despăgubirilor”, se menționează în Nota de fundamentare.
De asemenea, inițiatorii precizează că un alt scop al introducerii acestui serviciu de asigurare este acela de „soluționare amiabilă a unui număr extrem de mare de dosare de daună de regres administrativ, în special de micșorare a costurilor de gestionare a acestora, dar și reducerea termenului de acordare a despăgubirilor. Prin aplicarea acestuia se urmărește beneficiul asiguratului, creșterea încrederii în propriul asigurător și optimizarea costurilor cu despăgubirile ce pot duce la scăderea primelor de asigurare”.
Totodată – spun reprezentanții MF –, în contextul precedentului generat de BREXIT și avându-se în vedere posibilitatea apariției acestei situații și în viitor, este necesară asigurarea unui cadru legislativ care să permită birourilor naționale ale statelor să încheie acorduri de reciprocitate e baza cărora persoanele fizice și juridice rezidente să fie despăgubite pe baza garanției acordate de acestea.
În acest context, proiectul OUG de modificare și completare a Legii nr. 132/2017 are în vedere, în principal, următoarele:
♦ Se propune introducerea posibilității exprese a Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) de a încheia acorduri de reciprocitate și cu organisme similare din state terțe, astfel încât persoanele fizice și juridice rezidente în state terțe să beneficieze de garanția BAAR, pe baza încheierii unor astfel de acorduri;
♦ Se propune modificarea mecanismului de decontare directă, în sensul transformării acestuia într-un serviciu obligatoriu atât pentru asigurătorul RCA, cât și pentru asigurat;
♦ Se propune corelarea contravențiilor cu obligațiile nou introduse în proiectul de OUG;
♦ Se propune corelarea sancțiunilor aplicate asigurătorilor RCA cu cele aplicate societăților reglementate de Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, cu modificările și completările ulterioare.
ECONOMIE
Ministerul Economiei: Precizări legate de acordarea microgranturilor pentru CMI
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a publicat o serie de precizări cu privire la acordarea microgranturilor pentru CMI (cabinete medicale individuale, n.r.), ca răspuns la întrebările primite în direct de către ministrul Claudiu Năsui, la un post de televiziune.

Astfel – menționează reprezentanții MEAT – cadrul procedural existent limitează eligibilitatea la acei aplicanți care pot face dovada implicării în activitățile legate de COVID-19, în baza unei adeverințe emise și semnate de DSP județeană sau de managerul unității sanitare unde aceștia au desfășurat activitatea propriu-zisă (nu tot de către potențialul beneficiar al micrograntului), conform articolului 3.2 (1), litera c) din Procedura de implementare a măsurii 1 „Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile”:
„PFA/CMI, dacă au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, care nu au beneficiat de stimulentul medical acordat în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 82/2020. Dovada implicării în activitățile legate de COVID-19, dar și pentru neacordarea stimulentului medical se face prin completarea unei adeverințe-formular și încărcarea acesteia în aplicația de înscriere, emisă de unitatea sanitară unde a prestat serviciul beneficiarul/direcția de sănătate publică județeană, după caz (Anexa 3)”.
Întreaga procedură poate fi consultată aici.
ECONOMIE
ANOFM: 58 programe de formare profesională vor începe în luna februarie, la nivel național

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță că va organiza, în luna februarie 2021, 58 programe de formare profesională pentru un număr de 870 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de agențiile teritoriale de profil.
Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: agent de securitate – 124 persoane, inspector (referent) resurse umane – 116, lucrător în comerț – 76, operator introducere validare și prelucrare date – 70, competențe informatice – 40.
Județele în care, în luna februarie, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanți, sunt: Dâmbovița (70 persoane), Vrancea (70), București (56).
-
PROFESIA CONTABILĂacum 2 zile
Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 25 ianuarie 2021
-
ECONOMIEacum 3 zile
Activitatea economică din zona euro a scăzut în ianuarie
-
PROFESIA CONTABILĂacum 3 zile
Procedura de acordare a sumelor prevăzute de art. III alin. (1) și (2) din OUG nr. 92/2020
-
ECONOMIEacum 22 de ore
Propunerile de modificare a Legii privind RCA, publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor
-
ÎNREGISTRĂRIacum 21 de ore
Economia la bani mărunți – Ediția din 26.01.2021
-
ECONOMIEacum 2 zile
CFA: tendinţă de creştere a inflaţiei în următoarele 12 luni
-
ECONOMIEacum 23 de ore
BNR: Recuperarea economică continuă, însă mai lent decât în T3 2020
-
ECONOMIEacum 2 zile
Datoria populaţiei a crescut cu 8 mld. lei într-un an, iar datoria firmelor s-a majorat cu 3,3 mld.