Connect with us

ECONOMIE

CNPP: Numărul de pensionari care au primit indemnizație socială, în scădere cu 1.945 în mai 2019

CECCAR FM

Publicat

pe

Numărul de beneficiari ai indemnizației sociale pentru pensionari a fost, în mai 2019, de 1.052.109 persoane, în scădere cu 1.945 față de luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), citate de Agerpres. Din totalul beneficiarilor de indemnizație socială înregistrați în mai, 872.686 erau pensionari din sistemul public și 179.423 pensionari agricultori.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizației suportate de la bugetul de stat a fost de 227 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în județele Bistrița-Năsăud – 264 lei, Cluj – 262 lei și Hunedoara – 255 lei.

Cei mai mulți beneficiari ai acestei indemnizații erau în județele Suceava – 35.098 pensionari, Dolj – 31.5530 și Iași – 31.033.

În ceea ce privește pensionarii agricultori, indemnizația socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 146 lei, valoarea ce mai mare fiind înregistrată în București (între 184 lei și 224 lei) și în județele Ilfov – 221 de lei și Gorj – 202 de lei.

Numărul cel mai mare de beneficiari se înregistra în județele Dolj – 11.928 persoane, Iași – 11.907 persoane și Botoșani – 11.135 persoane.

ECONOMIE

Rata şomajului înregistrat în evidenţele ANOFM în luna decembrie 2020 a fost 3,38%

La sfârşitul lunii decembrie 2020, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,38%, mai mare decât cea din luna anterioară cu 0,06pp şi mai mare cu 0,41 pp decât cea din luna decembrie a anului 2019, anunță ANOFM.

CECCAR FM

Publicat

pe

Numărul total de şomeri la finele lunii decembrie 2020 a fost de 296.051 de persoane, mai mare cu 5.375 de persoane faţă de cel înregistrat la finele lunii anterioare.

Din totalul şomerilor înregistraţi, 100.740 au fost şomeri indemnizați şi 195.311 neindemnizați. Numărul şomerilor indemnizați a crescut cu 4.837 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizați a crescut cu 538 persoane faţă de luna precedentă.

Pe medii de rezidenţă, numărul şomerilor la finele lunii decembrie se prezintă astfel: 99.031 şomeri provin din mediul urban şi 197.020 şomeri provin din mediul rural.

Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 – 49 de ani (79.998), urmaţi de cei din grupa de vârstă 50 – 55 de ani (57.389), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (15.157).

Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii si cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (25,79%). Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 27,11% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 6,23%, informează Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

China depășește SUA și devine destinația de top pentru noi investiții străine directe

China a depășit SUA ca fiind destinația de top din lume pentru noi investiții străine directe, potrivit cifrelor ONU citate de BBC.

CECCAR FM

Publicat

pe

Investițiile noi în America au scăzut cu aproape jumătate anul trecut, ducând la pierderea primei poziții din clasament. În schimb, cifrele ONU arată că investițiile directe în firmele chineze au urcat cu 4%, aducând China pe primul loc la nivel global.

Topul arată influența crescândă a Chinei pe scena economică mondială. China a avut intrări de 163 miliarde de dolari anul trecut, comparativ cu 134 miliarde de dolari atrași de SUA, a comunicat Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) într-un raport.

În 2019, SUA au primit 251 miliarde dolari în investiții străine directe noi, în timp ce China a primit 140 miliarde de dolari.

În timp ce China este numărul unu pentru noi investiții străine, SUA domină în continuare atunci când vine vorba de investiții străine totale, aceasta fiind rezultatul deceniilor petrecute în postura de cea mai atractivă locație pentru companiile străine care doresc să se extindă în străinătate.

Dar experții spun că noile valori subliniază mișcarea Chinei către centrul economiei globale, care a fost mult timp dominată de SUA, cea mai mare economie din lume.

China, implicată în prezent într-un război comercial cu SUA, ar putea ajunge, conform prognozelor, în prima poziție până în 2028, potrivit Centrului pentru Cercetări Economice și de Afaceri din Marea Britanie (CEBR).

Investițiile străine în SUA au atins un maxim în 2016, la 472 miliarde de dolari, când investițiile străine în China erau de 134 miliarde de dolari. De atunci, investițiile în China au continuat să crească, în timp ce în SUA au scăzut în fiecare an din 2017.

Administrația Trump a încurajat companiile americane să părăsească China și să își restabilească operațiunile în SUA. De asemenea, a avertizat companiile și investitorii chinezi că vor face față unor controale sporite atunci când investesc în America, din motive de securitate națională

PIB chinez a crescut cu 2,3% în 2020, arată datele oficiale din această lună, acest lucru făcând din China singura economie majoră din lume care a evitat o contracție anul trecut.

Investițiile străine directe globale (ISD) au scăzut dramatic în 2020, cu 42%, potrivit raportului UNCTAD, citat de Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Economia zonei euro accelerează spre recesiune la început de an

Alunecarea zonei euro către o recesiune sub formă de W a accelerat în ianuarie pe fondul măsurilor de lockdown extinse care au dus la închiderea de businessuri, notează Bloomberg.

CECCAR FM

Publicat

pe

Indicatorul IHS Markit privind activitatea sectorului privat a scăzut la 47,5, iar serviciile s-au contractat în al doilea cel mai alert ritm din mai. Producătorii, afectaţi mai puţin decât furnizorii de servicii de restricţii, au rămas în mare măsură optimişti cu privire la următoarele 12 luni, deşi se confruntă la rândul lor cu probleme.

„O recesiune sub formă de W pentru economia zonei euro pare din ce în ce mai inevitabilă“, potrivit lui Chris Williamson, economist-şef la IHS Markit. „O oarecare încurajare derivă din faptul că declinul este mai puţin sever decât în primăvara anului trecut, reflectând rezistenţa contină a sectorului manufacturier, cererea în creştere de bunuri exportate“.

Germania, cea mai mare economie a zonei euro, a înregistrat creştere, impulsionată de sectorul său manu­facturier, însă ritmul a fost cel mai slab din luna iulie, când începuse o redresare de pe urma primului val de restricţii.

Indicatorul pentru sectorul manufacturier al Franţei s-a menţinut pe creştere, însă indicatorul compozit pentru a doua mare economie a regiunii a scăzut.

„Sectorul privat francez a început noul an cum l-a în­che­iat pe ultimul, restricţiile împotriva COVID-19 deter­mi­nând un nou declin al activităţii de business“, arată Eliot Kerr, economist la IHS Markit, potrivit Financial Times. „Totuşi, există un semn pozitiv în toate aceste date, iar acesta este legat de reluarea creşterii ratei de ocupare a forţei de muncă“.

La nivel de bloc, rata de ocupare a forţei de muncă a scăzut pentru a 11a lună consecutiv. Preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a admis probabilitatea unui nou declin, arătând că susţinerea monetară şi fiscală trebuie să continue, notează Bloomberg.

Economiştii sunt mai pesimişti cu privire la evoluţia economiei zonei euro din acest an, relevă un sondaj BCE citat de Reuters.

Economia regiunii îşi va reveni probabil în acest an, însă într-un ritm mai lent decât cel anticipat cu doar câteva luni în urmă, înainte de a recupera terenul pierdut în 2022, indică sondajul. Economiştii chestionaţi estimează creşterea zonei euro la 4,4% în acest an, în scădere de la 5,3%, estimare inclusă în ediţia anterioară a studiului, transmite Mediafax.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending