Suntem și pe

ECONOMIE

BCE: Cea mai mare problemă privind convergența reală a României, nivelul scăzut al venitului mediu pe locuitor

CECCAR FM

Publicat

pe

Nivelul scăzut al venitului mediu pe locuitor reprezintă cea mai mare problemă privind convergența reală a României în vederea aderării la Zona Euro, cu toate că acesta nu este un criteriu formal pentru aderare, consideră specialiștii Băncii Centrale Europene (BCE). Reprezentanții instituției financiare internaționale au declarat, pentru Agerpres, că Raportul de convergență pe 2018 arată că România se confruntă în continuare cu mai multe probleme economice și structurale atunci când vine vorba despre problema convergenței. Când raportul băncii a fost emis în 2018, datele privind deficitul și datoria pentru 2017 și inflația din primăvara anului 2018 erau în linie cu criteriile de convergență necesare pentru intrarea în mecanismul cursului de schimb II (MCS II). „Dar fluctuația ratelor inflației a fost ridicată în ultimii 10 ani. Este nevoie de măsuri care să îmbunătățească mediul instituțional și de afaceri, să stimuleze investițiile și concurența pe piețele de produse, să reducă neconcordanțele în ceea ce privește calificarea forței de muncă și deficiențelor pe această piață și să îmbunătățească eficiența administrației publice și a sistemului judiciar. Ar trebui, de asemenea, să se depună eforturi semnificative pentru a îmbunătăți absorbția slabă a fondurilor UE de către România”, susțin reprezentanții băncii.

Potrivit acestora, pentru a spori încrederea în sistemul financiar, autoritățile competente naționale ar trebui să continue să își îmbunătățească practicile de supraveghere, printre altele, prin respectarea recomandărilor aplicabile de organismele internaționale și europene relevante și prin colaborarea strânsă cu alți supraveghetori naționali ai statele membre UE din cadrul colegiilor de supraveghere.

La întrebarea dacă este posibil ca România să intre în MCS II (mecanism al cursului de schimb, n.r.) în 2022 și apoi ZE (zona euro, n.r.) în 2024, reprezentanții BCE susțin că aceasta ar depinde mai întâi de o solicitare formală a părții române, care ar fi evaluată de Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană și discutată cu Eurogrupul și cu ceilalți membri ERM II. „Bulgaria în 2018 și Croația în acest an au început pregătirile pentru ERM II. Din 2014, toți membrii zonei euro trebuie să fie, de asemenea, membri ai uniunii bancare, ceea ce înseamnă că marile bănci sunt supravegheate direct de Direcția de Supraveghere bancară a BCE. În Eurogrup s-a convenit că, din cauza acestei prevederi, viitorii membri ai zonei euro ar trebui să încheie o «cooperare strânsă» cu uniunea bancară, așa cum este prevăzut în regulamentul SSM. Acest lucru necesită deja o revizuire a calității activelor și teste de stres pentru băncile mari”, au declarat reprezentanții BCE.

ECONOMIE

Se lansează Consiliul Național pentru Transformare Digitală

CECCAR FM

Publicat

pe

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) organizează pe 27 octombrie, în format online, lansarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală (CNTD), cu participarea celor peste 200 de membri. „Un pas esențial în procesul de transformare digitală a României este întărirea relației de colaborare între sectorul public și cel privat. Acesta este motivul pentru care ADR a inițiat Consiliul Național pentru Transformare Digitală – o agora digitală, dar și un organism tehnic, în care instituțiile aflate în serviciul public, împreună cu partenerii privați din industria IT&C, vor trasa parcursul corect către o Românie digitală și puternic conectată la statele partenere din UE și NATO.

Potrivit unui comunicat al ADR, România pornește pe drumul accelerat spre digitalizare cu două vulnerabilități mari – lipsa pilonilor esențiali, cum sunt identitatea electronică și interoperabilitatea, și competențele digitale limitate. Pentru a identifica cele mai potrivite soluții, CNTD, organ consultativ al ADR, va contura direcțiile necesare pentru elaborarea politicilor publice din domeniul transformării digitale.

Prioritățile CNTD în perioada următoare vor fi reflectate și în grupurile de lucru ale Consiliului: Cloud guvernamental, Identitate electronică, Transformare digitală, AI și Big data, Competențe digitale, Facturare electronică, Interoperabilitate.

Continuare

ECONOMIE

Vânzări în creștere pentru autoturismele ecologice

CECCAR FM

Publicat

pe

Vânzările de mașini ecologice au crescut în România, în primele nouă luni, cu 8,56%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, și au ajuns la 5.389 de unități, arată datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme (APIA), consultate de Agerpres. În această marjă de creștere, la 30 septembrie 2020, ponderea autoturismelor electrice și hibride noi în totalul pieței auto locale era de 6,4%, peste nivelul perioadei similare din 2019, când aceasta a fost de 4,1%.

Potrivit datelor centralizate, în intervalul ianuarie – septembrie 2020, cele mai multe achiziții au fost consemnate la categoria autoturismelor hibride, respectiv 3.427 de unități, în scădere cu 8,2%, în comparație cu primele nouă luni din anul precedent. De asemenea, vânzările de autoturisme electrice au înregistrat un salt de 40,8%, până la 1.407 de exemplare, în timp de modelele plug-in au fost în număr de 555 de unități, mai multe cu 141,3%, raportat la perioada de referință.

La nivelul lunii septembrie, în România, s-au comercializat 827 de autoturisme ecologice, în creștere cu 4,68%, comparativ cu luna august, când se vânduseră 790 de unități, iar ponderea în totalul pieței a crescut la 7,7%, de la 7,1%.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a alocat, în acest an, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), 140 de milioane de lei pentru Programul „Rabla Plus”, cu circa 45 de milioane mai mult decât în 2019. Estimările autorităților arată că, prin acest buget, ar putea fi cumpărate până la 3.000 de mașini electrice și hibride.

Continuare

ECONOMIE

Activitatea economică în zona euro este în scădere, în octombrie

CECCAR FM

Publicat

pe

Activitatea economică în zona euro a reintrat pe o pantă descendentă luna aceasta, după ce al doilea val al pandemiei de coronavirus (COVID-19) a afectat continentul, sporind temerile că va urma o recesiune profundă, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a scăzut la 49,4 puncte, de la 50,4 puncte în septembrie, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este ușor peste așteptările analiștilor, de 49,4 puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte, indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Indicele care măsoară activitatea în sectorul serviciilor din zona euro a scăzut mai mult decât se estima, la 46,2 puncte, de la 48 de puncte în septembrie. În schimb, industria a beneficiat de redresarea solidă a cererii pe plan global. Indicatorul PMI pentru industrie a urcat la 54,4 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele 26 de luni și peste estimările analiștilor.

Noile restricții impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei au forțat multe afaceri din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, să-și limiteze operațiunile, și aproape 90% dintre economiștii intervievați zilele trecute de Reuters au avertizat că există un risc ridicat ca al doilea val al pandemiei să oprească redresarea economiei regiunii.

„Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro confirmă că al doilea val de infecții afectează din ce în ce mai mult economia. O recesiune severă în trimestrul patru din 2020 pare din ce în ce în ce mai probabilă”, avertizează Bert Colijn de la ING.

Indicele privind așteptările mediului de afaceri a scăzut la 54,6 puncte, de la 59,2 puncte în septembrie. Este cel mai redus nivel din mai, când a început ridicarea restricțiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending