Rețele sociale

ECONOMIE

Studenţii UE care se înscriu anul viitor la universităţi britanice vor avea acces la aceeaşi finanţare ca în prezent

Radio CECCAR FM

Studenţii din Uniunea Europeană care se înscriu în învăţământul universitar sau post-universitar din Marea Britanie, pentru cursurile din 2017-2018, vor avea acces la aceeaşi finanţare ca în prezent, a anunţat Guvernul de la Londra într-un comunicat. Mai mult, ei vor fi eligibili pentru susţinere financiară pe tot parcursul studiilor, chiar dacă Regatul Unit va ieşi din UE în acest timp.

Decizia anunţată marţi de Ministerul britanic al Educaţiei este menită să le ofere universităţilor şi colegiilor britanice siguranţă în privinţa finanţării viitoare, dar şi să liniştească studenţii care aleg o facultate din Regatul Unit că toate condiţiile finanţării cursurilor lor vor rămâne neschimbate.

“Ştim că rezultatul referendumului (din luna iunie, când majoritatea britanicilor au votat pentru Brexit – n.r.) a adus cu el unele incertitudini în sectorul educaţiei superioare. De aceea, în iunie, am acţionat rapid pentru a oferi garanţii imediate de finanţare pentru studenţii existenţi şi pentru cei care se înscriu anul acesta la cursuri”, a declarat ministrul Universităţilor, Jo Johnson.

“Studenţii străini au o contribuţie importantă la universităţile noastre de talie mondială şi vrem să continuăm acest lucru. Această asigurare că studenţii care se înscriu pentru anul viitor vor fi eligibili pentru finanţare în aceleaşi condiţii ca în prezent, iar eligibilitatea lor va fi menţinută pe tot parcursul cursurilor, va oferi o stabilitate importantă atât pentru universităţi, cât şi pentru studenţi”, a adăugat ea.

În baza regulilor actuale, studenţii UE sunt eligibili să primească împrumuturi care să acopere taxe şcolare dacă au locuit în Spaţiul Economic European timp ce cel puţin trei ani înainte de a începe studiile. Cetăţenii europeni care au locuit în Regatul Unit timp de peste cinci ani pot să ceară şi împrumuturi care să le acopere cheltuielile de cazare şi masă, precum şi credite pentru taxele de master.

În plus, în baza legislaţiei europene, studenţii UE beneficiază de aceleaşi taxe universitare ca studenţii britanici.

La scurt timp după referendumul din 23 iunie, autorităţile de la Londra au dat asigurări că situaţia studenţilor din anul universitar 2016-2017 va rămâne neschimbată.

Statutul studenţilor din UE, precum şi al cetăţenilor europeni în ansamblu, în Marea Britanie, după Brexit este încă incert şi urmează să fie stabilit prin negocierile pe care Londra şi Bruxelles-ul le vor purta după activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, conform news.ro.

ECONOMIE

BNR a urcat la 4,9% prognoza de inflație pentru finalul acestui an; 3,5% pentru 2025

Radio CECCAR FM

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere, la 4,9%, de la 4% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 și anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025, potrivit Raportului asupra inflației, ediția noiembrie 2024, prezentat luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, relatează Agerpres. Conform prezentării, oscilațiile de ritm sunt generate de efectele de bază asociate evoluțiilor din trecut: eliminarea din calculul ratei anuale a inflației a majorărilor impozitelor indirecte din ianuarie 2024, respectiv a reducerilor de prețuri ale gazelor naturale și alimentelor neprocesate în T2 2024 etc.

Reintrarea în intervalul țintei este preconizată pentru prima parte a anului 2026. Revizuirea ascendentă față de valorile proiectate în Raportul anterior, mai semnificativ în prima parte a intervalului de proiecție, dar cu efect persistent și pe termen mediu, este asociată cu precădere evoluțiilor recente mai nefavorabile decât se preconiza pe segmentul alimentelor.

„De fapt, prognoza, cum de multe ori a repetat Banca Națională, noi o facem cu datele certe pe care le avem. Știm că va urma o corecție fiscal-bugetară, o ajustare în domeniul fiscal-bugetar care se va duce și spre o ajustare externă. Ambele deficite, deficitele gemene sunt în jur de 8%. Deci este greu de spus că sectorul neguvernamental ar contribui prea mult sau semnificativ la deficitul extern. Cât este deficitul public cam atât este și deficitul extern. Corecțiile care se vor face în ceea ce privește deficitul public se vor reflecta bineînțeles și în deficitul extern. Nu avem date certe privind maniera în care se vor face și în consecință această prognoză se bazează numai pe ce știm în prezent. Nu cuprinde măsurile de corecție fiscal-bugetare care se vor lua la anul și în funcție de ele inflația va putea să fie mai mare sau mai mică”, a explicat guvernatorul BNR.

Acesta a avertizat că evoluția din lunile noiembrie – decembrie este generată atât de factori exogeni, cât și de secetă, care „își va spune cuvântul”.

Continuare

ECONOMIE

BNR menține dobânda-cheie la nivelul de 6,50% pe an

Radio CECCAR FM

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât, în ședința de astăzi, 8 noiembrie 2024, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, a anunțat banca centrală.

De asemenea, BNR a decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an, precum și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Continuare

ECONOMIE

România, printre cele mai mari scăderi din UE ale producției de servicii, în august

Radio CECCAR FM

Producția de servicii a crescut cu 2,2% în Uniunea Europeană și cu 2% în zona euro, în august, comparativ cu perioada similară din 2023, Grecia, Ungaria, România și Austria înregistrând cel mai semnificativ declin, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Cele mai mari creșteri ale producției de servicii în august, comparativ cu perioada similară din 2023, au fost în Luxemburg (11,9%), Danemarca (10,1%) și Malta (9,4%), iar cel mai sever declin în Grecia (-6,8%), urmată de Ungaria și România (ambele cu -5,1%) și Austria (-4,7%).

În rândul statelor membre ale UE, producția de servicii a crescut cu 2,7% pe segmentul „transport și depozitare”, cu 0,5% pe segmentul serviciilor de cazare și alimentație publică, cu 5,4% pe segmentul „informare și comunicare”, cu 1,2% la activitățile imobiliare, cu 1,1% la activitățile profesionale, științifice și tehnice, și cu 0,4% la serviciile administrative și de asistență.

Producția de servicii a crescut cu 0,4% în UE și în zona euro, în august, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 1,3% în UE și de 1,1% în zona euro.

În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari creșteri lunare au fost în Danemarca și Franța (ambele cu 2,4%), Bulgaria (1,6%) și România (1,1%), iar cele mai severe scădei în Ungaria (-4,3%), Grecia (-2,2%) și Lituania (-2%). În rândul statelor membre ale UE, producția de servicii a crescut cu 0,3% pe segmentul „transport și depozitare”, cu 0,4% pe segmentul serviciilor de cazare și alimentație publică, cu 1,2% pe segmentul „informare și comunicare”, și a scăzut cu 0,3% la activitățile imobiliare, cu 0,9% la activitățile profesionale, științifice și tehnice, și cu 0,9% la serviciile administrative și de asistență.

Continuare

Trending