ECONOMIE
În România există 1,4 milioane de firme, dintre care 1,2 milioane sunt active
În România există 1,4 milioane de firme, din care doar 1,2 milioane sunt active, diferenţa de 200.000 fiind companii în dizolvare, în curs de radiere sau lichidare, a declarat miercuri, pentru News.ro, directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Valentina Burdescu.
Cele mai multe insolvenţe sau radieri se înregistrează în zona comerţului, a construcţiilor, a transporturilor, dar şi în rândul hotelurilor şi a restaurantelor.
”Am avut surpriza plăcută să constatăm în ultimele trei luni de zile o creştere a numărului firmelor active din punct de vedere juridic, adică nu sunt supuse niciunui incident, respectiv dizolvare, lichidare , reorganizare judiciară, insolvenţă sau faliment, astfel încât avem aproximativ 1,2 milioane de firme active, dintr-un total de aproximativ 1,4 milioane firme”, a afirmat Burdescu.
Diferenţa până la 1,4 milioane, de circa 200.000 de companii, sunt firme în dizolvare, lichidare, suspendare de activitate.
O parte din cele 200.000 de firme se întorc în circuitul comercial şi revin în funcţiune, iar o parte dintre firme se duc către radierea din Registrul Comerţului, precizează şefa ONRC.
Firmele care sunt insolvenţă sunt din zone de activitate care se păstrează constant în ultimii ani, din comerţ, comerţ cu amănuntul, din zona construcţiilor, a transporturilor, din zona de hoteluri şi restaurante, de prelucrare şi foarte puţin din zona de alte servicii prestate intreprinderilor.
”Aceste zone sunt cele care generează în general insolvenţele, dizolvările, lichidările sau suspendările de activitate”, a spus Burdescu.
Acest clasament al domeniilor rămâne relativ constant în timp, chiar dacă uneori se schimbă ordinea domeniilor.
”Avem o scădere semnificativă a numărului de firme supuse Legii 85/2014 privind insolvenţa, astfel încât undeva la nivelul anului 2016 aveam aproximativ 8.000 de firme, spre deosebire de câţiva ani în urmă, când am înregistrat un număr de aproape 30.000 de firme în insolvenţă. Deci diferenţa este destul de mare”, a precizat Burdescu.
În primele trei luni s-a înregistrat o creştere a numărului înmatriculărilor cu 25%, potrivit ONRC.
”În momentul de faţă, după ultimele statistici, observăm o îmbunătăţire a activităţii de înfiinţare a societăţilor, a activităţii de modificarea a actelor constitutive. Observăm o stagnare sau chiar o creştere a operaţiunilor pe segmentele de activitate privind dizolvarea, lichidarea, suspendarea şi intrarea în insolvenţă”, a menţionat directorul general al ONRC.
În ceea ce priveşte domeniile în care românii aleg să îşi înfiinţeze firmele, în ultima perioadă domeniul agriculturii a devenit unul atractiv, spune şefa ONRC.
”Agricultura începe să crească, industria prelucrătoare uşor, industria IT, şi zona de prestări servicii este zona în care se înregistrează creşteri (ale înmatriculărilor, n.r.)”, a afirmat Burdescu.
De asemenea, la sfârşitul lunii martie, mai puţin de 10% din totalul întreprinderilor active în România erau deţinute de tineri cu vârsta sub 30 de ani, conform ONRC, acesta fiind cel mai scăzut nivel al ultimilor cinci ani.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) împreună cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) şi compania de brokeraj Prime Transaction au demarat miercuri un proiect pilot ce doreşte să aducă mai aproape antreprenorii români de oportunităţile din piaţa de capital.
Proiectul vizează în primă fază municipiul Bucureşti şi face parte dintr-un acord de parteneriat general semnat de cele trei instituţii.
„Apreciem că acest demers vine în întâmpinarea mediului de afaceri prin promovarea unui domeniu cu un potenţial încă neexploatat în România”, a declarat Valentina Burdescu.
Proiectul-pilot presupune amplasarea unui stand de informare la sediul ORCTB, care este vizitat zilnic de peste 2.000 de profesionişti. Aceştia vor putea obţine informaţii legate de Bursa de Valori Bucureşti, activitatea sa, precum şi de alternativele de finanţare şi de investiţii oferite de aceasta antreprenorilor şi investitorilor. Un reprezentant al companiei de brokeraj Prime Transaction va fi permanent la locaţie în timpul programului de lucru al Registrului, pentru a oferi asistenţă suplimentară.
„Credem că această cooperare cu ONRC creează şanse noi de a fi mai aproape de antreprenori pentru intermediarii financiari”, a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski.
Registrul Comerţului, Bursa de Valori Bucureşti şi Prime Transaction consideră că o parte esenţială a misiunii lor este să ajute antreprenorii români să prospere şi să se dezvolte. Parteneriatul se bazează pe ideea de a servi acestui scop şi de a promova în continuare creşterea durabilă a mediului economic local.
„Acest proiect dovedeşte faptul că, atât Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, cât şi BVB sunt instituţii care îşi propun să sprijine antreprenorii şi să le ofere informaţiile de care aceştia au nevoie pentru a lua decizii mai bune în activitatea lor”, a spus directorul general la Prime Transaction, Ionel Uleia.
ECONOMIE
ANAF a publicat calendarul obligațiilor fiscale pentru luna decembrie
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pe site-ul instituției, calendarul obligațiilor fiscale pentru luna decembrie 2024, care include principalele formulare care trebuie depuse de contribuabili – persoane fizice și persoane juridice –, precum și obligațiile de plată aferente.
Calendarul poate fi accesat AICI.
ECONOMIE
ANAF a publicat lista seminarelor web din luna decembrie 2024
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pe portalul instituției, lista seminarelor web care se vor desfășura în luna decembrie 2024.
Temele principale abordează subiecte diverse și de interes pentru contribuabili:
▪ Impozitarea veniturilor din activități agricole și declararea lor în declarația unică (formular 212) (6 decembrie, ora 10.00);
▪ Servicii oferite contribuabililor de către ANAF (11 decembrie, ora 10.00);
▪ Tratamentul fiscal aplicabil veniturilor din dividende obținute de persoanele fizice (12 decembrie, ora 12.00);
▪ Eliberarea certificatelor privind taxa pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport (13 decembrie, ora 9.30);
▪ Servicii electronice oferite de ANAF (17 decembrie, ora 10.00);
▪ Impozitarea veniturilor din activități agricole, silvicultură și piscicultură (18 decembrie, ora 12.00);
▪ Stabilirea rezidenței fiscale a persoanelor fizice și a persoanelor juridice, precum și atestarea veniturilor obținute de acestea (19 decembrie, ora 12.00);
▪ Regimul fiscal al impozitului pe veniturile microîntreprinderilor (20 decembrie, ora 11.00).
„Durata seminarelor este de două ore. Înscrierile se pot efectua până la data și ora începerii seminarelor, în limita locurilor disponibile. La un seminar pot participa simultan maximum 500 de persoane”, precizează ANAF.
ECONOMIE
BNR lansează în circuitul numismatic o bancnotă aniversară cu tema „185 de ani de la nașterea regelui Carol I”
Banca Națională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic, începând de duminică, 1 decembrie, o bancnotă aniversară pentru colecționare, cu valoare nominală de 100 lei, imprimată pe suport de polimer, cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I. Conform unui comunicat al BNR, citat de Agerpres, bancnota are dimensiuni de 147 x 82 mm, culoare predominantă albastru, este imprimată în tehnică mixtă, plană și relief, pe suport de polimer și are o fereastră transparentă complexă.
Pe aversul bancnotei se regăsesc, în partea dreaptă, în prim-plan, portretul și semnătura regelui Carol I, dedesubt, numele acestuia și anii de viață, respectiv „REGELE CAROL I 1839-1914”.
În zona centrală, se află o reprezentare a reversului însemnului Ordinul „Steaua României” și o scenă de luptă din timpul Războiului de Independență.
Tot pe avers mai sunt imprimate stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALA A ROMANIEI” și medalionul cu sigla BNR. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos pe orizontală, în cifre „100”; în partea centrală, jos, pe orizontală, în litere, „LEI UNA SUTÄ”; în dreapta jos pe verticală, în litere „UNA SUTÄ LEI” și în dreapta sus pe verticală, în cifre „100”.
Semnăturile guvernatorului și casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere. Data punerii în circulație, respectiv „1 decembrie 2024”, este imprimată pe verticală, în dreapta bancnotei. Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.
Pe reversul bancnotei compoziția grafică include o reprezentare a statuii de la Peleș a regelui Carol I și, în centru, o imagine a Castelului Peleș. Dedesubt este imprimat pe orizontală, pe două rânduri, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEȘTE CONFORM LEGILOR”. În plan secund, în zona centrală, este reprezentat podul Carol I, de la Cernavodă.
Sus, pe orizontală, se află denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALÄ A ROMANIEI” și sigla BNR, care este poziționată în dreapta sus și stânga jos. Valoarea nominală este imprimată astfel: în cifre, „100” pe verticală în stânga sus, pe orizontală deasupra Castelului Peleș și în dreapta jos și în litere „UNA SUTÄ LEI” pe orizontală în stânga jos. Pe fondul bancnotei sunt imprimate, în culori atenuate, motive geometrice stilizate.
Seria și numărul bancnotei tipărite cu litere și cifre în două culori, negru și roșu, sunt imprimate astfel: în centru sus, pe orizontală cu cerneală roșie, cu caractere de înălțime crescătoare și în stânga pe verticală, cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime.
În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include elemente de siguranță în substratul de polimer, respectiv: fereastra transparentă complexă, pe verticală (care conține în zona centrală, portretul regelui Carol I, reprezentat în tehnică multiton și textul „ROMANIA”, încadrate într-o reprezentare stilizată a însemnului Ordinul „Coroana României”), în partea superioară, coroana României reprezentată în tehnică multiton, care la examinarea în lumină ultravioletă prezintă fluorescență în două culori, argintiu și roșu, în interiorul ferestrei transparente, în zona superioară și în zona inferioară a acesteia; elemente grafice realizate cu cerneală optic variabilă (albastru-verde), care își schimbă culoarea în funcție de unghiul sub care sunt privite, textul „ROMANIA” în negativ, care poate fi citit din patru direcții diferite, încadrează fereastra transparentă atât în partea superioară a acesteia cât și în cea inferioară, elemente realizate cu cerneală metalizată aurie, poziționate în zona centrală a ferestrei transparente complexe și în jurul acesteia, atât pe avers cât și pe revers, făcând parte din reprezentarea stilizată a însemnului Ordinul „Coroana României”; două elemente tip filigran, respectiv însemnul Ordinul „Steaua României” și sigla BNR, vizibile atunci când bancnota este luminată din partea opusă privitorului; fir de siguranță magnetic, care include în negativ microtextul „CAROL I” ce poate fi citit din patru direcții diferite; elemente grafice de dimensiuni diferite care conțin în negativ valoarea bancnotei, poziționate pe reversul acesteia și realizate cu cerneală iridiscentă verde.
De asemenea, bancnota mai include elemente de siguranță adăugate la imprimare pe avers, și anume: imprimare în relief detectabilă prin palpare, respectiv portretul, semnătura, numele și anii de viață ai regelui Carol I, însemnul Ordinul „Steaua României”, stema României, denumirea băncii centrale „BANCA NAȚIONALÄ A ROMANIEI” și medalionul cu sigla BNR, valoarea nominală în cifre și litere, elementul embosat „100” și textul „LEI UNA SUTÄ”, tipărit cu cerneală optic variabilă, care își schimbă culoarea din auriu în verde când bancnota este privită sub diverse unghiuri de înclinare; elementul de suprapunere avers-revers: o stilizare a însemnului Ordinul „Coroana României”; suprapunerea se realizează când bancnota este luminată din partea opusă privitorului; microperforații laser cu valoarea nominală „100” amplasate în zona centrală, pe direcție verticală, vizibile pe ambele fețe ale bancnotei; liniatură antiscaner și anticopiere, pe zonele libere din stânga și din dreapta; design securizat cu imprimare plană în iris, în zona centrală.
Elemente de siguranță sunt adăugate și la imprimare pe revers, respectiv: imprimare în relief detectabilă prin palpare – Castelul Peleș, statuia regelui Carol I, denumirea „BANCA NAȚIONALÄ‚ A ROMANIEI” și sigla băncii centrale BNR, valoarea nominală în cifre „100”, în stânga sus pe orizontală, în dreapta jos și în litere, pe orizontală, în stânga jos, și textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEȘTE CONFORM LEGILOR”; elementul de suprapunere avers-revers: o stilizare a însemnului Ordinul „Coroana României”; suprapunerea se realizează când bancnota este luminată din partea opusă privitorului; imagine latentă cu inscripția „BNR”, aflată la baza imaginii Castelului Peleș; liniatură antiscaner și anticopiere, pe zonele libere din stânga și din dreapta; design securizat cu imprimare plană în iris, în zona centrală.
Potrivit BNR, pe lângă elementele de siguranță destinate publicului, bancnota de 100 lei prezintă, suplimentar, elemente de siguranță adăugate prin imprimare, atât pe aversul cât și pe reversul bancnotei și detectabile cu aparatură specială, respectiv microtext imprimat plan pe avers – inscripția „100 LEI”, în spatele portretului regelui, microtext în relief pe avers – inscripția „BANCA NATIONALA A ROMANIEI”, deasupra textului cu denumirea băncii centrale de emisiune, și „BNR”, în interiorul cifrelor reprezentând valoarea nominală, în stânga jos, microtext în relief pe revers – inscripția „BNR”, în dreptunghiul din partea stângă și în cifrele reprezentând valoarea nominală, din partea dreaptă, imagine gen timbru cu valoarea nominală a bancnotei, pe revers, în cifre, în stânga, pe orizontală „100”, cu luminiscență galben-verzuie în lumină ultravioletă, seria și numărul orizontal, pe revers, în centru sus, în culoare roșie, cu luminiscență oranj în lumină ultravioletă, seria și numărul vertical, pe revers, în stânga, de culoare neagră, care prezintă luminiscență galben-verzuie în lumină ultravioletă, precum și proprietăți magnetice.
Bancnota aniversară pentru colecționare, cu valoare nominală de 100 lei, cu tema 185 de ani de la nașterea regelui Carol I, este inclusă într-un pliant de prezentare al cărui text este redactat în limbile română, engleză și franceză.
Tirajul maxim pentru această emisiune numismatică este de 30.000 de bancnote. Prețul de vânzare al bancnotei aniversare este de 150 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare. Bancnotele au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a bancnotei aniversare pentru colecționare se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale BNR.
-
ECONOMIEacum o săptămână
Lege promulgată: Noi modificări la Codul fiscal
-
ECONOMIEacum o săptămână
Un nou proiect major, de importanță strategică, pentru producția de baterii în România
-
ECONOMIEacum 7 zile
Au fost aprobate Strategia Națională de Supraveghere a Pieței 2024-2027 și Planul de acțiune pentru implementarea acesteia
-
ECONOMIEacum o săptămână
BNR: Noile evaluări relevă o perspectivă înrăutățită a inflației comparativ cu previziunile precedente
-
PROFESIA CONTABILĂacum 7 zile
CECCAR Maramureș: Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș, 20 DE ANI – ARC PESTE TIMP
-
ECONOMIEacum 7 zile
ANAF atrage atenția asupra unor noi mesaje false transmise în numele instituției
-
ECONOMIEacum 7 zile
Suma alocată Programului de susținere a producției de cartof de consum în anul 2024 a fost majorată cu 3 milioane de lei
-
ECONOMIEacum o săptămână
Studiu: Românii preferă depozitele bancare, însă nivelul de participare la piața de capital este redus