Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF de săptămâna aceasta

Radio CECCAR FM

Controale vamale în cazul unui Brexit fără acord

La 3 aprilie a.c., Comisarul Pierre Moscovici, a reamintit consecințele vamale ale unui Brexit fără acord: dacă Marea Britanie ar părăsi UE fără un acord, aceasta ar deveni  imediat o țară terță, suportând consecințele aplicării imediate a Codului Vamal al Uniunii, cu referire la traficul de mărfuri din Regatul Unit. Având în vedere traficul comercial semnificativ dintre Regatul Unit și UE, pregătirea unui Brexit fără acord a determinat statele membre să angajeze noi funcționari vamali, în special în Belgia, Germania, Franța, Irlanda și Țările de Jos. De asemenea, s-a constatat o creștere importantă a formalităților vamale (între 40% și 50%). Taxele vamale, TVA și accizele la mărfurile importate din Regatul Unit ar trebui, de asemenea, să fie plătite la vamă de către importatori, ceea ce ar determina un impact al fluxurilor de trezorerie asupra companiilor. În ceea ce privește exportatorii, aceștia trebuie să respecte obligația de a furniza documente vamale pentru a justifica scutirea de TVA la export.

Comisia constată că Regatul Unit a acordat avantaje selective anumitor companii multinaționale

La 2 aprilie a.c., Comisia Europeană a constatat că sistemul fiscal din Regatul Unit a prevăzut, în mod nejustificat, scutirea anumitor grupuri multinaționale de la aplicarea legii care vizează evaziunea fiscală. În special, exceptarea de la impozitare pentru grupuri (Group Financing Exemption) prevede o derogare de la legislația referitoare la controlul companiilor străine (CFC). Scopul legislației CFC este de a împiedica companiile din Regatul Unit să utilizeze filiale din străinătate pentru a evita impozitarea în Regatul Unit. Între 2013 și 2018, legislația privind CFC a inclus exceptarea de la impozitare pentru grupuri, garantând o scutire de la legislația CFC pentru veniturile financiare primite de către filialele offshore de la o altă companie din străinătate, chiar dacă aceste venituri erau legate de Marea Britanie sau proveneau din activități conexe. Prin urmare, o companie multinațională care desfășoară operațiuni în Regat a reușit să finanțeze o filială din străinătate plătind un impozit redus sau zero din veniturile obținute dintr-o astfel de tranzacție. Ca urmare a anchetei inițiate în octombrie 2017, Comisia a concluzionat că exceptarea de la impozitare pentru grupuri din Regatul Unit este ilegală în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Prin urmare, Marea Britanie trebuie să reevalueze acum răspunderea fiscală a societăților care au beneficiat de aplicarea acestei reguli.

Investigarea privind ajutorul de stat din Slovacia referitor la regimul fiscal privind sectorul comerțului cu amănuntul

În data de  2 aprilie a.c., Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată a regimului fiscal privind sectorul comerțului cu amănuntul al produselor alimentare din Slovacia. Îngrijorările Executivului de la Bruxelles sunt legate de un posibil avantaj selectiv oferit anumitor concurenți în ceea ce privește scutirile de la plata impozitelor. Regimul fiscal a intrat în vigoare în ianuarie 2019, iar Comisia a solicitat Slovaciei să suspende aplicarea acestuia până la finalizarea investigației referitoare la normele UE privind ajutoarele de stat. Aceste măsuri prevăd ca vânzătorii de produse alimentare cu amănuntul să plătească o taxă trimestrială egală cu 2,5% din cifra de afaceri, cu o scutire de la plata impozitelor oferită în baza anumitor condiții referitoare la mărimea afacerii, domeniul geografic de aplicare din Slovacia/tipul de activitate al comerciantului. În baza acestor scutiri de taxe, numai șapte comercianți plătesc taxele, șase din aceștia fiind deținuți de companii străine. Comisia își va continua investigațiile pentru a evalua dacă taxa privind sectorul comerțului cu amănuntul al produselor alimentare și exceptarea de la impozitare oferă un avantaj selectiv companiilor scutite.

Forumul comun al UE pentru prețuri de transfer a emis noi orientări privind aplicarea Metodei de repartizare a profitului în UE

În luna martie a acestui an, Forumul comun al UE pentru prețuri de transfer a publicat un raport privind aplicarea metodei de repartizare a profitului. Metoda de repartizare a profitului (PSM) este una dintre cele cinci metode de stabilire a prețurilor utilizată în Ghidul OCDE privind prețurile de transfer, cu scopul de a stabili măsura în care condițiile impuse relațiilor comerciale sau financiare dintre întreprinderile asociate sunt consecvente cu principiul deplinei concurențe. Raportul (care ar trebui să fie considerat complementar și susținut de Ghidul revizuit al OCDE) vizează clarificarea anumitor concepte de aplicare PSM: (i) momentul utilizării PSM și (ii) metoda de repartizare a profitului în funcție de conceptele descrise în Ghidurile revizuite OECD în aceeași măsură ca, prin asigurarea unui inventar al factorilor recurenți de repartizare.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș, 20 DE ANI – ARC PESTE TIMP

Radio CECCAR FM

La 15 noiembrie 2024, CECCAR Maramureș a participat, prin conducerea filialei, la evenimentul Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș 20 de ani – Arc peste timp, desfășurat la Baia Mare. Evenimentul a reunit invitați speciali, reprezentanți ai unor instituții și organisme profesionale cu care consilierii juridici colaborează direct, alături de membri ai comunității juridice și economice locale.

Conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, președintele Consiliului Filialei CECCAR Maramureș, a prezentat activitățile și acțiunile în care se intersectează profesiile de consilier juridic și expert contabil, contribuind astfel la susținerea mediului economic și juridic.

În cadrul evenimentului, CECCAR Maramureș a oferit o diplomă de excelență pentru decanul Colegiului Consilierilor Juridici Maramureș, Nicușor Marin Blaga, pentru contribuțiile organizației în cele două decenii de activitate.

Galerie foto

CECCAR Maramureș, la aniversarea a 20 de ani a Colegiului Consilierilor Juridici CECCAR Maramureș, la aniversarea a 20 de ani a Colegiului Consilierilor Juridici CECCAR Maramureș, la aniversarea a 20 de ani a Colegiului Consilierilor Juridici

file with image and text inside it

Loading…

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil

Radio CECCAR FM

Luni, 11 noiembrie 2024, la sediul CECCAR Filiala Mehedinți, a avut loc Conferința de deschidere a proiectului regional Educația economică – de la teorie la practică, organizat în parteneriat  cu Colegiul Național Economic „Theodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, un demers dedicat promovării cunoștințelor economice și dezvoltării abilităților practice în rândul tinerilor.

Din partea CECCAR Mehedinți, la evenimentul cu tema Rolul contabilității în managementul afacerilor au participat Emil Costinel Tiucă, președintele Consiliului Filialei, Simona Firulescu, coordonatorul filialei, și Mirela Benedicta Filip, auditor de calitate. Instituțiile partenere au fost reprezentate prin Alin Tomoescu, inspector școlar general, Claudia Nănuți, directorul Colegiului Național Economic „Theodor Costescu”, și Roxana Maria Ispas, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor din Drobeta-Turnu Severin, alături de cadrele didactice implicate și un număr de aproximativ 50 de elevi și studenți.

În deschidere, președintele CECCAR Mehedinți a prezentat un studiu de caz, ilustrând modul în care deciziile contabile informate pot influența pozitiv performanța unei afaceri. Analiza a inclus elemente esențiale precum optimizarea costurilor, strategii de investiții, gestionarea riscurilor și măsuri de îmbunătățire a performanței financiare.

De asemenea, reprezentanții instituțiilor partenere au subliniat importanța contabilității ca pilon fundamental al managementului financiar, accentuând rolul acesteia în reflectarea fidelă a situației patrimoniale și a rezultatelor financiare ale unei companii.

Evenimentul a fost marcat de o interacțiune dinamică între elevi și invitați, aceștia adresând întrebări reprezentanților CECCAR despre activitățile organismului profesional și rolul său în gestionarea profesiei contabile.

Galerie foto

CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR și Edenred au lansat un parteneriat strategic pentru sprijinirea mediului de afaceri și promovarea capitalismului responsabil

Radio CECCAR FM

CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), cel mai mare organism profesional din domeniul financiar-contabil din Sud-Estul Europei, cu peste 47.000 de membri, experți contabili și contabili autorizați, și Edenred, lider în industria de beneficii extrasalariale, și-au unit forțele într-un parteneriat strategic care are ca scop promovarea capitalismului responsabil ca măsură de dezvoltare a mediului de afaceri, de îndeplinire a obiectivelor sociale. Programul național de educație pentru sustenabilitate în afaceri este destinat atât profesioniștilor contabili, cât și partenerilor acestora, antreprenorii.

Lansarea parteneriatului a fost marcată printr-un workshop desfășurat la Timișoara, care a reunit peste 50 de profesioniști contabili și antreprenori. Acesta este primul dintr-o serie de evenimente care vor continua în diverse regiuni din țară și prin intermediul cărora se asigură sprijin pentru economia locală și se încurajează dezvoltarea de modele de business sustenabile.

Întrucât IMM-urile reprezintă baza dezvoltării economiei locale moderne și contribuie la crearea de noi locuri de muncă, sunt necesare programe și acțiuni care să le sprijine în acest scop. În România, IMM-urile reprezintă 99,7% din numărul total de întreprinderi, aproximativ 66% din totalul locurilor de muncă din sectorul privat nefinanciar și aproximativ 56% din valoarea adăugată brută (VAB), arată datele prezentate în 2023 de Banca Europeană de Investiții.

Acest parteneriat este parte din campania lansată de CECCAR în luna septembrie a acestui an, #SăFacemBine, și vine ca răspuns la nevoia de a crește gradul de responsabilitate socială în companiile din România și de a spori nivelul de înțelegere a avantajelor aduse de adoptarea unor modele de business orientate spre capitalism responsabil, prin consolidarea colaborării dintre profesioniștii contabili și antreprenori.

Prin workshop-uri și seminare organizate la nivel național, se expun aspecte sociale ale capitalismului responsabil, mecanism susținut de sistemul fiscal actual, axate pe avantajele fiscale și non-fiscale ale beneficiilor extrasalariale (tichete de masă, vacanță, cultură și cadou) oferite angajaților. Totodată, se discută despre cum pot fi fructificate aceste beneficii, despre modul în care acestea contribuie la îndeplinirea obiectivelor ESG (Environmental, Social, Governance) ale organizațiilor și despre latura care ajută antreprenorii să folosească astfel de beneficii pentru atragerea de talente și retenția angajaților, precum și despre modalități de optimizare a costurilor la nivelul companiilor.

Alăturarea, în calitate de partener strategic, la campania #SăFacemBine reafirmă angajamentul nostru de a îmbunătăți calitatea vieții angajaților și antreprenorilor, sprijinind totodată comunitatea locală de business. Suntem convinși că investiția în educația financiară și în bunăstarea angajaților este cheia către un viitor prosper și sustenabil pentru afacerile mici și mijlocii din România, iar acest parteneriat va  contribui la un mediu de afaceri mai sănătos. De asemenea, la Edenred știm că IMM-urile sunt fundamentul dezvoltării economiei locale, iar acțiunile noastre zilnice sunt îndreptate și către sprijinirea lor. De la platforma Edenred Benefit, unde managerii de companii pot oferi o serie de beneficii extrasalariale care atrag, păstrează și recompensează angajații, la platforma Edenred BIZTRO Club care găzduiește resurse și informații practice dedicate companiilor mici și mijlocii, această nouă inițiativă aduce încă o contribuție la scopul nostru, a declarat Gorkem Oran, Director General Edenred România.

Acest parteneriat se adaugă celorlalte acțiuni de corporate responsability prin care Edenred contribuie la o nutriție echilibrată pentru viitorii angajați, inițiative dezvoltate sub umbrela FOOD, un program european de educație alimentară implementat în parteneriat public-privat în 10 țări, activ în România deja de 5 ani, prin care Edenred susține obiceiurile alimentare sănătoase și reducerea risipei alimentare.

Prin proiectele „Masă și clasă”, aliniat la politicile publice europene privind accesul copiilor la o alimentație sănătoasă prin mese calde în școli sau inițiativa Caravana NutriCOOLtura, dar și prin lansarea proiectului național Țara lui Mai Bine care aduce pe aceeași platformă producătorii locali, food hub-urile și restaurantele, Edenred continuă să rămână un model de bune practici în zona de CSR și își întărește poziția de partener strategic de bază în misiunea campaniei #SăFacemBine, dezvoltată de CECCAR.

Prin campania #SăFacemBine ne propunem nu doar să inspirăm, ci și să încurajăm profesioniștii contabili să contribuie și mai mult la sprijinirea mediului de afaceri pentru a fructifica mecanismele fiscale puse la dispoziție de stat pentru a face bine concret, acolo unde contează. Am început cu domeniul sănătate, la începutul lunii septembrie, când am și lansat campania și când ne-am concentrat pe promovarea facilității de a direcționa 20% din impozitul pe profit către organizații nonprofit, iar acum vom continua cu alte modele de instrumente specifice capitalismului responsabil. Ne dorim să dezvoltăm acest program de responsabilizare la nivel național, să consolidăm o rețea dedicată unui viitor mai echitabil, în care afacerile se dezvoltă sustenabil și contribuie real la binele comun. Și cum altfel putem face mai bine acest lucru decât prin consolidarea parteneriatului profesionist contabil-antreprenor? Dată fiind implicarea lor în susținerea unor astfel de proiecte, considerăm Edenred un partener în dezvoltarea acestui program”, a declarat președintele Consiliului superior al CECCAR, Elena Ecaterina Chivu.

Edenred și CECCAR vor continua să dezvolte evenimente în cadrul campaniei #SăFacemBine, invitând specialiștii din domeniul contabilității, alături de liderii de afaceri, să se alăture misiunii de a promova și susține un capitalism responsabil, ca factor esențial pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri sustenabil, cu obiective sociale puternice.

Continuare

Trending