PROFESIA CONTABILĂ
Forumul OECD 2019 și Conferința ministerială, 20-23 mai 2019, Paris
Lideri și factori de decizie din toate sectoarele societății civile – actuali și foști șefi de stat și de guvern, directori executivi, lideri din mari ONG-uri și sindicate, membri proeminenți din media și universități de renume – se reunesc în fiecare an la Paris pentru a dezbate cele mai presante provocări economice și sociale cu care se confruntă societatea. Forumul OECD 2019 a avut loc în zilele de 20 și 21 mai în săptămâna OECD, la Centrul de conferințe al Organizației, fiind urmat de Conferința ministerială din 22-23 mai 2019.
Principala temă pe care s-a axat Forumul din acest an a fost Lumea în eMoție (World in Emotion), pe fondul unei răscruci în procesul decizional pe măsură ce economiile devin din ce în ce mai digitalizate, iar necesitatea unei abordări internaționale coordonate la nivel de politică este din ce în ce mai mare. Transformarea digitală trebuie exploatată astfel încât să contribuie la dezvoltare economică, prosperitate, bunăstare și dezvoltare durabilă.
În discursul de deschidere al ediției din acest an a Forumului, Secretarul General, Angel Gurria, a spus: ,,O lume în care tehnologiile digitale se armonizează cu sensibilitatea umană; în care dovezile se armonizează cu intuiția, în care algoritmii se armonizează cu etica și valorile. O lume în care inteligența artificială se armonizează cu inteligența emoțională, pentru a deveni mai puțin artificială și mai inteligentă. Bun venit într-o lume în care științele exacte și umanismul se îmbină cu un scop suprem: crearea unui progres mai cuprinzător, mai durabil și mai nobil. O lume în care politicile se armonizează cu sentimentele.
Ne confruntăm cu una dintre cele mai complexe, solicitante și contradictorii perioade din istorie. Economia globală a înregistrat o nouă încetinire. Tensiunile comerciale se intensifică constant. Clasele mijlocii sunt în minoritate, în timp ce salariile sunt în continuă scădere. Emisiile globale de carbon sunt din nou în creștere, în timp ce biodiversitatea se confruntă cu o scădere fără precedent. Inegalitățile iau amploare. Gradul de încredere publică este foarte scăzut.
În același timp, digitalizarea facilitează progrese majore în comunicație, sustenabilitate și bunăstare. Inteligența artificială (AI) transformă țările în curs de dezvoltare. Implicarea politică este în creștere în aproape toate regiunile din lume. Acțiunea civică este în floare. Adolescenții preiau inițiativa în lupta împotriva schimbărilor climatice. Activismul public ia amploare.
Globalizarea și digitalizarea au generat o multitudine de beneficii și progrese. Au integrat o populație globală aflată în continuă creștere, au stimulat comerțul internațional, investițiile și migrația, au consolidat cooperarea internațională și dezvoltarea regională, ajutându-ne să scoatem milioane de oameni din sărăcie extremă.
Globalizarea și digitalizarea au generat a patra revoluție industrială, creând o multitudine de noi tehnologii, inovații și îmbunătățiri în folosul dezvoltării omenirii: de la internet, telefoane inteligente, și robotică, la biologia computațională, date deschise și e-guvernare; de la vaccinuri inteligente și drone care livrează sânge spitalelor izolate, la învățământ online, rețele energetice inteligente, chirurgia asistată robotic, blockchain; orice!
Este incitant, înălțător și încurajator!
Dar tot acest progres este însoțit de provocări. Pe cât de benefice și ireversibile sunt globalizarea și digitalizarea, pe atât produc și o serie de defecte periculoase în cadrul societăților noastre:
- În primul rând, multe persoane sunt neglijate. Jumătatea cea mai săracă din populația lumii deține mai puțin de 1% din bogăția lumii (în timp ce decilii înstăriți dețin 85% din bogăția lumii). Jumătate din populația lumii nu are încă acces la internet. Majoritatea populației nu are acces la internet de mare viteză, fapt ce accentuează inegalitățile. Probabilitatea de a fi folosit vreodată internetul este cu 40% mai mică la femei decât la bărbați, indiferent de țară.
- În al doilea rând, acestea creează noi riscuri și incertitudini. Progresul tehnologic și integrarea globală de-a lungul lanțurilor globale de distribuție beneficiază lucrătorii înalt calificați, însă reprezintă o amenințare pentru cei slab calificați sau cu calificări depășite. În următorii 15-20 de ani, 14% dintre locurile de muncă din cadrul OECD vor fi în pericol de automatizare, în timp ce 32% dintre locurile de muncă ar putea suferi transformări radicale sau ar putea fi desființate. Există și riscul de a consolida prejudecățile existente odată cu codificarea inteligenței artificiale. De asemenea, există noi riscuri legate de securitatea datelor, web-ul întunecat, atacurile cibernetice, campaniile de dezinformare și de propagare a urii, extremismul și chiar terorismul prin intermediul rețelelor de socializare, după cum a fost cazul la Christchurch.
- În al treilea rând, acestea creează teamă și anxietate. Barometrul de încredere Edelman 2019 indică faptul că 60% dintre angajații multinaționalelor (din cele 27 de țări care au luat parte la sondaj) se tem că își vor pierde locul de muncă din pricina automatizării. Doar 49% dintre respondenți sunt de părere că ei și familiile lor vor duce un trai mai bun în următorii cinci ani. Și doar 1 din 5 persoane este de părere că sistemul este în favoarea lor. Aceste griji ajung în politică, creând discordie, separând oameni și consolidând politici periculoase.
Trebuie să corectăm aceste defecte. Trebuie să abordăm aceste temeri. Trebuie să creăm cadrul și motivația necesare pentru a asigura faptul că globalizarea și digitalizarea vor deveni catalizatorii creșterii durabile și incluzive.
Asta este ceea ce încercăm să realizăm la OECD, prin inițiative precum Framework for Policy Action on Inclusive (Cadrul general pentru politici de creștere incluzivă), proiectul Going Digital Project (Digitalizarea), raportul How’s Life in the Digital Age (Cum este viața în era digitală), lucrarea noastră privind provocările fiscale generate de digitalizare și primul set de principii interguvernamentale privind inteligența artificială. Noi cei din cadrul OECD considerăm că această schimbare este posibilă. Pentru că știm că nu este vorba de forțe de necontrolat. Știm că acestea sunt rezultatul cadrelor teoretice, a reglementărilor și a politicilor pe care le-am elaborat. Cadrele teoretice pot fi modificate, reglementările pot fi schimbare, politicile pot fi îmbunătățite. Acesta este scopul nostru.
Cu ajutorul dumneavoastră, dorim să avansăm pe patru traiectorii paralele, inspirați de patru obiective majore:
- Să ajutăm țările să elaboreze un nou contract social, bazat pe incluziune, sustenabilitate și bunăstare;
- Să ajutăm țările să-și consolideze integritatea și să recapete încrederea publică, deoarece nicio schimbare nu este posibilă fără sprijinul populației;
- Să ajutăm țările să-și pregătească locuitorii pentru viitorul muncii, deoarece succesul economic, productivitatea și progresul omenirii depind de calitatea calificărilor noastre;
- Să ajutăm țările să-și consolideze cooperarea internațională, pentru a deveni mai eficientă, mai transparentă și mai sigură. Provocările globale pot fi abordate la nivel global doar prin cooperarea multilaterală.
Trebuie să înțelegem frustrările poporului nostru, furia care se află în spatele populismelor, sentimentul de nedreptate pe care îl au cei neglijați. Trebuie să elaborăm un nou set de politici, să creăm un nou contract social, un sistem economic mai bun și mai corect, o eră digitală mai incluzivă și sustenabilă. Implicarea emoțională este esențială în procesul de elaborare a politicilor.
Orice politică care nu stârnește pasiunea oamenilor este moartă. Orice reformă care nu atrage implicarea poporului, nu va contribui la nimic. Orice politică care nu se află în rezonanță cu visele oamenilor, nu va beneficia niciodată de sprijinul necesar pentru a avea succes.
Este timpul să elaborăm politici emoționale bazate pe dovezi. Este timpul să conectăm algoritmii cu valorile umane, economiști cu psihologi, bancheri cu filozofi, miniștrii energiei cu copii! Să amintim spusele activistei, în vârstă de 15 ani, Greta Thunberg: «Dacă este atât de greu să găsim soluții în cadrul sistemului… poate că ar trebui să schimbăm sistemul în sine». Aceasta este vocea viitorului. Haideți să o ascultăm! Să conducem și să valorificăm schimbarea aceasta inevitabilă, în loc să ne lăsăm conduși de ea!
Lumea eMoției necesită atenția dumneavoastră, viziunea dumneavoastră, simțul dumneavoastră al misiunii!
Lumea eMoției necesită participarea și devotamentul dumneavoastră!
Lumea eMoției necesită emoția dumneavoastră!”.
Conferința Consiliului ministerial, prezidată în acest an de prim-ministrul slovac, Peter Pellegrini, reunește, în fiecare an, miniștri din statele membre și partenere pentru a analiza politicile care ar putea conduce la o globalizare mai inclusivă și care ar putea răspunde mai bine preocupărilor dinamice ale cetățenilor. Conferința din acest an s-a axat pe politici publice internaționale care pot exploata în întregime marele potențial al digitalizării în domenii precum concurența, fiscalitate, guvernanța informațiilor, aptitudini, dezvoltare incluzivă, mediu și comerț. Și în acest context rolul OECD în susținerea membrilor și a țărilor partenere în procesul de navigare a tranziției digitale în beneficiul cetățenilor.
Mai multe detalii despre programul Forumului, temele de discuții, vorbitori și înregistrările video.
Sursă foto: OECD
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR Maramureș: Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș, 20 DE ANI – ARC PESTE TIMP
La 15 noiembrie 2024, CECCAR Maramureș a participat, prin conducerea filialei, la evenimentul Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș 20 de ani – Arc peste timp, desfășurat la Baia Mare. Evenimentul a reunit invitați speciali, reprezentanți ai unor instituții și organisme profesionale cu care consilierii juridici colaborează direct, alături de membri ai comunității juridice și economice locale.
Conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, președintele Consiliului Filialei CECCAR Maramureș, a prezentat activitățile și acțiunile în care se intersectează profesiile de consilier juridic și expert contabil, contribuind astfel la susținerea mediului economic și juridic.
În cadrul evenimentului, CECCAR Maramureș a oferit o diplomă de excelență pentru decanul Colegiului Consilierilor Juridici Maramureș, Nicușor Marin Blaga, pentru contribuțiile organizației în cele două decenii de activitate.
Loading…
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR Mehedinți: Conferința Educația economică – de la teorie la practică pune bazele formării tinerilor în domeniul financiar-contabil
Luni, 11 noiembrie 2024, la sediul CECCAR Filiala Mehedinți, a avut loc Conferința de deschidere a proiectului regional Educația economică – de la teorie la practică, organizat în parteneriat cu Colegiul Național Economic „Theodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, un demers dedicat promovării cunoștințelor economice și dezvoltării abilităților practice în rândul tinerilor.
Din partea CECCAR Mehedinți, la evenimentul cu tema Rolul contabilității în managementul afacerilor au participat Emil Costinel Tiucă, președintele Consiliului Filialei, Simona Firulescu, coordonatorul filialei, și Mirela Benedicta Filip, auditor de calitate. Instituțiile partenere au fost reprezentate prin Alin Tomoescu, inspector școlar general, Claudia Nănuți, directorul Colegiului Național Economic „Theodor Costescu”, și Roxana Maria Ispas, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor din Drobeta-Turnu Severin, alături de cadrele didactice implicate și un număr de aproximativ 50 de elevi și studenți.
În deschidere, președintele CECCAR Mehedinți a prezentat un studiu de caz, ilustrând modul în care deciziile contabile informate pot influența pozitiv performanța unei afaceri. Analiza a inclus elemente esențiale precum optimizarea costurilor, strategii de investiții, gestionarea riscurilor și măsuri de îmbunătățire a performanței financiare.
De asemenea, reprezentanții instituțiilor partenere au subliniat importanța contabilității ca pilon fundamental al managementului financiar, accentuând rolul acesteia în reflectarea fidelă a situației patrimoniale și a rezultatelor financiare ale unei companii.
Evenimentul a fost marcat de o interacțiune dinamică între elevi și invitați, aceștia adresând întrebări reprezentanților CECCAR despre activitățile organismului profesional și rolul său în gestionarea profesiei contabile.
PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR și Edenred au lansat un parteneriat strategic pentru sprijinirea mediului de afaceri și promovarea capitalismului responsabil
CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), cel mai mare organism profesional din domeniul financiar-contabil din Sud-Estul Europei, cu peste 47.000 de membri, experți contabili și contabili autorizați, și Edenred, lider în industria de beneficii extrasalariale, și-au unit forțele într-un parteneriat strategic care are ca scop promovarea capitalismului responsabil ca măsură de dezvoltare a mediului de afaceri, de îndeplinire a obiectivelor sociale. Programul național de educație pentru sustenabilitate în afaceri este destinat atât profesioniștilor contabili, cât și partenerilor acestora, antreprenorii.
Lansarea parteneriatului a fost marcată printr-un workshop desfășurat la Timișoara, care a reunit peste 50 de profesioniști contabili și antreprenori. Acesta este primul dintr-o serie de evenimente care vor continua în diverse regiuni din țară și prin intermediul cărora se asigură sprijin pentru economia locală și se încurajează dezvoltarea de modele de business sustenabile.
Întrucât IMM-urile reprezintă baza dezvoltării economiei locale moderne și contribuie la crearea de noi locuri de muncă, sunt necesare programe și acțiuni care să le sprijine în acest scop. În România, IMM-urile reprezintă 99,7% din numărul total de întreprinderi, aproximativ 66% din totalul locurilor de muncă din sectorul privat nefinanciar și aproximativ 56% din valoarea adăugată brută (VAB), arată datele prezentate în 2023 de Banca Europeană de Investiții.
Acest parteneriat este parte din campania lansată de CECCAR în luna septembrie a acestui an, #SăFacemBine, și vine ca răspuns la nevoia de a crește gradul de responsabilitate socială în companiile din România și de a spori nivelul de înțelegere a avantajelor aduse de adoptarea unor modele de business orientate spre capitalism responsabil, prin consolidarea colaborării dintre profesioniștii contabili și antreprenori.
Prin workshop-uri și seminare organizate la nivel național, se expun aspecte sociale ale capitalismului responsabil, mecanism susținut de sistemul fiscal actual, axate pe avantajele fiscale și non-fiscale ale beneficiilor extrasalariale (tichete de masă, vacanță, cultură și cadou) oferite angajaților. Totodată, se discută despre cum pot fi fructificate aceste beneficii, despre modul în care acestea contribuie la îndeplinirea obiectivelor ESG (Environmental, Social, Governance) ale organizațiilor și despre latura care ajută antreprenorii să folosească astfel de beneficii pentru atragerea de talente și retenția angajaților, precum și despre modalități de optimizare a costurilor la nivelul companiilor.
„Alăturarea, în calitate de partener strategic, la campania #SăFacemBine reafirmă angajamentul nostru de a îmbunătăți calitatea vieții angajaților și antreprenorilor, sprijinind totodată comunitatea locală de business. Suntem convinși că investiția în educația financiară și în bunăstarea angajaților este cheia către un viitor prosper și sustenabil pentru afacerile mici și mijlocii din România, iar acest parteneriat va contribui la un mediu de afaceri mai sănătos. De asemenea, la Edenred știm că IMM-urile sunt fundamentul dezvoltării economiei locale, iar acțiunile noastre zilnice sunt îndreptate și către sprijinirea lor. De la platforma Edenred Benefit, unde managerii de companii pot oferi o serie de beneficii extrasalariale care atrag, păstrează și recompensează angajații, la platforma Edenred BIZTRO Club care găzduiește resurse și informații practice dedicate companiilor mici și mijlocii, această nouă inițiativă aduce încă o contribuție la scopul nostru”, a declarat Gorkem Oran, Director General Edenred România.
Acest parteneriat se adaugă celorlalte acțiuni de corporate responsability prin care Edenred contribuie la o nutriție echilibrată pentru viitorii angajați, inițiative dezvoltate sub umbrela FOOD, un program european de educație alimentară implementat în parteneriat public-privat în 10 țări, activ în România deja de 5 ani, prin care Edenred susține obiceiurile alimentare sănătoase și reducerea risipei alimentare.
Prin proiectele „Masă și clasă”, aliniat la politicile publice europene privind accesul copiilor la o alimentație sănătoasă prin mese calde în școli sau inițiativa Caravana NutriCOOLtura, dar și prin lansarea proiectului național Țara lui Mai Bine care aduce pe aceeași platformă producătorii locali, food hub-urile și restaurantele, Edenred continuă să rămână un model de bune practici în zona de CSR și își întărește poziția de partener strategic de bază în misiunea campaniei #SăFacemBine, dezvoltată de CECCAR.
„Prin campania #SăFacemBine ne propunem nu doar să inspirăm, ci și să încurajăm profesioniștii contabili să contribuie și mai mult la sprijinirea mediului de afaceri pentru a fructifica mecanismele fiscale puse la dispoziție de stat pentru a face bine concret, acolo unde contează. Am început cu domeniul sănătate, la începutul lunii septembrie, când am și lansat campania și când ne-am concentrat pe promovarea facilității de a direcționa 20% din impozitul pe profit către organizații nonprofit, iar acum vom continua cu alte modele de instrumente specifice capitalismului responsabil. Ne dorim să dezvoltăm acest program de responsabilizare la nivel național, să consolidăm o rețea dedicată unui viitor mai echitabil, în care afacerile se dezvoltă sustenabil și contribuie real la binele comun. Și cum altfel putem face mai bine acest lucru decât prin consolidarea parteneriatului profesionist contabil-antreprenor? Dată fiind implicarea lor în susținerea unor astfel de proiecte, considerăm Edenred un partener în dezvoltarea acestui program”, a declarat președintele Consiliului superior al CECCAR, Elena Ecaterina Chivu.
Edenred și CECCAR vor continua să dezvolte evenimente în cadrul campaniei #SăFacemBine, invitând specialiștii din domeniul contabilității, alături de liderii de afaceri, să se alăture misiunii de a promova și susține un capitalism responsabil, ca factor esențial pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri sustenabil, cu obiective sociale puternice.
-
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 19.11.2024
-
ECONOMIEacum o zi
Lege promulgată: Noi modificări la Codul fiscal
-
ECONOMIEacum 2 zile
Exporturile de cereale ale UE au scăzut cu o treime în acest sezon; România a fost cel mai mare exportator
-
ECONOMIEacum o zi
Un nou proiect major, de importanță strategică, pentru producția de baterii în România
-
ECONOMIEacum 2 zile
Pensionarii care au primit mai mulți bani, din culpa Casei de Pensii, nu mai restituie sumele respective
-
ECONOMIEacum 2 zile
ANAF a actualizat Anexa la OPANAF nr. 3631/2015 pentru aprobarea competenței teritoriale de administrare
-
PROFESIA CONTABILĂacum 3 zile
CECCAR și Edenred au lansat un parteneriat strategic pentru sprijinirea mediului de afaceri și promovarea capitalismului responsabil
-
ECONOMIEacum o zi
BNR: Noile evaluări relevă o perspectivă înrăutățită a inflației comparativ cu previziunile precedente