Rețele sociale

ECONOMIE

Studiu: Numărul locurilor de muncă oferite de IMM-uri a crescut cu peste 60%, în acest an

Radio CECCAR FM

Companiile mici și mijlocii din România au înregistrat, de la începutul anului și până în prezent, peste 87.000 de locuri de muncă vacante, în creștere cu peste 60% față de aceeași perioadă a anului trecut, reiese dintr-o analiză realizată de reprezentanții unei platforme de recrutare online, informează Agerpres. „Companiile mici și mijlocii au avut un an de creștere impresionantă și au ieșit la «vânătoare» de candidați, oferind, în multe cazuri, condiții similare cu marii jucători multinaționali. Vorbim aici nu doar de pachete salariale și beneficii extra-salariale, ci și de perspective de dezvoltare, flexibilitate și promisiunea unor proiecte atrăgătoare. Din toate aceste motive, și candidații sunt destul de atrași de joburile din astfel de companii, mai ales cei tineri și foarte tineri, care caută mai degrabă experiențe care să-i dezvolte decât salarii mari”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Potrivit datelor platformei de recrutare online, în total, aproape 12.500 de IMM-uri au postat cel puțin un anunț de angajare pe eJobs.ro în intervalul ianuarie – iulie 2019. Cele mai multe locuri de muncă au fost postate de companiile care activează în domeniul vânzărilor (2.115), urmate de resurse umane (2.100 de locuri de muncă) și bănci (1.932). Următoarele în topul celor mai active IMM-uri, din punctul de vedere al angajărilor, sunt companiile din sectorul achizițiilor, cele din alimentație/HoReCa și transport/distribuție.

La polul opus al clasamentului, cu mai puțin de 200 de posturi vacante, de la începutul anului și până în august, se află companiile cu activități în service-uri și reparații, cele din farmapetrol și gaze, respectiv asigurări.

ECONOMIE

Furnizorii interesați pot solicita anularea unor obligații de plată datorate bugetului ANCOM

Radio CECCAR FM

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat o procedură de anulare a unor obligații de plată datorate bugetului Autorității, prin care furnizorii interesați pot solicita anularea unor obligații bugetare datorate ANCOM prin depunerea unui formular tipizat până cel târziu la 25 noiembrie 2024, informează Agerpres. ANCOM precizează că procedura a fost adoptată în vederea aplicării noilor reglementări ce vizează măsurile fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanțelor bugetare. Decizia ANCOM nr. 694/2024 pentru aprobarea procedurii de anulare a unor obligații de plată datorate bugetului Autorității a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1087 din 31 octombrie 2024.

Beneficiarii facilităților prevăzute de decizie sunt toți debitorii, persoane juridice și persoane fizice, care, la data de 31 august 2024 inclusiv, figurează în evidențele ANCOM cu obligații bugetare principale restante sau numai cu obligații de plată a accesoriilor restante rezultate în urma obligațiilor bugetare principale plătite până la această dată, dacă acestea nu au fost achitate până la data intrării în vigoare a OUG nr. 107/2024, act normativ care stă la baza deciziei ANCOM.

De asemenea, procedura se aplică și debitorilor declarați insolvabili, debitorilor aflați în procedură de insolvență sau persoanelor cărora li s-a stabilit răspunderea solidară potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare sau răspunderea potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare sau potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, cu modificările și completările ulterioare.

Ca urmare a OUG nr. 107/2024, ANCOM acordă amânarea la plată a obligațiilor de plată accesorii reprezentate de dobânzi, penalități de întârziere sau alte accesorii rămase nestinse la data emiterii „Situației privind debitele restante datorate bugetului ANCOM”, până la data soluționării cererii de anulare a accesoriilor sau, în cazul nedepunerii acestei cereri, până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, pentru fiecare debitor care notifică instituția conform ordonanței de urgență.

Totodată, sunt anulate obligațiile de plată a accesoriilor reprezentate de dobânzi, penalități de întârziere sau alte accesorii. Se ia și măsura de anulare a unui procentaj de 50%, respectiv 25%, după caz, din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, pentru debitorii persoane fizice care se încadrează în prevederile ordonanței de urgență.

Prevederile deciziei nu se aplică obligațiilor bugetare care fac obiectul unor procese penale aflate în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a OUG nr. 107/2024 sau care încep ulterior acestei date, sunt stabilite prin hotărâri penale definitive, reprezintă prejudicii care fac obiectul art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Procedura se aplică următoarelor obligații bugetare administrate de Autoritate: tariful de monitorizare, tariful de utilizare a spectrului, tariful de utilizare a resurselor de numerotație, contribuția pentru compensarea costului net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal, amenzi administrative și alte sume datorate bugetului ANCOM, precum și obligațiilor accesorii aferente acestora.

Pentru a putea beneficia de facilități, furnizorii interesați care îndeplinesc condițiile de acordare a anulării obligațiilor de plată a accesoriilor datorate bugetului ANCOM sau de anulare a unui procent de 50%, respectiv 25%, după caz, din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, trebuie să transmită la ANCOM cererea de anulare până la data de 25 noiembrie 2024. Aceasta poate fi depusă la registratura Autorității sau comunicată prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire ori transmisă prin poșta electronică, semnată cu certificat digital.

Anterior cererii de anulare, furnizorii interesați au posibilitatea de a-și exprima intenția de a beneficia de anularea unor obligații prin depunerea, prin aceleași mijloace ca și în cazul cererii de anulare, a unei notificări. Notificarea nu este obligatorie, ci are drept scop obținerea amânării la plată a debitelor care pot face obiectul măsurilor de anulare.

Continuare

ECONOMIE

ANAF urmează să actualizeze categoriile de venituri pentru care plătitorii de venituri au obligația depunerii formularului 205

Radio CECCAR FM

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) propune, printr-un proiect de Ordin publicat astăzi în transparență decizională, actualizarea categoriilor de venituri pentru care plătitorii de venituri au obligația depunerii formularului 205. În acest sens, urmează să se modifice OPANAF nr.179/2022 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor 205 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit” și 207 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă/impozitul suportat de plătitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenți”.

ANAF menționează, în Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ, că, prin OUG nr.115/2023, au fost aduse modificări și completări Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal care au vizat, printre altele, reglementarea obligației de reținere la sursă a impozitului pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă. Impozitul calculat și reținut se declară și se plătește până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.

Totodată, potrivit dispozițiilor art.132 alin.(2) din Codul fiscal, plătitorii de venituri cu regim de reținere la sursă a impozitelor au obligația să depună o declarație privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (formularul 205).

În acest context – afirmă inițiatorii proiectului de Ordin –, se impune modificarea instrucțiunilor de completare a formularului 205 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit” aprobate prin OPANAF nr.179/2022, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, prin noul proiect de Ordin se propune actualizarea categoriilor de venituri pentru care plătitorii de venituri au obligația depunerii formularului 205, respectiv introducerea categoriei „Venituri din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă”.

Continuare

ECONOMIE

MMSS: Indemnizație lunară de solidaritate pentru pensionarii cu handicap

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se introduce, începând cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizație lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat care au și calitatea de pensionar pentru limită de vârstă. Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), prin aceste măsuri se asigură o protecție socială echitabilă și se consolidează incluziunea acestor persoane, astfel încât veniturile să fie majorate anual.

Cuantumul indemnizației de solidaritate va fi stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată și va fi majorat anual, în luna ianuarie, cu procentul de majorare al indicatorului social de referință (ISR), la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

Actul normativ, elaborat de MMSS, prevede și acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, persoanele cu handicap grav și handicap accentuat care, după data de 1 ianuarie 2025, dobândesc calitatea de pensionar:

 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap vizual grav și handicap grav;

▪ 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat.

Valoarea acestui punct de sprijin reprezintă 0,125 din ISR.

Noile prestații sociale vor fi acordate de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială pe baza informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice.

Continuare

Trending