Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Iași: Concursul Astăzi student, mâine expert contabil, o rampă de lansare pentru viitorii specialiști în contabilitate

Radio CECCAR FM

La începutul lunii mai a acestui an a avut loc cea de-a VI-a ediție a concursului Astăzi student, mâine expert contabil, organizat de Filiala CECCAR Iași și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, în parteneriat cu filialele Botoșani și Neamț ale Corpului și societăți de expertiză contabilă membre CECCAR.

Studenți înscriși la specializarea Contabilitate și Informatică de Gestiune și-au testat abilitățile dobândite pe parcursul anilor de studiu. În plus, acest concurs le oferă oportunitatea studenților aflați la început de carieră să interacționeze cu profesioniști în domeniu, în vederea angajării sau pentru înscrierea la internship-uri. „Această a șasea ediție a concursului, la care au fost invitați să participe studenții specializării Contabilitate și informatică de gestiune de la FEAA din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, a reprezentat un prilej pentru testarea abilităților practice dobândite de candidați în urma pregătirii universitare și a stagiilor de practică derulate până acum”, a precizat Costel Istrate, președintele Consiliului Filialei CECCAR Iași.

Concursul a fost organizat pe două secțiuni: avansați, la care au participat studenții anilor doi și trei ai programului de licență, și începători, rezervată studenților din anul întâi. Cu implicarea filialelor CECCAR Iași, Botoșani și Neamț, firme autorizate să desfășoare activități în domeniul financiar-contabil, au oferit studenților cu cele mai bune rezultate premii substanțiale. În plus, CECCAR a acordat câștigătorilor concursului vouchere ce substituie taxa de înscriere la examenul de acces la stagiul în vederea obținerii calificărilor de expert contabil sau contabil autorizat.

Premierea câștigătorilor celei de-a VI-a ediții a concursului Astăzi student, mâine expert contabil a avut loc la 6 iunie. „Sunt foarte încântată să fiu astăzi alături de dumneavoastră ca să premiem, din nou, excelența. CECCAR are o datorie morală de a fi alături de școala economică pentru formarea de specialiști care să ducă mai departe profesia contabilă în România. Vă felicit că ați ales să deveniți economiști. Sperăm ca în viitorul nu foarte îndepărtat să deveniți și experți contabili. Nu este o profesie ușoară, dar este foarte frumoasă. Provocările pe care ni le oferă în prezent lumea economică sunt foarte multe și complicate, dar ne scot la iveală calități de care nici noi nu suntem conștienți. Aveți în față un viitor plin de provocări și trebuie să rămâneți ancorați în realitățile prezente, să rămâneți la fel de serioși, de ambițioși cum ați fost  și pentru acest concurs”, a menționat Eugenia Dăscălescu, președintele Consiliului Filialei CECCAR Botoșani.   

La rândul său, Magdalena Violeta Iftode, președintele Consiliului Filialei CECCAR Neamț, a transmis studenților întreaga considerație pentru perseverența și efortul depus pentru participarea la acest concurs. „Vorbim despre contabilitate ca despre o știință și, totodată, o artă prin care se stăpânește o afacere. O profesie frumoasă pe care dacă te hotărăști să o practici, ajungi să te îndrăgostești de ea. Însă, în același timp, este o profesie care te obligă să înveți ceva nou permanent, deoarece limitele teoretice și practice sunt în continuă mișcare în ceea ce privește exprimarea fenomenelor economice, modul de prelucrare și prezentare a acestora, astfel încât despre ea nu putem pretinde că știm totul. Dificultatea acestei profesii și priceperea de care dăm dovadă zilnic ne oferă satisfacții și tindem să credem că noi «operăm zilnic pe inima unei firme», știind în fiecare clipă starea economică a societații, având tăria ca de fiecare dată să o luăm de la capăt”, a declarat Magdalena Violeta Iftode.

În calitate de viitor președinte al Consiliului Filialei CECCAR Iași, Nicolae Lucian Nedelcu a felicitat participanții la acest concurs: „Faptul că ați participat înseamnă că vă pasă și, de ce nu, că este un domeniu care vă place. Contabilitatea este un domeniu atât de vast, încât nu are margini. Ea se aplică în orice proces, în orice lucru care ne înconjoară. Pășind treptele universității, mi-am adus aminte de frumusețea studenției, de anii în care se pun pietre de temelie la viitorul profesiei, căci teoria fără practică nu se poate, cum nici practica fără teorie nu funcționează bine. Și poate vor fi unii care vor spune că s-ar putea una fără alta, dar convingerea mea este că ambele formează un tot unitar, deoarece domeniul nostru, domeniul financiar-contabil, după cum știți, are la bază principii, reguli, metode, coduri, etică și deontologie, care aplicate în practică în mod corect oferă siguranță și profesionalism, calitate și încredere”.

Totodată, la 5 iunie 2023, Filiala CECCAR Iași a participat, în calitate de partener, la ediția a VIII-a a Seminarului științific Convergență și Armonizare în Raportarea Financiară și Audit în contextul planurilor de redresare și reziliență la nivel internațional, organizat de FEAA, oferind premii masteranzilor cu cele mai bune articole științifice susținute în cadrul evenimentului.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Vrancea: Elevii au făcut cunoștință cu profesia contabilă

Radio CECCAR FM

Luni, 20 noiembrie 2023, elevi ai Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani au vizitat sediul filialei CECCAR Vrancea, alături de Carmen Taban, profesor de Contabilitate, expert contabil.

Cu acest prilej, elevilor le-a fost prezentat organismul profesional CECCAR, oportunitățile de carieră pe care le deschide profesia contabilă, o profesie fit for future, precum și modul în care pot obține calificările de top în domeniul financiar-contabil: expert contabil, contabil autorizat.

Reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Marilena Răvaș și Claudia Codrescu, și-au manifestat interesul în dezvoltarea procesului de instruire practică a elevilor din liceele cu profil economic, în colaborare cu CECCAR. La întâlnire au participat administratori ai unor societăți de contabilitate și expertiză contabilă, ce au împărtășit elevilor anumite aspecte-cheie și secrete privind activitatea profesională.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR se alătură demersului de susținere a Declarației cu privire la climă, emisă de ISSB

Radio CECCAR FM

Susținerea standardului de referință al ISSB în cadrul COP28: „Riscurile climatice au un impact din ce în ce mai mare asupra companiilor și capitalului. Așadar, ca răspuns la apelurile la acțiuni climatice din cadrul COP28,  susținem înființarea unei infrastructuri de piață care să faciliteze prezentări de informații legate de climă consecvente și comparabile la nivel global. Ne asumăm un angajament față de avansarea adoptării și utilizării standardului legat de climă al ISSB ca standard global de referință în domeniul climei.”

IFAC, în calitate de voce globală a profesiei contabile, încurajează toate organizațiile membre să susțină această declarație. Susținerea declarației de către IFAC reprezintă un apel la acțiuni îmbunătățite și mai bine coordonate ale profesiei contabile pentru a contribui la stimularea unui sistem global îmbunătățit de raportare .

În anticiparea evenimentului global COP28, ISSB a prezentat Declarația cu privire la climă, document care marchează un pas semnificativ în prioritizarea agendei climatice și valorificarea beneficiilor prezentărilor de informații eficiente. Declarația cuprinde diverse domenii esențiale, inclusiv stimularea colaborării dintre sectoarele de activitate, reducerea emisiilor de carbon și creșterea alocării de finanțări destinate acestui scop.

CECCAR a răspuns pozitiv la apelul IFAC, alăturându-se inițiativei ISSB și semnând Declarația care va fi lansată în cadrul COP28, eveniment ce va avea loc în perioada 30 noiembrie – 12  decembrie 2023 în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Mai multe detalii despre apelul IFAC, precum și despre inițiativele organismului internațional pentru susținerea rolului profesiei contabile în facilitarea acțiunilor legate de climă regăsiți pe site-ul IFAC.

Articolul poate fi accesat pe site-ul IFAC, fiind disponibil atât în limba engleză, cât și în limba română, cu ajutorul integrării instrumentului Google Translate de către IFAC. Varianta în limba română poate fi accesată din bara de sus a site-ului, prin butonul dedicat.

Vă rugăm să aveți în vedere că informațiile de pe site-ul IFAC sunt traduse automat prin intermediul Google Translate. CECCAR nu își asumă responsabilitatea pentru acuratețea traducerii informațiilor de pe site-ul IFAC, neavând nicio contribuție în acest sens. Textul original este cel disponibil în limba engleză.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Neamț: Ședința lunară a experților contabili și contabililor autorizați din județ cu conducerea filialei Corpului

Radio CECCAR FM

Joi, 9 noiembrie, experți contabili și contabili autorizați din județul Neamț s-au reunit în sala de ședințe a Grand Hotel Ceahăul pentru a discuta aspecte legate de activitatea profesională, în ședința lunară a membrilor filialei cu conducerea locală a CECCAR. Invitat special al întâlnirii a fost șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice, Vasile Daniel Kudera.

La eveniment au participat 58 de membri, discuțiile concentrându-se pe aspecte privind reforma fiscală, cu accent pe noile plafoane pentru operațiunile de încasări și plăți cu numerar.

Totodată, membrii filialei au analizat, împreună cu reprezentantul AJFP, alte spețe întâlnite în activitatea profesională legate de îndeplinirea obligațiilor fiscale ale contribuabililor.

Continuare

Trending