Rețele sociale

ECONOMIE

Președintele AmCham: Statele Unite reprezintă al 5-lea cel mai mare investitor străin direct din România

Radio CECCAR FM

Statele Unite reprezintă al 5-lea cel mai mare investitor străin direct în ceea ce privește investițiile în România și al 3-lea în investițiile din zona verde, a declarat președintele Camerei de Comerț Americane în România (AmCham), Cristian Sporiș, citat de Agerpres. „România devine o destinație din ce în ce mai vizibilă pe radarul investitorilor americani. Statele Unite este al 5-lea cel mai mare investitor străin direct în ceea ce privește investițiile în România și al 3-lea în investițiile din zona verde”, a spus Cristian Sporiș, la a doua ediție a Forumului Economic SUA – România: Inovație pentru Prosperitate, eveniment satelit al Forumului de Afaceri al Inițiativei Celor Trei Mări.

Potrivit acestuia, ediția din acest an confirmă că Forumul Economic SUA – România, lansat de AmCham anul trecut, devine o platformă de dialog de referință pentru agenda economică bilaterală. Sporiș a adăugat că angajamentul asumat de ambele administrații pentru intensificarea relațiilor economice este reflectat deja în evoluția pozitivă a investițiilor în ultimul an și și-a exprimat încrederea că vor urma proiecte concrete care să transforme potențialul în prosperitate economică.

„În plus, în perioada imediat următoare, România are în față cel puțin două obiective – intrarea în programul Visa Waiver pentru SUA și aderarea la OCDE, care, îndeplinite la timp, vor aduce beneficii semnificative pentru agenda economică. Anul acesta, în contextul Summit-ului Inițiativei Celor Trei Mări, adăugăm nivelului de cooperare bilaterală și dimensiunea regională, pentru care considerăm inovația ca un pilon central, indiferent de domeniu. Sectorul privat investește constant în inovație, a demonstrat valoarea pe care aceasta o aduce economiilor, iar apelul nostru comun către decidenți este că stimularea și adoptarea inovației, prin reglementare și finanțare corespunzătoare, reprezintă calea de urmat spre prosperitatea pe care o dorim pentru economiile și societățile noastre”, a afirmat Cristian Sporiș.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) a organizat miercuri ediția a doua a Forumului Economic SUA – România, dedicat promovării cooperării economice bilaterale. În continuarea ediției din 2022 care a marcat împlinirea a 25 de ani de la semnarea Parteneriatul Strategic dintre SUA și România, agenda Forumului de anul acesta a adus în prim plan inovația ca pilon pentru prosperitate, și pentru cooperare la nivel regional.

Forumul Economic SUA-România: Inovație pentru Prosperitate este organizat în marja Forumului de Afaceri al Inițiativei Celor Trei Mări (3SI) care are loc la București, între 6 -7 septembrie, și este susținut de Ambasada SUA la București, în calitate de partener strategic și de Institutul Aspen România.

Reprezentanți ai administrației centrale din SUA și România, membri ai comunității AmCham România și lideri de afaceri cu prezență importantă în regiunea Celor Trei Mări au participat la dialogul despre consolidarea relațiilor economice transatlantice prin intensificarea cooperării între statele din regiune, în special prin adoptarea inovației la scară largă.

Conform unui comunicat al organizației, ariile prioritare pentru cooperare regională ale platformei 3SI – energie, digitalizare, infrastructură, au fost reflectate în agenda Forumului organizat de AmCham România prin participarea din partea americană a Președintei EXIM Bank a SUA, Reta Jo Lewis, invitatul special al ediției. Departamentul de Stat al SUA a fost reprezentat de Geoffrey Pyatt, adjunctul secretarului de stat pentru Resurse în Energie, iar Departamentul de Comerț al SUA, de către John Simmons, ofițerul regional pentru Europa și Ministru Consilier pentru Relații Comerciale din cadru Misiunii SUA la Uniunea Europeană.  Din partea Guvernului României au susținut alocuțiuni despre stadiul relațiilor economice România – SUA, sectoare strategice și planuri de viitor, doi dintre miniștrii implicați direct în dezvoltarea relațiilor comerciale și investiționale bilaterale, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Ștefan Oprea, și ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Panelul de business a adus în prim plan proiecte inovative implementate în România și în țări din regiune, exemple de bune practici și parteneriate în regim public-privat de succes, cu precădere din domeniul energiei și tehnologiei, care nu doar că oferă oportunități de cooperare între statele afiliate Inițiativei Celor Trei Mări, ci contribuie în mod concret la eforturile de a sprijini conectivitatea, prosperitatea și creșterea economică, precum și profilul investițional al Europei Centrale și de Est. Printre companiile reprezentate în panel s-au numărat NuScale Power, Microsoft, Enery Power Holding, IBM și Amazon.

Perspectiva asupra contextului geostrategic și a provocărilor deloc simple de care mediul economic trebuie să țină cont, a fost transmisă din partea organizației Atlantic Council de generalul James L. Jones, fost consilier prezidențial pentru Securitate Națională al Președintelui Statelor Unite.

„Inițiativa Celor Trei Mări (3SI) este un motor de creștere pentru țările din regiune, și este cu atât mai relevantă pentru România cu cât vizează infrastructura digitală și energia, sectoare cu un potențial masiv de a întări profilul țării noastre la nivel regional, dar și infrastructura de transport, unde avem încă decalaje semnificative de recuperat. AmCham România, alături de organizațiile AmCham din țările 3SI, susține fără echivoc Inițiativa celor Trei Mări, iar apelul nostru este ca spiritul colaborativ care stă la baza acestei platforme să inspire și un parteneriat onest și constructiv între sectorul public și mediul privat. Alinierea decidenților, a administrațiilor și a sectorului privat în jurul unor obiective comune este necesară pentru creșterea vitezei de adoptare a inovației ca vector de prosperitate și dezvoltare economică sustenabilă, iar de aceea AmCham va continua să faciliteze acest dialog și transfer de bune practici”, a concluzionat vice-președintele AmCham România, Elisabeta Moraru.

Cu ocazia Forumului Economic SUA – România, AmCham și-a reiterat susținerea pentru agenda de creștere a componentei economice a parteneriatul strategic, și a punctat nevoia de continuare a consolidare a profilului economic al României pentru a fi un partener de încredere pentru investitorii din SUA, din UE și din țările 3SI.

ECONOMIE

A fost stabilită Procedura de eliberare în formă electronică a certificatelor de cazier judiciar

Radio CECCAR FM

În Monitorul Oficial nr. 871/28.09.2023, a fost publicat Ordinul comun nr. 150/21.085/2023 al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, și ministrul cercetării, inovării și digitalizării privind procedura de eliberare în formă electronică a certificatelor de cazier judiciar. Actul normativ se aplică persoanelor fizice cu cetățenie română și persoanelor juridice înscrise în evidențele Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Eliberarea în formă electronică a certificatului de cazier judiciar reprezintă un serviciu public, gratuit, furnizat de Poliția Română, prin Direcția cazier judiciar, statistică și evidențe operative. Certificatul de cazier judiciar se eliberează în formă electronică prin intermediul platformei „Hub de servicii la nivelul M.A.I.”. Serviciul de eliberare în formă electronică a certificatului de cazier judiciar este disponibil beneficiarilor înregistrați în HUB, care au parcurs cu succes procedurile de validare.

Înregistrarea în HUB constă în crearea unui cont de utilizator și alocarea unei parole asociate, care permit beneficiarului să se autentifice în această platformă pentru a consuma serviciile electronice disponibile. Înregistrarea în HUB se poate face direct în această platformă sau folosind un cont de utilizator creat în platforma www.ghiseul.ro. Beneficiarii care se înregistrează direct în HUB vor primi, prin intermediul acestei platforme, un cod de activare a contului de utilizator, pe care trebuie să-l prezinte în procedura de validare. Cei care dețin un cont de utilizator în platforma www.ghiseul.ro trebuie să parcurgă, o singură dată, procedura de verificare a identității electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituție bancară din România.

Cei care s-au înregistrat direct în HUB trebuie să se prezinte fizic, o singură dată, la un ghișeu al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care oferă servicii publice, pentru certificarea identității. Procedura de validare constă în stabilirea identității beneficiarului, pe baza unui act de identitate valabil și a verificărilor în Sistemul Național Informatic de Evidență a Persoanelor (SNIEP), și în prezentarea codului de activare a contului de utilizator. Odată parcursă procedura, contul de utilizator și parola asociată create la înregistrarea în HUB pot fi utilizate pentru autentificarea în această platformă.

Lista ghișeelor MAI care efectuează validări ale conturilor de utilizator poate fi consultată în HUB.

Utilizatorii platformei www.ghiseul.ro care au parcurs cu succes procedura aferentă sunt redirecționați în HUB unde trebuie să completeze, o singură dată, formularul afișat și să valideze contul de utilizator cu ajutorul unui cod de verificare trimis pe adresa de e-mail comunicată. Corectitudinea datelor completate în formular se verifică automat prin comparare cu datele existente în SNIEP. Odată parcursă procedura, utilizatorii se pot autentifica în HUB folosind opțiunea de autentificare prin platforma www.ghiseul.ro, utilizând contul de utilizator și parola asociată utilizate pentru autentificarea în această platformă.

În vederea eliberării certificatului de cazier judiciar în formă electronică, beneficiarul se autentifică în HUB, cu ajutorul contului de utilizator și al parolei asociate, accesează cererea tip pre-completată cu datele cu caracter personal și selectează în lista predefinită afișată „motivul” pentru care solicită eliberarea documentului. Beneficiarul poate transmite în aceeași zi, pentru același motiv, o singură cerere pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar în formă electronică.

Certificatul de cazier judiciar în formă electronică va fi generat numai după ce beneficiarul confirmă că datele de identificare înscrise în cererea-tip corespund realității, sunt actuale și își exprimă acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.

Certificatul de cazier judiciar în formă electronică generat prin intermediul HUB-ului este semnat electronic, potrivit legii, și este valabil conform art. 27 alin. (2) din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Documentul electronic poate fi vizualizat în HUB și descărcat oricând în perioada de valabilitate.

Pe măsura realizării unor noi dezvoltări tehnice, autentificarea în HUB va fi permisă și prin intermediul altor platforme, în măsura în care acestea respectă și asigură cel puțin cerințele de securitate existente, respectiv una dintre procedurile de validare stabilite de prezentul ordin.

Continuare

ECONOMIE

APIA: Sprijin financiar de peste 83 milioane lei pentru susținerea activității crescătorilor de bovine

Radio CECCAR FM

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 83,11 milioane lei pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina, a anunțat APIA, citată de Agerpres. Fondurile totale autorizate la plată se acordă prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat.

Astfel, din suma totală autorizată la plată, peste 20,73 milioane de lei vor fi alocate în sesiunea II pentru un număr de 3.867 beneficiari, iar cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap vacă adultă. De asemenea, o tranșă suplimentară sesiunea I + II se acordă pentru un număr de 16.246 beneficiari și este în valoare totală de 62,37 milioane lei, respectiv 37 euro/cap vacă adultă.

Potrivit APIA, valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depășește echivalentul în lei a 250.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a OUG nr. 3/2023.

Sumele primite prin alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat pe Secțiunea 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 56, lit.a) din Comunicarea Comisiei Europene, se deduc din pragul maxim de 250.000 euro/beneficiar.

Continuare

ECONOMIE

Guvernul intenționează să prelungească până la finalul anului plafonarea prețurilor polițelor RCA

Radio CECCAR FM

Executivul a analizat, în primă lectură, posibilitatea de prelungire cu 3 luni, până la data de 31 decembrie 2023, a duratei de aplicare a tarifelor de primă maxime practicate pentru asigurările RCA pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie, măsură care urmează să expire la data de 10 octombrie. Proiectul de Hotărâre privind prelungirea perioadei de aplicabilitate a prevederilor instituite prin HG nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie este publicat în transparență decizională pe site-ul MF.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prelungirea acestei măsuri este luată în calcul pentru a elimina potențialul impact negativ al creșterii prețurilor și un dezechilibru major între cerere și ofertă, având în vedere că până la sfârșitul anului se estimează că va exista un număr extrem de ridicat de asigurați RCA care vor solicita încheierea de noi contracte.

Continuare

Trending