Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Eveniment online IFAC și CPA Canada: Înțelegerea evoluției legislației în materie de protecție a raportorilor de nereguli

Radio CECCAR FM

Alăturați-vă IFAC și CPA Canada pentru a explora dimensiunile „ce”, „de ce” și „cum” ale noului cadru legislativ pentru protecția raportorilor de nereguli și a identifica considerentele și oportunitățile cheie privind implementarea cu scopul de a facilita îmbunătățirea.

Raportorii de nereguli sunt recunoscuți la scară largă pentru rolul în expunerea delictelor financiare, infracțiunilor economice, conduitei inadecvate, fraudei și corupției. Este așadar esențial să existe legi robuste pentru apărarea raportorilor de nereguli cu scopul de a proteja și susține contribuțiile acestora, a promova o cultură a responsabilității și integrității atât în sectorul public, cât și în cel privat și de a încuraja totodată raportarea delictelor.

Cu toate acestea, un raport din 2021, intitulat „Sunt funcționale legile pentru raportorii de nereguli? Un studiu global al litigiilor privind protecția raportorilor de nereguli”, realizat de International Bar Association și Government Accountabily Project, a pus în evidență deficiențele legilor în materie de protecție a raportorilor de nereguli de la nivel mondial. În ciuda existenței instrumentelor multilaterale cum ar fi Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției (UNCAC), Planul de acțiune G20 pentru raportorii de nereguli sau Convenția OCDE pentru combaterea mitei, progresul în consolidarea protecției raportorilor de nereguli rămâne o provocare.

Recunoscând importanța critică a încurajării persoanelor să ia atitudine împotriva delictelor, unele jurisdicții au luat măsuri pentru a-și îmbunătăți cadrele existente, inclusiv exemple notabile cum ar fi Legea privind combaterea spălării banilor din Statele Unite și Directiva europeană privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Pentru a explora și a înțelege mai aprofundat îmbunătățirile legislative pozitive din jurisdicțiile cheie, IFAC și CPA Canada au realizat o analiză cuprinzătoare, cu scopul de a aduce în atenție aceste evoluții și a înțelege motivațiile din spatele lor. Noul raport „Înțelegerea legilor, practicilor, tendințelor și a considerentelor cheie privind implementarea legilor pentru protecția raportorilor de nereguli” va fi prezentat și discutat în cadrul unui eveniment de lansare online.

Evenimentul va avea loc la 12 decembrie, între orele 16:00-17:30. Înregistrați-vă aici.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Vrancea: Elevii au făcut cunoștință cu profesia contabilă

Radio CECCAR FM

Luni, 20 noiembrie 2023, elevi ai Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani au vizitat sediul filialei CECCAR Vrancea, alături de Carmen Taban, profesor de Contabilitate, expert contabil.

Cu acest prilej, elevilor le-a fost prezentat organismul profesional CECCAR, oportunitățile de carieră pe care le deschide profesia contabilă, o profesie fit for future, precum și modul în care pot obține calificările de top în domeniul financiar-contabil: expert contabil, contabil autorizat.

Reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Marilena Răvaș și Claudia Codrescu, și-au manifestat interesul în dezvoltarea procesului de instruire practică a elevilor din liceele cu profil economic, în colaborare cu CECCAR. La întâlnire au participat administratori ai unor societăți de contabilitate și expertiză contabilă, ce au împărtășit elevilor anumite aspecte-cheie și secrete privind activitatea profesională.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR se alătură demersului de susținere a Declarației cu privire la climă, emisă de ISSB

Radio CECCAR FM

Susținerea standardului de referință al ISSB în cadrul COP28: „Riscurile climatice au un impact din ce în ce mai mare asupra companiilor și capitalului. Așadar, ca răspuns la apelurile la acțiuni climatice din cadrul COP28,  susținem înființarea unei infrastructuri de piață care să faciliteze prezentări de informații legate de climă consecvente și comparabile la nivel global. Ne asumăm un angajament față de avansarea adoptării și utilizării standardului legat de climă al ISSB ca standard global de referință în domeniul climei.”

IFAC, în calitate de voce globală a profesiei contabile, încurajează toate organizațiile membre să susțină această declarație. Susținerea declarației de către IFAC reprezintă un apel la acțiuni îmbunătățite și mai bine coordonate ale profesiei contabile pentru a contribui la stimularea unui sistem global îmbunătățit de raportare .

În anticiparea evenimentului global COP28, ISSB a prezentat Declarația cu privire la climă, document care marchează un pas semnificativ în prioritizarea agendei climatice și valorificarea beneficiilor prezentărilor de informații eficiente. Declarația cuprinde diverse domenii esențiale, inclusiv stimularea colaborării dintre sectoarele de activitate, reducerea emisiilor de carbon și creșterea alocării de finanțări destinate acestui scop.

CECCAR a răspuns pozitiv la apelul IFAC, alăturându-se inițiativei ISSB și semnând Declarația care va fi lansată în cadrul COP28, eveniment ce va avea loc în perioada 30 noiembrie – 12  decembrie 2023 în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Mai multe detalii despre apelul IFAC, precum și despre inițiativele organismului internațional pentru susținerea rolului profesiei contabile în facilitarea acțiunilor legate de climă regăsiți pe site-ul IFAC.

Articolul poate fi accesat pe site-ul IFAC, fiind disponibil atât în limba engleză, cât și în limba română, cu ajutorul integrării instrumentului Google Translate de către IFAC. Varianta în limba română poate fi accesată din bara de sus a site-ului, prin butonul dedicat.

Vă rugăm să aveți în vedere că informațiile de pe site-ul IFAC sunt traduse automat prin intermediul Google Translate. CECCAR nu își asumă responsabilitatea pentru acuratețea traducerii informațiilor de pe site-ul IFAC, neavând nicio contribuție în acest sens. Textul original este cel disponibil în limba engleză.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Neamț: Ședința lunară a experților contabili și contabililor autorizați din județ cu conducerea filialei Corpului

Radio CECCAR FM

Joi, 9 noiembrie, experți contabili și contabili autorizați din județul Neamț s-au reunit în sala de ședințe a Grand Hotel Ceahăul pentru a discuta aspecte legate de activitatea profesională, în ședința lunară a membrilor filialei cu conducerea locală a CECCAR. Invitat special al întâlnirii a fost șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice, Vasile Daniel Kudera.

La eveniment au participat 58 de membri, discuțiile concentrându-se pe aspecte privind reforma fiscală, cu accent pe noile plafoane pentru operațiunile de încasări și plăți cu numerar.

Totodată, membrii filialei au analizat, împreună cu reprezentantul AJFP, alte spețe întâlnite în activitatea profesională legate de îndeplinirea obligațiilor fiscale ale contribuabililor.

Continuare

Trending