Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 4 martie 2024

Radio CECCAR FM

etaf

Miniștrii de finanțe ai G20 discută despre impozitarea minimă globală a averii

Miniștrii de finanțe din țările G20 au discutat problema impozitării persoanelor foarte bogate în cadrul unei ședințe care a avut loc joi, 29 februarie, la solicitarea Președinției braziliene a G20. „În ciuda progreselor recente, este indiscutabil faptul că miliardarii lumii continuă să evite sistemele noastre fiscale printr-o varietate de strategii”, a semnalat ministrul brazilian Fernando Haddad în discursul său de deschidere. El s-a referit la cel mai recent raport al Observatorului fiscal european privind evaziunea fiscală, care arată că miliardarii plătesc o rată efectivă de impozitare echivalentă cu 0 până la 0,5% din averea lor. Ministrul a menționat experiența Braziliei pe această temă, menționând că reforma fiscală din țară a avut succes și că fiecare națiune poate face multe pentru sine pe plan intern. „Cu toate acestea, soluțiile eficiente pentru ca persoanele foarte bogate să-și aducă contribuția justă în domeniul fiscal depind de cooperarea internațională”, a subliniat acesta. Pentru a impulsiona discuțiile, Fernando Haddad a anunțat că Președinția braziliană a G20 l-a însărcinat pe economistul Gabriel Zucman, directorul Observatorului fiscal al UE, să studieze fezabilitatea unei taxe minime pentru persoanele foarte bogate și să prezinte propuneri grupului. Zucman s-a adresat delegaților în timpul ședinței, îndemnându-i să folosească politica fiscală pentru a trata distribuția inegală a averii la nivel global. În raportul său fiscal către miniștrii de finanțe ai G20, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a subliniat activitatea OCDE privind impozitarea veniturilor de capital și a câștigurilor de capital. „De asemenea, ar putea fi necesare eforturi pentru a identifica provocările specifice pe care le implică impozitarea persoanelor fizice cu avere netă mare, în special într-o economie globalizată”, este menționat în raport.

Parlamentul European adoptă opinia cu privire la propunerea FASTER

Marți, 28 februarie, Parlamentul European a adoptat în plen opinia cu privire la o propunere de Directivă pentru Scutirea mai rapidă și mai sigură de la reținerea la sursă a impozitelor (FASTER). Opinia, condusă de eurodeputatul Herbert Dorfmann (PPE, Italia), conține mai multe modificări ale propunerii inițiale a Comisiei privind utilizarea certificatului fiscal de reședință electronic (eTRC). În plus, statele membre prelucrează o cerere de rambursare în termen de 25 de zile calendaristice, cu excepția cazului în care statul membru are îndoieli întemeiate cu privire la legitimitatea cererii de rambursare și dacă se inițiază o procedură de verificare sau un audit fiscal. Eurodeputații își doresc, de asemenea, să consolideze controalele și schimbul de informații. Aceștia sugerează ca Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și Autoritatea Bancară Europeană (ABE) să monitorizeze în mod regulat riscul practicilor de optimizare fiscală a „cum-cum” și „cum-ex” în UE. Un rezumat al modificărilor propuse poate fi găsit aici, iar cele adoptate sunt disponibile aici.

Actualizare la comentariul privind articolul 26 din Convenția model OCDE

Marți, 27 februarie, OCDE a anunțat că, Consiliul său a aprobat, la 19 februarie 2024, o actualizare a comentariului privind Articolul 26 (schimbul de informații) din Modelul de Convenție al OCDE privind impozitul și capitalul, care servește drept bază pentru negocierea și aplicarea tratatelor fiscale bilaterale între țări. Actualizarea clarifică faptul că informațiile primite prin intermediul asistenței administrative pot fi utilizate în chestiuni fiscale referitoare la alte persoane decât cele pentru care au fost primite inițial informațiile, a explicat OCDE într-un comunicat. Acesta oferă, de asemenea, îndrumări interpretative privind confidențialitatea, în special în ceea ce privește accesul contribuabililor la schimbul de informații atunci când aceste informații au o influență asupra situației lor fiscale și în ceea ce privește informațiile specifice care nu sunt specifice contribuabilului, inclusiv datele statistice, cu privire la informațiile schimbate sau generate pe baza acestora. Textul actualizat este disponibil aici.

Experții discută perspectivele internaționale privind combaterea corupției

La 26 februarie 2024, ca parte a celei de-a 25-a aniversări a Convenției OCDE de combatere a mitei, IFAC, ICAEW (Institute of Chartered Accountants in England and Wales) și IBA (International Bar Association), s-au alăturat OCDE, pentru un eveniment online privind necesitatea de a promova culturi de integritate și de aplicare activă a legii pentru a trata riscul de corupție. Laura Hough (ICAEW), eurodeputata Ramona Strugariu (Renew Europe, Romania), Scott Hanson (IFAC), France Chain (OCDE), Jeroen Blomsma (Comisia Europeană), Scarlet Wannenwetsch (Basel Institute on Governance) și Sara Carnegie (IBA) au discutat despre diferitele perioade de turbulențe economice experimentate recent, ceea ce ar putea crea noi oportunități pentru cei care doresc să corupă activitățile publice și private. Din discuție a reieșit că este necesară o abordare comună a tuturor jucătorilor, publici și privați, pentru a preveni și a combate în mod eficient natura insidioasă a corupției și a finanțării ilicite. În acest sens, eforturile de reglementare reînnoite pentru combaterea corupției sunt vizibile în diferite jurisdicții, inclusiv în UE, unde pachetul anticorupție aflat în curs de negociere urmărește să consolideze cadrul general juridic existent, bazat pe Convenția Organizației Națiunilor Unite de combatere a Corupției. În cele din urmă, vorbitorii au avut timp să răspundă la o serie de întrebări, cum ar fi strategiile viitoare care urmează să fie puse în aplicare, instrumentele disponibile, subiectul colaborării transfrontaliere, relația dintre sectorul privat și organizațiile internaționale.

Peste 330 de investigații EPPO privind frauda transfrontalieră majoră în materie de TVA în 2023

Parchetul European (EPPO) a publicat vineri, 1 martie, raportul său anual pe 2023, care arată că, la sfârșitul anului 2023, avea un total de 1 927 de investigații active, cu un prejudiciu global estimat la bugetul UE de 19,2 miliarde de euro, din care un procent de 59 % (11,5 miliarde de euro la 339 de investigații) a fost legat de o fraudă transfrontalieră majoră în materie de TVA. Potrivit EPPO, noi surse de finanțare din partea UE sunt, de asemenea, vizate de infractori, a constatat EPPO. Până la sfârșitul anului 2023, EPPO a avut 206 de investigații active referitoare la primele proiecte de finanțare NextGenerationEU, cu o daună estimată de peste 1,8 miliarde de euro. Aceasta reprezintă aproximativ 15 % din toate cazurile de fraudă în materie de cheltuieli care implică fonduri UE gestionate de EPPO în perioada de raportare, dar în ceea ce privește daunele estimate, aceasta corespunde unui procent de aproape 25 %, a precizat EPPO.  În 2023, EPPO a primit și a procesat 4 187 de rapoarte de infracțiuni, cu 26% mai mult decât în 2022. Această creștere a fost determinată în principal de rapoartele de la părțile private (cu 2 494 – 29% mai mult decât în 2022), precum și de cele de la autoritățile naționale (cu 1 562 – 24% mai mult decât în 2022), a explicat acesta. Potrivit EPPO, această evoluție dovedește că nivelul de detectare a fraudei care afectează interesele financiare ale UE în statele membre participante s-a îmbunătățit. În 2023, cu 139 de dosare de acuzare depuse (cu peste 50% mai multe decât în 2022), EPPO a început să aducă mai mulți vinovați de fraudă în UE în fața instanțelor naționale pentru judecată. 

Blocați agenda: Conferința ETAF de miercuri, 17 aprilie 2024

Luni, 17 aprilie 2024

Conferința ETAF

Către un sistem fiscal european mai simplu, mai raționalizat și mai adaptat pentru viitor

14:30–17:00

@Sofitel Brussels Europe, Place Jourdan 1, 1040 Bruxelles

Având în vedere că se apropie alegerile europene, este momentul perfect pentru a ne angaja într-o reflecție colectivă asupra viitorului sistemului fiscal al UE.

Datorită apropierii lor de companii, consultanții fiscali se află în epicentrul peisajului de reglementare. Atunci când nu sunt ei înșiși însărcinați cu obligațiile de depunere a declarațiilor care decurg din legislația UE, aceștia ajută întreprinderile să navigheze prin complexitatea legislației fiscale a UE. În ultimii ani, propunerile fiscale ale UE au fost emise cu o viteză incredibilă, iar sistemul fiscal al UE a devenit extrem de complex. În același timp, aceste legislații generează o povară de raportare tot mai mare pentru contribuabili și autoritățile fiscale, ceea ce, uneori, se face în detrimentul eficienței.

Această conferință va reuni experți în domeniul fiscal și oficiali ai UE pentru a analiza cum ar trebui să arate politicile fiscale ale viitoarei Comisii Europene, precum și perspectivele de viitor pentru consilierii fiscali din Uniunea Europeană.

Cu această ocazie, ETAF va prezenta, de asemenea, manifestul său pentru alegerile UE, subliniind mai multe cereri esențiale către următorul Parlament European și Comisia Europeană pentru a se asigura că sistemul fiscal al UE este mai simplu, raționalizat și mai adaptat pentru viitor.

Vorbitorii vor fi anunțați în curând.

Interpretare simultană engleză, germană, română.

De asemenea, conferința va fi transmisă în direct.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș, partener în educație: studenții UVVG – Extensia Baia Mare, în vizită la sediul filialei

Radio CECCAR FM

Joi, 15 mai 2025, Filiala CECCAR Maramureș a găzduit o întâlnire dedicată studenților și masteranzilor din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad – Extensia Baia Mare, specializările Contabilitate și Informatică de Gestiune (licență) și Audit și expertiză contabilă (masterat). Vizita a fost organizată în cadrul unui parteneriat educațional propus de cele două organizații, sub tema: Cariera ta începe cu UVVG și continuă cu CECCAR Maramureș, cu scopul de a consolida legătura dintre formarea academică și traseul profesional în domeniul financiar-contabil.

Evenimentul a debutat cu intervenția conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, președintele Consiliului filialei, care le-a prezentat studenților rolul CECCAR în susținerea dezvoltării profesiei contabile, punând accent pe inițiativele dedicate formării continue și integrării tinerilor în circuitul profesional. Au fost evidențiate acțiunile CECCAR la nivel local și național în sprijinul educației financiar-contabile, precum și contribuția esențială a organismului profesional în conturarea unui profil adaptat provocărilor actuale ale pieței muncii.

În continuarea discuțiilor, reprezentanții filialei au oferit o prezentare detaliată a parcursului profesional necesar pentru obținerea calității de expert contabil și contabil autorizat: condițiile de acces, structura examenului de admitere, conținutul programului de stagiu, precum și modalitatea de desfășurare a examenului de aptitudini. Studenții au fost informați despre protocoalele încheiate de CECCAR la nivel național pentru recunoașterea anumitor programe de masterat – printre care și programul de Audit și expertiză contabilă din cadrul UVVG – care permit înscrierea directă la stagiu în vederea obținerii calificării profesionale.

Totodată, au fost evidențiate beneficiile apartenenței la CECCAR și avantajele competitive oferite de obținerea unei calificări recunoscute la nivel național și internațional. Discuțiile au vizat și aspecte legate de activitățile desfășurate de experții contabili și contabilii autorizați, contribuția acestora în economie, precum și perspectivele profesionale deschise tinerilor care aleg această carieră. Totodată, studenții au fost încurajați să își creeze cont pe Jobyx.ro, platforma de job-matching dezvoltată de CECCAR, care facilitează conexiunea dintre tinerii aflați la început de carieră și angajatorii din domeniul financiar-contabil.

Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri, în cadrul căreia studenții și masteranzii au primit și materiale informative privind platforma Jobyx.ro, examenul de acces la stagiu programat pentru 2-3 octombrie 2025, precum și Ghidul pentru înscrierea la examen.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 19 mai 2025

Radio CECCAR FM

etaf

© etaf.tax

Statele membre ajung la un acord privind noi norme pentru stimularea utilizării IOSS

Miniștrii de finanțe ai UE au ajuns marți, 13 mai, la un acord referitor la directiva privind normele în materie de TVA aplicabile vânzărilor la distanță de bunuri importate și TVA la import. Inițial, Comisia Europeană a propus introducerea obligatorie a ghișeului unic pentru import (IOSS) pentru a simplifica conformitatea TVA pentru importuri. Cu toate acestea, din cauza sprijinului limitat din partea statelor membre, ideea utilizării obligatorii a IOSS a fost înlocuită cu o abordare menită să stimuleze utilizarea acestuia. Conform normelor convenite, furnizorii străini și platformele vor fi responsabili pentru TVA la import și TVA pe vânzările la distanță de bunuri importate în statul membru de destinație finală a bunurilor. Acest lucru va încuraja utilizarea IOSS, întrucât comercianții străini sau platformele care nu îl utilizează vor trebui să se înregistreze în fiecare stat membru în care vând bunuri. IOSS asigură, de asemenea, colectarea TVA la momentul achiziției, și nu la frontieră, transferând astfel sarcina administrativă de la consumatori la platforme. În plus, furnizorii din afara UE care nu utilizează IOSS vor fi obligați să desemneze un reprezentant fiscal în UE, cu excepția cazului în care au sediul într-o țară care a încheiat un acord de asistență reciprocă în temeiul Deciziei de implementare (UE) 2021/942 a Comisiei. Într-o declarație anexată, Consiliul recunoaște necesitatea de a soluționa problemele tehnice și operaționale nesoluționate legate de implementarea IOSS cu stimulente, în special în ceea ce privește interacțiunile dintre TVA și vamă. Comisia Europeană este invitată în mod special să furnizeze clarificări și îndrumări adecvate. Această directivă va trebui să fie adoptată în mod oficial și va trebui consultat Parlamentul European înainte de a putea intra în vigoare.

Comisia Europeană publică un studiu privind impozitele pe sănătate din perspectiva UE

Un nou studiu comandat de Comisia Europeană și publicat joi, 15 mai, prezintă argumente solide în favoarea impozitării produselor cu conținut ridicat de grăsimi, sare și zahăr (HFSS), pledând în special pentru armonizarea la nivelul UE a impozitelor pe băuturile îndulcite cu zahăr (SSB).  Pe baza datelor naționale din perioada 2009-2021, studiul constată că aceste impozite pot reduce eficient consumul, pot încuraja reformularea produselor și pot genera beneficii pentru sănătatea publică atunci când ratele de impozitare sunt suficient de ridicate și bine gândite. În timp ce unsprezece țări din UE au implementat impozite HFSS – vizând în principal SSB – efectele variază în funcție de țară, structura fiscală și contextul socioeconomic, au constatat autorii. Studiul recomandă introducerea unei accize minime, cu o structură progresivă care să încurajeze reformularea produselor. „Un astfel de impozit minim ar avea efecte pozitive asupra sănătății, cum ar fi reducerea indicelui de masă corporală (IMC) și a incidenței bolilor asociate, precum bolile cardiace ischemice și diabetul”, afirmă autorii. Cea mai simplă opțiune, potrivit autorilor, ar fi impozitarea SSB, vizând băuturile cu îndulcitori adăugați sau naturali. Sunt examinate trei scenarii, cu rate de impozitare cuprinse între 2 € și 15 € pe hectolitru, în funcție de conținutul de zahăr. Conform studiului, scenariul cu impozite maxime ar putea genera venituri de până la 900 de milioane de euro.

Subcomisia FISC discută implementarea Pilonului doi după retragerea SUA

Joi, 15 mai, eurodeputații din Subcomisia FISC a Parlamentului European au ascultat opiniile experților cu privire la perspectivele normelor fiscale globale, în contextul renunțării administrației Trump la unele dintre angajamentele fiscale asumate anterior de SUA. Printre speakeri s-au numărat Manal Corwin, director al Centrului OCDE pentru politică și administrare fiscală, Petr Janský, profesor de economie și director al Grupului de cercetare CORPTAX al Universității Carol din Praga, și Nadine Riedel, profesor și director al Institutului de Economie Publică și Regională al Universității din Münster. În cadrul sesiunii de schimburi de opinii, eurodeputații au dorit să afle mai multe despre opțiunile disponibile pentru a continua cu succes aplicarea acordului privind rata minimă globală de impozitare, răspunzând în același timp unor preocupări exprimate de SUA. Alți eurodeputați au pledat pentru continuarea implementării acordului, chiar dacă SUA continuă să îl ignore, argumentând că au fost create instrumente juridice special concepute pentru a ține seama de o astfel de eventualitate. Eurodeputații au întrebat, de asemenea, despre nivelul de angajament al SUA în ceea ce privește discuțiile în curs din cadrul OCDE cu privire la primul pilon. Manal Corwin a subliniat că prioritatea actuală este stabilizarea Pilonului II pentru a crea certitudine pentru companii, iar chestiunea revenirii la masa negocierilor pentru finalizarea Pilonului I va fi tratată ulterior.

Eurodeputații și experții analizează posibilitățile de simplificare a ATAD

Subcomisia FISC a Parlamentului European a organizat joi, 15 mai, o audiere publică pentru a discuta viitorul Directivei UE privind combaterea evaziunii fiscale (ATAD), care este în prezent în curs de evaluare în vederea unei eventuale revizuiri. Experții au avertizat că ambiguitatea juridică, implementarea fragmentată a ATAD la nivel național și suprapunerea normelor sporesc sarcinile de conformitate și creează lacune. Vorbitori au pledat pentru o mai mare coerență la nivelul UE, în special în ceea ce privește deducerea dobânzilor și normele privind societățile afiliate și controlate, și au solicitat standarde minime pentru impozitarea veniturilor din capital ale persoanelor fizice cu avere mare. Propunerile includ eliminarea prevederilor învechite, limitarea transferului de profituri în interiorul UE și introducerea unor instrumente la nivelul UE, precum cadre de conformitate cooperative și taxe de ieșire. Deși simplificarea a fost susținută pe scară largă, experții au avertizat împotriva dereglementării deghizate în simplificare. În schimb, aceștia au pus accentul pe reforme coordonate pentru a spori echitatea, a reduce evitarea obligațiilor fiscale și a menține veniturile pentru prioritățile UE, precum protecția socială și apărarea. A fost recunoscută tensiunea dintre armonizarea fiscală și suveranitatea națională, fiind propuse îndrumări fără caracter obligatoriu și o convergență treptată pentru a se ajunge la un echilibru.

Eurodeputații au organizat și un atelier privind stimulentele fiscale pentru stimularea investițiilor private în UE, prevenind în același timp practicile fiscale dăunătoare.

Eurodeputații discută concluziile raportului CCE privind frauda în domeniul TVA la importuri 

Miercuri, 14 mai, Subcomisia FISC și Comisia CONT a Parlamentului European l-au invitat pe François-Roger Cazala, membru al Curții de Conturi Europene (CCE), să prezinte Raportul special al CCE din 08/2025, în care se evidențiază deficiențe semnificative în protecția UE împotriva fraudei în domeniul TVA la importurile efectuate în cadrul procedurilor vamale simplificate. Raportul subliniază că statele membre au pierdut aproximativ 89 de miliarde euro din veniturile din TVA în 2022, parțial din cauza schemelor de fraudă transfrontalieră. CCE a criticat controalele naționale deficitare, cooperarea interstatală slabă și întârzierile în acțiunile de prevenire a fraudei. Ca răspuns, Comisia Europeană, prin intermediul directorului general al DG TAXUD, Gerassimos Thomas, a anunțat eforturi continue pentru modificarea regulamentului privind cooperarea administrativă în domeniul TVA, cu scopul de a îmbunătăți accesul la date pentru Parchetul European (EPPO) și de a consolida cooperarea cu Europol și OLAF. Aceste modificări au scopul de a elimina obstacolele juridice care împiedică gestionarea eficientă a cazurilor de fraudă și includ măsuri precum invalidarea mai rapidă a codurilor de identificare fiscală și o colaborare mai strânsă între entitățile antifraudă, a afirmat acesta.

ETAF participă la conferința anuală a Observatorului fiscal al UE de la Bruxelles

Marți, 13 mai, Observatorul fiscal al UE a organizat conferința anuală la Bruxelles, având ca temă Concurență sau cooperare? Politicile fiscale ale UE pentru viitor, cu accent pe concurența fiscală între întreprinderi, inegalitatea bogăției și aplicarea legii fiscale la nivel mondial. Directorul general al DG TAXUD, Gerassimos Thomas, a prezentat agenda Comisiei în materie de simplificare fiscală și reforme viitoare, inclusiv evaluările DAC și ATAD în curs, subliniind în același timp rolul esențial al aplicării legislației în reducerea diferențelor de impozitare. Un subiect central al conferinței a fost viitorul incert al celui de-al doilea pilon în urma retragerii SUA, Comisia reafirmându-și angajamentul de a menține normele, explorând în același timp o coexistență mai adaptabilă cu regimul SUA. Comisarul european pentru impozitare, Wopke Hoekstra, a subliniat importanța impozitării ecologice pentru tranziția către o economie verde și a reafirmat angajamentul UE față de cooperarea fiscală internațională. Michael Schick, ETAF Head of Office, a participat la un panel privind rolul aplicării legislației fiscale într-o lume competitivă, unde a subliniat necesitatea unor legi fiscale mai simple și mai clare, în special pentru IMM-uri, unde costurile de conformare devin insuportabile, și a îndemnat legislatorii UE să „faciliteze respectarea legislației”.

Audierea publică a CESE Simplificarea cadrului fiscal general: Propuneri pentru societatea civilă

Comitetul Economic și Social European (CESE) va organiza miercuri, 21 mai, în intervalul orar 9.30-13.00, o audiere publică intitulată Simplificarea cadrului fiscal general: Propuneri pentru societatea civilă. Audierea publică se va concentra pe elementele-cheie pentru analiza legislației fiscale a UE, în vederea identificării domeniilor în care ar putea fi necesare simplificări, clarificări sau eficientizare. Speakeri de nivel înalt, printre care reprezentanți ai Comisiei Europene, experți juridici, academicieni și reprezentanți ai societății civile, vor contribui la discursurile principale și la discuțiile din cadrul panelurilor de experți pe tema dispozițiilor de raportare și a modificărilor legislative necesare în domeniul fiscal. Evenimentul va fi transmis în direct în limbile engleză și franceză și va fi accesibil tuturor.

Conferința ETAF din 3 iunie 2025, Bruxelles: Înscrie-te acum

Conferința ETAF

Simplificare fără diluarea sistemului fiscal al UE

15.00-18.30

la Hotel Renaissance Rue du Parnasse 19, 1050, Bruxelles

Programul conferinței

13:30 – Deschidere: Philippe Arraou, președintele ETAF

13:40 – Primul panel de discuții: Simplificare: ce și cum? Angajament politic, concepte-cheie și înțelegere comună

15:00 – Al doilea panel de discuții: DAC: un studiu de caz în materie de simplificare

16.20 – Concluzii prezentate de Philippe Arraou

Speakeri confirmați:

  • Maria Elena Scoppio Sean Bray, Director pentru impozitare indirectă și administrarea fiscală, DG TAXUD, Comisia Europeană;
  • Henrik Paulander, Director, Sectorul de Cooperare Administrativă, DG TAXUD, Comisia Europeană;
  • Eurodeputatul Kira Marie Peter-Hansen (Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană din Danemarca), Vicepreședinte al Subcomisiei FISC, Parlamentul European;
  • Eurodeputatul Michalis Hadjipantela (PPE, Cipru), raportor pentru proiectul de raport al PE Rolul normelor fiscale simple și al fragmentării fiscale în competitivitatea europeană;
  • Christian Böke, profesionist contabil și consilier fiscal (DStV) și președinte al Asociației consilierilor fiscali din Saxonia Inferioară și Saxonia-Anhalt;
  • Pieter Baert, Analist de politici pentru Serviciul de cercetare, Parlamentul European (DG EPRS);
  • Elodie Lamer, Jurnalist fiscal, Tax Notes;
  • Saim Saeed, Jurnalist fiscal, Bloomberg Tax.

Mai mulți speakeri vor fi anunțați în scurt timp! Limba în care se va desfășura conferința este limba engleză. Va exista interpretare simultană realizată cu AI în limbile franceză, germană, română, maghiară și croată. La înscriere va fi disponibilă și opțiunea de participare online.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR, partener al IFAC în procesul de transformare globală a profesiei contabile

Radio CECCAR FM

Anul acesta, IFAC a demarat un proces de transformare pentru a deveni o organizație mai agilă, centrată pe membri. Resursele IFAC vor fi reechilibrate strategic și optimizate pentru a se concentra asupra acelor activități care aduc valoare membrilor și părților interesate, sporindu-și astfel impactul asupra profesiei contabile globale.

Ca parte a acestei inițiative, IFAC poartă discuții cu organizațiile membre reprezentative pentru diferite zone geografice, nevoi și puncte de vedere. CECCAR a fost selectat pentru a participa la un interviu de tip focus-grup cu alte organizații membre IFAC, o discuție productivă pe teme precum sentimentul apartenenței la o comunitate în care sunt create legături cu alte organizații de profil, resursele IFAC cel mai frecvent folosite și importanța unei profesii contabile globale adaptate la provocările prezente și viitoare. Implicarea CECCAR în acest proces de transformare la nivelul IFAC subliniază încă o dată rolul important al profesiei contabile din România la nivel global.

Propunerea privind crearea de valoare pentru membrii IFAC, anunțată la Adunarea generală în noiembrie 2024, afirmă următoarele:

– IFAC, prin conectarea și unirea membrilor săi, face ca profesia contabilă să fie cu adevărat globală.

– Organizațiile membre IFAC sunt campioane ale integrității și calității profesionale, și își poartă cu mândrie calitatea de membru ca o insignă a recunoașterii internaționale.

– IFAC și membrii săi lucrează împreună pentru a modela viitorul profesiei prin învățare, inovare, o voce colectivă și angajamentul față de interesul public.

Aflați despre bunele practici ale profesioniștilor contabili din România, promovate de IFAC la nivel global.

Aflați detalii despre activitatea IFAC.

Continuare

Trending