Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Proiectul formularului Notificare de conformare RO e-TVA în consultare publică

Radio CECCAR FM

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat în transparență decizională proiectul de Ordin pentru aprobarea modelului și conținutului formularului ”Notificare de conformare RO e-TVA”, precum și a procedurii de transmitere a notificării.

ANAF reamintește, în Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ, că prin OUG nr. 70/2024 privind unele măsuri de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA și valorificarea datelor și informațiilor prin implementarea unui sistem de guvernanță specific, precum și alte măsuri fiscale, publicată în Monitorul Oficial nr. 582 din 21 iunie 2024, s-au aprobat unele măsuri de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA și valorificarea datelor și informațiilor prin implementarea unui sistem de guvernanță specific.

Prin OPANAF nr. 3775/2024 s-au aprobat modelul și conținutul formularului „Decont precompletat RO e-TVA”.

Potrivit prevederilor art. 5 din OUG nr. 70/2024, astfel cum a fost modificată și completată prin OUG nr. 87/2024 privind modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA și e-Factura, precum și pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, în situația în care se identifică diferențe semnificative între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA aprobat prin OPANAF nr. 3775/2024 și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată (formular 300), ANAF notifică persoana impozabilă prin mijloace electronice.

Potrivit prevederilor art. 5 alin. (5) din OUG nr. 70/2024, cu modificările și completările ulterioare, modelul formularului “Notificare de conformare RO e-TVA” și procedura de transmitere se aprobă prin ordin al președintelui ANAF.

În acest context, a fost elaborat noul proiect de Ordin supus consultării publice. Formularul propus de „Notificare de conformare RO e-TVA”, precum și procedura de transmitere a notificării, respectă cerințele impuse de OUG nr. 70/2024, cu modificările și completările ulterioare.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlnire de lucru cu specialiști ai AJOFM pe tema stimulării ocupării forței de muncă

Radio CECCAR FM

În data de 26 august, membrii Filialei CECCAR Maramureș s-au reunit într-o întâlnire de lucru cu reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) pentru a discuta măsurile necesare stimulării ocupării forței de muncă în județ. Evenimentul a fost moderat de conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, președintele filialei, și a beneficiat de participarea directorului executiv al AJOFM Maramureș, Mihaela Oana Oșanu, alături de Ștefania Elena Donca, inspector superior în cadrul Compartimentului de Statistică și Analiza Pieței Muncii.

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de interes atât pentru profesioniștii contabili, cât și pentru reprezentanții mediului de afaceri. Unul dintre subiectele centrale a fost angajarea absolvenților conform articolului 80 din Legea nr. 76/2002, care prevede facilități pentru angajatorii ce recrutează tineri absolvenți, cu scopul de a stimula integrarea acestora pe piața muncii. De asemenea, s-a pus accent pe măsurile de sprijin oferite angajatorilor care încadrează în muncă șomeri din categorii vulnerabile, cum ar fi persoanele peste 45 de ani, șomerii care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomerii de lungă durată, tinerii NEETs (cu vârsta între 16 și 29 de ani), precum și persoanele cu dizabilități. Un alt punct important al întâlnirii a fost necesitatea stimulării angajatorilor în a încadra pe piața muncii șomeri aflați aproape de vârsta de pensionare.

Specialiștii instituției au oferit răspunsuri detaliate la solicitările profesioniștilor contabili, clarificând aspectele legislative și operaționale care pot influența activitatea companiilor în ceea ce privește recrutarea și integrarea pe piața muncii a acestor categorii de persoane. În urma discuțiilor a fost subliniată importanța colaborării continue între profesioniștii contabili și autoritățile publice pentru a asigura implementarea eficientă a măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă, contribuind astfel la dezvoltarea economică a județului Maramureș.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR, în topul organizațiilor de la nivel mondial care contribuie la dezvoltarea unei profesii pregătite pentru viitor

Radio CECCAR FM

Corpul Experților Contabili și Contabililor din România se află în primele șase organizații membre ale International Federation of Accountants (IFAC) în ceea ce privește contribuția adusă la eforturile organismului internațional de dezvoltare a unei profesii pregătite pentru viitor prin traducerea și mediatizarea publicațiilor emise de Federație și Consiliile normalizatoare: IESBA, IAASB și IPSASB, potrivit unei informări emise de IFAC.

Poziționarea CECCAR subliniază implicarea activă a organismului profesional în promovarea profesiei, în dezvoltarea profesională continuă a membrilor prin punerea la dispoziție, în limba română, a materialelor elaborate de IFAC.

Conform informațiilor transmise de IFAC, anul acesta au fost publicate 364 de traduceri în 35 de limbi ale publicațiilor IFAC și ale materialelor de analiză, precum și ale standardelor IAASB, IESBA și IPSASB.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 29 iulie 2024

Radio CECCAR FM

etaf

Miniștrii de finanțe din G20 adoptă o declarație privind cooperarea fiscală internațională

Reuniți la Rio, joi, 25 iulie, și vineri, 26 iulie, miniștrii de finanțe din G20 au adoptat pentru prima dată o declarație specifică privind aspectele fiscale (Declarația ministerială de la Rio de Janeiro din G20 privind cooperarea fiscală internațională) în care au recunoscut că: „Este important pentru toți contribuabilii, inclusiv pentru persoanele cu o avere foarte mare, să contribuie cu partea lor echitabilă din impozite. Evitarea agresivă a obligațiilor fiscale sau evaziunea fiscală în cazul persoanelor cu o avere foarte mare pot submina echitatea sistemelor fiscale, care vine împreună cu o eficiență redusă a impozitării progresive. […]. Promovarea unor politici fiscale eficiente, echitabile și progresive rămâne o provocare semnificativă la a cărei tratare ar putea ajuta cooperarea fiscală internațională și reformele interne specifice. […] Vom încerca să ne implicăm în mod cooperativ pentru a ne asigura că persoanele cu o avere foarte mare sunt impozitate eficient”. Înainte de reuniune, Președinția braziliană a G20 a solicitat mai multe rapoarte din partea OCDE: un raport de diagnosticare, ce examinează interacțiunile dintre impozitare și inegalitate în ceea ce privește progresivitatea și impozitarea persoanelor fizice cu avere mare, un raport privind transparența fiscală și beneficiarii reali, un raport privind transparența fiscală a proprietăților imobiliare și un raport privind realizarea transparenței fiscale în domeniul criptoactivelor. În raportul său fiscal adresat miniștrilor de finanțe din G20, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a raportat, de asemenea, „progrese excelente” în ceea ce privește pachetul fiscal internațional cu doi piloni. În ceea ce privește pilonul unu, membrii cadrului general incluziv OCDE/G20 privind BEPS (cadrul general incluziv) au obținut „un consens aproape complet” cu privire la Convenția multilaterală pentru implementarea sumei A (MLC) și depun eforturi pentru a rezolva lacunele rămase într-un cadru general pentru suma B. În comunicatul lor, miniștrii de finanțe din G20 au încurajat cadrul general incluziv să finalizeze rapid negocierile.

Noul președinte al FISC se angajează să trateze echitatea fiscală și evaziunea fiscală

Într-un buletin de știri special publicat vineri, 26 iulie, președintele nou ales al subcomisiei FISC a Parlamentului European, Pasquale Tridico, a declarat că una dintre prioritățile sale cheie va fi crearea unui sistem de impozitare mai echitabil și mai echilibrat, în tratarea evaziunii fiscale. Acesta a mai adăugat că: „Este esențial să ne asigurăm că toate întreprinderile, indiferent de mărimea acestora, contribuie cu o parte echitabilă, promovând în același timp concurența sănătoasă și stabilitatea economică în toate statele membre”. Pasquale Tridico dorește, de asemenea, să trateze povara fiscală nedreaptă, pledând pentru un sistem fiscal mai echitabil și mai progresiv. El a recunoscut, de asemenea, despre combaterea fraudei fiscale organizate, cum ar fi frauda din caruselul TVA, că implică o legătură strânsă între evaziunea fiscală, crima organizată și spălarea banilor. În cele din urmă, Pasquale Tridico a recunoscut puterea inteligenței artificiale de a transforma sistemele fiscale. Acesta a concluzionat: „Găsirea unui echilibru corect între impozitarea muncii și a altor surse de venit, chirii financiare, tehnologie, capital și active este cea mai mare provocare a noastră în viitorul apropiat”. Prima reuniune a subcomisiei FISC va avea loc la 26 septembrie 2024.

Comisia Europeană se consultă cu privire la noul său certificat electronic pentru scutirea de TVA

Comisia Europeană a deschis vineri, 19 iulie, o consultare publică referitoare la propunerea sa recentă de directivă privind introducerea unui certificat electronic pentru scutirea de TVA ce vizează anumite operațiuni tratate ca exporturi în temeiul Directivei TVA. Propunerea ar modifica Directiva Consiliului 2006/112/CE (Directiva TVA) și Regulamentul de implementare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului (Regulamentul de implementare TVA). Acesta include măsuri de implementare pentru stabilirea detaliilor și specificațiilor tehnice privind formatul electronic aplicabil al certificatului și modul în care acesta urmează să fie prelucrat pe cale electronică. Această soluție va include un formular electronic în format PDF și procedura electronică pentru certificatul de scutire de TVA, care va permite, de asemenea, utilizarea semnăturilor electronice avansate. Statelor membre li se va permite să utilizeze în continuare versiunea pe suport de hârtie a certificatului de scutire o perioadă de tranziție până la 30 iunie 2030. Consultarea publică ia forma unui feedback deschis și se desfășoară până la 13 septembrie 2024.

Comisia Europeană evaluează aplicarea normelor TVA privind voucherele

Comisia Europeană a publicat luni, 22 iulie, un raport de evaluare a aplicării normelor privind TVA-ul în cazul voucherelor de către statele membre în cei 4 ani de la implementarea normelor (între 2019 și 2022). Normele vizează simplificarea, modernizarea și armonizarea normelor în materie de TVA aplicabile cupoanelor valorice, în special pentru a evita inconsecvențele, denaturarea concurenței, dubla impozitare sau neimpozitarea și pentru a reduce riscul de evitare a obligațiilor fiscale. Rezultatele unui sondaj efectuat în perioada 27 martie-9 iunie 2023 arată că, având în vedere perioada scurtă în care s-au aplicat normele privind TVA-ul pentru vouchere, statele membre nu au avut suficient timp pentru a colecta probe, a efectua audituri și a formula o hotărâre definitivă privind executarea generală a normelor TVA pentru vouchere. Cu toate acestea, Comisia a spus că nu au fost surprinse probleme grave în urma controalelor de conformitate în ceea ce privește transpunerea formală și nu au fost lansate proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. În măsura în care informațiile au fost disponibile, statele membre confirmă că normele comune ale UE privind voucherele au tratat în linii mari fragmentarea și complexitatea aplicării TVA la diferite modele de afaceri, ceea ce a dus la norme mai simple și la o aplicare mai uniformă în întreaga UE. În consecință, Comisia a concluzionat că, având în vedere perioada scurtă în care s-au aplicat normele în materie de TVA privind voucherele și datele disponibile limitate pentru evaluare, orice propunere de modificare a normelor actuale ar fi prematură.

Comisia Europeană trimite Belgia în fața Curții pentru scutirea sa fiscală privind remunerația primită din depozitele de economii

Comisia Europeană a decis joi, 25 iulie, să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la Belgia (INFR(2015)4212) pentru întreținerea unor condiții discriminatorii de aplicare a scutirii fiscale a remunerațiilor primite din depozitele de economii. Comisia consideră că sistemul belgian de scutire fiscală aplicabil veniturilor din depozite de economii impune condiții discriminatorii de acces la piața bancară belgiană prestatorilor de servicii stabiliți în alte state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European și este, prin urmare, contrar libertății de a presta servicii. CJUE a confirmat încălcarea libertății sus-menționate de către legea belgiană la 8 iunie 2017 și 27 martie 2023 în urma procedurilor preliminare. În iulie 2023, Comisia a trimis Belgiei un aviz motivat. Cu toate acestea, considerând insuficiente eforturile depuse de autoritățile belgiene, aceasta a decis să sesizeze Curtea cu privire la Belgia.

Ungaria a solicitat transpunerea corectă a Directivei privind combaterea spălării banilor

Comisia Europeană a decis joi, 25 iulie, să trimită Ungariei o a doua scrisoare de punere în întârziere [INFR(2023)2098] pentru transpunerea incorectă a Directivei privind combaterea spălării banilor. Prima scrisoare de punere în întârziere trimisă Ungariei în septembrie 2023 a fost legată de acordarea de licențe prestatorilor de servicii legate de active virtuale. În plus, Comisia consideră în prezent despre cadrul juridic maghiar că nu asigură nici integralitatea Registrului național al beneficiarilor reali prin faptul că nu include fondurile de capital privat în domeniul său de aplicare. Ungaria are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde la și pentru a trata preocupările exprimate de Comisie. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

Noul document al Observatorului fiscal al UE privind efectele schimbului automat de informații bancare

Marți, 23 iulie, Observatorul fiscal al UE a publicat un nou studiu privind efectele schimbului automat de informații bancare cu autoritățile fiscale străine asupra comportamentului și conformității contribuabililor în funcție de dimensiunile sale cheie: repatrierea activelor deținute anterior în străinătate; creșterea autoraportării; îmbunătățirea capacității de audit a autorităților fiscale. Autorii, printre care directorul Observatorului fiscal al UE, Gabriel Zucman, au analizat rapoartele de informații trimise de băncile străine autorităților daneze, corelate cu microdatele la nivelul întregii populații privind veniturile, averea și transferurile bancare transfrontaliere. În general, au găsit probe ale unor efecte mari asupra fiecăreia dintre aceste marje, cu efecte deosebit de mari asupra repatrierii patrimoniului. Ei estimează că o cotă de aproximativ 70% din patrimoniul care ar fi fost ascuns în afara țării de către persoanele daneze în absența acestei politici a fost adusă în conformitate cu sau a devenit observabilă pentru autoritatea fiscală. Potrivit acestora, rezultatele evidențiază puterea cooperării internaționale de a îmbunătăți conformitatea fiscală. Cu toate acestea, realizarea întregului potențial al acestei politici poate necesita acțiuni suplimentare, cum ar fi trimiterea de scrisori sau audituri specifice și îmbunătățirea tehnologiei.

ETAF vă urează o vacanță de vară plăcută! Următorul buletin de știri va fi publicat luni, 2 septembrie 2024.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

Continuare

Trending