Rețele sociale

ECONOMIE

Ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin

Radio CECCAR FM

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea OUG nr. 3/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei (Legea nr. 110/2023).

Actul normativ are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, valabilă până la data de 31 decembrie 2023, în scopul compensării parțiale a pierderilor generate de creșterea prețurilor la furaje, energie electrică și gaze naturale.

Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:

a) dețin minimum 10 capete vaci adulte în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în Baza Națională de Date (BND), cu excepția celor din unitățile administrativ-teritoriale din zona montană prevăzute în Planul strategic PAC 2023-2027, aprobat prin Decizia Comisiei C(2022) 8.783 din 7 decembrie 2022, publicate pe site-ul www.madr.ro, care dețin minimum 5 capete vaci adulte în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în BND;

b) au produs și au valorificat lapte în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022;

c) beneficiarul ajutorului de stat poate să fie diferit la momentul depunerii cererii față de deținătorul vacilor adulte la data de 31 iulie 2022 pentru următoarele cazuri, cu condiția ca data schimbării formei de organizare/radierii să fie cuprinsă între 31 iulie 2022 și data depunerii cererii de solicitare ajutor de stat:

 beneficiarul este persoană fizică autorizată – PFA, întreprindere individuală – II, întreprindere familială – IF, iar vacile adulte figurează în BND la data de 31 iulie 2022 pe codul numeric personal – CNP reprezentant PFA, II, IF;

▪ beneficiarul este persoana fizică – CNP reprezentant PFA/II/IF, iar vacile adulte figurează în BND la data de 31 iulie 2022 pe cod unic de înregistrare – CUI al PFA/II/IF;

d) existența la data de 31 decembrie 2022 a cel puțin 75% din efectivul de vaci adulte prevăzut la lit. a), cu excepția celor care s-au aflat în una dintre următoarele situații: faliment, lichidare, forță majoră sau dețin exploatații supuse restricțiilor sanitare veterinare privind mișcarea animalelor cauzate de bolile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429;

e) să fie înregistrați în registrul unic de identificare (RUI), și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură;

f) să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022.

UPDATE: Legea nr. 110/2023 pentru aprobarea OUG nr. 3/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 9 mai 2023.

ECONOMIE

Concursul de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a. Etapa națională: Ministerul Educației și CECCAR premiază performanța

Radio CECCAR FM

Într-o perioadă a schimbărilor semnificative, elevii care aleg drumul excelenței sunt cei care vor moșteni viitorul. CECCAR a ales să le consolideze acest drum și și-a asumat, alături de Ministerul Educației, rolul de promotor al educației financiar-contabile pentru noile generații, printr-o competiție care CONTează pentru traseul lor profesional.

Cea de-a doua ediție a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, inițiat anul trecut de minister, în colaborare cu CECCAR, își va afla marii câștigători la finalul acestei săptămâni. Vineri, 31 mai a.c., elevii cu cele mai bune rezultate obținute la nivel județean și-au etalat competențele în domeniul financiar-contabil în etapa națională a concursului. Adresată elevilor de clasa a XI-a, filiera tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională de Tehnician în activități economice, competiția a adus la București primii doi clasați la faza județeană. Astfel, 82 de elevi din 37 de județe au concurat pentru a-și demonstra excelența în domeniul financiar-contabil. La fel ca anul trecut, gazda finalei a fost Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din București.

Ceremonia inaugurală a etapei naționale a avut loc joi, 30 mai a.c., la Academia de Studii Economice (ASE), la care au participat prof. dr. Ionel Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, prof. Nicoleta Negoianu, inspector-școlar pentru Învățământ profesional și tehnic în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Iuliana Țugui, președinte executiv al comisiei centrale de elaborare a subiectelor concursului, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al Consiliului superior al CECCAR, Aurel Andrei, președintele CECCAR Filiala București, conf. univ. dr. Mirela Nichita, prodecan în cadrul Facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune (ASE), prof. Roxana Carmen Ionescu, directorul Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din București.

Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, 1 iunie, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice, unde vor fi anunțați și recompensanți cei mai buni dintre cei mai buni.

Continuare

ECONOMIE

ANAF intenționează să modifice Procedura privind stabilirea din oficiu a obligațiilor fiscale datorate de persoanele fizice

Radio CECCAR FM

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) propune, printr-un proiect de Ordin publicat pe site-ul instituției, modificarea OPANAF nr.2420/2022 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a obligațiilor fiscale datorate de persoanele fizice pentru unele indemnizații reprezentând măsuri în domeniul protecției sociale și pentru unele venituri obținute din străinătate, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare.

ANAF menționează, în Referatul de aprobare care însoțește proiectul de act normativ, că, prin OUG nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, a fost modificată și completată Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, prin introducerea la art.155 alin.(1) lit.a^1), în categoriile de venituri supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate, a veniturilor din pensii care depășeau suma lunară de 4.000 lei.

Prevederea se aplica începând cu data de 1 ianuarie 2022. De asemenea, prin aceeași ordonanță a fost introdus în Codul fiscal art.169^2, potrivit căruia, începând cu anul 2022, persoanele fizice care au obținut venituri din pensii din străinătate, aveau obligația declarării acestei contribuții în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Prin Decizia nr.650 din 15 decembrie 2022, aplicabilă începând cu 28 decembrie 2022, data publicării în Monitorul Oficial al României, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.XXIV  pct.13 [cu referire la art.155 alin.(1) pct.a^1)], din OUG nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, sunt neconstituționale.

Prin Legea nr.391/2023, care aprobă OUG nr.4/2023 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuții de asigurări sociale de sănătate, a fost clarificată modalitatea de aplicare a dispozițiilor art.155 alin.(1) lit.a^1) și ale art.169^2 din Codul fiscal până la data intrării în vigoare a Deciziei Curții Constituționale a României nr.650/2022, în cazul persoanelor fizice care au obținut venituri din pensii din străinătate în perioada 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv. Astfel, pentru veniturile din pensii din străinătate realizate în perioada menționată, aceste persoane nu datorează, nu declară și nu plătesc contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Prin OPANAF nr.2420/2022 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a obligațiilor fiscale datorate de persoanele fizice pentru unele indemnizații reprezentând măsuri în domeniul protecției sociale și pentru unele venituri obținute din străinătate, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare, a fost stabilită procedura de stabilire din oficiu a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au obținut venituri din pensii din străinătate și care nu și-au îndeplinit obligațiile declarative prin depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

În acest context, întrucât persoanelor menționate nu le mai revin obligații declarative și de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii din străinătate, ANAF precizează că este necesară actualizarea ordinului de mai sus, în sensul eliminării din cuprinsul acestuia a dispozițiilor care vizează stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru aceste categorii de venituri.

Continuare

ECONOMIE

Proiectul de HG privind creșterea salariului de bază minim brut, în dezbatere publică

Radio CECCAR FM

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a publicat pe site-ul instituției, pentru consultare, proiectul de HOTĂRÂRE a Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prin care se propune ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată să fie majorat la 3.700 lei lunar începând cu data de 1 iulie 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 12,12%, față de luna iunie 2024. „În luna iunie 2024 tariful orar este de 19,960 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna iulie 2024 tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program complet de lucru de 168,000 ore/lună”, se precizează în Nota de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ.

Potrivit MMSS, în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 760.000 de salariați, ceea ce reprezintă un procentaj de 13,9 % din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 salariați.

Majorarea salariului de baza minim brut pe tara influențează, pe lângă cei 1.871.266 de salariați direct afectați, și mult mai multe drepturi și obligații, astfel: ● modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neîncadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78 alin.(3)); ● modificarea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice privind veniturile estimate (Legea 227/2015 art.151); ● majorarea plafonului în funcție de care persoanelor fizice ce obțin venituri non-salariale le poate reveni obligația de a plăti contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate întrucât aceste plafoane se determină în funcție de nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice pentru veniturile estimate; ● majorarea normelor de venit pentru veniturile din activități independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfășurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12. (Legea 227/2015 – art.69(3)); ● modificarea salariului de bază minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim (OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice – art.98).

Inițiatorii menționează, în Nota de fundamentare, că urmează a fi îndeplinită procedura privind efectuarea testului IMM, prevăzută de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Măsura creșterii salariului minim afectează sectoare cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie, cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă.

Continuare
ECONOMIEacum 9 ore

Concursul de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a. Etapa națională: Ministerul Educației și CECCAR premiază performanța

PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

CECCAR Olt: Etapa județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă și-a desemnat câștigătorii

PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

CECCAR Brăila, partener al Facultății de Management Marketing în Afaceri Economice în organizarea Sesiunii Cercetării Științifice Studențești – ediția a XXXII-a

PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

CECCAR Maramureș: Ceremonia de depunere a jurământului de către noii membri ai filialei

PROFESIA CONTABILĂacum 10 ore

CECCAR Ialomița: Seminar cu tema Angajarea cetățenilor străini în România, în colaborare cu ITM și Biroul pentru Imigrări

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 28.05.2024

ECONOMIEacum 2 zile

ANAF intenționează să modifice Procedura privind stabilirea din oficiu a obligațiilor fiscale datorate de persoanele fizice

ECONOMIEacum 2 zile

Proiectul de HG privind creșterea salariului de bază minim brut, în dezbatere publică

ECONOMIEacum 2 zile

MF propune modificări la Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal

ECONOMIEacum 3 zile

Ajutor de minimis pentru acțiunile din Programul de promovare a exportului, finanțat de la bugetul de stat

ECONOMIEacum 3 zile

ANAF a publicat o versiune actualizată a documentului Întrebări frecvente – CRS

ECONOMIEacum 3 zile

Ajutor de minimis pentru listarea la bursă a întreprinderilor

Trending