Connect with us

ECONOMIE

Moneda virtuală bitcoin a crescut la un nivel record de peste 1.700 de dolari

CECCAR FM

Publicat

pe

Moneda virtuală bitcoin a urcat marţi la un nivel record de peste 1.700 de dolari, datorită creşterii cererii pentru cripto-active, odată cu crearea unor noi monede pentru atragerea de finanţare a startup-urilor care utilizează tehnologia blockchain, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Blockchain, tehnologia care stă la baza bitcoin, este un registru contabil virtual menţinut de o reţea de computere care ţine evidenţa circulaţiei oricărui activ fără a fi necesară o autoritate de reglementare centrală.

Bitcoin a atins un nivel record de 1.760,4 dolari pe unitate, pe platforma BitStamp, fiind ulterior tranzacţionată la 1.747,89 dolari pe unitate, în urcare cu 6%.

De la începutul acestui an, bitcoin a crescut cu aproape 80%.

Capitalizarea de piaţă a bitcoin a urcat marţi la 52,5 miliarde de dolari, potrivit datelor coinmarketcap.com.

În afară de faptul că bitcoin este un activ care poate fi tranzacţionat pe platforme electronice, la fel ca acţiunile şi obligaţiunile, bitcoin a devenit un mijloc de plată pentru unii retaileri, cum ar fi Overstock.com, şi o modalitate de transfer al fondurilor fără a fi nevoie de o terţă parte.

”Avem intrări de fonduri în acest spaţiu, iar capitalul circulă între cripto-active şi bitcoin”, a declarat Chris Burniske, director pentru produse blockchain la ARK Invest în New York, care administrează fonduri tranzacţionate.

El a arătat că bitcoin este principalul furnizor de lichidităţi pe piaţă, iar oamenii folosesc moneda pentru a cumpăra alte cripto-active.

Preşedintele Rezervei Federale din Minneapolis, Neel Kashkari, s-a declarat sceptic în privinţa perspectivelor bitcoin, notând că tehnologia blockchain are un potenţial mai mare de a fi adoptată în viitor decât moneda digitală în sine.

”Cred că sentimentul s-a schimbat în piaţă, la Fed”, a spus marţi Kashkari, la o conferinţă în domeniul tehnologiei.

Totuşi, o mare parte din creşterea bitcoin din ultima perioadă a fost determinat de cererea pentru alte monede digitale, vândute în aşa-numitele oferte iniţiale de monede” (initial coin offerings – ICO).

În cadrul ICO-urilor, startup-urile blockchain îşi vând monedele direct către public, pentru a atrage bani fără supravegherea autorităţilor de reglementare.

Cel puţin 40 de startup-uri au lansat astfel de oferte în acest an, potrivit datelor Smith + Crown data.

„Pentru prima oară în istoria financiară, fondatorii pot accesa capital atât de la investitori mari cât şi mici, doar prin intermediul unui site”,a declarat Arthur Hayes, director general la platforma BitMEX de tranzacţionare a derivatelor pentru monede virtuale.

Potrivit analiştilor, baza creşterii bitcoin a fost creată în iulie anual trecut, într-un proces numit ”înjumătăţire”, în care câştigurile oferite pentru ”mineritul” Bitcoin au scăzut, ceea ce a redus oferta de bitcoin.

Bitcoin depinde de computerele care efectuează operaţiuni de ”minerit”, respectiv validează blocuri de tranzacţii prin rezolvarea unor puzzle-uri matematice la fiecare 10 minute. Primul care rezolvă puzzle-ul şi efectuează tranzacţia primeşte noi monede bitcoin.

Continuare

ECONOMIE

ANAF: Precizări privind depunerea declarației de mențiuni

CECCAR FM

Publicat

pe

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) precizează, într-un comunicat, că persoanele juridice care, în anul 2022, au fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor și în anul 2023 îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a aplica același regim NU au obligația de a comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor prin depunerea unei declarații de mențiuni (formularul 700 sau, după caz, formularul 010) întrucât, în această situație, nu se modifică datele din declarația de înregistrare fiscală.

„Precizăm că, în conformitate cu prevederile art. 88 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, contribuabilii au obligația depunerii unei declarații de mențiuni în cazul modificării ulterioare a datelor din declarația de înregistrare fiscală”, subliniază ANAF.

Continuare

ECONOMIE

DNSC: Anunțuri false propagate prin intermediul postărilor sponsorizate

CECCAR FM

Publicat

pe

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția cu privire la anunțurile false propagate online prin intermediul postărilor sponsorizate pe Facebook, semnalând că atacatorii compromit pagini de social media și, cu ajutorul acestora, lansează postări sponsorizate în care promovează false oportunități de investiții, informează Agerpres.

„Pagini de Facebook din America de Sud sunt manipulate de atacatori pentru a promova această inițiativă frauduloasă către utilizatori din România, textul fiind formulat în limba română. Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către un articol în care infractorii cibernetici se folosesc de imaginea StirileProTV și a unui cunoscut om de afaceri, pentru a oferi o aură de încredere și legitimitate «ofertei». Atacatorii încearcă astfel să atragă potențiale victime pentru a-și furniza date personale, financiare sau de autentificare pe pagini de phishing regăsite în articol, sub pretextul investițiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt”, explică specialiștii DNSC pe pagina de Facebook a instituției.

Aceștia recomandă: citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online; evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire; nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană și în cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online; dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le către rețeaua socială și către DNSC (alerts@dnsc.ro, respectiv 1911).

Pentru a antrena utilizatorii din România să identifice și să evite cele mai întâlnite amenințări din mediul online la adresa utilizatorului obișnuit, DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată, au lansat site-ul www.sigurantaonline.ro. Acesta este un instrument folositor utilizatorilor de toate vârstele, pe care îl pot folosi pentru a-și îmbunătăți și perfecționa frecvent rutina esențială de securitate cibernetică.

Continuare

ECONOMIE

Ministrul Economiei anunță noi scheme de ajutor de stat pentru industrie

CECCAR FM

Publicat

pe

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat că există discuții la nivel guvernamental pentru lansarea unor scheme noi, cu impact semnificativ pentru industria chimică, petrochimică și industria materialelor de construcții.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținute la Cluj-Napoca, în contextul unei vizite oficiale, unde oficialul a avut întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri local și cu mai multe companii cu capital românesc și străin.

,,Vrem să vedem cum se reflectă schemele de ajutor de stat pentru industrie în economia românească. În discuțiile avute, mi-au fost supuse atenției câteva aspecte privind nevoia de dezvoltare a acestor companii și am tras câteva concluzii; una dintre ele este că schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare are un impact major în dezvoltarea economică și să continuăm să îmbunătățim aceste scheme. Sper ca și companiile din Cluj să aplice în număr cât mai mare”, a mai afirmat ministrul.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM