Connect with us

ECONOMIE

România a înregistrat a patra mare scădere a preţurilor electricității din UE

CECCAR FM

Publicat

pe

România a înregistrat între a doua jumătate din 2015 şi a doua jumătate din 2016 a patra mare scădere a preţurilor electricităţii pentru populaţie din UE, de 5,6%, scăderi mai mari fiind consemnate de Olanda, Cipru şi Lituania, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistică Eurostat și citate de News.ro.

Olanda a consemnat un declin al preţurilor electricităţii de 13,8%, Cipru de 11,8%, iar Lituania de 5,8%. Irlanda este în urma României, cu o scădere a acestor tarife de 4,7%.

În schimb, cea mai mare creştere a preţurilor a avut loc în Belgia (16,7%), urmată la mare distanţă de Suedia (7,7%) şi Portugalia (3,5%).

La nivelul UE a avut loc un declin de 2,3% al preţurilor electricităţii furnizate populaţiei, la 20,5 euro pentru 100 kWh.

Exprimate în euro, cele mai scăzute niveluri ale preţurilor medii al electricităţii în a doua jumătate a anului 2016 au fost în Bulgaria (9,4 euro/100 kWh), Ungaria (11,3 euro) şi Lituania (11,7 euro), urmate de România, şi cele mai ridicate în Danemarca (30,8 euro), Germania (29,8 euro) şi Belgia (27,5 euro).

Exprimate în funcţie de standardele puterii de cumpărare, cele mai scăzute preţuri ale electricităţii pentru populaţie au fost în Finlanda, Luxemburg şi Olanda, iar cele mai ridicate în Portugalia, Germania, Belgia, Spania şi România.

În aceeaşi perioadă, preţurile gazelor naturale pentru populaţie au scăzut în toate statele Uniunii Europene, cu excepţia Ungariei (+1,5%), Olandei (+0,6%) şi Suediei (+0,2%).

Cele mai mari scăderi au avut loc în Croaţia şi Bulgaria (ambele cu -20,4%), urmate de Letonia (-16,3%), Portugalia (-15,9%), Estonia (-14,6%), Belgia (-14%), Luxemburg (13,3%) şi Grecia (-13,1%).

Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii ale gazelor din UE au fost în a doua jumătate a anului 2016 au fost în Bulgaria (3,1 euro/100 kWh), România (3,2 euro), Estonia (3,3 euro), Ungaria (3,6 euro), Croaţia (3,7 euro). Cele mai ridicate preţuri la gaze au fost în Suedia (11,4 euro), Spania (8,6 euro), Italia (8,4 euro), Portugalia (8,3 euro) şi Olanda (8,1 euro).

Ajutate la puterea de cumpărare, cele mai scăzute preţuri ale gazelor pentru populaţie au fost în Luxemburg, Estonia, Marea Britanie şi Belgia şi cele mai ridicate în Portugalia, Spania, Suedia, Cehia şi Italia.

La nivelul UE, preţul mediu al gazelor pentru populaţie a scăzut cu 10,5%, la 6,4 euro pentru 100 kWh.

Continuare

ECONOMIE

ANAF: Precizări privind depunerea declarației de mențiuni

CECCAR FM

Publicat

pe

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) precizează, într-un comunicat, că persoanele juridice care, în anul 2022, au fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor și în anul 2023 îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a aplica același regim NU au obligația de a comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor prin depunerea unei declarații de mențiuni (formularul 700 sau, după caz, formularul 010) întrucât, în această situație, nu se modifică datele din declarația de înregistrare fiscală.

„Precizăm că, în conformitate cu prevederile art. 88 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, contribuabilii au obligația depunerii unei declarații de mențiuni în cazul modificării ulterioare a datelor din declarația de înregistrare fiscală”, subliniază ANAF.

Continuare

ECONOMIE

DNSC: Anunțuri false propagate prin intermediul postărilor sponsorizate

CECCAR FM

Publicat

pe

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția cu privire la anunțurile false propagate online prin intermediul postărilor sponsorizate pe Facebook, semnalând că atacatorii compromit pagini de social media și, cu ajutorul acestora, lansează postări sponsorizate în care promovează false oportunități de investiții, informează Agerpres.

„Pagini de Facebook din America de Sud sunt manipulate de atacatori pentru a promova această inițiativă frauduloasă către utilizatori din România, textul fiind formulat în limba română. Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către un articol în care infractorii cibernetici se folosesc de imaginea StirileProTV și a unui cunoscut om de afaceri, pentru a oferi o aură de încredere și legitimitate «ofertei». Atacatorii încearcă astfel să atragă potențiale victime pentru a-și furniza date personale, financiare sau de autentificare pe pagini de phishing regăsite în articol, sub pretextul investițiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt”, explică specialiștii DNSC pe pagina de Facebook a instituției.

Aceștia recomandă: citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online; evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire; nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană și în cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online; dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le către rețeaua socială și către DNSC (alerts@dnsc.ro, respectiv 1911).

Pentru a antrena utilizatorii din România să identifice și să evite cele mai întâlnite amenințări din mediul online la adresa utilizatorului obișnuit, DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată, au lansat site-ul www.sigurantaonline.ro. Acesta este un instrument folositor utilizatorilor de toate vârstele, pe care îl pot folosi pentru a-și îmbunătăți și perfecționa frecvent rutina esențială de securitate cibernetică.

Continuare

ECONOMIE

Ministrul Economiei anunță noi scheme de ajutor de stat pentru industrie

CECCAR FM

Publicat

pe

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat că există discuții la nivel guvernamental pentru lansarea unor scheme noi, cu impact semnificativ pentru industria chimică, petrochimică și industria materialelor de construcții.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținute la Cluj-Napoca, în contextul unei vizite oficiale, unde oficialul a avut întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri local și cu mai multe companii cu capital românesc și străin.

,,Vrem să vedem cum se reflectă schemele de ajutor de stat pentru industrie în economia românească. În discuțiile avute, mi-au fost supuse atenției câteva aspecte privind nevoia de dezvoltare a acestor companii și am tras câteva concluzii; una dintre ele este că schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare are un impact major în dezvoltarea economică și să continuăm să îmbunătățim aceste scheme. Sper ca și companiile din Cluj să aplice în număr cât mai mare”, a mai afirmat ministrul.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM