Connect with us

ECONOMIE

România a înregistrat la şase luni cea mai mare creştere a înmatriculărilor de autoturisme noi din UE

CECCAR FM

Publicat

pe

România a înregistrat în primul semestru al acestui an cea mai mare creştere a înmatriculărilor de autoturisme noi din Uniunea Europeană, de 27%, la 45.008 unităţi, avans de peste cinci ori mai mare faţă de cel din UE, de 4,7%, în timp ce livrările Dacia au urcat la nivelul UE cu 10,8%, la 242.878 de unităţi, conferind mărcii româneşti o cotă de 3%, potrivit News.ro.

În perioada ianuarie-iunie 2016, în România au fost înregistrate 35.452 autoturisme.

La nivelul Uniunii Europene, înregistrările de autoturisme noi au avansat în primele şase luni cu 4,7%, la 8,21 milioane de unităţi, arată datele publicate vineri de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Între pieţele auto mari, înmatriculările din Spania au crescut în ianuarie-iunie cu 7,1%, iar cele din Italia cu 8,9%. Marea Britanie a consemnat o scădere de 1,3% a înmatriculărilor, Franţa o creştere de 3%, iar Germania de 3,1%.

Scăderi au mai avut loc în Irlanda (-10%) şi Finlanda (-1,6%) şi Letonia (-1%).

În iuine, înregistrările de autoturisme din România au crescut cu 47%, la 8.030 de unităţi, de la 5.462 de unităţi în urmă cu un an.

În UE, înregistrările de autoturisme noi au crescut în iunie cu 2,1%, la 1,49 milioane de unităţi.

Înmatriculările de autoturisme Dacia la nivelul UE au crescut în ianuarie-iunie cu 10,8%, la 242.878 de unităţi, conferind mărcii româneşti o cotă de 3%, în creştere de la 2,8% în intervalul similar al anului trecut.

În iunie, înregistrările Dacia în UE au urcat cu 11,3%, la 50.519 de unităţi, iar cota de piaţă a crescut la 3,4%, de la 3,1%.

Vânzările de maşini noi ale grupului Renault, al treilea mare producător la nivel european, care deţine şi marca Dacia, au avansat în primele şase luni cu 6,9%, la 863.670 unităţi, iar cota de piaţă a crescut cu 0,2 puncte, la 10,5%.

În iunie, înregistrările grupului Renault au crescut cu 2,8%, la 184.170 de vehicule, iar cota de piaţă a crescut cu 0,1 puncte, la 12,4%.

Înmatriculările de automobile ale grupului german Volkswagen, cel mai mare producător european de automobile, au crescut în ianuarie-iunie cu 3,2%, la 1,91 milioane de unităţi, grupul obţinând o cotă de piaţă 23,3% în scădere de la 23,6% acum un an.

Grupul VW a consemnat în iunie o creştere de 2,7% a înmatriculărilor, la 344.892 de unităţi, iar cota sa de piaţă a crescut la 23,1%, de la 23% în iunie 2016.

În 2016, înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut cu 17%, la 94.924 de unităţi, de peste două ori mai mult faţă de avansul Uniunii Europene, de 6,8%, în timp ce livrările Dacia au urcat la nivelul UE cu 9,6%, la 413.523 de unităţi, conferind mărcii româneşti o cotă de 2,8%.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din premii și jocuri de noroc, publicat

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pe site-ul instituției, Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din premii și jocuri de noroc, venind, astfel, în sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din premii și jocuri de noroc atât din România, cât și din străinătate, și care au obligația să declare veniturile și să plătească impozite la bugetul general consolidat.

CECCAR FM

Publicat

pe

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor (MF), veniturile din premii reprezintă veniturile obținute din concursuri și din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale. În această categorie intră veniturile în bani și/sau în natură, cum ar fi:

a) premii de orice fel acordate oamenilor de cultură, știință și artă la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri naționale sau internaționale, concursuri pe meserii sau profesii;

b) premii în bani și/sau în natură acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști prevăzuți în legislația în materie, pentru rezultatele obținute la competiții sportive interne și internaționale.

„Premiile de tipul unor bonusuri care sunt acordate salariaților nu se încadrează la venituri din premii din punctul de vedere al impozitării, fiind asimilate veniturilor de natură salarială”, precizează MF.

Veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot. „Obligația calculării, reținerii și plății impozitului le revine organizatorilor/plătitorilor de venituri. Impozitul calculat și reținut în momentul plății este impozit final pentru care nu se depune declarația unică. Pentru veniturile din premii și jocuri de noroc nu se datorează contribuții sociale”, se menționează în comunicat.

Persoanele fizice cu domiciliul în România sau cele nerezidente care au declarat centrul intereselor vitale în România și care realizează venituri din premii și jocuri de noroc din străinătate au obligația să le declare în România și să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care s-au realizat veniturile.

Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru același venit și în decursul aceleiași perioade impozabile, sunt supuși impozitului pe venit atât pe teritoriul României, cât și în străinătate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat în România a impozitului plătit în străinătate, în condițiile legislației.

Documentul poate fi consultat pe site-ul anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili – Servicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente și alte materiale informative.

Continuare

ECONOMIE

Datoria statului a crescut cu 124 miliarde lei într-un an

Datoria guvernamentală a ajuns la finele lui 2020 la 498,3 miliarde lei şi la o pondere de 47,7% din PIB, faţă de 35,3% din PIB cât reprezenta în 2019, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe.

CECCAR FM

Publicat

pe

În 2019, datoria administraţiei publice se ridica la 373 miliarde lei.

Cea mai mare parte a datoriei aparţine administrației publice centrale, în sumă de 482 miliarde lei, restul fiind în contul administraţiei locale.

Din suma totală datorată la finele anului trecut, 480 miliarde lei au scadenţa pe termen mediu şi lung.

Din punct de vedere al instrumentelor, cea mai mare parte, respectiv 417 miliarde lei sunt titluri de stat vândute de Finanţe, iar 69 miliarde lei împrumuturi şi 11,4 miliarde lei numerar şi depozite, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Prețul petrolului urcă la maximul a 13 luni pe fondul reducerii livrărilor

Prețurile petrolului au crescut pentru a patra sesiune consecutivă, la cel mai înalt nivel din ultimele 13 luni, susținute de politicile de relaxare monetară și de producția mai mică din Statele Unite, anunță Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Petrolul Brent cu livrarea în aprilie a câștigat 19 cenți, 0,3%, până la 67,23 dolari pe baril, în timp ce referința americană West Texas a ajuns la 63,30 dolari pe baril, în creștere cu 8 cenți, sau 0,1%. Ambele contracte au atins cel mai mare nivel din ianuarie 2020, la începutul sesiunii, cu Brent la 67,44 dolari și WTI la 63,67 dolari.

Asigurările oferite d eFED că ratele dobânzilor vor rămâne scăzute pentru o vreme au stimulat apetitul pentru risc al investitorilor. Vremea rece din Texas a provocat redus producția de petrol de țiței cu peste 10%, sau 1 milion de barili pe zi (bpd) săptămâna trecută, a anunțat Energy Information Administration.

Aprovizionarea cu combustibil a celui mai mare consumator de petrol din lume s-ar putea, de asemenea, să se înrăutățească, întrucât intrările sale de petrol pentru rafinărie au scăzut la cel mai redus nivel din septembrie 2008.

Organizația țărilor exportatoare de petrol și aliații acestora, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC +, urmează să se întâlnească pe 4 martie. Grupul va discuta o reducere modestă a livrărilor de petrol din aprilie, având în vedere redresarea prețurilor, au spus surse OPEC +, deși unii sugerează menținerea constantă pentru moment, având în vedere riscurile legate de evoluția pandemiei, potrivit Mediafax.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending