ECONOMIE
Consiliu interministerial de programare economică în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză
Ministerul Finanţelor a realizat un proiect de act normativ prin care urmează să se înfiinţeze, în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), o direcţie generală de programare economică, anunţată în programul de guvernare al actualului guvern şi care va fundamenta orientările strategice de dezvoltare ale României, şi un consiliu interministerial de programare economică, cu 11 membri, care va da avize cu privire la încadrarea proiectelor legislative în prevederile programului de guvernare.
Vineri, Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere un proiect de ordonanţă „pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 22/2007 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale de Prognoză”.
Proiectul prevede atribuţiile şi membrii consiliului.
„Consiliul de Programare Economică este format din 11 membri – la nivel de funcţionari publici de conducere – respectiv câte un reprezentant din ministerele şi instituţiile guvenamentale cu atribuţii în elaborarea de strategii şi politici publice: Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Naţională de Prognoză”, arată proiectul de ordonanţă, citat de News.ro.
Preşedintele Consiliului de Programare Economică este ministrul Finanţelor, iar şeful CNP are asigurată funcţia de vicepreşedinte şi indemnizaţii pentru participarea la şedinţe.
„Membrii Consiliului de Programare Economică beneficiază de o indemnizaţie trimestrială de participare la şedinţă egală cu 25% din indemnizaţia lunară a preşedintelui CNP”, se precizează în proiect.
Potrivit notei de fundamentare, după crearea noii entităţi, urmează să devină obligatorii evaluarea de impact de către CNP şi obţinerea unui aviz consultativ din partea Consiliului de Programare Economică „cu privire la încadrarea proiectelor de acte normative în prevederile Programului de Guvernare sau dacă sunt în concordanţă cu direcţiile strategice de dezvoltare ale României”.
În privinţa Direcţiei generale de programare economică, structura urmează să fie stabilită prin legislaţie secundară – hotărâre de guvern.
ECONOMIE
MF: Începând de luni, românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur cu dobândă anuală de 8,25%

Ministerul Finanțelor (MF) anunță că, începând de luni, 8 august a.c., românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturitate de 1 an și dobândă anuală de 8,25%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. „Interesul românilor pentru titlurile de stat TEZAUR s-a menținut la un nivel ridicat și în luna iulie, suma investită fiind de 1,49 miliarde lei”, menționează MF, într-un comunicat.
Titlurile de stat pot fi cumpărate astfel:
▪ între 8 – 26 august 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online, cei interesați pot accesa Ghid Tezaur online și Tezaur online;
▪ între 8 – 29 august 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului;
▪ între 8 – 26 august 2022 în mediul urban și 8 – 25 august 2022 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.
Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
„Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile”, se precizează în comunicat.
Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor, în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări sunt publicate la secțiunea Datorie publică, www.posta-romana.ro.
ECONOMIE
APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de luni, 8 august 2022, eliberează adeverințe pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, care doresc să acceseze credite bancare.
„În acest sens, pentru a veni în sprijinul fermierilor, APIA a încheiat convenții cu instituțiile bancare și nebancare și cu fondurile de garantare din domeniul agricol privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic”, menționează instituția, într-un comunicat.
Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2022, a Cererii unice de plată pentru schemele de ajutoare naționale tranzitorii și/sau sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și numărul de animale confirmate în urma efectuării unui prim control administrativ.
Totodată, prin adeverința eliberată de APIA, se confirmă că fermierul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru schemele din sectorul zootehnic și că acesta îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.
Cuantumurile înscrise în convenții sunt următoarele: ▪ Ajutorul Național Tranzitoriu în sectorul lapte – schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte (ANTZ 7 – L) – 61,25 lei/ tonă; ▪ Ajutorul Național Tranzitoriu în sectorul carne – schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne (ANTZ 8-C) – 213,20 lei/cap; ▪ Ajutorul Național Tranzitoriu speciile ovine/caprine – schema cuplată de producție, (ANTZ 9) – 15,21 lei/cap; ▪ Sprijin cuplat categoria bivolițe de lapte – 510,10 lei/tonă; ▪ Sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne – 824,60 lei/cap; ▪ Sprijin cuplat categoria vaci de lapte – 1159,00 lei/tonă; ▪ Sprijin cuplat viermi de mătase – 289,40 lei/kg gogoși; ▪ Sprijin cuplat categoria ovine/caprine – 54,61 lei/cap.
Conform prevederilor Convenției, dobânda aferentă contractului de finanțare pentru beneficiarii sprijinului acordat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură este de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.
„Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale”, se precizează în comunicat.
ECONOMIE
BNR a majorat dobânda-cheie la 5,50% pe an, de la 4,75% pe an, începând din 8 august

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât, astăzi, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50% pe an, de la 4,75% pe an, începând cu data de 8 august 2022.
Totodată, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50% pe an, de la 5,75% pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 4,50%, de la 3,75% pe an, începând cu data de 8 august 2022, precum și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
-
ÎNREGISTRĂRIacum 7 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 28.07.2022
-
ECONOMIEacum 6 zile
ANAF propune majorarea perioadelor de grație la transmiterea SAF-T
-
ECONOMIEacum 6 zile
Ministerul Economiei propune noi reglementări privind supravegherea pieței
-
PROFESIA CONTABILĂacum 6 zile
Ședința din 28 iulie a Grupului Consultativ pentru Practici Mici și Mijlocii din cadrul IFAC: Principalele concluzii
-
ECONOMIEacum 7 zile
Inflația în zona euro a atins un nou record în luna iulie, însă creșterea economică a accelerat
-
ECONOMIEacum 7 zile
De astăzi cresc accizele la țigări și contribuțiile sociale pentru contractele part-time
-
ÎNREGISTRĂRIacum 5 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 02.08.2022
-
ECONOMIEacum 7 zile
MADR lansează un ajutor excepțional pentru producătorii agricoli din sectorul vegetal