Connect with us

ECONOMIE

Moneda Euro, la a 20-a aniversare: Folosită de 340 de milioane de cetăţeni ai Europei

CECCAR FM

Publicat

pe

Moneda Euro a fost sărbătorită marţi la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la lansare. Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, şi Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, au vorbit – într-o sesiune solemnă – despre cele două decenii ale monedei unice europene, dar şi despre provocările cu care se va confrunta, transmite News.ro.

Sesiunea solemnă a fost deschisă de Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, care a spus: „Astăzi, celebrăm a 20-a aniversare a monedei noastre, Euro, folosită de 340 de milioane de cetăţeni ai Europei. Este a doua cea mai importantă valută din lume, potrivit celui mai recent studiu al Eurobarometer. Trei europeni din patru au o părere pozitivă despre Euro”.

Preşedintele PE a explicat faptul că moneda unică europeană a acţionat ca un „scut” care a protejat economiile statelor membre care o folosesc.

„Chiar în această încăpere sunt mulţi colegi care critică arhitectura Euro şi o consideră o piedică în ceea ce priveşte competitivitatea. Ei consideră şi politicile de austeritate ca fiind greşite. Cu toate acestea, eu consider că Euro este un lucru bun şi nu poate reprezenta un final el însuşi”.

Tajani a vorbit despre o posibilă viitoare criză economică. „Există riscul că va exista o nouă recesiune în anumite ţări din Europa. Există creşteri la nivelul dispariţilor economice şi sociale în diferite părţi ale zonei euro, iar în anumite regiuni unul din doi tineri nu are un loc de muncă. Este absolut inacceptabil”.

Preşedintele PE vede ca o soluţie „instrumente efective pentru relansarea investiţiilor care să susţină economia reală”.

„Aşadar, este important să dăm curs urgent cererii acestui Parlament de a avea un buget adecvat acestor provocări. Ceea ce se întâmplă astăzi nu este doar o celebrare, trebuie să privim în urmă pentru a vedea ce greşeli am făcut şi să vedem ce probleme există încă ce trebuie rezolvate”.

El a făcut apel la liderii europeni pentru a îşi asuma responsabilitatea şi să demareze urgent schimbările necesare pentru a consolida Euro, să relanseze creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. „Pentru că fără muncă nu există libertate, iar fără muncă nu există demnitate”.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a vorbit despre „primii 20 de ani ai monedei Euro” şi a pus accentul pe solidaritate.

„Suntem mai puternici împreună. Cu piaţa unică avem un motor puternic al creşterii susţinute. Exporturile au crescut cu 20% faţă de momentul în care a fost introdusă moneda. Preţurile stabile au dat încredere cetăţenilor. Firmele au investit şi au creat locuri de muncă. Să fim împreună creşte abilitatea ţărilor să îşi menţină suveranitatea, care altfel ar fi pierdută. Avem o voce pe piaţa internaţională”.

El a precizat, totuşi, că în unele ţări nu toate beneficiile euro au fost realizate pe deplin, iar asta – a mai spus Draghi – poate fi făcut „doar împreună”.

„Parlamentul European a avut şi are un rol fundamental în ghidarea statelor spre viitorul european. Vrem să ducem la început ce am început în urmă cu două decenii”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat demersul din urmă cu 20 de ani drept unul de succes. „Am fost numiţi nebuni când am creat moneda unică europeană. Acum nu mai auzim asta. Astăzi, putem vedea, cu satisfacţie şi bucurie, că ne-am îmbarcat într-un demers de succes”.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

MIPE începe demersurile pentru eficientizarea MySMIS

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță că va îmbunătăți aplicația informatică MySMIS, prin simplificarea procesului de depunere a proiectelor și fluidizarea procedurilor de verificare în etapele de evaluare și monitorizare.

CECCAR FM

Publicat

pe

„Pentru ca rezultatele să fie cât mai bune, apelăm și la experiența beneficiarilor în utilizarea acestei aplicații”, menționează instituția, într-un comunicat.

În acest context, MIPE lansează chestionarul „Un MySMIS mai simplu!” și invită toți beneficiarii de fonduri europene să contribuie activ la îmbunătățirea acestei aplicații informatice de gestiune a proiectelor europene.

Concret, chestionarul „Un MySMIS mai simplu!” va colecta informații despre problemele pe care beneficiarii le întâmpină în utilizarea MySMIS. Totodată, beneficiarii sunt invitați să propună soluții pentru remedierea problemelor identificate. În baza informațiilor colectate astfel, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va începe actualizarea aplicației.

Beneficiarii sunt invitați să completeze chestionarul până la data de 14 martie 2021.

Continuare

ECONOMIE

Aproape 12.700 persoane angajate prin intermediul ANOFM, în prima lună din 2021

Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) informează că, în luna ianuarie, au fost încadrate în muncă, prin intermediul instituției, 12.691 persoane.

CECCAR FM

Publicat

pe

Din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 ianuarie 2021, 5.285 au peste 45 de ani, 2.720 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 2.604 au între 25 și 35 de ani, iar 2.082 sunt tineri sub 25 de ani (dintre care 1.420 tineri NEET).

Cele mai multe persoane încadrate sunt de sex feminin (6.476), numărul barbaților fiind de 6.215.

În funcție de rezidență, 7.083 persoane angajate în perioada de referință provin din mediul urban, iar 5.608 sunt din mediul rural.

Nivelul de pregătire a persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (4.340), profesionale (3.147), gimnaziale (2.555), 1.420 fiind cu studii universitare. Din totalul persoanelor încadrate prin intermediul ANOFM în luna ianuarie 2021, 6.835 fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. „Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activității de profilare a persoanelor înregistrate în evidențele ANOFM”, se menționează în comunicatul Agenției.

Un clasament al județelor cu cele mai multe persoane angajate arată că Timiș ocupă primul loc (1.403), urmat de Buzău (907) și București (760).

În prima lună a anului 2021, numărul persoanelor care au beneficiat de asistență pentru înregistrarea în evidență ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecției sociale privind acordarea indemnizației de șomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 37.328 persoane.

Continuare

ECONOMIE

Depozitele rezidenților, 422,103 miliarde lei, în luna ianuarie

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în ianuarie 2021 cu 0,3% față de luna anterioară, până la nivelul de 422,103 miliarde lei și cu 15,8% (12,4% în termeni reali) față de ianuarie 2020, potrivit datelor publicate astăzi de Banca Națională a României (BNR).

CECCAR FM

Publicat

pe

Depozitele în lei ale rezidenților, cu o pondere de 65,1% în totalul depozitelor clienților neguvernamentali, au crescut cu 0,2% față de luna decembrie 2020, până la 274,918 miliarde lei și cu 15,5% (12,1% în termeni reali) față de ianuarie 2020. Depozitele în lei ale gospodăriilor populației s-au majorat cu 1,2% față de luna anterioară, până la 153, 294 miliarde lei, iar față de luna ianuarie 2020 au înregistrat o creștere de 16,5% (13,1% în termeni reali). Depozitele în lei ale altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au scăzut cu 1,1% (până la 121,624 miliarde lei) față de luna precedentă și au crescut cu 14,2% (10,9% în termeni reali) față de luna ianuarie 2020.

Depozitele în valută ale rezidenților, exprimate în lei, reprezentând 34,9% în volumul total al depozitelor clienților neguvernamentali, s-au majorat cu 0,5% față de luna decembrie 2020, ajungând până la nivelul de 147,185 miliarde lei (exprimate în euro, acestea s-au majorat cu 0,4%, până la 30,196 miliarde euro). Comparativ cu luna ianuarie 2020, indicatorul a crescut cu 16,4%, exprimat în lei și cu 14,1%, dacă este exprimat în euro. Depozitele în valută ale gospodăriilor populației, exprimate în lei, au crescut cu 1,3% față de luna decembrie 2020, până la 106,657 miliarde lei; exprimate în euro, acestea au crescut cu 1,2%. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, creșterea acestui indicator exprimat în lei a fost de 16,2% (13,9%, dacă indicatorul este exprimat în euro). Depozitele în valută ale altor sectoare, exprimate în lei, au scăzut până la nivelul de 40,527 miliarde lei, înregistrând o scădere de 1,5% față de luna decembrie 2020 (scădere de 1,6% când indicatorul este exprimat în euro). Comparativ cu ianuarie 2020, acest indicator, exprimat în lei, s-a majorat cu 17,0% (dacă este exprimat în euro, creșterea a fost de 14,7%).

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending