Connect with us

ECONOMIE

Marea Britanie şi Elveția semnează un acord comercial post-Brexit

CECCAR FM

Publicat

pe

Regatul Unit şi Elveţia au semnat luni un acord cu privire la continuarea relaţiilor lor comerciale, estimate la 32 de miliarde de lire sterline (36,5 miliarde de euro), după ieşirea Londrei din UE, relatează DPA, potrivit News.ro.

”Elveţia este unul dintre cei mai valoroşi parteneri comerciali cu care căutăm continuitatea, reprezentând schimburi comerciale de peste 32 de miliarde de lire sterline pe an”, potrivit unor fragmente publicate în avans ale discursului susţinut la Berna de ministrul britanic al Comerţului Liam Fox.

Acordul pe care Fox l-a semnat cu ministrul eleveţian al Economiei Guy Parmelin reia cea mai mare parte a acordurilor în vigoare între Marea Britanie şi Elveţia, care nu este un stat membru UE.

În cazul în care Londra părăseşte UE în baza acordului de tranziţie încheiat cu Bruxellesul, acest acord comercial britanico-elveţian urmează să intre în vigoare după perioada de tranziţie.

În cazul unui divorţ fără acord, acordul ar intra în vigoare la 30 martie, a precizat Ministerul eleveţian al Economiei.

Marea Britanie este a şasea piaţă de export a companiilor elveţiene, iar bunuri elveţiene în valoare de 11,4 miliarde de franci elveţieni au traversat Canalul Mânecii în 2017.

Cele două ţări se clasează de asemenea între primii zece investitori străini în fiecare dintre ele.

Acordul a fost încheiat la Berna la o zi după ce presa britanică a dezvăluit că premierul Theresa May intenţionează să ceară Parlamentului timp suplimentar pentru a negocia acordul cu UE.

May a suferit o înfrângere zdrobitoare în ianuarie, când Parlamentul a respins acordul retragerii, iar timpul presează odată cu apropierea Brexitului, prevăzut la 29 martie, în contextul în care regatul s-ar putea retrage din Uniune fără acord.

Elveţia a eşuat să încheie un acord economic de mare anvergură cu UE, în contextul în care Bruxellesul evită orice gest conciliator cu alte ţări odată cu apropierea Brexitul.

”Acest lucru ne va ajuta nu doar să susţinem locuri de muncă în regatul Unit, ci va servi de asemenea drept o bază solidă a consolidării relaţiei noastre comerciale cu Elveţia, în contextul în care părăsim UE”, afirmă Liam Fox citat într-un comunicat, scrie Reuters.

În ianuarie, Fix îşi exprima speranţa să prelungească aproximativ 40 de acorduri comerciale încheiate de UE cu ţări terţe la momentul divorţului.

La Londra nu s-a ajuns la vreun consens asupra modului ori oprtunităţii încheierii cu bine a retragerii.

Ministrul britanic al Brexitului Stephen Barclay urma să se întâlnească luni cu negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

Activitatea economică din zona euro a scăzut în ianuarie

Activitatea economică din zona euro a scăzut semnificativ în ianuarie, întrucât restricțiile stricte au lovit puternic industria de servicii a blocului, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Întrucât serviciile de ospitalitate și divertisment au fost forțate să rămână închise pe o mare parte a continentului, sondajele au evidențiat contracții accentuate în industria serviciilor, dar au arătat și că producția a rămas puternică, pentru că fabricile au continuat să funcționeze.

Indicele PMI al IHS Markit pentru zona euro, văzut ca un ghid pentru sănătatea economică, a scăzut cu mult sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție, la 47,5 în ianuarie de la 49,1 din decembrie. Un sondaj Reuters a anticipat o scădere la 47,6.

„PMI indică o contracție a PIB-ului zonei euro în primul trimestru. Nu ne așteptăm la o redresare economică semnificativă înainte ca pandemia să fie controlată”, spune Tomas Dvorak de la Oxford Economics.

Cu toate acestea, un sondaj Reuters la începutul acestei săptămâni a arătat că economia blocului ar fi trebuit să crească cu 0,6% în acest trimestru și să revină la nivelul pre-COVID-19 în doi ani, în speranța că lansarea vaccinurilor va permite revenirea la o anumită formă de normalitate.

Activitatea din sectorul serviciilor din Germania s-a micșorat pentru a patra lună la rând, întrucât restricțiile au blocat majoritatea companiilor neesențiale din cea mai mare economie europeană. În ciuda încetinirii la un minimul a patru luni, industria prelucrătoare a rămas pe teritoriul expansiunii, deoarece exporturile au susținut fabricile germane.

Odată cu închiderea hotelurilor și restaurantelor, sectorul serviciilor din Franța a suportat greul restricțiilor, iar activitatea generală a scăzut mai mult decât era de așteptat.

În Marea Britanie, din afara Uniunii Europene, un al treilea blocaj național a provocat cea mai accentuată scădere a activității comerciale din mai. O schimbare post Brexit către un acord comercial mai birocratic cu UE a contribuit, de asemenea, la declin, potrivit Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Guvernul german anticipează în 2021 o creștere a PIB de 3%

Cea mai mare economie a Europei va crește cu 3% în acest an, conform estimărilor guvernului german, a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Revizuirea este în scădere față de estimarea din toamna anului trecut, de 4,4%, fiind cauzată de impunerea în noiembrie a unui al doilea blocaj.

Ministrul german al economiei Peter Altmaier va prezenta săptămâna viitoare prognoza oficială a guvernului. Noul număr a fost raportat prima dată de revista Der Spiegel.

Deși un șir de indicatori recenți au arătat că cea mai mare economie din Europa rezistă la pandemie mai bine decât se așteptau mulți, apariția celui de-al doilea val al virusului în al patrulea trimestru a dat o lovitură speranțelor unei recuperări rapide.

Guvernul a introdus un blocaj în noiembrie și a înăsprit măsurile în decembrie și ianuarie, paralizând industriile de retail, ospitalitate și turism, conform Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Reducerea activităţilor economice în sectorul privat din zona euro s-a accelerat

Reducerea activităţilor economice în sectorul privat s-a accelerat în zona euro în luna ianuarie, generând temeri privind o nouă recesiune, în contextul restricţiilor antiepidemice, conform unei analize realizate de firma de consultanţă financiară IHS Markit.

CECCAR FM

Publicat

pe

Valoarea Indicelui Managerilor de Achiziţii (PMI) a scăzut la 47,5 puncte în ianuarie 2021, comparativ cu luna decembrie 2020, când valoarea era de 49,1. Un nivel sub 50 de puncte înseamnă scăderea activităţilor economice.

„O nouă recesiune pentru economia zonei euro pare din ce în ce mai inevitabilă, în contextul în care restricţiile anti coronavirus au continuat să afecteze grav companiile”, afirmă Chris Williamson, economist la grupul de analize financiare IHS Markit, cita de agenţia Belga şi de cotidianul belgian Le Soir.

Cifrele publicate vineri indică „a treia reducere lunară consecutivă a activităţilor economice din sectorul privat”, relevă analiza IHS Markit, notând însă că ritmul reducerii activităţilor de afaceri este mai lent decât în primăvara anului 2020, când au fost impuse primele restricţii antiepidemice în Europa.

„În ultimele trei luni, indicele PMI a rămas la un nivel mai înalt decât în primele luni de pandemie, în primăvara anului trecut, ceea ce sugerează că impactul economic al celui de-al doilea val pandemic a fost până acum mai puţin pronunţat”, arată raportul de analiză. Principalele probleme se înregistrează în sectorul de producţie, în timp ce serviciile sunt afectate mai puţin, transmite Mediafax.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending