Connect with us

ECONOMIE

Oficial CE: Marea Neagră conține, după Mediterana, cele mai multe deșeuri marine din UE

CECCAR FM

Publicat

pe

Marea Neagră conține cea mai mare densitate de deșeuri produse de om și ajunse în mediul marin, din Uniunea Europeană, iar 90% dintre aceste deșeuri constituie plastic, a declarat, în mesajul transmis participanților la conferința Ziua Maritimă Europeană în România, șeful Direcției Generale MARE a Comisiei Europene (CE), Joao Aguiar Machado, citat de Agerpres. „După partea de vest a Mării Mediterane, Marea Neagră conține cea mai mare densitate de gunoaie produse de om și ajunse în mediul marin din Uniunea Europeană. Plasticul constituie 90% din deșeurile produse de oameni și descoperite în mediul marin”, a afirmat oficialul CE.

Potrivit acestuia, plasticul este una dintre cele mai mari amenințări la adresa mărilor și oceanelor și ajunge până în lanțul alimentar uman. „Dintre toate amenințările la adresa oceanelor noastre, plasticul este probabil cea mai vizibilă. Plasticul e adus de valuri pe plaje, plasticul e prins în ochiurile plaselor de pescuit. Dar plasticul este și cea mai invizibilă amenințare. Particule de microplastic au fost descoperite în aer, pe sol și în apă, peste tot pe planetă, inclusiv în cele mai adânci zone ale oceanului, unde niciun om nu a ajuns vreodată până acum. Deșeurile produse de om și ajunse în mări pun în pericol ecosistemul marin vulnerabil și intră în lanțul alimentar, punând oamenii în pericol, iar Marea Neagră este afectată în mod special”, a explicat Joao Aguiar Machado.

El a precizat că Uniunea Europeană vrea să desființeze complet poluarea cu plastic a mărilor sale până în anul 2030. „Este clar că trebuie să acționăm. Prin urmare, sunt foarte mulțumit că limitarea poluării maritime și combaterea plasticului reprezintă o prioritate pe agenda maritimă a statelor riverane ale Mării Negre pe care acestea au semnat-o la București acum 10 zile. Această agendă comună oferă mijloace practice pentru încurajarea creșterii economice «albastre» a zonei Mării Negre care să fie responsabilă din punct de vedere al protecției mediului. Iar Uniunea Europeană este determinată să își joace rolul ei – până în anul 2030, vrem să reducem contribuția de deșeuri de plastic la zero și lucrăm din greu ca să transformăm acest lucru în realitate”, a declarat reprezentantul CE.

Metoda principală prin care Uniunea Europeană intenționează să combată poluarea cu plastic este interzicerea celor mai utilizate produse de unică folosință din plastic, a arătat Machado. „În primul rând, prin noi reguli care interzic folosirea celor mai utilizate produse de plastic de unică folosință. În al doilea rând, prin finanțarea de proiecte de eliminare a deșeurilor ajunse în mediul marin, spre exemplu plase de pescuit cu localizare electronică sau drone care detectează deșeurile din mare. În al treilea rând, prin încurajarea inovării în domeniul maritim, prin programul de cercetare european post-2020 «Orizont Europa». Trebuie să promovăm cooperarea regională și internațională, deoarece această provocare poate fi depășită doar la nivel internațional”, a încheiat reprezentantul CE.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

Bitcoin își extinde pierderile și se îndreaptă spre cea mai slabă săptămână din martie 2020

Bitcoin a scăzut puternic vineri și se îndrepta către cea mai puternică scădere săptămânală din luna martie 2020, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Cea mai populară criptomonedă a lumii a scăzut cu mai mult de 5%, până la minimul a aproape trei săptămâni, de 28.800 dolari pe piețele asiatice, înainte de a se opri la circa 30.000 de dolari. Bitcoin a pierdut 15% până acum săptămâna aceasta, cea mai mare scădere de la prăbușirea de 33% în martie.

Traderii au declarat că un raport postat pe Twitter de BitMEX Research și care sugerează că o parte dintr-un bitcoin ar fi putut fi cheltuit de două ori, ar fi afectat încrederea în tehnologia care stă la baza clasei de active.

Bitcoin este acum cu aproximativ 30% sub recordul de 42.000 de dolari pe care l-a atins în urmă cu două săptămâni, pierzând teren pe fondul îngrijorărilor din ce în ce mai mari că devine una dintre numeroasele bule ale pieței financiare și că atrage atenția autorităților de reglementare.

În timpul unei audieri a Senatului SUA, marți, Janet Yellen, alegerea președintelui Joe Biden pentru șefia Trezoreriei SUA, și-a exprimat îngrijorarea că criptomonedele ar putea fi utilizate pentru finanțarea activităților ilegale.

Declarația a urmat săptămâna trecută unui apel al președintelui Băncii Centrale Europene Christine Lagarde pentru reglementarea globală a bitcoin, informează Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

CE propune prelungirea cadrului temporar pentru ajutoarele de stat până la finele acestui an

Comisia Europeană (CE) a trimis statelor membre, spre consultare, un nou proiect de propunere vizând extinderea, până la data de 31 decembrie 2021, a domeniului de aplicare a cadrului temporar privind ajutoarele de stat, pentru a sprijini economia în contextul pandemiei de coronavirus, informează DPA, preluată de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Cadrul temporar a fost modificat pentru prima dată la 3 aprilie 2020, pentru a oferi mai multe posibilități de a se obține sprijin public pentru cercetarea, testarea și producerea de produse relevante pentru combaterea pandemiei de coronavirus, precum și pentru a proteja locurile de muncă și pentru a sprijini în continuare economia. La 8 mai 2020, Comisia a extins a doua oară domeniul de aplicare a cadrului temporar pentru a include măsuri de recapitalizare și de datorie subordonată.

„Pe măsură ce al doilea val al pandemiei de coronavirus continuă să ne afecteze profund viețile, companiile din Europa au nevoie de sprijin suplimentar pentru a depăși criza. De aceea, propunem să prelungim cadrul temporar pentru ajutoarele de stat până la 31 decembrie 2021 și să creștem sumele puse la dispoziția companiilor”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Propunerea Executivului comunitar ține cont de reacțiile primite de la statele membre prin intermediul unui sondaj lansat de Comisie în luna decembrie 2020 cu privire la implementarea cadrului temporar pentru ajutoarele de stat.

Statele membre au acum posibilitatea de a formula observații cu privire la proiectul de propunere a Comisiei.

Continuare

ECONOMIE

Mecanismul de Redresare și Reziliență, principala temă dezbătută în reuniunea ECOFIN

Implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență a fost unul dintre principalele puncte pe agenda reuniunii Consiliului de Afaceri Economice și Financiare (Ecofin), desfășurată în regim de videoconferință, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

CECCAR FM

Publicat

pe

„Regulamentul privind Mecanismul de Redresare și Reziliență urmează să fie adoptat în cursul lunii februarie, iar după momentul respectiv statele membre pot trimite oficial Planurile Naționale de Redresare și Reziliență pentru evaluare și aprobare”, se menționează în comunicat.

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a subliniat importanța operaționalizării cât mai rapide a acestui mecanism și a amintit că România a trimis spre consultare un proiect al planului în cursul lunii noiembrie 2020, acesta fiind în prezent pe agenda de lucru a Comisiei Europene. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a menționat că toate planurile de reformă primite până în prezent sunt în stadiu de proiect și a subliniat importanța transmiterii cât mai rapide a variantelor de lucru finale de către statele membre.

Unul dintre aspectele subliniate de ministrul român de finanțe a fost că sistemele de control aferente mecanismului nu trebuie să îngreuneze implementarea, idee susținută, de altfel, de mai mulți reprezentanți ai statelor membre.

Miniștrii finanțelor din UE au discutat și despre concluziile Raportului privind Mecanismul de Alertă 2021, respectiv proiectul de recomandare pentru politica economică a zonei euro. Acestea vor fi aprobate ulterior prin procedură scrisă.

Sondajul anual al Grupului BEI privind investițiile și finanțarea acestora și planul de acțiune privind creditele neperformante au completat agenda ECOFIN.

A fost prima reuniune condusă de Președinția portugheză a Consiliului UE, care și-a prezentat, cu această ocazie, programul și prioritățile în domeniul afacerilor economice și financiare.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending