Connect with us

ECONOMIE

Statul va asigura costurile de pază pentru terenurile forestiere mai mici de 30 de hectare

CECCAR FM

Publicat

pe

Guvernul a aprobat o hotărâre potrivit căreia se asigură proprietarilor de terenuri forestiere mai mici de 30 de hectare, paza spațiului împădurit. Prin această măsură se urmărește reducerea tăierilor ilegale și implicit protejarea pădurilor, se precizează într-un comunicat citat de Mediafax.

Astfel, la propunerea Ministerul Apelor și Pădurilor, Executivul a aprobat Hotărârea pentru modificarea art. 2 alin. (3) din anexa nr. 2 la HG nr. 864/2016. privind aprobarea schemei de „Ajutor de minimis pentru asigurarea serviciilor silvice” și a Procedurii de acordare de la bugetul de stat a costurilor serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor juridice și fizice care nu desfășoară activități economice, dacă suprafața proprietății forestiere este mai mică sau egală cu 30 de hectare.

Aceasă hotărâre are ca obiectiv simplificarea procedurilor și tratamentul egal pentru toți proprietarii de terenuri forestiere mai mici de 30 ha necesare asigurării serviciilor silvice de către ocoalele silvice autorizate.

În România există o suprafață totală de 586.000 de hectare de păduri aflate în proprietate privată ale căror suprafețe sunt mai mici sau egale cu 30 ha, mai informează Ministerul Apelor și Pădurilor, în comunicat.

ECONOMIE

CE propune prelungirea cadrului temporar pentru ajutoarele de stat până la finele acestui an

Comisia Europeană (CE) a trimis statelor membre, spre consultare, un nou proiect de propunere vizând extinderea, până la data de 31 decembrie 2021, a domeniului de aplicare a cadrului temporar privind ajutoarele de stat, pentru a sprijini economia în contextul pandemiei de coronavirus, informează DPA, preluată de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Cadrul temporar a fost modificat pentru prima dată la 3 aprilie 2020, pentru a oferi mai multe posibilități de a se obține sprijin public pentru cercetarea, testarea și producerea de produse relevante pentru combaterea pandemiei de coronavirus, precum și pentru a proteja locurile de muncă și pentru a sprijini în continuare economia. La 8 mai 2020, Comisia a extins a doua oară domeniul de aplicare a cadrului temporar pentru a include măsuri de recapitalizare și de datorie subordonată.

„Pe măsură ce al doilea val al pandemiei de coronavirus continuă să ne afecteze profund viețile, companiile din Europa au nevoie de sprijin suplimentar pentru a depăși criza. De aceea, propunem să prelungim cadrul temporar pentru ajutoarele de stat până la 31 decembrie 2021 și să creștem sumele puse la dispoziția companiilor”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Propunerea Executivului comunitar ține cont de reacțiile primite de la statele membre prin intermediul unui sondaj lansat de Comisie în luna decembrie 2020 cu privire la implementarea cadrului temporar pentru ajutoarele de stat.

Statele membre au acum posibilitatea de a formula observații cu privire la proiectul de propunere a Comisiei.

Continuare

ECONOMIE

Mecanismul de Redresare și Reziliență, principala temă dezbătută în reuniunea ECOFIN

Implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență a fost unul dintre principalele puncte pe agenda reuniunii Consiliului de Afaceri Economice și Financiare (Ecofin), desfășurată în regim de videoconferință, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

CECCAR FM

Publicat

pe

„Regulamentul privind Mecanismul de Redresare și Reziliență urmează să fie adoptat în cursul lunii februarie, iar după momentul respectiv statele membre pot trimite oficial Planurile Naționale de Redresare și Reziliență pentru evaluare și aprobare”, se menționează în comunicat.

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a subliniat importanța operaționalizării cât mai rapide a acestui mecanism și a amintit că România a trimis spre consultare un proiect al planului în cursul lunii noiembrie 2020, acesta fiind în prezent pe agenda de lucru a Comisiei Europene. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a menționat că toate planurile de reformă primite până în prezent sunt în stadiu de proiect și a subliniat importanța transmiterii cât mai rapide a variantelor de lucru finale de către statele membre.

Unul dintre aspectele subliniate de ministrul român de finanțe a fost că sistemele de control aferente mecanismului nu trebuie să îngreuneze implementarea, idee susținută, de altfel, de mai mulți reprezentanți ai statelor membre.

Miniștrii finanțelor din UE au discutat și despre concluziile Raportului privind Mecanismul de Alertă 2021, respectiv proiectul de recomandare pentru politica economică a zonei euro. Acestea vor fi aprobate ulterior prin procedură scrisă.

Sondajul anual al Grupului BEI privind investițiile și finanțarea acestora și planul de acțiune privind creditele neperformante au completat agenda ECOFIN.

A fost prima reuniune condusă de Președinția portugheză a Consiliului UE, care și-a prezentat, cu această ocazie, programul și prioritățile în domeniul afacerilor economice și financiare.

Continuare

ECONOMIE

Programe de sprijin pentru legume în spații protejate și plante aromatice

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunțat că anul acesta va extinde programul „Tomata”, acordând sprijin agricultorilor care vor cultiva legume în spații protejate, dar va veni și cu unul nou dedicat plantelor aromatice, pentru a acoperi „un deficit comercial foarte mare”, informează Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

„Vor rămâne acciza la motorină, programul «Usturoiul», «Bazna și Mangalița», programul de minimis pentru sprijinul apicultorilor. Un nou program gândesc colegii acum legat de plante aromatice, pentru că am observat în deficitul balanței comerciale că și aici înregistrăm un deficit comercial foarte mare și mult discutatul program «Tomata», despre care, sigur, în mod eronat s-a spus că s-a renunțat. Nu. El se va extinde și se va îmbunătăți”, a declarat Adrian Oros, într-o conferință de presă.

El a subliniat că în următoarea perioadă vor exista consultări pe fiecare măsură care urmează să fie lansată „atât cu bani de la buget, cât și din banii Programului Național Strategic pe perioada de tranziție”.

„Împreună cu legumicultorii vom stabili care anume dintre legume vor intra în acest program «Legume în spații protejate». Lumea trebuie să știe, legumicultorii știu că în continuare se va derula sprijinul cuplat vegetal de 4.880 de euro pe hectar anul acesta pentru legume în spații protejate și de aproximativ de 1.800 de euro pentru tomate pentru procesare. Sunt măsuri care se continuă și merg în paralel cu acest program”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending