Connect with us

ECONOMIE

Activitatea economică din zona zona euro se menține la limita dintre expansiune și recesiune

Activitatea economică în zona euro abia s-a situat în teritoriul pozitiv în această lună, a relevat vineri un indice PMI, în condițiile în care recesiunea din industria prelucrătoare pare să afecteze din ce în ce mai mult sectorul serviciilor din zona euro

CECCAR FM

Publicat

pe

Activitatea economică în zona euro abia s-a situat în teritoriul pozitiv în această lună, a relevat vineri un indice PMI, în condițiile în care recesiunea din industria prelucrătoare pare să afecteze din ce în ce mai mult sectorul serviciilor din zona euro, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Indicele compozit (include și producția și serviciile) Purchasing Manager’s Index (PMI) al IHS Markit, un indicator de încredere pentru o radiografie a economiei din zona euro, s-a situat la o valoare de 50,3 puncte în noiembrie, în scădere de la 50,6 puncte în luna octombrie.

O valoare peste 50 de puncte simbolizează o expansiune a activității, în timp ce o valoare sub 50 reprezintă contracție.

Rezultatul pentru noiembrie al indicelui compozit a venit sub toate estimările dintr-un sondaj realizat de Reuters în rândul analiștilor, la mică distanță de un minim al ultimilor șase ani din septembrie.

PMI-ul pentru noiembrie indică un ritm de creștere a produsului intern brut (PIB) din zona euro de doar 0,1% pentru trimestrul al patrulea, spune IHS Markit în raport, mai slab decât creșterea de 0,2% din trimestrul precedent precum și sub prognozele analiștilor de săptămâna trecută.

„Se pare că creșterea încetinește la ritmul unui melc în cel de-al patrulea trimestru. Prin urmare, lunile de iarnă vor un pic mai amare pentru creșterea din zona euro”, spune Bert Colijn de la ING.

Totuși, exporturile puternice și cheltuielile publice și private (consumul privat) au ajutat economia germană să evite o recesiune în trimestrul al treilea, au arătat alte date, deși cea mai mare economie din Europa continuă să treacă printr-o perioadă dificilă.

Condițiile de business au continuat să se deterioreze în noiembrie, deși mai lent decât în lunile precedente. PMI-ul pentru Germania a arătat că starea de spirit în rândul managerilor este încă sumbră.

„Există semne că recesiunea industrială din Germania ar putea să fi trecut de punctul de minim. Dar PMI-ul ar putea de asemenea sugera doar că ritmul de contracție (din industrie) încetinește”, a spus și Andrew Kenningham de la Capital Economics.

În Franța, activitatea de business a crescut ușor în noiembrie, în timp ce la nivelul zonei euro comenzile noi s-au situat ușor în teritoriul contracției pentru a treia lună consecutivă. Indicele afacerilor noi s-a cifrat astfel la 49,7 puncte, față de 49,6 puncte în octombrie.

Totodată, indicele PMI pentru sectorul serviciilor din economia zonei euro a scăzut la 51,5 puncte în noiembrie, un minim al ultimelor 10 luni, sub toate estimările analiștilor. Posibilitatea continuării tendinței e scoasă în evidență și de faptul că societățile din servicii au redus numărul angajărilor în noiembrie. Indicele privind așteptările de business din acest sector a scăzut de asemenea la o valoare de 57,0 de la 57,4 puncte.

În industria prelucrătoare s-au marcat totuși și vesti mai pozitive care ar putea indica o revenire a activității pe termen mediu, deși PMI-ul a indicat o nouă contracție, noiembrie fiind a zecea lună consecutivă. Valoarea indicatorului a crescut ușor la 46,6 puncte, peste estimări, de la 45,9 puncte în luna anterioară. Un sub-indice care măsoară producția efectivă a crescut și el la 47,1 puncte de la 46,6. Fabricile au redus de asemenea prețul bunurilor pentru a cincea lună consecutivă în noiembrie.

ECONOMIE

MF: Începând de luni, românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur cu dobândă anuală de 8,25%

CECCAR FM

Publicat

pe

Ministerul Finanțelor (MF) anunță că, începând de luni, 8 august a.c., românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturitate de 1 an și dobândă anuală de 8,25%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. „Interesul românilor pentru titlurile de stat TEZAUR s-a menținut la un nivel ridicat și în luna iulie, suma investită fiind de 1,49 miliarde lei”, menționează MF, într-un comunicat.

Titlurile de stat pot fi cumpărate astfel:

 între 8 – 26 august 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online, cei interesați pot accesa Ghid Tezaur online și Tezaur online;

▪ între 8 – 29 august 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului;

▪ între 8 – 26 august 2022 în mediul urban și 8 – 25 august 2022 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

„Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile”, se precizează în comunicat.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor, în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări sunt publicate la secțiunea Datorie publicăwww.posta-romana.ro.

Continuare

ECONOMIE

APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite

CECCAR FM

Publicat

pe

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de luni, 8 august 2022, eliberează adeverințe pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, care doresc să acceseze credite bancare.

„În acest sens, pentru a veni în sprijinul fermierilor, APIA a încheiat convenții cu instituțiile bancare și nebancare și cu fondurile de garantare din domeniul agricol privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic”, menționează instituția, într-un comunicat.

Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2022, a Cererii unice de plată pentru schemele de ajutoare naționale tranzitorii și/sau sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și numărul de animale confirmate în urma efectuării unui prim control administrativ.

Totodată, prin adeverința eliberată de APIA, se confirmă că fermierul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru schemele din sectorul zootehnic și că acesta îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

Cuantumurile înscrise în convenții sunt următoarele:  Ajutorul Național Tranzitoriu în sectorul lapte – schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte (ANTZ 7 – L) – 61,25 lei/ tonă; ▪ Ajutorul Național Tranzitoriu în sectorul carne – schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne (ANTZ 8-C) – 213,20 lei/cap; ▪ Ajutorul Național Tranzitoriu speciile ovine/caprine – schema cuplată de producție, (ANTZ 9) – 15,21 lei/cap; ▪ Sprijin cuplat categoria bivolițe de lapte – 510,10 lei/tonă; ▪ Sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne – 824,60 lei/cap; ▪ Sprijin cuplat categoria vaci de lapte – 1159,00 lei/tonă; ▪ Sprijin cuplat viermi de mătase – 289,40 lei/kg gogoși; ▪ Sprijin cuplat categoria ovine/caprine – 54,61 lei/cap.

Conform prevederilor Convenției, dobânda aferentă contractului de finanțare pentru beneficiarii sprijinului acordat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură este de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

„Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale”, se precizează în comunicat.

Continuare

ECONOMIE

BNR a majorat dobânda-cheie la 5,50% pe an, de la 4,75% pe an, începând din 8 august

CECCAR FM

Publicat

pe

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât, astăzi, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50% pe an, de la 4,75% pe an, începând cu data de 8 august 2022.

Totodată, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50% pe an, de la 5,75% pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 4,50%, de la 3,75% pe an, începând cu data de 8 august 2022, precum și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM