Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 17 ianuarie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

Miniștrii de Finanțe ai UE vor discuta pe tema Pilonului II

Miniștrii de Finanțe ai UE vor organiza marți, 18 ianuarie, o primă dezbatere cu privire la propunerea UE pentru o directivă referitoare la asigurarea unui nivel minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE (așa-numitul Pilon II), prezentat la 22 decembrie. Potrivit unei declarații de presă, miniștrii vor fi invitați să furnizeze „îndrumări politice” referitoare la măsura în care dosarul este o prioritate și la necesitatea de a transpune regulile convenite privind impozitarea internațională a întreprinderilor cât mai curând posibil. Adoptarea directivei va veni ulterior, după finalizarea examinării propunerii în Consiliu, informează sursa citată.

Comisia Europeană dorește un acord cu privire la Pilonul II, în primăvară

Comisia Europeană dorește un acord cât mai curând posibil și preferabil în primăvară cu privire la Directiva de implementare a Pilonului II în cadrul UE, a declarat directorul pentru impozitarea directă la nivelul Comisiei Europene, Benjamin Angel, vineri, 14 ianuarie, în timpul unui webinar organizat de Centrul pentru Studii Europene (CefES). Noile reguli vor începe să se aplice în 2023 și, întrucât este vorba despre o directivă europeană, UE trebuie să aloce timp statelor membre să o transpună în legislația națională, a amintit oficialul. De asemenea, Benjamin Angel încurajează întreprinderile să înceapă să se pregătească pentru noile reguli acum și să nu aștepte adoptarea Directivei UE. Giorgia Maffini, consultant special pe probleme de politică fiscală și transferul prețurilor în cadrul PwC Regatul Unit al Marii Britanii, a subliniat că întreprinderile încă încearcă să înțeleagă regulile. Aceasta a explicat că regulile modelului OCDE au reprezentat o „mare surpriză” și că nu se aștepta la atâtea elemente de noutate. Cu acest prilej, Joachim Englisch, profesor de legislație fiscală la Universitatea din Münster, și-a exprimat regretul că directiva nu conține o prevedere care să permită adaptarea acesteia în viitor, întrucât acordul privind Pilonul II va evolua constant.

Eurodeputații consultă experții cu privire la practicile fiscale dăunătoare

Luni, 10 ianuarie, eurodeputații din subcomisia pe probleme fiscale a Parlamentului European (FISC) au dezbătut un studiu cu privire la „dezvoltarea unor potențiale practici fiscale și a unei competiții dăunătoare în domeniul impozitului pe venit și al impozitului pe avere”, prezentat de dr. Florian Neumeier, directorul Grupului de Cercetare privind Impozitarea și Politica Fiscală de la Institutul Ifo din Munich. Dr. Florian Neumeier a explicat că stabilirea unor reguli de bază ar face posibilă evitarea măsurilor agresive și a regimurilor fiscale preferențiale. Există probe că „introducerea unilaterală și necoordonată a regimurilor fiscale preferențiale poate fi considerată dăunătoare”, întrucât acestea au un impact negativ asupra veniturilor și a bazei de impozitare a altor țări, a declarat acesta. De asemenea, Florian Neumeier a încurajat impozitarea pe baza criteriilor imobile, cum ar fi locuințe sau bunuri, care nu pot evita impozitarea. Eurodeputații au dezbătut și un studiu referitor la „evaluarea măsurilor împotriva evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale introduse în ultimii ani”.

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a murit la vârsta de 65 de ani

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit luni, 10 ianuarie, într-un spital din Italia, la vârsta de 65 de ani. Parlamentul a susținut o ceremonie specială luni, 17 ianuarie, la Strasbourg. David Sassoli a fost ales pentru prima dată ca eurodeputat în 2009. În iulie 2019, eurodeputații l-au ales președinte al Parlamentului pentru doi ani și jumătate printr-un acord politic informal privind distribuția funcțiilor de conducere la nivel european. Ca prim-vicepreședinte al Parlamentului, candidatul grupului Partidului Popular European, eurodeputata din Malta Roberta Metsola – favorita pentru acest rol–, va deține funcția interimară de președinte pentru a asigura desfășurarea în condiții optime a activității Parlamentului până la noua rundă de alegeri, programată marți, 18 ianuarie. Până acum, alți trei eurodeputați și-au anunțat candidaturile: Alice Kuhnke (Partidul Verde/Alianța Liberă Europeană, Suedia), Kosma Zlotowski (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Polonia) și Sira Rego (Stânga Unită Europeană, Spania). Marți, 18 ianuarie, și miercuri, 19 ianuarie, Parlamentul European își va alege și cei 14 vicepreședinți și cei 5 chestori.

FATCA: Comisia Europeană exclude din nou orice acțiune

Comisia Europeană nu are dreptul să discute sau să negocieze acorduri bilaterale între statele membre UE și Statele Unite cu privire la implementarea Legii conformității fiscale a conturilor deschise în străinătate (FATCA) din SUA, a declarat comisarul european pentru impozitare, Paolo Gentiloni, într-un răspuns scris publicat marți, 11 ianuarie, la o întrebare din partea eurodeputatului Christophe Hansen (Partidul Popular European) din Luxemburg. FATCA vizează schimbul automat de informații dintre autoritățile fiscale naționale și autoritatea fiscală a SUA. Deseori, aceasta implică obligații fiscale împovărătoare pentru cetățenii SUA din străinătate, în special pentru așa-numiții „americani accidentali”.Comisarul Gentiloni a adăugat că orice posibilă negociere între UE și SUA cu privire la înlocuirea regimurilor bilaterale FATCA existente ar impune atât o decizie unanimă din partea Consiliului UE, cât și o disponibilitate din partea SUA de a utiliza regulile Standardului Comun de Raportare (CRS) în defavoarea FATCA.

PROFESIA CONTABILĂ

Reprezentantul CECCAR, prezent la cel de-al 44-lea Congres anual al EAA

CECCAR FM

Publicat

pe

Cel de-al 44-lea Congres anual al Asociației Europene de Contabilitate (EAA), care a avut loc în Bergen, Norvegia, în perioada 11-13 mai, a reprezentat o oportunitate pentru mediul academic și pentru profesioniștii din domeniul contabil din întreaga lume de a se reuni și de a dezbate problemele curente și viitoare în materie de contabilitate și cercetare. Cele două domenii de interes au fost abordate din diverse perspective, cum ar fi contabilitatea socială și de mediu, etica, raportarea financiară, raportarea integrată, contabilitatea de management, contabilitatea sectorului public și nonprofit, audit, guvernanță, impactul digitalizării.

Reprezentantul CECCAR, Adriana Florina Popa, membru în Panelul Internațional de Educație Contabilă (IPAE) al IFAC, a fost invitat să participe ca vorbitor în cadrul Simpozionului Abordarea sustenabilității prin educația contabilă. În timpul dezbaterii moderate de Gia Chevis a avut loc un schimb interesant de idei între vorbitorii panelului – Brigitte de Graaff, Charles Cho și Ken McPhail. Scopul simpozionului organizat de comitetul de educație a fost de a dezbate rolul educației contabile în crearea unui viitor sustenabil, în condițiile în care, în prezent, curricula este reproiectată și abordarea pedagogică, regândită.

Evenimentul a generat o dezbatere deschisă cu privire la modul în care profesorii trebuie să joace un rol principal în integrarea sustenabilității în procesul de învățare, dar și să contribuie la „alfabetizarea sustenabilă”, atât din punctul de vedere al formării academice, cât și din punctul de vedere al dezvoltării profesionale inițiale și continue în cadrul profesiei contabile. Din punct de vedere istoric, rolul profesioniștilor contabili a fost asociat în principal cu contabilitatea financiară și raportarea. Cu toate acestea, provocările globale în materie de sustenabilitate cu care se confruntă lumea în secolul 21 transformă ecosistemul de afaceri, precum și informațiile disponibile pentru profesioniștii contabili care iau decizii de afaceri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Amendamente de concordanță și amendamente corelative aduse altor standarde ale IAASB ca urmare a standardelor privind managementul calității noi și revizuite, traduse de CECCAR

CECCAR FM

Publicat

pe

Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a publicat, la începutul acestui an, amendamente de concordanță și amendamente corelative suplimentare aduse altor standarde ale IAASB ca urmare a emiterii în decembrie 2020 a standardelor privind managementul calității noi și revizuite.

Amendamentele de concordanță elimină inconsecvențele reale sau percepute dintre ansamblul de standarde IAASB și standardele de management al calității. Ca urmare a acestui demers, toate standardele IAASB pot funcționa împreună fără confuzii, ceea ce reprezintă un aspect esențial, dată fiind importanța managementului calității la nivelul firmei pentru desfășurarea consecventă a misiunilor de calitate.

Documentul Amendamente de concordanță și amendamente corelative aduse altor standarde ale IAASB ca urmare a standardelor privind managementul calității noi și revizuite, tradus de CECCAR în limba română, nu tratează Standardele Internaționale de Audit (ISA-urile). Amendamentele de concordanță și amendamentele corelative la ISA-uri au fost finalizate în decembrie 2020 alături de standardele de management al calității.

Obiectivul IAASB este de a servi interesul public prin elaborarea unor standarde de audit, asigurare și a altor standarde conexe de înaltă calitate și prin facilitarea convergenței standardelor internaționale și naționale de audit și asigurare, crescând astfel calitatea și consecvența activității în întreaga lume și întărind încrederea publicului în profesia globală de audit și asigurare.

Amendamentele de concordanță la standardele internaționale ale IAASB intră în vigoare începând cu 15 decembrie 2022. Documentul integral poate fi consultat pe site-ul Cod etic – Standarde internaționale.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 16 mai 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

CE: Propunere referitoare la o indemnizație pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării

Miercuri, 11 mai, Comisia Europeană și-a prezentat propunerea referitoare la o indemnizație pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării (DEBRA), care îmbină o indemnizație pentru noile capitaluri proprii și o limitare la deductibilitatea costurilor aferente datoriilor. Cu această propunere de directivă, obiectivul CE este de a asigura că tratamentul fiscal pentru capitalurile proprii este similar celui pentru datorii, astfel încât companiile să poată avea în vedere, în egală măsură, ambele opțiuni și să aleagă cea mai potrivită sursă de finanțare pentru modelul lor de afaceri. Indemnizația s-ar aplica tuturor contribuabililor care intră sub incidența impozitului pe profit în unul sau mai multe state membre, cu excepția întreprinderilor financiare. Practic, creșterile înregistrate de capitalurile proprii ale unui contribuabil de la un an fiscal la altul vor fi deductibile din baza de impozitare a acestuia, similar cu ceea ce se întâmplă în cazul datoriilor. De asemenea, Comisia propune prevederi anti-abuz împotriva schemelor care ar putea fi implementate pentru a eluda condițiile în care o creștere a capitalurilor proprii se califică pentru o indemnizație în baza acestei directive. Odată adoptată, directiva ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. Este prevăzută o perioadă de tranziție pentru cele șase state membre (Belgia, Cipru, Italia, Malta, Polonia și Portugalia) care au implementat deja norme în acest sens.

CE va elimina treptat cadrul general de ajutor de stat temporar, acordat în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19

Comisia Europeană va elimina treptat Cadrul general de ajutor de stat temporar, adoptat la 19 martie 2020 și modificat ultima dată la 18 noiembrie 2021, care permite statelor membre să contracareze efectele crizei economice provocate de pandemia de coronavirus, a anunțat organizația joi, 12 mai. Comisia Europeană a precizat că măsura nu va fi extinsă după data planificată de expirare, de 30 iunie 2022, pentru majoritatea instrumentelor puse la dispoziție prin acest mecanism. Planul existent de eliminare treptată și de tranziție nu va fi modificat, inclusiv posibilitatea ca statele membre să furnizeze măsuri specifice de sprijinire a investițiilor și a solvabilității până la 31 decembrie 2022, respectiv 31 decembrie 2023. Prin intermediul acestui cadru general, Comisia a adoptat peste 1.300 de decizii, aprobând aproximativ 950 de măsuri naționale pentru o valoare totală estimată a unui ajutor de stat aprobat de circa 3,2 trilioane de euro.

Eurodeputații solicită Comisiei să adauge Emiratele Arabe Unite pe lista neagră AML

La inițiativa grupului Partidul Verde/Alianța Liberă Europeană din Parlamentul European, mai mulți eurodeputați au transmis o scrisoare, miercuri, 11 mai, Comisiei Europene prin care solicită adăugarea de urgență a Emiratelor Arabe Unite pe lista EU a țărilor terțe cu risc ridicat în ceea ce privește spălarea banilor după dezvăluirile „Dubai Uncovered”. Emiratele Arabe Unite sunt incluse pe lista „gri” a Financial Action Task Force încă din martie 2022, au remarcat aceștia. În scrisoarea lor, eurodeputații încurajează Comisia să împărtășească mai multe informații privind activitatea desfășurată de grupul operativ de „înghețare și confiscare” („Freeze and Seize”) și sugerează publicarea unui rezumat al activelor înghețate aferent fiecărui stat membru.

Conferința privind viitorul Europei: alegerea propunerilor în materie de fiscalitate

Reprezentanții cetățenilor care au participat la Conferința privind viitorul Europei și-au prezentat, luni 9 mai, la Strasbourg, propunerile redactate pe parcursul unui an, care acoperă o gamă largă de aspecte la nivel european, cum ar fi democrația, migrația, lupta împotriva schimbărilor climatice și o economie care deservește populația. „Cetățenii vor ca impozitarea să-și mute atenția de la indivizi și IMM-uri la evazioniștii fiscali, marii poluatori și impozitarea giganților digitali”, au scris aceștia în raportul final. Ei solicită, în mod special, introducerea unei baze fiscale comune pentru întreprinderi sau a unei rate minime efective și asigurarea că impozitele sunt plătite de companii acolo unde se realizează profiturile. De asemenea, ei susțin că deciziile cu privire la anumite aspecte fiscale ar trebui adoptate de o majoritate calificată în Consiliul UE. În timpul discursului cu privire la starea Uniunii de la mijlocul lunii septembrie, Comisia Europeană ar trebui să specifice ce intenționează să facă pentru a implementa propunerile înaintate la Conferință.

14 iunie – Conferința ETAF: Reglementarea profesiei: un punct de cotitură pentru limitarea evitării abuzive a obligațiilor fiscale

ETAF organizează marți, 14 iunie, la Bruxelles, conferința Reglementarea profesiei: un punct de cotitură pentru limitarea evitării abuzive a obligațiilor fiscale. Evenimentul, planificat să se desfășoare în intervalul orar 14.30-17.00, va dezbate modul în care un sector reglementat al consilierii fiscale poate face diferența, consilierii fiscali ajutând întreprinderile să-și îndeplinească obligațiile referitoare la impozite, îndeplinind un rol important în asigurarea conformității fiscale și, prin urmare, contribuind la veniturile fiscale ale statelor. Benjamin Angel, director pentru impozitare directă, coordonare fiscală, analiză și evaluare economică la Comisia Europeană, eurodeputatul Markus Ferber, vicepreședintele subcomisiei FISC din Parlamentul European, Sarah Godar, cercetător la Observatorul fiscal al UE, Philippe Vanclooster, fost partener la PwC și membru al Consiliului ITAA, și Philippe Arraou, președintele ETAF, vor participa la dezbaterea moderată de Todd Buell, jurnalist în domeniul fiscal. Conferința va fi transmisă live pe rețelele sociale ale ETAF, cu traducere simultană în limba franceză și germană. Pentru a participa la eveniment, este necesară înregistrarea pe pagina dedicată Conferinței. Aici sunt disponibile și informații referitoare la programul evenimentului.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM