Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 4 aprilie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

Directiva de implementare pentru Pilonul II: o nouă încercare de compromis, pe 5 aprilie

Marți, 5 aprilie, președinția franceză a Consiliului UE va încerca din nou să ajungă la un acord între statele membre cu privire la Directiva de implementare pentru Pilonul II în timpul unei ședințe a miniștrilor de finanțe UE. Un nou text de compromis din 28 martie prevede că statele membre în care sunt localizate maximum 12 societăți-mamă ale grupurilor vizate pot alege să nu aplice Norma de includere a veniturilor (IIR) și Norma profitului insuficient impozitat (UTPR) pentru șase ani fiscali consecutivi. Textul menține și prorogarea aplicării noilor norme de la 1 ianuarie 2023 la 31 decembrie 2023. Miercuri, 30 martie, Polonia și Estonia încă se opuneau textului, potrivit raportărilor. Președinția franceză crede că s-ar putea ajunge totuși la un acord pe 5 aprilie, dar consideră că principalul impediment îl reprezintă solicitarea Poloniei de a adăuga măsuri de protecție în text care să conecteze implementarea Pilonului I (realocarea drepturilor de impozitare) cu implementarea Pilonului II al acordului OCDE privind impozitarea.

Joe Biden propune înlocuirea BEAT cu norma UTPR

Administrația americană a lansat luni, 28 martie, un pachet de propuneri fiscale, ca parte a planului său de buget pentru anul fiscal 2023. Acestea includ înlocuirea Bazei de erodare și a impozitului antifraudă (BEAT) cu Norma profitului insuficient impozitat (UTPR) a Pilonului II OCDE pentru anii fiscali începând cu 2024. Un impozit național minim suplimentar la nivelul SUA (la o rată de 15%) va face parte din normele de protecție a veniturilor SUA contra impunerii UTPR de către alte state. UTPR nu s-ar aplica veniturilor care fac obiectului regimului SUA privind impozitarea redusă a veniturilor aferente imobilizărilor necorporale (GILTI) obținute de societățile străine controlate (CFC). De asemenea, Joe Biden a propus un nou impozit minim care vizează persoanele bogate, un așa-numit „impozit al miliardarilor”, care ar impune un impozit minim de 20% asupra veniturilor totale pentru contribuabilii cu o avere mai mare de 100 de milioane de dolari. 

Subcomisia FISC a PE: Discuții privind combaterea schemelor agresive de impozitare și rolul consultanților fiscali din Țările de Jos 

Luni, 28 martie, eurodeputații din subcomisia pe probleme fiscale a Parlamentului European (FISC) au discutat cu experții reformele fiscale naționale implementate în Țările de Jos pentru a combate schemele agresive de impozitare. Printre recomandările acestora, experții au sugerat reglementarea profesiei fiscale olandeze. Jan van de Streek, profesor de drept fiscal la University of Leiden, a afirmat că reglementarea ar putea, de exemplu, să fie realizată printr-un jurământ sau prin norme de etică. Anna Gunn, partener la Gunn Tax Communication, a făcut, de asemenea, apel la reglementarea la nivel național a profesiei fiscale, deși aceasta a remarcat o nouă dimensiune etică la noua generație de consultanți fiscali. Eurodeputatul Paul Tang, președinte al subcomisiei FISC, a explicat că există diferențe stringente la nivelul UE, oferind ca exemplu Germania și Austria, care au reglementări clare pentru consultanții fiscali și unde profesioniștii din domeniul fiscal reușesc să mențină echilibrul corect între interesele private și cele publice. 

Comisia Europeană ia în calcul relaxarea normelor de impozitare a energiei

Comisarul european pentru impozitare, Paolo Gentiloni, a sugerat luni, 28 martie, că s-ar putea realiza derogări de la normele UE privind impozitarea energiei în contextul impactului asupra economiei UE generat de războiul din Ucraina. Statele UE au investit deja în medie 0,5% din PIB-ul lor în măsuri de reducere a presiunilor inflaționiste asupra consumatorilor și întreprinderilor. „Trebuie să continuăm să acționăm în mod coordonat. Voi veni în următoarele săptămâni cu îndrumări suplimentare cu privire la ce tip de derogări de la normele în vigoare privind impozitarea energiei ar putea fi permise temporar în această situație dificilă”, a declarat acesta în timpul unei conferințe de presă, la București. 

Comisia Europeană solicită statelor membre să retragă pașapoartele de aur acordate persoanelor care fac obiectul sancțiunilor UE legate de războiul din Ucraina  

Într-o recomandare emisă luni, 28 martie, Comisia Europeană a solicitat statelor membre să retragă de îndată sau să refuze reînnoirea cetățeniilor sau a permiselor de reședință acordate în cadrul unei scheme de acordare a reședinței pentru investitori (așa-numitele pașapoarte sau vize de aur), deținute de persoanele de naționalitate rusă sau belarusă care fac obiectul sancțiunilor UE legate de războiul din Ucraina. În termeni generali, Comisia a transmis, de asemenea, că orice stat membru care încă desfășoară scheme de acordare a cetățeniei pentru investitori trebuie să le pună capăt de îndată, amintind că astfel de scheme nu sunt compatibile cu principiul cooperării oneste și conceptul de cetățenie UE consacrat în tratatele UE. „Schemele de acordare a reședinței pentru investitori generează riscuri inerente de securitate, spălare a banilor, evaziune fiscală și corupție pentru statele membre și pentru UE per ansamblu. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a subliniat încă o dată aceste riscuri”, a afirmat CE.

PROFESIA CONTABILĂ

Buletinul de știri Accountancy Europe – noiembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

Accountancy Europe a publicat buletinul de știri aferent lunii noiembrie 2022, disponibil direct pe site-ul organizației.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 21 noiembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

G20 se angajează să implementeze rapid acordul fiscal al OCDE

Miercuri, 16 noiembrie, statele G20 și-au reiterat angajamentul față de implementarea rapidă a pachetului fiscal internațional pe doi piloni al OCDE/G20. În declarația adoptată la sfârșitul summitului din Bali au făcut apel la Cadrul inclusiv G20/OCDE privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS) pentru a finaliza Pilonul I, inclusiv aspectele rămase și prin semnarea Convenției multilaterale în prima jumătate a anului 2023, și pentru a încheia negocierile punerii în aplicare a normei fiscale (STTR) în baza Pilonului 2 care ar permite elaborarea Instrumentului multilateral pentru implementarea acestuia.

OCDE publică comentariile primite la raportul de progres privind Pilonul I

Miercuri, 16 noiembrie, OCDE a publicat aproape 350 de pagini de comentarii primite de la 34 de contributori la consultarea publică referitoare la un al doilea raport de progres privind aspectele ce țin de administrarea și certitudinea fiscală a Pilonului I. Raportul de progres, publicat în octombrie, detaliază normele privind administrarea noului drept de impozitare în baza Pilonului I și dispozițiile legate de certitudinea fiscală. Acesta a fost emis ca urmare a publicării unui prim raport de progres în luna iulie. Cadrul incluziv încă are în vedere finalizarea unei noi Convenții multilaterale pentru punerea în aplicare a Pilonului I până la jumătatea anului 2023, pentru intrarea în vigoare în 2024.

Eurodeputații și parlamentarii cehi discută viitoarele inițiative fiscale

Luni 14 noiembrie, eurodeputații și parlamentarii din parlamentul Republicii Cehe au efectuat un schimb de opinii cu privire la propunerile fiscale existente și viitoare la nivelul UE. Aceștia au primit informații de la reprezentanții Comisiei Europene, Benjamin Angel și Maria Elena Scoppio, referitoare la numeroase propuneri privind aspecte fiscale care urmează să fie adoptate. În special, aceștia au discutat revizuirea directivei privind tutunul, pachetul TVA în era digitală, cea de-a opta revizuire a Directivei privind Cooperarea Administrativă pe probleme fiscale (DAC 8), o rambursare mai rapidă și mai sigură a excedentului de taxă (FASTER) și propunerea BEFIT. În timpul dezbaterii, mai mulți parlamentari cehi și-au exprimat temerile cu privire la riscul supraîncărcării structurilor administrative datorată acestor viitoare legiferări fiscale la nivel european. Totodată, eurodeputații și parlamentarii au fost informați cu privire la stadiul discuțiilor referitoare la directiva UNSHELL, precum și la legislația de transpunere a acordului OCDE privind o rată minimă de impozitare globală a întreprinderilor.

Ministrul de finanțe al Insulelor Cayman audiat în Parlamentul European

Luni, 14 noiembrie, eurodeputații din subcomisia FISC a Parlamentului European l-au audiat pe André Ebanks, ministrul pentru servicii financiare și comerț al Insulelor Cayman, cu privire la angajamentele țării în ceea ce privește o transparență fiscală sporită și aderarea la standardele fiscale ale UE și OCDE. În timpul audierii, Ebanks a argumentat că țara sa a respectat toate regulile, are un sistem transparent și a colectat informații cu privire la beneficiarii reali. Printre altele, eurodeputații i-au solicitat lui Ebanks să evalueze acordul fiscal internațional al OCDE și să explice modul în care preconizează că va afecta Insulele Cayman. Totodată, aceștia au solicitat reacții cu privire la lista europeană a paradisurilor fiscale și procesul de stabilire a acesteia. Această audiere va contribui la activitățile curente referitoare la raportul din proprie inițiativă privind „Lecțiile învățate în urma Pandora Papers și alte dezvăluiri”a transmis Parlamentul European.

Propunerea Observatorului fiscal UE pentru un impozit alternativ pe profitul excedentar

Observatorul fiscal UE a publicat luni, 14 noiembrie, o notă de prezentare a unei noi modalități de impozitare a profiturilor excedentare. Autorii propun impozitarea creșterii capitalizării de piață a companiilor din energie care au sediul sau care desfășoară activități de vânzare în Uniunea Europeană. Potrivit acestora, acestea ar fi mai simplu de implementat decât contribuția de solidaritate convenită de statele membre, care ar impozita profiturile realizate în UE. Totodată, autorii argumentează că impozitul alternativ ar genera aproximativ de trei ori mai multe venituri decât contribuția de solidaritate. Ei estimează că un impozit de 33% pe câștigurile obținute în perioada ianuarie-septembrie 2022 de firmele din energie ar genera venituri de aproximativ 65 de milioane de euro pentru UE. Dacă fondurile obținute ar fi redistribuite în totalitate și în mod egal tuturor gospodăriilor UE, acest impozit punctual ar putea finanța un transfer de 145 de euro de persoană, explică autorii.

Lista vorbitorilor pentru Conferința „TVA devine digitală–perspectiva practicianului în domeniu”, organizată de ETAF la 7 decembrie

Comisia Europeană va prezenta la 7 decembrie 2022 un pachet de propuneri pentru modernizarea obligațiilor de raportare a TVA și facilitarea facturării electronice, actualizarea regulilor TVA pentru economia platformelor și introducerea unei singure proceduri de înregistrare în scopuri de TVA la nivelul UE. ETAF vă invită să discutați despre aceste subiecte alături de reprezentanți ai Comisiei și profesioniști din domeniul fiscal.

14:00 – Primirea participanților

14:30 – Remarci introductive susținute de Philippe Arraou, Președintele ETAF

14:35 – Discursul de deschidere susținut de Patrice Pillet, Directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană

14:50 – Dezbatere în panel moderată de Elodie Lamer, jurnalist Tax Notes:

  • Patrice Pillet, Directorul departamentului pentru TVA, DG TAXUD, Comisia Europeană
  • Dr. Stefanie Becker, consilier fiscal, reprezentantul ETAF în VAT Expert Group al Comisiei
  • Olivier Hody, consilier fiscal ITAA, Deloitte Global Tax Center Europe, Assistant Professor la ULB

15:55 – Remarci de încheiere susținute de Philippe Arraou, Președintele ETAF

16:00 – Recepție

Interpretare simultană în limbile engleză, franceză și germană.

Conferința va fi transmisă în direct prin canalele social media ale ETAF.

Înregistrați-vă aici.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Raportul grupei de lucru pentru tehnologie din cadrul IESBA privind etapa 2

CECCAR FM

Publicat

pe

Vineri, 18 noiembrie, International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) a emis raportul final al grupei de lucru pentru tehnologie: Raportul grupei de lucru pentru tehnologie din cadrul IESBA privind etapa 2.

Fundamentat pe Raportul privind etapa 1, publicat în februarie 2020, raportul documentează efectele tehnologiilor disruptive și transformaționale asupra activității profesioniștilor contabili și furnizează analize și detalii extinse privind dimensiunea etică a acestor evoluții. Totodată, raportul discută relevanța și importanța principiilor generale și prevederilor specifice din Codul etic internațional pentru profesioniștii contabili (inclusiv Standardele internaționale privind independența) (Codul) în stabilirea protecțiilor de ordin etic pentru profesioniștii contabili pe măsură ce aceștia se confruntă cu oportunități și provocări în activitatea lor ca rezultat al digitalizării rapide.

Raportul studiază mediul tehnologic și centralizează rezultatele activității de identificare a faptelor desfășurate de grupa de lucru referitor la implicațiile de natură etică ale tehnologiilor inovative, cum ar fi inteligența artificială, tehnologia blockchain și cloud computing. Acesta explorează, din perspectivă etică, diferite aspecte conexe, inclusiv guvernanța datelor, securitatea cibernetică și încrederea acordată experților sau utilizarea acestora, furnizând, totodată, detalii despre aceste aspecte și întrebările pe care acestea le generează.

Raportul include zece recomandări pe care IESBA va continua să le dezvolte, unele dintre acestea fiind deja tratate în procesul de elaborare a revizuirilor la Cod legate de tehnologie. Raportul a fost elaborat cu ajutorul informațiilor furnizate de Grupul de experți în tehnologie al IESBA și al contribuțiilor unui grup divers de părți interesate compus din investitori, organisme de reglementare, persoane responsabile cu guvernanța, firme, normalizatori naționali de standarde, organizații profesionale contabile, organizații din sectorul public și reprezentanți ai mediului academic.

Părțile interesate, inclusiv International Federation of Accountants (IFAC) (și organizațiile sale membre), normalizatorii naționali de standarde, reprezentanții mediului academic și alții, sunt încurajate să studieze și să valorifice constatările cuprinzătoare ale raportului pe măsură ce analizează cele mai bune moduri de a consolida încrederea publică în activitatea profesioniștilor contabili angajați și practicieni în era digitalizării.

Raportul grupei de lucru pentru tehnologie din cadrul IESBA privind etapa 2 poate fi consultat pe site-ul IFAC în limba engleză.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM