Rețele sociale

ECONOMIE

Cota obligatorie de energie din surse regenerabile va fi în 2017 de 8,3% din consumul brut de energie

Radio CECCAR FM

Cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, va fi anul viitor în procent de 8,3% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat luni în dezbatere de Ministerul Energiei. Proiectul de act normativ va fi supus avizului Consiliului Concurenţei şi al Consiliului Legislativ.

Nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie pentru anul 2017 a fost stabilit în baza comunicării ANRE, precizează proiectul de act normativ citat de News.ro.

“Cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2017, calculată şi comunicată oficial de ANRE, este de 8,3% din consumul final brut de energie electrică aferent anului 2017, cu amendamentul că nivelul cantității de energie electrică exceptată a marilor consumatori electro-intensivi, în conformitate cu acordurile de exceptare emise şi a celor în curs de emitere nu a fost luat în calcul”, se arată în nota de fundamentare a documentului.

Astfel, în calculele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu s-a ţinut seama de nivelul cantității de energie electrică exceptată a marilor consumatori electro-intensivi, în conformitate cu acordurile de exceptare emise pe parcursul anului 2015 şi a celor în curs de emitere în perioada 2016-2017.

“În cazul în care se iau în considerare cantitățile de energie electrică exceptate de la obligaţia de achiziție a certificatelor verzi, impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali va creşte pentru consumatorii finali neexceptați cu valori cuprinse între 42 lei/MWh şi 43 lei/MWh, valori corespunzătoare unor consumuri exceptate între 8.000 şi 9.000 GWh”, se menţionează în proiect.

ANRE a informat Guvernul, încă din 30 iunie 2015, cu privire la cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2016, la nivelul de 12,15%.

Noua cotă a fost calculată şi ţinând cont de calendarul punerilor în funcțiune de noi capacităţi de energie electrică din surse regenerabile de energie.

O altă ipoteză de care s-a ţinut cont este impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică, care se menţine constant la nivelul celui considerat pentru anul 2016, respectiv de 35 lei/MWh, “având în vedere că ponderea energiei din surse regenerabile din cel mai recent an raportat (2014) are cel puţin valoarea stabilită în traiectoria orientativă pentru anul 2014”.

Capacitatea electrică estimată instalată în unităţi de producţie din surse regenerabile de energie în perioada iunie – decembrie a anului 2016 este de circa 574 MW.

Conform prevederilor Legii nr. 220/2008, accesul în schema de sprijin se încheie la 31 decembrie 2016, de aceea pentru anul 2017 nu sunt luate în calcul noi capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, astfel se estimează că schema va sprijini o capacitate instalată la sfârşitul anului 2016 de circa 5.292 MW.

România a atins deja în anul 2014 ţinta obligatorie naţională privind ponderea energiei regenerabile în consumul intern de energie stabilită de Directiva 2009/28/CE pentru anul 2020, respectiv 24%.

În 2014, ponderea energiei regenerabile în consumul intern brut al României era de 24,86%.

“Prin prevederile normative propuse se asigură toate condiţiile pentru menţinerea nivelului ţintei la care România s-a angajat”, mai arată documentul.

Autorii proiectului subliniază totodată că acordarea certificatelor verzi producătorilor de energie din surse regenerabile “trebuie să se realizeze cu respectarea condițiilor impuse prin actele de reglementare din domeniul protecției mediului şi gospodăririi apelor”.

ECONOMIE

BNR: Datoria externă a României a crescut cu peste 18 miliare euro în primele zece luni

Radio CECCAR FM

În perioada ianuarie – octombrie 2024, datoria externă totală a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, a anunțat astăzi Banca Națională a României (BNR). În structură:  datoria externă pe termen lung a însumat 138,198 milioane euro la 31 octombrie 2024 (74,2% din totalul datoriei externe), în creștere cu 13,2% față de 31 decembrie 2023; ▪ datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2024 nivelul de 48,150 miliarde euro (25,8% din totalul datoriei externe), în creștere cu 4,2% față de 31 decembrie 2023.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,7% în luna octombrie 2024, comparativ cu 18% în anul 2023. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 octombrie 2024 a fost de 5,8 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2023.

Potrivit băncii centrale, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie 2024 a fost de 103,5%, comparativ cu 99,7% la 31 decembrie 2023.

Continuare

ECONOMIE

A fost aprobată Strategia națională privind datele deschise 2024-2028

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre privind Strategia națională privind datele deschise 2024-2028, document care a cărui elaborare și implementare consolidează poziția României ca lider regional în digitalizare și inovare, contribuind, totodată, la creșterea economică sustenabilă și la atingerea obiectivului strategic de aderare la OCDE.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Strategia va contribui la dezvoltarea unui sector public bazat pe date, crearea unei culturi a datelor în administrația publică și la o schimbare absolut necesară de paradigmă prin care datele sunt tratate ca o resursă disponibilă și integrate în activitatea de zi cu zi. „Datele deschise sunt fundamentale pentru o guvernare modernă și participativă și stimulează creșterea economică“, se menționează în comunicat.

Datele deschise sunt date în format prelucrabil automat ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine în orice scop, așa cum prevede Legea nr.179/2022 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public. Datele deschise guvernamentale sunt date structurate aflate în posesia entităților publice și a întreprinderilor publice, pe care acestea le-au creat în cadrul activității proprii și pot fi publicate ca date deschise.

Continuare

ECONOMIE

Moș Crăciun își începe traseul mai devreme: Prima oprire – filialele CECCAR

Radio CECCAR FM

În curând, Moș Crăciun își va începe traseul magic, poposind la filialele CECCAR pentru a aduce bucurie și zâmbete celor mici. Cu sacul plin de daruri alese cu grijă și surprize care aduc magia sărbătorilor, Moșul este gata să transforme fiecare întâlnire într-un moment de neuitat.

Atmosfera sărbătorilor începe să prindă contur, iar emoția revederii cu Moșul crește cu fiecare zi. Filialele CECCAR vor deveni, pentru câteva ore, un loc de basm, unde magia Crăciunului va fi la ea acasă. Colindele, râsetele copiilor și bucuria împărtășită alături de familie și prieteni vor transforma aceste întâlniri într-o experiență memorabilă.

Surprizele Moșului vor fi dezvăluite rând pe rând. Curând vom afla ce bucurii și daruri a lăsat simpaticul personaj. Ho-ho-ho, sărbătorile sunt aici!

Continuare

Trending