Rețele sociale

ECONOMIE

Numărul de turişti în România a crescut în octombrie cu 8,6%, trei din patru turişti sunt români

Radio CECCAR FM

Numărul de turişti în România a continuat să crească în octombrie, dar ritmul a scăzut de la 11,5% în septembrie până la 8,6%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în condiţile în care sosirile de turişti străini au accelerat semnificativ, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de News.ro.

În total, în octombrie au fost înregistraţi 880.800 de turişti în România, din care 649.200 de români, cu o cotă de 73,7% din total, iar restul de 231.600 turişti străini.

Numărul de turişti români a avansat cu 5,5% faţă de septembrie 2015, în timp ce numărul de turişti străini a crescut cu 18,4%.

”Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat în luna octombrie 2016 73,7%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 26,3%, ponderi similare cu cele din luna octombrie 2015”, precizează comunicatul INS.

În octombrie, ritmul de creştere este mai mic decât cel din luna septembrie, când numărul de turişti din România a avansat cu 11,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Ritmul a scăzut şi faţă de primele patru luni din acest an, când s-a înregistrat o creştere cu 15% a numărului de turişti în România.

Cumulat, în primele zece luni din acest an, numărul de turişti a crescut cu 10,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, până la 9,44 milioane.

Numărul de turişti români a crescut în perioada ianuarie-octombrie din acest an cu 10,9% faţă de acelaşi interval din 2015, până la 7,3 milioane, şi reprezintă 77,1% din numărul total de turişti, în timp ce numărul de turişti străini a avansat cu 10,8%, până la 2,16 milioane.

Din străinătate, cei mai mulţi turişti străini – 170.400 – au venit în octombrie din Europa, în principal din celelalte 27 de state ale Uniunii Europene (147.200).

Însă cele mai mari creşteri au fost înregistrate la numărul de turiştii din Asia, care a a avansat cu 26,2% faţă de octombrie 2015, până la circa 34.200, şi la turiştii din America de Sud, cu un avans de 18,8%, până la 1.900.

Cei mai mulţi turişti au venit, în primele zece luni ale acestui an, din Germania (249.827), Israel (217.358), Italia (198.681) şi Franţa (126.324).

Numărul de înnoptări, un indicator cheie în sectorul turistic, a crescut în octombrie cu 4,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, până la 1,95 milioane. Cumulat pe primele zece luni, numărul de înnoptări a avansat cu 8,5%, la 22,2 milioane.

În privinţa traficului de la frontiere, numărul de intrări de vizitatori străini în România a crescut cu 10,2% în primele zece luni comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, până la 8,8 milioane, în timp ce numărul de ieşiri ale românilor din ţară s-a majorat cu 24,5%, la 13,8 milioane.

ECONOMIE

România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE în luna ianuarie

Radio CECCAR FM

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și în creștere față de luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres.

În prima lună a acestui an, țările membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Danemarca și Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (toate cu o inflație de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie. De asemenea, Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Continuare

ECONOMIE

O nouă schemă de ajutor de stat pentru susținerea producției de cartofi

Radio CECCAR FM

Executivul a aprobat schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum, pentru anul 2024, suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei (echivalentul a maximum 2.309.010 euro), iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis de 200  euro/ha se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice.

Cererile de înscriere în program trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până la cel târziu data de 20 mai a anului de cerere inclusiv. Valorificarea producției se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Pentru înscrierea în Program se vor depune următoarele documente justificative: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică /bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere. Verificările în teren se realizează de către DAJ și APIA, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanților ajutorului de minimis.

Continuare

ECONOMIE

Schemă de ajutor de stat pentru sectorul creșterii animalelor

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care sectorul creșterii animalelor va beneficia de o schemă de ajutor de stat în anul 2024, în valoare de aproximativ 390 milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul total maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, care este de 561.571.180 lei.

În urma actului aprobat de Executiv, speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine vor beneficia de 120,7 milioane lei, iar pentru speciile ovine și caprine va fi prevăzută suma de 269 milioane de lei.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.

Fondurile vor fi asigurate de la bugetul MADR, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale.

Continuare

Trending