ECONOMIE
Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România pentru 2016 este estimată la 3,4-4 miliarde euro
Valoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii din România a fost de 3,4-4 miliarde euro în 2016, cu 23% mai mult decât în anul precedent, pe fondul unei accelerări puternice în ultimul trimestru, iar în acest an ar putea ajunge la 3 miliarde de euro, în contextul în care numărul de tranzacţii foarte mari, de peste 500 milioane de euro, ar putea scădea, anul trecut fiind unul excepţional, a declarat miercuri Ioana Filipescu, partener în cadrul firmei de consultanţă Deloitte, conform News.ro.
Anul trecut, piaţa a fost ridicată puternic de trei tranzacţii de peste 500 milioane de euro, în a doua jumătate a anului, ceea ce ar fi excepţional să se întâmple şi în acest an, consideră Filipescu.
”Prima jumătate a anului trecut a fost marcată de pesimism, dar ultimul trimestru al anului trecut a schimbat radical situaţia. Aşteptăm o valoare de circa 3 miliarde euro a pieţei de fuziuni şi achiziţii în acest an. Nu vorbim de o scădere a pieţei, ci de un număr mai mic de tranzacţii foarte mari, de peste 500 milioane euro. Anul trecut au fost trei, în condiţiile în care în 2014 şi 2015 a fost una pe an”, a explicat Filipescu.
Una dintre cele trei mari tranzacţii a fost vânzarea de către Fondul de private equity Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), administrat de Enterprise Investors, a lanţului de retail Profi către fondul de investiţii Mid Europa Partners pentru 533 milioane de euro. Aceasta a fost cea mai mare tranzacţie din piaţa de retail din România, dar şi a unui fond de private equity pe plan local.
Altă tranzacţie de peste 500 milioane euro vizează vânzarea unui pachet de 51% din acţiunile companiei KMG International (KMGI), prin care grupul kazah de stat KazMunayGas controlează rafinăria Petromidia, către compania chineză China Energy Company Limited (CEFC).
De asemenea, marca de bere Ursus, deţinută de producătorul britanic SABMiller, face parte dintr-o tranzacţie cu producătorul japonez de bere Asahi Group, care va mai prelua alte patru mărci de bere din ţări est-europene, valoarea totală fiind evaluată la 7,8 miliarde de dolari (circa 7,3 miliarde euro). Deloitte estimează valoarea mărcii Ursus în cadrul tranzacţiei la circa 500 milioane euro.
O altă operaţiune a fost anunţată pe piaţa energiei, astfel că Allianz Capital Partners, divizia de administrare a activelor a grupului financiar german Allianz, a semnat un acord pentru cumpărarea unui pachet de 30% din acţiunile distribuitorului de energie E.ON Distribuţie, valoarea tranzacţiei ridicându-se la circa 270 milioane de euro.
Piaţa de fuziuni şi achiziţii a crescut anul trecut şi pe fondul unui avans al numărului de tranzacţii de peste 5 milioane de euro, de la 71 la 85 de tranzacţii.
Valoarea medie a unei tranzacţii a rămas relativ constantă, la 43 milioane euro.
Cea mai mare pondere din valoarea totală au reprezentat-o fuziunile şi achiziţiile din sectorul bunurilor de larg consum (FMCG), cu o valoare de 856 milioane euro, reprezentând o cincime din total.
Acestea au fost urmate de cele din sectorul energetic (Oil&Gas), cu 595 milioane euro, şi cele din retail, cu 533 milioane euro.
Din totalul volumului de anul trecut, fondurile de investiţii au reprezentat 27%.
Piaţa de fuziuni şi achiziţii a cunoscut o creştere accelerată în perioada 2000-2008, iar cel mai bun an a fost 2008, când valoarea ei a atins un nivel de aproape 7 miliarde euro.
După izbucnirea crizei financiare, piaţa s-a prăbuşit şi a reînceput să crească abia în 2014.
ECONOMIE
ANAF: Proiectul Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, în consultare publică

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) propune, printr-un proiect de Ordin publicat astăzi în transparență decizională, Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, precum și modelul și conținutul formularelor 261 și 262. ANAF reamintește, în Referatul de aprovare care însoțește proiectul de act normativ, că, potrivit dispozițiilor art.107 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, nedepunerea declarației de impunere dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a creanțelor fiscale prin decizie de impunere. Prin Legea nr.296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, precum și prin OUG nr.43/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative, a fost reglementat, în Codul fiscal, impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.
Astfel, potrivit dispozițiilor Titlului X^1 din Codul fiscal, impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează, se declară și se plătește, începând cu anul 2024, de următoarele persoane:
▪ persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art.457 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, depășește 2.500.000 lei;
▪ persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
Termenul de declarare și plată a sumei datorate cu titlu de impozit special este până la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent, pentru proprietățile reprezentând clădiri rezidențiale, respectiv până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, în cazul proprietăților reprezentând autoturisme.
Pentru stabilirea și declararea impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, contribuabilii au obligația completării și depunerii formularului 216 „Declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare”, aprobat prin OPANAF nr.3738/2024.
„Ca urmare, în cazul contribuabililor care nu și-au îndeplinit obligațiile declarative, sunt aplicabile dispozițiile art.107 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare”, se menționează în Referatul de aprobare.
În acest context, prin noul proiect de Ordin supus consultării publice se propun următoarele:
● aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare;
● aprobarea modelului și conținutului următoarelor formulare:
- „Notificare privind nedeclararea impozitului special pe bunurile imobile și/sau mobile”;
- „Invitație la cel de-al doilea termen al audierii, în vederea exercitării dreptului de exprimare a unui punct de vedere”;
- „Referat privind privind estimarea bazei de impozitare a bunurilor imobile și mobile de valoare mare”;
- „Decizie de impunere din oficiu privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare“ (formularul 261) și anexa la acesta;
- „Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare“ (formularul 262);
- „Notificare privind depunerea declarației privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare după termenul prevăzut la art.107 alin.(5) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală ”.
Actul normativ urmează să se aplice pentru stabilirea din oficiu a impozitului special pe bunurile imobile și mobile, datorat de contribuabili începând cu anul 2024.
ECONOMIE
A fost stabilit nivelul accizei specifice la țigarete pentru următoarele 12 luni

Prin OMF nr. 485/2025, publicat astăzi în Monitorul Oficial nr. 249/21.03.2025, a fost stabilit nivelul accizei specifice la țigarete în perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026 inclusiv. Astfel, potrivit noului act normativ, nivelul acestei accize în următoarele 12 luni este de 560,86 lei/1.000 țigarete.
ECONOMIE
Firmele și persoanele fizice vor avea la dispoziție 18 luni pentru actualizarea treptată a codurilor CAEN

Guvernul a stabilit, printr-o Hotărâre, o perioadă de 18 luni pentru actualizarea treptată a codurilor din Clasificarea Activităților din Economia Națională (CAEN) de către firme și persoane fizice, ca urmare a intrării în vigoare, la 1 ianuarie 2025, a versiunii actualizate CAEN Rev.3. Noul act normativ adoptat de Executiv modifică HG nr.656/1997 privind aprobarea Clasificării activităților din economia națională – CAEN.
Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, termenul de 18 luni începe să curgă de la publicarea HG în Monitorul Oficial: „În acest timp de 18 luni de la data publicării în Monitorul Oficial a acestei hotărâri, atât versiunea revizuită, CAEN Rev.3, cât și versiunea precedentă CAEN vor fi recunoscute și acceptate în relația cu alte persoane fizice sau juridice.”
Astfel, în intervalul amintit, vor fi recunoscute și acceptate atât versiunea actualizată a CAEN, cât și versiunea precedentă, în relația cu persoanele fizice și juridice.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, măsura are scopul de a facilita implementarea actualizării codurilor CAEN, atât pentru autoritățile și instituțiile publice, cât și pentru persoanele fizice și juridice cărora li se aplică noua reglementare.
„Actualizarea sistemului CAEN va afecta un număr semnificativ de persoane fizice și juridice, dar și instituțiile publice. Această schimbare presupune ca societățile, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF) să-și actualizeze obiectul de activitate în conformitate cu noua clasificare”, precizează reprezentanții Guvernului.
-
PROFESIA CONTABILĂacum 4 zile
Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 17 martie 2025
-
ÎNREGISTRĂRIacum 4 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 13.03.2025
-
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 18.03.2025
-
ECONOMIEacum 3 zile
APIA: Cererile pentru sectorul ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile, se depun până la 21 martie
-
ECONOMIEacum 2 zile
AFM: Peste 120 de dealeri au fost validați în cadrul Programului Rabla pentru Tractoare
-
ECONOMIEacum 2 zile
APIA primește cereri de plată pentru intervențiile aferente sectorului apicol 2025
-
PROFESIA CONTABILĂacum 4 zile
De la student, la expert contabil: CECCAR Arad, la Târgul de joburi al Universității „Vasile Goldiș”
-
PROFESIA CONTABILĂacum 4 zile
CECCAR Filiala Dâmbovița, la Gala Leadership Feminin – o celebrare a excelenței și viziunii în business