Rețele sociale

ECONOMIE

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România pentru 2016 este estimată la 3,4-4 miliarde euro

Radio CECCAR FM

Valoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii din România a fost de 3,4-4 miliarde euro în 2016, cu 23% mai mult decât în anul precedent, pe fondul unei accelerări puternice în ultimul trimestru, iar în acest an ar putea ajunge la 3 miliarde de euro, în contextul în care numărul de tranzacţii foarte mari, de peste 500 milioane de euro, ar putea scădea, anul trecut fiind unul excepţional, a declarat miercuri Ioana Filipescu, partener în cadrul firmei de consultanţă Deloitte, conform News.ro.

Anul trecut, piaţa a fost ridicată puternic de trei tranzacţii de peste 500 milioane de euro, în a doua jumătate a anului, ceea ce ar fi excepţional să se întâmple şi în acest an, consideră Filipescu.

”Prima jumătate a anului trecut a fost marcată de pesimism, dar ultimul trimestru al anului trecut a schimbat radical situaţia. Aşteptăm o valoare de circa 3 miliarde euro a pieţei de fuziuni şi achiziţii în acest an. Nu vorbim de o scădere a pieţei, ci de un număr mai mic de tranzacţii foarte mari, de peste 500 milioane euro. Anul trecut au fost trei, în condiţiile în care în 2014 şi 2015 a fost una pe an”, a explicat Filipescu.

Una dintre cele trei mari tranzacţii a fost vânzarea de către Fondul de private equity Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), administrat de Enterprise Investors, a lanţului de retail Profi către fondul de investiţii Mid Europa Partners pentru 533 milioane de euro. Aceasta a fost cea mai mare tranzacţie din piaţa de retail din România, dar şi a unui fond de private equity pe plan local.

Altă tranzacţie de peste 500 milioane euro vizează vânzarea unui pachet de 51% din acţiunile companiei KMG International (KMGI), prin care grupul kazah de stat KazMunayGas controlează rafinăria Petromidia, către compania chineză China Energy Company Limited (CEFC).

De asemenea, marca de bere Ursus, deţinută de producătorul britanic SABMiller, face parte dintr-o tranzacţie cu producătorul japonez de bere Asahi Group, care va mai prelua alte patru mărci de bere din ţări est-europene, valoarea totală fiind evaluată la 7,8 miliarde de dolari (circa 7,3 miliarde euro). Deloitte estimează valoarea mărcii Ursus în cadrul tranzacţiei la circa 500 milioane euro.

O altă operaţiune a fost anunţată pe piaţa energiei, astfel că Allianz Capital Partners, divizia de administrare a activelor a grupului financiar german Allianz, a semnat un acord pentru cumpărarea unui pachet de 30% din acţiunile distribuitorului de energie E.ON Distribuţie, valoarea tranzacţiei ridicându-se la circa 270 milioane de euro.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii a crescut anul trecut şi pe fondul unui avans al numărului de tranzacţii de peste 5 milioane de euro, de la 71 la 85 de tranzacţii.

Valoarea medie a unei tranzacţii a rămas relativ constantă, la 43 milioane euro.

Cea mai mare pondere din valoarea totală au reprezentat-o fuziunile şi achiziţiile din sectorul bunurilor de larg consum (FMCG), cu o valoare de 856 milioane euro, reprezentând o cincime din total.

Acestea au fost urmate de cele din sectorul energetic (Oil&Gas), cu 595 milioane euro, şi cele din retail, cu 533 milioane euro.

Din totalul volumului de anul trecut, fondurile de investiţii au reprezentat 27%.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii a cunoscut o creştere accelerată în perioada 2000-2008, iar cel mai bun an a fost 2008, când valoarea ei a atins un nivel de aproape 7 miliarde euro.

După izbucnirea crizei financiare, piaţa s-a prăbuşit şi a reînceput să crească abia în 2014.

ECONOMIE

BNR: Datoria externă a României a crescut cu peste 18 miliare euro în primele zece luni

Radio CECCAR FM

În perioada ianuarie – octombrie 2024, datoria externă totală a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, a anunțat astăzi Banca Națională a României (BNR). În structură:  datoria externă pe termen lung a însumat 138,198 milioane euro la 31 octombrie 2024 (74,2% din totalul datoriei externe), în creștere cu 13,2% față de 31 decembrie 2023; ▪ datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2024 nivelul de 48,150 miliarde euro (25,8% din totalul datoriei externe), în creștere cu 4,2% față de 31 decembrie 2023.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,7% în luna octombrie 2024, comparativ cu 18% în anul 2023. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 octombrie 2024 a fost de 5,8 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2023.

Potrivit băncii centrale, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie 2024 a fost de 103,5%, comparativ cu 99,7% la 31 decembrie 2023.

Continuare

ECONOMIE

A fost aprobată Strategia națională privind datele deschise 2024-2028

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre privind Strategia națională privind datele deschise 2024-2028, document care a cărui elaborare și implementare consolidează poziția României ca lider regional în digitalizare și inovare, contribuind, totodată, la creșterea economică sustenabilă și la atingerea obiectivului strategic de aderare la OCDE.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Strategia va contribui la dezvoltarea unui sector public bazat pe date, crearea unei culturi a datelor în administrația publică și la o schimbare absolut necesară de paradigmă prin care datele sunt tratate ca o resursă disponibilă și integrate în activitatea de zi cu zi. „Datele deschise sunt fundamentale pentru o guvernare modernă și participativă și stimulează creșterea economică“, se menționează în comunicat.

Datele deschise sunt date în format prelucrabil automat ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine în orice scop, așa cum prevede Legea nr.179/2022 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public. Datele deschise guvernamentale sunt date structurate aflate în posesia entităților publice și a întreprinderilor publice, pe care acestea le-au creat în cadrul activității proprii și pot fi publicate ca date deschise.

Continuare

ECONOMIE

Moș Crăciun își începe traseul mai devreme: Prima oprire – filialele CECCAR

Radio CECCAR FM

În curând, Moș Crăciun își va începe traseul magic, poposind la filialele CECCAR pentru a aduce bucurie și zâmbete celor mici. Cu sacul plin de daruri alese cu grijă și surprize care aduc magia sărbătorilor, Moșul este gata să transforme fiecare întâlnire într-un moment de neuitat.

Atmosfera sărbătorilor începe să prindă contur, iar emoția revederii cu Moșul crește cu fiecare zi. Filialele CECCAR vor deveni, pentru câteva ore, un loc de basm, unde magia Crăciunului va fi la ea acasă. Colindele, râsetele copiilor și bucuria împărtășită alături de familie și prieteni vor transforma aceste întâlniri într-o experiență memorabilă.

Surprizele Moșului vor fi dezvăluite rând pe rând. Curând vom afla ce bucurii și daruri a lăsat simpaticul personaj. Ho-ho-ho, sărbătorile sunt aici!

Continuare

Trending