Rețele sociale

ECONOMIE

Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere publică noile norme de aplicare a Codului Fiscal, după ultimele modificări

Radio CECCAR FM

Ministerul Finanţelor a lansat, luni, în dezbatere publică noile norme de aplicare a Codului Fiscal, măsură necesară după ce guvernul a modificat mai multe niveluri ale taxelor de la 1 februarie.

Principalele modificări vizează impozitul pe profit, pe veniturile microîntreprinderilor şi în domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA).

Astfel, la impozitul pe profit, proiectul de Hotărâre de Guvern cu noile norme de aplicare aduce precizări privind aplicarea Legii 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, de către o parte din plătitorii de impozit pe profit.

De asemenea, proiectul de act normativ aduce clarificări legate de aplicarea scutirii de impozit pentru profitul reinvestit, în contextul eliminării perioadei de aplicare şi a extinderii aplicării facilităţii şi pentru licenţe de utilizare a programelor informatice.

„S-a luat în considerare faptul că, de la 1 ianuarie 2017, pentru anumite categorii de venituri neimpozabile nu se alocă cheltuieli (de exemplu: venituri din reducerea sau din anularea unor provizioane, veniturile din impozitul pe profit amânat, veniturile reprezentând modificarea valorii juste/reevaluarea investiţiilor imobiliare/active biologice/mijloace fixe etc)”, arată Ministerul Finanţelor, într-un comunicat citat de News.ro.

În cazul impozitului pe venitul microîntreprinderilor, normele ţin cont de decizia Guvernului de a majora de la 100.000 euro la 500.000 euro plafonul de încadrare în categoria microîntreprinderilor şi aplicare a două trepte de impozit pe venit, de 1%, pentru cel puţin un salariat, şi de 3%, pentru niciun salariat.

Pentru salariaţii cu salarii mari, Guvernul a eliminat plafonul de cinci salarii medii brute pentru calculul contribuţiilor sociale, iar vânzarea de proprietăţi de până la 450.000 lei nu mai este impozitată.

În domeniul TVA, proiectul introduce dispoziţii procedurale „cu privire la deducerea TVA de către persoanele impozabile care se reînregistrează în scopuri de TVA după ce au avut codul de înregistrare anulat, precum şi cu privire la emiterea de facturi pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în perioada respectivă, astfel încât beneficiarii să îşi poată exercita la rândul lor dreptul de deducere a TVA pentru achiziţiile efectuate de la aceste persoane în perioada în care nu au avut cod de TVA”, a precizat ministerul.

De asemenea, noile norme modifică regulile de ajustare a bazei de impozitare a TVA în cazul neîncasării contravalorii bunurilor livrate sau a serviciilor prestate ca urmare a reorganizării sau falimentului beneficiarului.

Astfel, aceasta va fi permisă în cadrul unei perioade de cinci ani, începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de confirmare a planului de reorganizare sau de închidere a procedurii falimentului.

Proiectul introduce şi norme pentru aplicarea impozitului forfetar pentru agricultori, introdus anul trecut de Guvern şi aplicat din acest an.

ECONOMIE

BNR: Datoria externă a României a crescut cu peste 18 miliare euro în primele zece luni

Radio CECCAR FM

În perioada ianuarie – octombrie 2024, datoria externă totală a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, a anunțat astăzi Banca Națională a României (BNR). În structură:  datoria externă pe termen lung a însumat 138,198 milioane euro la 31 octombrie 2024 (74,2% din totalul datoriei externe), în creștere cu 13,2% față de 31 decembrie 2023; ▪ datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2024 nivelul de 48,150 miliarde euro (25,8% din totalul datoriei externe), în creștere cu 4,2% față de 31 decembrie 2023.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,7% în luna octombrie 2024, comparativ cu 18% în anul 2023. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 octombrie 2024 a fost de 5,8 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2023.

Potrivit băncii centrale, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie 2024 a fost de 103,5%, comparativ cu 99,7% la 31 decembrie 2023.

Continuare

ECONOMIE

A fost aprobată Strategia națională privind datele deschise 2024-2028

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre privind Strategia națională privind datele deschise 2024-2028, document care a cărui elaborare și implementare consolidează poziția României ca lider regional în digitalizare și inovare, contribuind, totodată, la creșterea economică sustenabilă și la atingerea obiectivului strategic de aderare la OCDE.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Strategia va contribui la dezvoltarea unui sector public bazat pe date, crearea unei culturi a datelor în administrația publică și la o schimbare absolut necesară de paradigmă prin care datele sunt tratate ca o resursă disponibilă și integrate în activitatea de zi cu zi. „Datele deschise sunt fundamentale pentru o guvernare modernă și participativă și stimulează creșterea economică“, se menționează în comunicat.

Datele deschise sunt date în format prelucrabil automat ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine în orice scop, așa cum prevede Legea nr.179/2022 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public. Datele deschise guvernamentale sunt date structurate aflate în posesia entităților publice și a întreprinderilor publice, pe care acestea le-au creat în cadrul activității proprii și pot fi publicate ca date deschise.

Continuare

ECONOMIE

Moș Crăciun își începe traseul mai devreme: Prima oprire – filialele CECCAR

Radio CECCAR FM

În curând, Moș Crăciun își va începe traseul magic, poposind la filialele CECCAR pentru a aduce bucurie și zâmbete celor mici. Cu sacul plin de daruri alese cu grijă și surprize care aduc magia sărbătorilor, Moșul este gata să transforme fiecare întâlnire într-un moment de neuitat.

Atmosfera sărbătorilor începe să prindă contur, iar emoția revederii cu Moșul crește cu fiecare zi. Filialele CECCAR vor deveni, pentru câteva ore, un loc de basm, unde magia Crăciunului va fi la ea acasă. Colindele, râsetele copiilor și bucuria împărtășită alături de familie și prieteni vor transforma aceste întâlniri într-o experiență memorabilă.

Surprizele Moșului vor fi dezvăluite rând pe rând. Curând vom afla ce bucurii și daruri a lăsat simpaticul personaj. Ho-ho-ho, sărbătorile sunt aici!

Continuare

Trending