Rețele sociale

ECONOMIE

Comisia Europeană cere României să elimine restricțiile de instalare a stațiilor de gaze naturale lichefiate

Radio CECCAR FM

Comisia Europeană a trimis joi României o opinie motivată prin care îi cere să permită instalarea de staţii de alimentare cu gaze naturale lichefiate (GNL) pentru automobile şi butelii destinate locuinţelor, şi alte două opinii referitoare la operaţiunile de cliring şi echipamentele marine, a anunţat joi instituţia UE, citată de News.ro.

În prezent, legislaţia românească impune condiţii pentru instalarea unor noi staţii GNL, inclusiv a celor produse şi comercializate legal într-un alt stat membru.

România nu a adoptat reglementările tehnice şi regulile referitoare la autorizaţiile pentru siguranţa faţă de incendii necesare petru instalarea unor noi staţii GNL.

Comisia a trimis României o opinie motivată pentru că situaţia interzice de facto înfiinţarea şi vânzarea transfrontalieră a staţiilor de alimentare cu GNL, ceea ce încalcă prevederile Tratatului UE referitoare la libera circulaţie a bunurilor.

România are la dispoziţie două luni pentru a notifica Comisia despre măsurile luate pentru remedierea situaţiei. În caz contrar, Comisia poate decide să reclame România la Curtea de Justiţie a UE.

Totodată, Comisia a trimis României şi Spaniei opinii motivate prin care le cere să transpună noile prevederi europene referitoare la operaţiunile de cliring pentru instrumentele derivate, adoptate la nivel european pentru prevenirea asumării unor riscuri exagerate în operaţiunile financiare.

Comisia a mai trimis României, Italiei şi Irlandei opinii motivate referitoare la transpunerea în legislaţiile naţionale a reglementărilor privind echipamentele marine.

Şi în cazul acestor opinii motivate, statele menţionate au la dispoziţie două luni să informeze Comisia despre măsurile adoptate. În caz contrar, Comisia poate să le reclame la Curtea de Justiţie a UE.

ECONOMIE

BNR: Datoria externă a României a crescut cu peste 18 miliare euro în primele zece luni

Radio CECCAR FM

În perioada ianuarie – octombrie 2024, datoria externă totală a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, a anunțat astăzi Banca Națională a României (BNR). În structură:  datoria externă pe termen lung a însumat 138,198 milioane euro la 31 octombrie 2024 (74,2% din totalul datoriei externe), în creștere cu 13,2% față de 31 decembrie 2023; ▪ datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2024 nivelul de 48,150 miliarde euro (25,8% din totalul datoriei externe), în creștere cu 4,2% față de 31 decembrie 2023.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,7% în luna octombrie 2024, comparativ cu 18% în anul 2023. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 octombrie 2024 a fost de 5,8 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2023.

Potrivit băncii centrale, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie 2024 a fost de 103,5%, comparativ cu 99,7% la 31 decembrie 2023.

Continuare

ECONOMIE

A fost aprobată Strategia națională privind datele deschise 2024-2028

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre privind Strategia națională privind datele deschise 2024-2028, document care a cărui elaborare și implementare consolidează poziția României ca lider regional în digitalizare și inovare, contribuind, totodată, la creșterea economică sustenabilă și la atingerea obiectivului strategic de aderare la OCDE.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Strategia va contribui la dezvoltarea unui sector public bazat pe date, crearea unei culturi a datelor în administrația publică și la o schimbare absolut necesară de paradigmă prin care datele sunt tratate ca o resursă disponibilă și integrate în activitatea de zi cu zi. „Datele deschise sunt fundamentale pentru o guvernare modernă și participativă și stimulează creșterea economică“, se menționează în comunicat.

Datele deschise sunt date în format prelucrabil automat ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine în orice scop, așa cum prevede Legea nr.179/2022 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public. Datele deschise guvernamentale sunt date structurate aflate în posesia entităților publice și a întreprinderilor publice, pe care acestea le-au creat în cadrul activității proprii și pot fi publicate ca date deschise.

Continuare

ECONOMIE

Moș Crăciun își începe traseul mai devreme: Prima oprire – filialele CECCAR

Radio CECCAR FM

În curând, Moș Crăciun își va începe traseul magic, poposind la filialele CECCAR pentru a aduce bucurie și zâmbete celor mici. Cu sacul plin de daruri alese cu grijă și surprize care aduc magia sărbătorilor, Moșul este gata să transforme fiecare întâlnire într-un moment de neuitat.

Atmosfera sărbătorilor începe să prindă contur, iar emoția revederii cu Moșul crește cu fiecare zi. Filialele CECCAR vor deveni, pentru câteva ore, un loc de basm, unde magia Crăciunului va fi la ea acasă. Colindele, râsetele copiilor și bucuria împărtășită alături de familie și prieteni vor transforma aceste întâlniri într-o experiență memorabilă.

Surprizele Moșului vor fi dezvăluite rând pe rând. Curând vom afla ce bucurii și daruri a lăsat simpaticul personaj. Ho-ho-ho, sărbătorile sunt aici!

Continuare

Trending