Rețele sociale

ECONOMIE

Vânzările de autovehicule noi din România au crescut cu 18,1%

Radio CECCAR FM

Vânzările de autovehicule noi din România, în care sunt incluse atât vânzările de autoturisme, cât şi cele de autovehicule comerciale, au înregistrat în primele cinci luni ale acestui an o creştere de 18,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, până la 54.595 de unităţi, potrivit datelor publicate joi de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) și citate de News.ro.

Avansul e susţinut în principal de autoturisme, care au înregistrat o creştere de 22%, până la 43.792 unităţi.

Top-ul pe mărci (autoturisme şi autovehicule comerciale) este condus în continuare de către Dacia, cu 13.582 unităţi, urmată de către Volkswagen, cu 5.830 unităţi, Ford 4.363 unităţi, Renault cu 4.234 unităţi şi Skoda 3.965 unităţi.

”La autoturisme, în funcţie de volumele livrate, top-ul pe mărci are pe primul loc Dacia, cu 12.076 unităţi (27,6% cotă de piaţă, pe un volum în creştere cu 25,9% faţă de 2016), urmată de Volkswagen cu 5.102 unităţi (11,7% cotă de piaţă, volume în creştere cu 32,1% faţă de 2016), Skoda 3.965 unităţi (9,1% din total piaţă, volume în creştere cu 4,7%), Renault 3.466 unităţi (7,9% cotă de piaţă, volume mai mari cu 34,3%); Ford 3.013 unităţi (6,9% din total piaţă, volume în creştere cu 27,2%), şi Opel cu 1.919 unităţi (4,4% din total piaţă, volume mai mari cu 26,1%)”, se arată în comunicat.

Vânzările de autoturisme realizate în primele cinci luni din 2017 au fost, ca şi în anii precedenţi, susţinute de achiziţiile realizate de către firme, ponderea acestora din total fiind de 73%, faţă de 27% pentru persoane fizice.

Comparativ cu primele cinci luni din 2016, a crescut ponderea maşinilor cumpărate de persoanele fizice, subliniază APIA.

“Aceste cifre ne arată, de fapt, detaşarea tot mai mare a persoanelor fizice de Programul <>, care astfel, începe să-şi reducă efectul de aşteptare pe care l-a generat în ultimii ani în piaţă”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte autoturismele second-hand, în primele cinci luni din 2017 au fost înmatriculate peste 214.000 unităţi, ceea ce înseamnă 71% din volumul înregistrat pe întreg anul 2016.

Această situaţie a fost generată de eliminarea, de la 1 februarie, a timbrului de mediu.

„În concluzie, faţă de datele înregistrate până acum, putem estima că, dacă nu vor fi evenimente sau măsuri de natură să afecteze sectorul auto, în anul 2017 se va înregistra o creştere a pieţei auto de peste 10-12%”, se mai arată în comunicatul APIA.

România a înregistrat în primele cinci luni ale acestui an a doua mare creştere a înmatriculărilor de autoturisme noi din Uniunea Europeană, de 23,3%, la 36.978 unităţi, avans de peste patru ori mai mare faţă de media UE, de 5,3%, potrivit datelor publicate recent de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

ECONOMIE

Noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

Radio CECCAR FM

În Monitorul Oficial nr.539 din 10 iunie 2024 a fost publicat OMF nr. 981/2024 cu privire la înregistrarea în contabilitate a unor impozite, act normativ care stabilește modalitatea de contabilizare de către operatorii economici a impozitului minim și a impozitului suplimentar datorat de persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, reglementate de prevederile Codului fiscal.

MF menționează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, potrivit art. 44 din Legea contabilității nr. 82/1991, Ministerul Finanțelor elaborează și actualizează permanent reglementările contabile aplicabile persoanelor prevăzute de lege. Prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost completată cu prevederi care reglementează impozitul minim și impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale.

Planul de conturi, precum și funcțiunea conturilor contabile, constituie componente ale reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici, respectiv Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, și Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 2 din OMFP nr. 2.844/2016, reglementările contabile aprobate prin ordinul menționat se aplică împreună cu Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, precum și cu alte prevederi legale aplicabile, în scopul asigurării unui grad ridicat de transparență și comparabilitate a situațiilor financiare anuale.

Prin noul act normativ se stabilește modalitatea de contabilizare de către operatorii economici a impozitului minim și a impozitului suplimentar datorat de persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, reglementate de prevederile Codului fiscal. Prevederile respective stau la baza dezvoltărilor planului de conturi aplicabil, respectiv a modalității de contabilizare de către operatorii economici a impozitelor menționate.

Continuare

ECONOMIE

MADR: Cuantumul final al plăților directe și redistribuirea sumelor disponibile pentru fermieri, publicate în Monitorul Oficial

Radio CECCAR FM

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), citat de Agerpres, se modifică Ordinul ministrului nr. 73/2024 pentru aprobarea cuantumului unitar al plăților directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2023, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă, prin intervențiile din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, urmând ca APIA să efectueze plățile către fermieri până la finalul lunii iunie a.c..

„După ce APIA a definitivat etapele administrative și procedurale necesare pentru finalizarea instrumentării cererilor de plată, am dispus la nivelul MADR modificarea cadrului normativ pentru stabilirea cuantumului plăților în cazul intervențiilor care nu au făcut obiectul avansului pentru anul de cerere 2023, precum și stabilirea diferențelor de cuantumuri ce trebuie acordate în scopul utilizării întregului plafon FEGA de la nivelul anului 2023”, a declarat ministrul Florin-Ionuț Barbu.

„Comitetul de Monitorizare a fost consultat, potrivit prevederilor art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 85/2023, cu privire la principiile care au stat la baza redistribuirii de sume și la cuantumul final al plăților”, se precizează în comunicat.

Continuare

ECONOMIE

AFIR a publicat condițiile accesării fondurilor europene pentru achiziția simplă de utilaje agricole

Radio CECCAR FM

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, pe pagina oficială de internet a instituției, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Potrivit unui comunicat al AFIR, în cadrul sesiunii din acest an, vor beneficia de alocare distinctă proiectele încadrate ca achiziții de utilaje agricole pentru cultura sfeclei de zahăr – fondurile alocate vor fi precizate în anunțul de lansare a apelului.

Prin pachetul 4.1.1. se pot depune proiecte de achiziții simple de utilaje agricole în cazul în care exploatația cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere destinate pentru hrana animalelor și plantele tehnice, precum și culturile horticole, inclusiv cele în spații protejate.

„Solicitanții trebuie să acorde atenție deosebită pentru dimensionare adecvată a parcului de utilaje, în conformitate cu anexa la Ghidul solicitantului privind corelarea puterii mașinii cu suprafața fermelor pentru achiziționarea de mașini agricole, postat pe pagina de internet a AFIR”, subliniază reprezentanții Agenției, în comunicat.

Intensitatea sprijinului acordat pornește de la 30% și poate ajunge la maximum 90%, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect.

Valoarea finanțării nerambursabile este cuprinsă între 350.000 de euro și 1.500.000 de euro (pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători), în funcție de dimensiunea economică a exploatației și de tipul de beneficiar.

Toate condițiile minime obligatorii pentru acordarea sprijinului sunt detaliate în cuprinsul Ghidului solicitantului și în anexele aferente, care sunt disponibile pe site-ul www.afir.ro, accesând următorul link Detalii și Anexe sM 4.1 – NOUL Portal AFIR – informații PS PAC, depunere Online.

Continuare

Trending