Rețele sociale

ECONOMIE

Sistemul bancar românesc a încheiat 2016 cu un profit net cumulat de 4,15 miliarde lei

Radio CECCAR FM

Sistemul bancar românesc a încheiat anul trecut cu un profit net cumulat de 4,15 miliarde lei (circa 924 milioane euro), uşor sub nivelul din 2015, pe fondul continuării reducerii costurilor şi curăţării bilanţurilor, arată datele Raportului anual pe 2016 al Băncii Naţionale a României (BNR), citate de News.ro.

Rezultatul din 2016 este sub nivelul din 2015, de 4,47 miliarde lei (circa 1 miliard euro), an în care sistemul bancar a revenit pe profit, după pierderi cumulate de 4,67 miliarde lei în 2014.

“Sistemul bancar a încheiat anul 2016 cu un profit net de 4.153,2 milioane lei, în pofida unui mediu extern şi intern marcat de provocări, peste două treimi din numărul total al instituţiilor de credit de pe piaţa locală înregistrând rezultate financiare pozitive la finele anului”, precizează BNR, în raport.

Ca urmare, principalii indicatori de evaluare a profitabilităţii au înregistrat la rândul lor valori pozitive.

Rata rentabilităţii financiare (ROE), calculată ca raport între profitul net şi totalul capitalurilor proprii la valoare medie, a coborât la 10,4% la sfârşitul anului trecut, de la 11,8% în 2015.

Totodată, rata rentabilităţii economice (ROA), determinată ca raport între profitul net şi totalul activelor la valoare medie, s-a situat la 1,1%, comparativ cu 1,2% cu un an în urmă.

Şi calitatea activelor s-a îmbunătăţit după procesul de curăţare a bilanţurilor de către bănci, astfel că rata creditelor neperformante a coborât la 9,6% la finalul anului trecut, de la 13,5% în 2015.

Veniturile operaţionale cumulate ale băncilor din România au urcat cu 6,6% anul trecut, la 19,36 miliarde lei, în timp ce cheltuielile operaţionale au scăzut cu 3,2%, la 10,6 miliarde lei.

„Ajustarea cheltuielilor operaţionale a avut loc şi pe fondul restructurării sistemului bancar, ca urmare a închiderii unor unităţi bancare şi a diminuării numărului de angajaţi. În consecinţă, cheltuielile cu personalul şi alte cheltuieli administrative au fost mai reduse faţă de 2015 cu 2 la sută, respectiv cu 4,6 la sută”, mai arată raportul BNR.

ECONOMIE

România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE în luna ianuarie

Radio CECCAR FM

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și în creștere față de luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres.

În prima lună a acestui an, țările membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Danemarca și Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (toate cu o inflație de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie. De asemenea, Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Continuare

ECONOMIE

O nouă schemă de ajutor de stat pentru susținerea producției de cartofi

Radio CECCAR FM

Executivul a aprobat schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum, pentru anul 2024, suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei (echivalentul a maximum 2.309.010 euro), iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis de 200  euro/ha se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice.

Cererile de înscriere în program trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până la cel târziu data de 20 mai a anului de cerere inclusiv. Valorificarea producției se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Pentru înscrierea în Program se vor depune următoarele documente justificative: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică /bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere. Verificările în teren se realizează de către DAJ și APIA, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanților ajutorului de minimis.

Continuare

ECONOMIE

Schemă de ajutor de stat pentru sectorul creșterii animalelor

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care sectorul creșterii animalelor va beneficia de o schemă de ajutor de stat în anul 2024, în valoare de aproximativ 390 milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul total maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, care este de 561.571.180 lei.

În urma actului aprobat de Executiv, speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine vor beneficia de 120,7 milioane lei, iar pentru speciile ovine și caprine va fi prevăzută suma de 269 milioane de lei.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.

Fondurile vor fi asigurate de la bugetul MADR, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale.

Continuare

Trending