Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Conferința națională de expertiză contabilă judiciară și extrajudiciară și Topul național al membrilor CECCAR

Radio CECCAR FM

CECCAR a organizat, la 28 noiembrie, la București, Conferința națională de expertiză contabilă judiciară și extrajudiciară, la care au participat reprezentanți ai unor instituții a căror activitate este în conexiune cu atribuțiile pe care experții contabili le au în sistemul judiciar și cu mediul de afaceri prin intermediul expertizelor contabile judiciare și extrajudiciare pe care le realizează.

În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr.  Robert Aurelian Șova, președintele Consiliului Superior al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, a subliniat semnificațiile acestei manifestări științifice în slujirea interesului public, relevând că „dezbaterile abordează o tematică foarte importantă, care vizează atât profesia contabilă, cât și sistemul judiciar, astfel încât să putem ca, prin «instituția» dialogului și cooperării, să identificăm problemele existente și, bineînțeles, soluțiile, pentru a îmbunătăți acest sistem”. În continuare, au prezentat mesaje reprezentanți ai instituțiilor invitate: Ministerul Justiției, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția pentru Investigarea Criminalității Economice din Poliția Română, Curtea de Apel București – Secția a VIII-a – Contencios Administrativ și Fiscal, Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF. Discursurile au subliniat buna colaborare dintre instituțiile reprezentate la Conferință și CECCAR, în vederea identificării problemelor care se cer rezolvate și adoptării de soluții eficiente.

Conferința s-a desfășurat pe două paneluri de dezbateri, moderate de prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, fiind aprofundate teme precum cazuistica juridică națională și europeană – rolul expertizei contabile judiciare ca mijloc de probă în justiție, Standardul profesional nr. 35 – Expertizele contabile, tarifele de referință în domeniul expertizei contabile judiciare, Ordonanța nr. 2/2000 privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară, precum și alte reglementări cu incidență în activitatea de expertiză contabilă.

„Am fost bucuroși că au răspuns invitației reprezentanți din aproape toate structurile implicate în problematica dezbătută, ceea ce a permis – așa cum am spus la începutul Conferinței – să consolidăm dialogul nostru instituțional. Toate problemele pe care noi le cunoaștem încercăm să le punem în forma în care să poată fi implementate soluții”, a mai declarat președintele CECCAR, la finalul evenimentului.

S-a relevat faptul că s-a reușit modificarea Ordonanței nr. 65/1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați, astfel încât să se clarifice dificultățile întâmpinate anterior în organizarea și desfășurarea activității de către experții contabili și contabilii autorizați având în vedere competențele specifice acestora.

În cea de-a doua parte a manifestării, CECCAR a recompensat performanța în profesie, în cadrul Topului național al membrilor CECCAR. Înainte de decernarea premiilor, au transmis mesaje reprezentanți ai două organizații partenere tradiționale ale Corpului – Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR) și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

În cadrul Topului, au fost acordate premii pe 10 categorii: Societăți de expertiză contabilă; Societăți de expertiză contabilă cu capital mixt sau străin; Societăți de expertiză contabilă – Microîntreprinderi; Societăți de expertiză contabilă – Promovarea Profesiei; Societăți de expertiză contabilă cu capital mixt sau străin – Promovarea Profesiei; Societăți de expertiză contabilă – Start-up; Experți contabili; Societăți de contabilitate; Societăți de contabilitate – Start-up; Contabili autorizați.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Dâmbovița: Raportarea de durabilitate, noul cadru reglementar european. Rolul profesioniștilor contabili

Radio CECCAR FM

Joi, 4 iulie a.c., Filiala CECCAR Dâmbovița va fi gazda conferinței cu tema Noul cadru reglementar european privind raportarea de durabilitate. Ce interes pentru profesia contabilă?. Evenimentul se va concentra pe noul cadru reglementar european privind raportarea de durabilitate, un subiect de mare relevanță în contextul schimbărilor legislative europene care vizează o transparență crescută și responsabilitate socială sporită în activitatea corporativă.

Discuțiile vor aborda implicațiile Directivei (UE) 2022/2.464, cunoscută sub numele de Directiva privind Raportarea Corporativă de Durabilitate (CSRD), care marchează un punct de cotitură în politica de sustenabilitate a UE. Aceasta directivă impune întreprinderilor o mai mare rigurozitate în raportarea aspectelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), în scopul de a alinia practicile de business cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale Uniunii Europene pentru 2050. De asemenea, discuțiile se vor axa pe modul în care CSRD integrează raportarea de durabilitate cu cea financiară, introducând cerința ca declarațiile de durabilitate să fie auditate și certificate.

Evenimentul va oferi profesioniștilor contabili oportunitatea de a înțelege mai bine noile reglementări și de a discuta provocările și oportunitățile ce decurg din acestea. Prin participarea la această conferință, membrii CECCAR vor putea să își aprofundeze cunoștințele și să se pregătească eficient pentru rolul esențial pe care îl vor juca în implementarea și verificarea rapoartelor de durabilitate ale întreprinderilor. Conferința va include sesiuni de discuții și schimb de experiențe, oferind o platformă valoroasă pentru dialog și colaborare între profesioniștii contabili, reprezentanți ai autorităților de reglementare și experți în politici de sustenabilitate.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Conferința internațională Taxation in Europe din Budapesta: Soluții digitale pentru provocările fiscale europene

Radio CECCAR FM

În perioada 6-7 iunie 2024, a avut loc cea de-a 18-a ediție a conferinței internaționale Taxation in Europe, organizată la Budapesta cu sprijinul Asociației Experților Fiscali Certificați din Ungaria. Conferința s-a concentrat pe tema actualizărilor în domeniul fiscalității, reunind experți și practicieni din întreaga Europă pentru a discuta provocările și soluțiile moderne în domeniul fiscal.

CECCAR, cel mai mare organism profesional din domeniul financiar-contabil din Sud-Estul Europei, cu peste 47.000 de membri, a fost reprezentat la eveniment prin conf. univ. dr. Adriana Florina Popa, care a participat, în calitate de speaker, la masa rotundă dedicată actualităților legislației privind digitalizarea TVA în diverse țări membre ale Uniunii Europene. Adriana Popa a prezentat practicile României în ceea ce privește facturarea electronică, oferind detalii despre cadrul legal, experiențele acumulate până în prezent și sarcinile viitoare.

De asemenea, Adriana Florina Popa a vorbit despre serviciile digitale furnizate de autoritatea fiscală contribuabililor. Scopul conferinței a fost de a oferi soluții pentru factorii de decizie în domeniul politicii fiscale, legiuitori, practicieni fiscali interni și cei care reprezintă interesele naționale în negocierile internaționale, pentru a gestiona provocările teoretice și practice ale noilor schimbări complexe în domeniul fiscal.

Participarea reprezentantului CECCAR la acest eveniment subliniază angajamentul și expertiza profesiei contabile reglementate din România în adoptarea și implementarea soluțiilor digitale în domeniul fiscal, contribuind la dezvoltarea și armonizarea practicilor fiscale la nivel european.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Brăila: Spețe întâlnite în activitatea profesională, discutate de experți contabili și contabili autorizați cu reprezentanți ai AJFP

Radio CECCAR FM

CECCAR Filiala Brăila, în parteneriat cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP), a organizat, la 19 iunie a.c., o masă rotundă cu tema Aspecte punctuale, problemele cu care se confruntă profesioniștii contabili, spețe întâlnite în activitatea profesională. Iuliana Panaitescu, președintele CECCAR Brăila, Cornel Iscu, coordonatorul filialei, precum și membri ai Consiliului filialei au fost alături de profesioniștii contabili la întâlnirea organizată în sistem hibrid.

Din partea AJFP au participat la eveniment Mihaela Ciorășteanu, șef administrație, Nicoleta Ciobanu, șef administrație adjunct colectare, și Mariana Lozneanu, șef Birou asistență pentru contribuabili, ce au prezentat membrilor CECCAR aspecte legislative cu aplicabilitate generală în activitatea agenților economic: sistemul e-Factura, sistemul RO e-Transport, declarația SAF-T. În plus, au fost aduse clarificări privind completarea și declararea veniturilor în Declarația unică și a plății contibuției de sănătate.

Alte teme importante discutate au vizat gestionarea Declarației de trezorerie, înțelegerea noilor reglementări fiscale pentru bunurile de lux și procedurile pentru rectificările declarațiilor fiscale. S-au abordat, de asemenea, aspecte privind noile regimuri fiscale pentru 2024, care afectează veniturile din vânzarea proprietăților de către dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, și tranziția de la microîntreprindere la sistemul pe profit, inclusiv modalitățile de recuperare a pierderilor fiscale.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 11 ore

CECCAR Dâmbovița: Raportarea de durabilitate, noul cadru reglementar european. Rolul profesioniștilor contabili

PROFESIA CONTABILĂacum 12 ore

Conferința internațională Taxation in Europe din Budapesta: Soluții digitale pentru provocările fiscale europene

PROFESIA CONTABILĂacum 12 ore

CECCAR Brăila: Spețe întâlnite în activitatea profesională, discutate de experți contabili și contabili autorizați cu reprezentanți ai AJFP

ECONOMIEacum 12 ore

APIA: Apicultorii pot depune cereri de plată pentru intervențiile aferente sectorului, până la 31 iulie inclusiv

ECONOMIEacum 12 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM

ECONOMIEacum 13 ore

APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare

ECONOMIEacum 13 ore

Modelul și conținutul formularului „Decont precompletat RO e-TVA”, publicate în Monitorul Oficial

ECONOMIEacum 13 ore

31 iulie, termenul-limită pentru depunerea cererilor privind ajutoarele la motorină și în sectorul creșterii animalelor

ECONOMIEacum 13 ore

ANCOM avertizează asupra riscului de roaming involuntar în județele de graniță

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum o săptămână

Economia la bani mărunți – Ediția din 04.07.2024

ECONOMIEacum o săptămână

Profesia contabilă, la ceas aniversar: 103 ani de la înființarea celui mai mare organism profesional din România. Era smart accounting: Contabilitatea, de la A la AI

ECONOMIEacum o săptămână

Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2024 a operatorilor economici, publicat în Monitorul Oficial

Trending