Rețele sociale

ECONOMIE

Costurile de împrumut al Italiei au crescut puternic luni, pe fondul unui război al declaraţiilor între Roma şi UE

Radio CECCAR FM

Costurile de împrumut ale Italiei au crescut puternic luni, acţiunile băncilor au scăzut, iar euro s-a depreciat, pe fondul escaladării unui război al declaraţiilor între Roma şi Uniunea Europeană referitor la planurile bugetare ale guvernului italian, transmite Reuters, citat de News.ro.

Randamentele obligaţiunilor italiene au urcat  cu până la 0,3 puncte procentuale, iar spreadul dintre randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de 10 ani şi randamentul obligaţiunilor germane, un indicator care măsoară riscul de ţară urmărit atent de analişti şi investitori, a crescut la peste 3 puncte procentuale.

Piaţa de capital a Italiei a coborât la cel mai redus nivel de după aprilie 2017, acţiunile bancare au scăzut cu 4%, iar euro s-a depreciat.

Premierul italian Matteo Salvini a afirmat luni, într-o conferinţă de presă comună cu liderul francez de extremă dreapta Marine Le Pen, că preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi comisarul pentru Economie Pierre Moscovici sunt inamicii Europei.

Comisia a informat Italia că este îngrijorată de planurile guvernului referitoare la deficitul bugetar din următorii trei ani, întrucât nu respectă ceea ce i-a cerut UE să facă, în iulie.

Salvini a mai spus luni că Italia nu va ceda presiunilor pieţei şi nu va renunţa la planurile de a creşte cheltuielile pe deficit, anul viitor.

Roma trebuie să trimită proiectul de buget Comisiei Europene, pentru verificare, până pe 15 octombrie.

Randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de 10 ani a urcat la cel mai ridicat nivel înregistrat după începutul anului 2014, la 3,63%, iar tranzacţiile s-au  încheiat la nivelul de 3,59%. Randamentul obligaţiunilor pe termen de doi ani a avansat cu 0,3 puncte, la 1,656%, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, iar apoi au închis la 1,57%.

Euro s-a depreciat cu aproape 0,5% faţă de dolar. Şi faţă de francul elveţian, euro a coborât cu 0,5%, cel mai amplu declin din ultima lună.

Acţiunile Intesa Sanpaolo au scăzut cu 3,3%, iar titlurile UniCredit au cobort cu 3,6%. Bursa italiană a închis în scădere cu 2,4%, în timp ce acţiunile europene au scăzut cu 1,1%.

ECONOMIE

România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE în luna ianuarie

Radio CECCAR FM

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și în creștere față de luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres.

În prima lună a acestui an, țările membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Danemarca și Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (toate cu o inflație de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie. De asemenea, Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Continuare

ECONOMIE

O nouă schemă de ajutor de stat pentru susținerea producției de cartofi

Radio CECCAR FM

Executivul a aprobat schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum, pentru anul 2024, suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei (echivalentul a maximum 2.309.010 euro), iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis de 200  euro/ha se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice.

Cererile de înscriere în program trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până la cel târziu data de 20 mai a anului de cerere inclusiv. Valorificarea producției se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Pentru înscrierea în Program se vor depune următoarele documente justificative: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică /bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere. Verificările în teren se realizează de către DAJ și APIA, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanților ajutorului de minimis.

Continuare

ECONOMIE

Schemă de ajutor de stat pentru sectorul creșterii animalelor

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care sectorul creșterii animalelor va beneficia de o schemă de ajutor de stat în anul 2024, în valoare de aproximativ 390 milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul total maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, care este de 561.571.180 lei.

În urma actului aprobat de Executiv, speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine vor beneficia de 120,7 milioane lei, iar pentru speciile ovine și caprine va fi prevăzută suma de 269 milioane de lei.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.

Fondurile vor fi asigurate de la bugetul MADR, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale.

Continuare

Trending