Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Newsletterul ETAF din 26 noiembrie: Impozitarea giganților digitali în Comisia ECON, audieri în Comisia TAX3 și încheierea conflictului între Facebook și Autoritatea Fiscală Italiană

Radio CECCAR FM

Dezbatere în Parlamentul European cu privire la impozitarea giganților digitali

În data de 19 noiembrie a.c., comisia ECON din Parlamentul European a discutat cele două propuneri ale Comisiei Europene în vederea impozitării economiei digitale. În raportul eurodeputatului Dariusz Rosati (PPE, Polonia) privind impozitarea corporativă a prezenței digitale semnificative au fost depuse 120 de amendamente, în principal pentru a lega baza fiscală consolidată comună (CCCTB) cu activitatea OCDE. Negocierile politice dintre grupuri au adus deja 11 compromisuri în privința domeniului de aplicare, definiției prezenței digitale semnificative, clauzei de revizuire după trei ani de la implementare și clauzei de caducitate.

În ceea ce privește soluția provizorie (impozitarea cu 3% din cifra de afaceri a anumitor activități digitale), propunerile lui Paul Tang (S & D, Olanda) de a majora cota de impozitare la 5% pentru furnizarea de conținut video, audio și text și vânzarea de bunuri sau servicii contractate prin platforme de comerț electronic au fost, în general, criticate de grupul PPE. Dintre cele 183 de amendamente depuse, Tang și-a exprimat interesul față de acelea care propun coborârea pragului veniturilor impozabile la 25 milioane de euro și stabilirea unei cote de impozitare de 3% pentru veniturile impozabile cuprinse între 25 și 100 de milioane de euro, respectiv de 5% din veniturile mai mari de 100 de milioane de euro. Potrivit europarlamentarei Esther de Lange (PPE, Olanda), această soluție ar putea fi combinată cu o indemnizație anuală de 750.000 de euro pentru protejarea micilor întreprinderi.

Deputații din comisia ECON vor vota aceste rapoarte în data de 3 decembrie a.c., cu o zi înainte de reuniunea Consiliului ECOFIN. În cadrul unei audieri în fața Adunării Naționale din Franța, comisarul european Pierre Moscovici a recunoscut că este puțin probabil să se ajungă la un acord în cadrul ECOFIN. Cu toate acestea, potrivit ministrului german de finanțe, Olaf Scholz, Germania și Franța vor prezenta o „propunere comună” referitoare la acest subiect.

Pentru consultarea articolului complet, vă rugăm accesați site-ul RTL.

Audierea în Comisia TAX3 cu privire la scandalul Danske Bank

Miercuri, 21 noiembrie a.c., Comisia TAX3 a Parlamentului European a organizat o audiere privind subiectul spălării banilor în băncile din Uniunea Europeană. Au fost discutate cazurile Danske Bank și ING Bank din Olanda, iar denunțătorul, Howard Wilkinson, a prezentat în detaliu cazul Danske Bank. Acesta a explicat că acordul privind confidențialitatea bancară, așa cum a fost solicitat să îl semneze după demisia sa, împiedică raportarea acțiunilor ilegale care, în opinia sa, ar trebui să fie interzise de Uniunea Europeană pentru a se îmbunătăți protecția denunțătorilor. De asemenea, a subliniat că o mai bună protecție a denunțătorilor în Uniunea Europeană ar reprezenta un instrument puternic pentru combaterea fraudei fiscale și a spălării banilor.

Mai multe informații despre acest subiect, disponibile pe site-ul Parlamentului European

Facebook a acceptat o înțelegere cu Autoritatea Fiscală Italiană și contestă amenda în Marea Britanie

Joi, 22 noiembrie a.c., Facebook Italia a semnat un acord de încheiere a disputelor cu agenția de colectare a taxelor aferente perioadei 2010-2016. „Acționăm în conformitate cu legile locale din Italia și în toate țările în care operăm și vom continua să colaborăm cu toate autoritățile italiene”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook. Compania Facebook va plăti Italiei peste 100 de milioane de euro pentru soluționarea cazului. Știrea a venit în aceeași zi în care Facebook a anunțat contestarea amenzii de 500.000 de lire sterline (565.000 de euro) percepute de UK’s Information Commissioner’s Office (ICO) pentru scandalul Cambridge Analytica. Facebook a afirmat că nu există „nicio dovadă” care să justifice sancțiunea.

Citește mai departe pe platforma Euroactiv

Pentru a consulta newsletter-ul complet, vă rugăm să accesați site-ul ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Dâmbovița: Raportarea de durabilitate, noul cadru reglementar european. Rolul profesioniștilor contabili

Radio CECCAR FM

Joi, 4 iulie a.c., Filiala CECCAR Dâmbovița va fi gazda conferinței cu tema Noul cadru reglementar european privind raportarea de durabilitate. Ce interes pentru profesia contabilă?. Evenimentul se va concentra pe noul cadru reglementar european privind raportarea de durabilitate, un subiect de mare relevanță în contextul schimbărilor legislative europene care vizează o transparență crescută și responsabilitate socială sporită în activitatea corporativă.

Discuțiile vor aborda implicațiile Directivei (UE) 2022/2.464, cunoscută sub numele de Directiva privind Raportarea Corporativă de Durabilitate (CSRD), care marchează un punct de cotitură în politica de sustenabilitate a UE. Aceasta directivă impune întreprinderilor o mai mare rigurozitate în raportarea aspectelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), în scopul de a alinia practicile de business cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale Uniunii Europene pentru 2050. De asemenea, discuțiile se vor axa pe modul în care CSRD integrează raportarea de durabilitate cu cea financiară, introducând cerința ca declarațiile de durabilitate să fie auditate și certificate.

Evenimentul va oferi profesioniștilor contabili oportunitatea de a înțelege mai bine noile reglementări și de a discuta provocările și oportunitățile ce decurg din acestea. Prin participarea la această conferință, membrii CECCAR vor putea să își aprofundeze cunoștințele și să se pregătească eficient pentru rolul esențial pe care îl vor juca în implementarea și verificarea rapoartelor de durabilitate ale întreprinderilor. Conferința va include sesiuni de discuții și schimb de experiențe, oferind o platformă valoroasă pentru dialog și colaborare între profesioniștii contabili, reprezentanți ai autorităților de reglementare și experți în politici de sustenabilitate.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Conferința internațională Taxation in Europe din Budapesta: Soluții digitale pentru provocările fiscale europene

Radio CECCAR FM

În perioada 6-7 iunie 2024, a avut loc cea de-a 18-a ediție a conferinței internaționale Taxation in Europe, organizată la Budapesta cu sprijinul Asociației Experților Fiscali Certificați din Ungaria. Conferința s-a concentrat pe tema actualizărilor în domeniul fiscalității, reunind experți și practicieni din întreaga Europă pentru a discuta provocările și soluțiile moderne în domeniul fiscal.

CECCAR, cel mai mare organism profesional din domeniul financiar-contabil din Sud-Estul Europei, cu peste 47.000 de membri, a fost reprezentat la eveniment prin conf. univ. dr. Adriana Florina Popa, care a participat, în calitate de speaker, la masa rotundă dedicată actualităților legislației privind digitalizarea TVA în diverse țări membre ale Uniunii Europene. Adriana Popa a prezentat practicile României în ceea ce privește facturarea electronică, oferind detalii despre cadrul legal, experiențele acumulate până în prezent și sarcinile viitoare.

De asemenea, Adriana Florina Popa a vorbit despre serviciile digitale furnizate de autoritatea fiscală contribuabililor. Scopul conferinței a fost de a oferi soluții pentru factorii de decizie în domeniul politicii fiscale, legiuitori, practicieni fiscali interni și cei care reprezintă interesele naționale în negocierile internaționale, pentru a gestiona provocările teoretice și practice ale noilor schimbări complexe în domeniul fiscal.

Participarea reprezentantului CECCAR la acest eveniment subliniază angajamentul și expertiza profesiei contabile reglementate din România în adoptarea și implementarea soluțiilor digitale în domeniul fiscal, contribuind la dezvoltarea și armonizarea practicilor fiscale la nivel european.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Brăila: Spețe întâlnite în activitatea profesională, discutate de experți contabili și contabili autorizați cu reprezentanți ai AJFP

Radio CECCAR FM

CECCAR Filiala Brăila, în parteneriat cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP), a organizat, la 19 iunie a.c., o masă rotundă cu tema Aspecte punctuale, problemele cu care se confruntă profesioniștii contabili, spețe întâlnite în activitatea profesională. Iuliana Panaitescu, președintele CECCAR Brăila, Cornel Iscu, coordonatorul filialei, precum și membri ai Consiliului filialei au fost alături de profesioniștii contabili la întâlnirea organizată în sistem hibrid.

Din partea AJFP au participat la eveniment Mihaela Ciorășteanu, șef administrație, Nicoleta Ciobanu, șef administrație adjunct colectare, și Mariana Lozneanu, șef Birou asistență pentru contribuabili, ce au prezentat membrilor CECCAR aspecte legislative cu aplicabilitate generală în activitatea agenților economic: sistemul e-Factura, sistemul RO e-Transport, declarația SAF-T. În plus, au fost aduse clarificări privind completarea și declararea veniturilor în Declarația unică și a plății contibuției de sănătate.

Alte teme importante discutate au vizat gestionarea Declarației de trezorerie, înțelegerea noilor reglementări fiscale pentru bunurile de lux și procedurile pentru rectificările declarațiilor fiscale. S-au abordat, de asemenea, aspecte privind noile regimuri fiscale pentru 2024, care afectează veniturile din vânzarea proprietăților de către dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, și tranziția de la microîntreprindere la sistemul pe profit, inclusiv modalitățile de recuperare a pierderilor fiscale.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

CECCAR Dâmbovița: Raportarea de durabilitate, noul cadru reglementar european. Rolul profesioniștilor contabili

PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

Conferința internațională Taxation in Europe din Budapesta: Soluții digitale pentru provocările fiscale europene

PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

CECCAR Brăila: Spețe întâlnite în activitatea profesională, discutate de experți contabili și contabili autorizați cu reprezentanți ai AJFP

ECONOMIEacum 9 ore

APIA: Apicultorii pot depune cereri de plată pentru intervențiile aferente sectorului, până la 31 iulie inclusiv

ECONOMIEacum 10 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM

ECONOMIEacum 10 ore

APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare

ECONOMIEacum 10 ore

Modelul și conținutul formularului „Decont precompletat RO e-TVA”, publicate în Monitorul Oficial

ECONOMIEacum 10 ore

31 iulie, termenul-limită pentru depunerea cererilor privind ajutoarele la motorină și în sectorul creșterii animalelor

ECONOMIEacum 11 ore

ANCOM avertizează asupra riscului de roaming involuntar în județele de graniță

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum o săptămână

Economia la bani mărunți – Ediția din 04.07.2024

ECONOMIEacum o săptămână

Profesia contabilă, la ceas aniversar: 103 ani de la înființarea celui mai mare organism profesional din România. Era smart accounting: Contabilitatea, de la A la AI

ECONOMIEacum o săptămână

Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2024 a operatorilor economici, publicat în Monitorul Oficial

Trending