Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Newsletterul ETAF din 4 decembrie

Radio CECCAR FM

Statele membre nu au decis încă cu privire la Impozitul pe servicii digitale (ISD)

Miercuri, 28 noiembrie a.c., un nou text de compromis referitor la Impozitul pe servicii digitale (ISD) a fost propus spre discutare Reprezentanțelor Permanente ale statelor membre în vederea pregătirii Consiliului ECOFIN ce va avea loc astăzi, 4 decembrie. În data de 23 noiembrie a.c., Președinția austriacă a Consiliului Uniunii Europene a transmis o notificare în care semnalează că o mare parte dintre delegați nu pot accepta textul din motive politice. Ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, și-a reiterat preferința pentru abordarea în doi pași: un acord la nivelul OCDE și adoptarea unei soluții la nivel european în cazul în care membrii OCDE nu ajung la un acord până în anul 2020. În prezent, statele membre nu au reușit să ajungă la un compromis cu privire la propunerea de directivă: Irlanda, Suedia, Danemarca și Finlanda se opun ferm propunerii de directivă, în timp ce Germania, Țările de Jos și Marea Britanie solicită mai mult timp până la adoptare, iar Luxemburg, Cipru și Estonia ar fi de acord cu o soluție de compromis.

Parlamentul European solicită luarea de măsuri în cazul Cum-Ex 

Luni, 26 noiembrie a.c., dr. Gerhard Schick (membru și coraportor al fostei Comisii a Parlamentului german referitoare la cazul Cum-Ex), prof. dr. Christoph Spengel (cercetător asociat al Centre for European Economic Research și decan al Facultății de Administrare a Afacerilor și Fiscalitate II a Universității din Mannheim) și Oliver Schröm (fondator și președinte al proiectului internațional The CumEx Files și refector-șef al organizației germane non-profit din domeniul mass-media – CORRECTIV) au participat la o audiere publică a Comisiilor ECON și TAX3 din Parlamentul European cu privire la cazul Cum-Ex. Răspunzând întrebărilor parlamentarilor, aceștia au explicat lacunele legislative din politica fiscală care au permis fraude fiscale masive și care au costat contribuabilii din 11 state membre din Uniunea Europeană aproximativ 55,2 miliarde de euro. În 29 noiembrie a.c., în urma ședinței, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită autorităților europene și naționale să ia măsuri pentru a verifica dacă a existat o lacună în legislația națională sau europeană și să ancheteze persoanele implicate.

Accesați aici textul integral al Rezoluției în limba română.

Moscovici reiterează nevoia de a renunța la principiul unanimității în politica fiscală

Într-un schimb de opinii cu membrii comisiei TAX3 care a avut loc în 27 noiembrie a.c., Pierre Moscovici a subliniat succesul celor 14 propuneri formulate de Comisia Europeană în domeniul transparenței fiscale și al justiției fiscale, aprobate în unanimitate de Consiliu începând cu anul 2014. Acesta a reiterat necesitatea ca următoarele acorduri să fie adoptate (fie în cursul acestui mandat, fie în mandatul următor) cu privire la impozitarea economiei digitale și la reforma privind îmbunătățirea funcționării codului de conduită în domeniul impozitării întreprinderilor. Moscovici a subliniat importanța susținerii de către Parlamentul European a propunerii sale de a renunța la principiul unanimității în materie fiscală la nivelul Consiliului. În cele din urmă, acesta a subliniat importanța unor subcomisii, cum este cazul TAX3, încurajând înființarea unei subcomisii permanente în următorul mandat. Moscovici a răspuns mai multor întrebări ale deputaților europeni, în special cu privire la relansarea CCCTB – Baza comună de impozitare corporativă (Ludek Niedermayer, PPE, Republica Cehă), propuneri privind rată minimă efectivă de impozitare (Jeppe Kofod, S&D, Danemarca), fraudele TVA (Dariusz Rosati, PPE, Polonia) și efectele indirecte ale politicilor fiscale din UE asupra țărilor în curs de dezvoltare (Elly Schlein, S&D, Italia).

Comisia TAX3 prezintă proiectul raportului final și discută planurile agresive de planificare fiscală

În 27 noiembrie a.c., în cadrul comisiei TAX3, coraportorii Jeppe Kofod și Luděk Niedermayer au prezentat proiectul final de raport privind delictele financiare, evaziunea fiscală și combaterea fraudei. Coraportorii au subliniat importanța luptei împotriva evaziunii fiscale și spălării banilor, precum și a progreselor înregistrate în aceste domenii la nivelul UE, în special prin adoptarea Directivei de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au o incidență directă asupra funcționării pieței interne și a Directivei privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, a lucrărilor în curs privind TVA și cu privire la impozitarea economiei digitale. De asemenea, aceștia au subliniat necesitatea intensificării cooperării dintre statele membre în aceste domenii și au reiterat importanța unei abordări armonizate a unora dintre cele mai discutate subiecte la ora actuală (de exemplu CCCTB și cripto-activele).

În aceeași zi, după prezentarea raportului, Sophie Maddaloni (Director de fiscalitate, Grupul Kering), Adam Cohen (Director de politică economică EMEA, Google) și Alan Lee (Manager de politică publică, Facebook) au răspuns mai multor întrebări din partea deputaților europeni referitoare la modelele fiscale ale afacerilor în cadrul unei audieri intitulate Scheme agresive de planificare fiscală la nivelul Uniunii Europene. Maddaloni a explicat desfășurarea activității de logistică și distribuție a grupului Kering (LGI)  iar Cohen și Lee au descris particularitățile companiilor care utilizează economia digitală și modul în care alocarea profiturilor acestora a fost rezultatul aplicării regulilor de stabilire a prețurilor de transfer adoptate la nivelul OCDE.

Textul integral al raportului este disponibil pe site-ul Parlamentului European.

Pentru a consulta newsletterul complet, vă rugăm să accesați site-ul ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Dâmbovița: Raportarea de durabilitate, noul cadru reglementar european. Rolul profesioniștilor contabili

Radio CECCAR FM

Joi, 4 iulie a.c., Filiala CECCAR Dâmbovița va fi gazda conferinței cu tema Noul cadru reglementar european privind raportarea de durabilitate. Ce interes pentru profesia contabilă?. Evenimentul se va concentra pe noul cadru reglementar european privind raportarea de durabilitate, un subiect de mare relevanță în contextul schimbărilor legislative europene care vizează o transparență crescută și responsabilitate socială sporită în activitatea corporativă.

Discuțiile vor aborda implicațiile Directivei (UE) 2022/2.464, cunoscută sub numele de Directiva privind Raportarea Corporativă de Durabilitate (CSRD), care marchează un punct de cotitură în politica de sustenabilitate a UE. Aceasta directivă impune întreprinderilor o mai mare rigurozitate în raportarea aspectelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), în scopul de a alinia practicile de business cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale Uniunii Europene pentru 2050. De asemenea, discuțiile se vor axa pe modul în care CSRD integrează raportarea de durabilitate cu cea financiară, introducând cerința ca declarațiile de durabilitate să fie auditate și certificate.

Evenimentul va oferi profesioniștilor contabili oportunitatea de a înțelege mai bine noile reglementări și de a discuta provocările și oportunitățile ce decurg din acestea. Prin participarea la această conferință, membrii CECCAR vor putea să își aprofundeze cunoștințele și să se pregătească eficient pentru rolul esențial pe care îl vor juca în implementarea și verificarea rapoartelor de durabilitate ale întreprinderilor. Conferința va include sesiuni de discuții și schimb de experiențe, oferind o platformă valoroasă pentru dialog și colaborare între profesioniștii contabili, reprezentanți ai autorităților de reglementare și experți în politici de sustenabilitate.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Conferința internațională Taxation in Europe din Budapesta: Soluții digitale pentru provocările fiscale europene

Radio CECCAR FM

În perioada 6-7 iunie 2024, a avut loc cea de-a 18-a ediție a conferinței internaționale Taxation in Europe, organizată la Budapesta cu sprijinul Asociației Experților Fiscali Certificați din Ungaria. Conferința s-a concentrat pe tema actualizărilor în domeniul fiscalității, reunind experți și practicieni din întreaga Europă pentru a discuta provocările și soluțiile moderne în domeniul fiscal.

CECCAR, cel mai mare organism profesional din domeniul financiar-contabil din Sud-Estul Europei, cu peste 47.000 de membri, a fost reprezentat la eveniment prin conf. univ. dr. Adriana Florina Popa, care a participat, în calitate de speaker, la masa rotundă dedicată actualităților legislației privind digitalizarea TVA în diverse țări membre ale Uniunii Europene. Adriana Popa a prezentat practicile României în ceea ce privește facturarea electronică, oferind detalii despre cadrul legal, experiențele acumulate până în prezent și sarcinile viitoare.

De asemenea, Adriana Florina Popa a vorbit despre serviciile digitale furnizate de autoritatea fiscală contribuabililor. Scopul conferinței a fost de a oferi soluții pentru factorii de decizie în domeniul politicii fiscale, legiuitori, practicieni fiscali interni și cei care reprezintă interesele naționale în negocierile internaționale, pentru a gestiona provocările teoretice și practice ale noilor schimbări complexe în domeniul fiscal.

Participarea reprezentantului CECCAR la acest eveniment subliniază angajamentul și expertiza profesiei contabile reglementate din România în adoptarea și implementarea soluțiilor digitale în domeniul fiscal, contribuind la dezvoltarea și armonizarea practicilor fiscale la nivel european.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Brăila: Spețe întâlnite în activitatea profesională, discutate de experți contabili și contabili autorizați cu reprezentanți ai AJFP

Radio CECCAR FM

CECCAR Filiala Brăila, în parteneriat cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP), a organizat, la 19 iunie a.c., o masă rotundă cu tema Aspecte punctuale, problemele cu care se confruntă profesioniștii contabili, spețe întâlnite în activitatea profesională. Iuliana Panaitescu, președintele CECCAR Brăila, Cornel Iscu, coordonatorul filialei, precum și membri ai Consiliului filialei au fost alături de profesioniștii contabili la întâlnirea organizată în sistem hibrid.

Din partea AJFP au participat la eveniment Mihaela Ciorășteanu, șef administrație, Nicoleta Ciobanu, șef administrație adjunct colectare, și Mariana Lozneanu, șef Birou asistență pentru contribuabili, ce au prezentat membrilor CECCAR aspecte legislative cu aplicabilitate generală în activitatea agenților economic: sistemul e-Factura, sistemul RO e-Transport, declarația SAF-T. În plus, au fost aduse clarificări privind completarea și declararea veniturilor în Declarația unică și a plății contibuției de sănătate.

Alte teme importante discutate au vizat gestionarea Declarației de trezorerie, înțelegerea noilor reglementări fiscale pentru bunurile de lux și procedurile pentru rectificările declarațiilor fiscale. S-au abordat, de asemenea, aspecte privind noile regimuri fiscale pentru 2024, care afectează veniturile din vânzarea proprietăților de către dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, și tranziția de la microîntreprindere la sistemul pe profit, inclusiv modalitățile de recuperare a pierderilor fiscale.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

CECCAR Dâmbovița: Raportarea de durabilitate, noul cadru reglementar european. Rolul profesioniștilor contabili

PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

Conferința internațională Taxation in Europe din Budapesta: Soluții digitale pentru provocările fiscale europene

PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

CECCAR Brăila: Spețe întâlnite în activitatea profesională, discutate de experți contabili și contabili autorizați cu reprezentanți ai AJFP

ECONOMIEacum 9 ore

APIA: Apicultorii pot depune cereri de plată pentru intervențiile aferente sectorului, până la 31 iulie inclusiv

ECONOMIEacum 10 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM

ECONOMIEacum 10 ore

APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare

ECONOMIEacum 10 ore

Modelul și conținutul formularului „Decont precompletat RO e-TVA”, publicate în Monitorul Oficial

ECONOMIEacum 10 ore

31 iulie, termenul-limită pentru depunerea cererilor privind ajutoarele la motorină și în sectorul creșterii animalelor

ECONOMIEacum 11 ore

ANCOM avertizează asupra riscului de roaming involuntar în județele de graniță

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum o săptămână

Economia la bani mărunți – Ediția din 04.07.2024

ECONOMIEacum o săptămână

Profesia contabilă, la ceas aniversar: 103 ani de la înființarea celui mai mare organism profesional din România. Era smart accounting: Contabilitatea, de la A la AI

ECONOMIEacum o săptămână

Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2024 a operatorilor economici, publicat în Monitorul Oficial

Trending