Rețele sociale

ECONOMIE

Fuziunile și achizițiile mondiale au încetinit în trimestrul trei din cauza îngrijorărilor provocate de războiul comercial

Radio CECCAR FM

Fuziunile și achizițiile (M&A) încheiate la nivel mondial au scăzut cu 16% în trimestrul trei din 2019, la 729 miliarde de dolari, arată datele furnizate de Refinitiv, în condițiile în care îngrijorările cu privire la încetinirea economică și războiul comercial dintre SUA și China au descurajat directorii și consiliile de administrație ale companiilor să demareze mari fuziuni, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Acesta este cel mai redus nivel trimestrial din 2016.

„Fuziunile și achizițiile au scăzut deoarece există temeri că riscurile sunt în creștere, în special pe piețele financiare, dar și în alte domenii”, a apreciat Michael Carr, co-director global pe sectorul M&A la Goldman Sachs Group Inc.

SUA, unde chletuielile de consum au crescut lent în timpul verii și investițiile rămân la un nivel redus, din cauza tensiunilor comerciale, sunt în special afectate. Fuziunile și achizițiile au scăzut în SUA cu 40% în trimestrul trei din acest an, la 246 miliarde de dolari, cel mai redus nivel trimestrial din 2014. În Asia, afectată de temerile privind viitorul centrului financiar Hong Kong, din cauza protestelor, activitatea de fuziuni și achiziții a înregistrat un declin de 20% în perioada iulie-septembrie 2019, la 160 miliarde de dolari, cel mai redus nivel trimestrial din 2017.

„Companiile caută să facă afaceri cu riscuri scăzute și de aceea anul acesta se înregistrează scăderi pe segmentul de M&A. Dar ne așteptăm ca anul viitor activitatea de fuziuni și achiziții să fir solidă”, a explicat Robin Rankin, co-director global pe sectorul M&A la Credit Suisse Group AG.

Singura veste bună vine din Europa, unde fuziunile și achizițiile au crescut cu peste 45% în trimestrul trei din acest an, la 249 miliarde de dolari. „În Europa vedem un amestec de diferite tipuri de tranzacții, extinse în diferite sectoare și regiuni”, a declarat Eamon Brabazon, co-director pe sectorul M&A la Bank of America Corp (BAC.N).

Marea Britanie, unde incertitudinile privind Brexit-ul au transformat companiile în ținte de preluare mai ieftine, rămâne cea mai mare piață de fuziuni și achiziții din Europa, cu o cotă de 6,4% din activitatea globală de M&A și tranzacții de 177 miliarde de dolari în primele nouă luni din acest an.

ECONOMIE

BNR: Datoria externă a României a crescut cu peste 18 miliare euro în primele zece luni

Radio CECCAR FM

În perioada ianuarie – octombrie 2024, datoria externă totală a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, a anunțat astăzi Banca Națională a României (BNR). În structură:  datoria externă pe termen lung a însumat 138,198 milioane euro la 31 octombrie 2024 (74,2% din totalul datoriei externe), în creștere cu 13,2% față de 31 decembrie 2023; ▪ datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2024 nivelul de 48,150 miliarde euro (25,8% din totalul datoriei externe), în creștere cu 4,2% față de 31 decembrie 2023.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,7% în luna octombrie 2024, comparativ cu 18% în anul 2023. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 octombrie 2024 a fost de 5,8 luni, în comparație cu 5,6 luni la 31 decembrie 2023.

Potrivit băncii centrale, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie 2024 a fost de 103,5%, comparativ cu 99,7% la 31 decembrie 2023.

Continuare

ECONOMIE

A fost aprobată Strategia națională privind datele deschise 2024-2028

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre privind Strategia națională privind datele deschise 2024-2028, document care a cărui elaborare și implementare consolidează poziția României ca lider regional în digitalizare și inovare, contribuind, totodată, la creșterea economică sustenabilă și la atingerea obiectivului strategic de aderare la OCDE.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Strategia va contribui la dezvoltarea unui sector public bazat pe date, crearea unei culturi a datelor în administrația publică și la o schimbare absolut necesară de paradigmă prin care datele sunt tratate ca o resursă disponibilă și integrate în activitatea de zi cu zi. „Datele deschise sunt fundamentale pentru o guvernare modernă și participativă și stimulează creșterea economică“, se menționează în comunicat.

Datele deschise sunt date în format prelucrabil automat ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine în orice scop, așa cum prevede Legea nr.179/2022 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public. Datele deschise guvernamentale sunt date structurate aflate în posesia entităților publice și a întreprinderilor publice, pe care acestea le-au creat în cadrul activității proprii și pot fi publicate ca date deschise.

Continuare

ECONOMIE

Moș Crăciun își începe traseul mai devreme: Prima oprire – filialele CECCAR

Radio CECCAR FM

În curând, Moș Crăciun își va începe traseul magic, poposind la filialele CECCAR pentru a aduce bucurie și zâmbete celor mici. Cu sacul plin de daruri alese cu grijă și surprize care aduc magia sărbătorilor, Moșul este gata să transforme fiecare întâlnire într-un moment de neuitat.

Atmosfera sărbătorilor începe să prindă contur, iar emoția revederii cu Moșul crește cu fiecare zi. Filialele CECCAR vor deveni, pentru câteva ore, un loc de basm, unde magia Crăciunului va fi la ea acasă. Colindele, râsetele copiilor și bucuria împărtășită alături de familie și prieteni vor transforma aceste întâlniri într-o experiență memorabilă.

Surprizele Moșului vor fi dezvăluite rând pe rând. Curând vom afla ce bucurii și daruri a lăsat simpaticul personaj. Ho-ho-ho, sărbătorile sunt aici!

Continuare

Trending