Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 28 septembrie 2020

Comisarul Paolo Gentiloni și-a confirmat angajamentele în domeniul fiscal în fața noii subcomisii FISC.
Raportarea CbCR va reveni pe agenda Consiliului Uniunii Europene.
ESMA a publicat raportul privind practicile fiscale legate de sistemele de arbitraj al dividendelor.
Cazul Apple: Comisarul european pentru concurenţă a făcut apel împotriva deciziei Tribunalului General al Uniunii Europene.
Thierry Breton va prezenta o nouă propunere cu privire la actul legislativ privind serviciile digitale.

Radio CECCAR FM

Comisarul Paolo Gentiloni și-a confirmat angajamentele în domeniul fiscal în fața noii subcomisii FISC

La 23 septembrie a.c., în cadrul ședinței de alegere a subcomisiei FISC, Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos) a fost numit președintele subcomisiei pentru chestiuni fiscale. Cei patru vicepreședinți ai subcomisiei sunt: Markus Ferber (Partidul Popular European, Germania), Martin Hlaváček (Partidul Renew Europe, Republica Cehă), Kira Marie Peter-Hansen (Partidul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Danemarca), Othmar Karas (Partidul Popular European, Austria). La 24 septembrie a.c., în cadrul primei ședințe a subcomisiei FISC, eurodeputații au discutat o serie de chestiuni fiscale cu comisarul european pentru economie şi taxe, Paolo Gentiloni. Comisarul și-a confirmat angajamentul de a propune o soluție europeană în ceea ce privește impozitarea economiei digitale, în cazul în care nu se va ajunge la un acord la nivelul OCDE până la finele anului 2020. Acesta a explicat faptul că, deși impozitarea economiei digitale nu va genera miliarde pentru statele membre UE, aceasta reprezintă o datorie politică a acestora de a crea un sistem fiscal mai echitabil. Atunci când a fost întrebat cu privire la noile resurse proprii ale UE, comisarul a explicat că acestea nu au rolul de a crește presiunea fiscală asupra cetățenilor UE, ci sunt menite să asigure un sistem fiscal mai durabil și mai echitabil. De asemenea, acesta a declarat că revizuirea Directivei privind impozitarea energiei și introducerea unui mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon nu va afecta concurența între companiile europene.

Raportarea CbCR va reveni pe agenda Consiliului Uniunii Europene

La 21 septembrie a.c., în cadrul unui eveniment online organizat de Comisia Europeană, ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, a confirmat că președinția Germaniei la Consiliul Uniunii Europene va susține propunerea privind introducerea raportării pentru fiecare țară în parte (CbCR). Acesta a declarat că majoritatea statelor membre UE sunt în favoarea propunerii, care a fost blocată la nivelul Consiliului de câțiva ani. Cu toate acestea, ministrul a subliniat faptul că Germania nu susține în totalitate propunerea respectivă, dat fiind faptul că nu există o viziune comună la nivelul guvernului german.

ESMA a publicat raportul privind practicile fiscale legate de sistemele de arbitraj al dividendelor

La 24 septembrie a.c., Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a publicat versiunea finală a Raportului său privind sistemele de arbitraj al dividendelor (Cum/Ex, Cum/Cum) și sistemele de revendicare a impozitului reținut la sursă (WHT). ESMA a identificat o serie de măsuri adoptate de diverse state membre pentru a limita riscul generat de sistemele de revendicare a impozitului reținut la sursă. Propunerea principală a ESMA este ca autoritățile pentru valori mobiliare și piețe de la nivel național să fie abilitate pentru a asigura schimbul de informații cu autoritățile fiscale și a ajuta la detectarea sistemelor de revendicare a impozitului reținut la sursă.

Cazul Apple: Comisarul european pentru concurenţă a făcut apel împotriva deciziei Tribunalului General al Uniunii Europene

La 25 septembrie a.c., Comisarul European pentru concurență, Margrethe Vestager, a confirmat decizia Comisiei Europene de a face apel în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene împotriva deciziei Tribunalului General al UE în cazul Apple, din luna iulie 2020. În 2016, Vestager a solicitat Irlandei să recupereze 13,1 miliarde de euro din impozitele neplătite de Apple, la care se adaugă 1,2 miliarde de euro din dobânzi, ca urmare a beneficiilor fiscale selective oferite companiei de către Irlanda. Tribunalul General al UE a anulat decizia în luna iulie, însă Comisia Europeană consideră că hotărârea Tribunalului conține „o serie de erori de drept”.

Thierry Breton va prezenta o nouă propunere cu privire la actul legislativ privind serviciile digitale

Se preconizează că Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă, va prezenta o nouă propunere legislativă cu privire la actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) la începutul lunii decembrie 2020. Acest mult așteptat act legislativ va reforma cadrul legal pentru „economia la cerere” și va îmbunătăți accesul pe piață pentru companiile europene. Acesta se va concentra pe protecția utilizatorilor împotriva bunurilor, conținutului sau serviciilor ilegale și pe protecția drepturilor fundamentale ale acestora în mediul online. Măsurile din cadrul acestuia ar trebui să prevadă și transparența și un grad mai mare de supraveghere reglementară pentru platformele online. Într-un interviu publicat în ziarul Financial Times, comisarul Thierry Breton a sugerat că „giganții digitali” din Silicon Valley, care domină activitatea din mediul online, reprezintă o amenințare la adresa concurenței. Actul legislativ privind serviciile digitale ar oferi Comisiei Europene autoritatea necesară pentru a interzice companiilor digitale să își desfășoare activitatea în anumite regiuni, dacă se consideră că acest lucru este necesar pentru a putea menține concurența. Thierry Breton încearcă să determine o serie de „norme clare pentru a defini respondabilitățile platformelor online în ceea ce privește protecția cetățenilor și a valorilor noastre, fără ca acestea să devină răspunzătoare pentru tot conținutul acestora”.

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 30 mai 2023

Radio CECCAR FM

etaf

ETAF a participat la conferința anuală a Observatorului fiscal al UE

Marți, 30 mai, Michael Schick, Head of Office, ETAF, a participat la conferința Observatorului fiscal al UE în Bruxelles. Intitulată „Investiții în viitorul Europei: Construirea resurselor proprii ale UE”, conferința cuprinde trei sesiuni. Sesiunea de dimineață a abordat noi forme de impozitare în UE, inclusiv Pilonul I al OCDE, BEFIT și impozitele aferente serviciilor digitale. Reprezentantul ETAF a participat la cea de-a doua sesiune a conferinței, care s-a concentrat pe modul eficient de tratare a evitării obligațiilor fiscale. În cadrul panelului amintit, reprezentantul ETAF, eurodeputatul Kira Peter-Hansen, vicepreședintele subcomisiei FISC, Giulia Aliprandi, cercetător al Observatorului fiscal al UE, și Elodie Lamer, jurnalist Tax Notes, moderator, au discutat preocupările curente privind utilizarea companiilor fictive și rolul facilitatorilor evitării obligațiilor fiscale atât de către companii, cât și de către indivizi. A treia sesiune a conferinței, programată să se desfășoare în a doua parte a zilei, se va axa pe potențialul și limitările impozitării averilor indivizilor.

Eurodeputații au demarat discuțiile privind pachetul ViDA

Joi, 25 mai, membrii comisiei ECON a Parlamentului European s-au reunit pentru a discuta propunerile pachetului TVA în era digitală (ViDA). Eurodeputații au recunoscut necesitatea de a elimina lacunele și de a trata frauda în materie de TVA. Totuși, dezbaterea a relevat unele opinii divergente cu privire la termenele-limită propuse de Comisie pentru facturarea electronică. În timpul ședinței, raportorul, eurodeputatul Olivier Chastel (Partidul Renew Europe, Belgia), a făcut apel la amânarea cu un an a termenului-limită de intrare în vigoare, pentru a le acorda companiilor și autorităților timp pentru a se adapta. Totodată, acesta a afirmat că termenul-limită pentru facturarea electronică ar trebui extins la 10 zile lucrătoare în loc de 2 zile lucrătoare, așa cum propusese Comisia. Noile dispoziții privind data și IBAN-ul ar trebui fie eliminate, fie adaptate, a adăugat acesta. Alte aspecte discutate au inclus rolul EPPO, modurile de gestionare a economiei platformelor, respectarea confidențialității. Termenul-limită pentru depunerea amendamentelor de către grupurile politice este 14 iunie, iar votul în comisia ECON este programat în octombrie 2023.

Subcomisia FISC a Parlamentului European discută modul de controlare a inflației prin impozitare

Marți, 23 mai, subcomisia FISC a Parlamentului European a găzduit o audiere publică privind „rolul politicii fiscale în controlarea inflației și promovarea creșterii sustenabile în contextul redresării economice”. Eurodeputații și experții în domeniu au discutat modul în care politica fiscală poate ajuta la controlul inflației și la promovarea creșterii sustenabile în contextul redresării economice în UE și au analizat posibilitățile pentru noi norme privind ratele de TVA, ajustări ale categoriilor de impozitare în concordanță cu inflația și alte măsuri fiscale, cum ar fi stimulentele fiscale pentru energia regenerabilă și impozitele aferente activităților care dăunează mediului. În general, vorbitorii au explicat că impozitarea nu este cel mai bun instrument de tratare a inflației, însă poate fi utilizată pentru atenuarea efectelor negative ale acesteia. Între timp, pe subiectul promovării sustenabilității, participanții au fost de acord că politica fiscală are un rol în schimbarea comportamentelor. În special, Ricardo Martner, comisar la Comisia independentă de reformă a impozitării companiilor la nivel internațional (ICRICT), a explicat că la nivel global pot fi luate trei măsuri pentru gestionarea impozitării în contexte de îndatorare crescută și creștere scăzută: impozitarea profiturilor excepționale, impozitarea digitală și impozitarea averilor.

Eurodeputații analizează reforma suplimentară a normelor de impozitare a întreprinderilor

Eurodeputatul Isabel Benjumea (Partidul Popular European, Spania) și-a publicat recent proiectul de raport de inițiativă privind reforma suplimentară a normelor de impozitare a întreprinderilor. În document, aceasta argumentează că sarcina de reglementare atribuită întreprinderilor europene ar trebui simplificată imediat prin aplicarea unui moratoriu de reglementare și evaluarea impactului acțiunilor anterioare asupra impozitării întreprinderilor înainte de a sugera noi legi. Totodată, aceasta face apel la Comisia Europeană să desfășoare „verificări ale competitivității” pentru identificarea unor noi propuneri legislative în domeniul fiscal. Isabel Benjumea este de părere că trecerea la un regim fiscal simplificat este cheia pentru diminuarea sarcinii fiscale asupra întreprinderilor europene. În acest scop, aceasta face apel la Comisie să îndrume statele membre către o simplificare a procedurilor de rambursare, a deducerilor și a litigiilor. Cu toate că este de acord cu propunerea BEFIT a Comisiei, în contextul în care companiile își mută atenția către implementarea normelor Pilonului II al OCDE, raportorul face apel la Comisie să etapizeze implementarea acestor pachete de reglementare pentru a le oferi întreprinderilor europene spațiul necesar, pentru a „respira”, și timpul necesar pentru a se pregăti pentru mediul de reglementare aflat în schimbare. În final, raportorul își exprimă regretul cu privire la decizia Consiliului de a suspenda examinarea propunerii DEBRA și face apel la instituție să relanseze negocierile. Votul pentru acest proiect de raport în comisia ECON este programat în luna septembrie a acestui an.

IASB a emis amendamente finale la IAS 12 care introduc o excepție temporară de la contabilizarea impozitelor amânate

International Accounting Standards Board (IASB) a emis marți, 23 mai, amendamentele finale la IAS 12 Impozitul pe profit, ca urmare a preocupărilor părților interesate referitoare la potențialele implicații ale normelor standard ale Pilonului II pentru contabilizarea impozitului pe profit în situațiile financiare. Amendamentele vor introduce o excepție temporară de la contabilizarea impozitelor amânate generate de implementarea la nivelul jurisdicțiilor a normelor fiscale globale și dispoziții de prezentare a informațiilor țintite pentru companiile afectate, pentru a ajuta utilizatorii situațiilor financiare să înțeleagă mai bine expunerea unei companii la impozitele de profit aferente Pilonului II generate de acea legislație, în special înainte de data intrării în vigoare a acesteia. Potrivit IASB, amendamentele vor asigura faptul că întreprinderile afectate aplică IAS 12 în mod consecvent și că investitorii primesc informații mai bune înainte și după intrarea în vigoare a oricărei legislații jurisdicționale aferente Pilonului II. Companiile pot beneficia imediat de o excepție temporară, dar trebuie să furnizeze prezentările de informații investitorilor pentru perioadele de raportare anuale începând cu 1 ianuarie 2023 sau ulterior acestei date, a declarat IASB. Un nou proiect de mentenanță a fost adăugat pe agendă, în care excepția temporară și prezentările de informații conexe vor fi reexaminate, a adăugat IASB.

OCDE a publicat module de instruire privind soluția pe doi piloni

OCDE a publicat recent o serie de webinare înregistrate și videoclipuri care tratează diferite aspecte fundamentale ale soluției pe doi piloni, care are ca scop reformarea normelor internaționale de impozitare și asigurarea faptului că întreprinderile multinaționale plătesc un procent just de impozite oriunde își desfășoară activitatea. Referitor la Pilonul I, modulele de instruire tratează, printre altele, aspectele esențiale ale proiectului privind normele standard pentru nexus și alocarea drepturilor de impozitare, eliminarea dublei impozitări, aspecte privind administrarea și certitudinea fiscală. OCDE a publicat și o serie de webinare referitoare la cei cinci pași pentru aplicarea principalelor prevederi ale normelor GloBE. Lista completă a videoclipurilor se regăsește aici.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Capital: România și SUA își unesc forțele pentru a transforma lumea contabilă. Interviu cu Robert-Aurelian Șova, purtător de cuvânt al CECCAR, vicepreședinte al Consiliului superior

Radio CECCAR FM

Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al Consiliului superior al CECCAR și purtător de cuvânt, a oferit un interviu publicației Capital în care a vorbit despre parteneriatul dintre România și Statele Unite ale Americii (SUA), cel care are puterea de a transforma lumea contabilă.

Capital: Recent, profesia contabilă din România a încheiat un parteneriat cu organismul profesional reprezentativ din SUA. Ce presupune acest parteneriat?

Robert-Aurelian Șova: Această colaborare cu AICPA (American Institute of Certified Public Accountants) & CIMA (The Chartered Institute of Management Accountants), împreună reprezentând Association of International Certified Professional Accountants, a început încă de anul trecut. Cunoscute fiind bunele practici din SUA în ceea ce privește contabilitatea criminalistică, am considerat oportun schimbul de bune practici și transferul de know-how în acest domeniu.

De altfel, așa a început colaborarea dintre CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România) și organismul profesional din Statele Unite. Cu sprijinul lor, CECCAR va lansa în curând standardul profesional și programul de specializare în contabilitatea criminalistică.

Am trecut deja la nivelul următor și am semnat un acord de colaborare ce susține dezvoltarea profesională continuă și performanța în afaceri, o cooperare win-win ce poate transforma lumea contabilă într-un loc mai inteligent și mai eficient, favorabil unei economii reziliente.

Acest parteneriat a venit, de altfel, pe fondul creșterii cererii de profesioniști în domeniul financiar-contabil ce dețin un set extins de competențe, inclusiv gândire strategică și abilități digitale.

Interviul integral este disponibil pe site-ul Capital.ro.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a solicitat ANAF prorogarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale

Radio CECCAR FM

Având în vedere disfuncționalitățile sistemului informatic al  Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din ultima perioadă, ce conduc la imposibilitatea respectării termenelor de depunere a declarațiilor fiscale și a situațiilor financiare anuale, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a solicitat autorității fiscale prorogarea termenelor de 25, respectiv 30 mai 2023 pentru depunerea acestora.

De asemenea, CECCAR, ca reprezentant al celor peste 35.000 de liber-profesioniști contabili, a solicitat să nu li se aplice contribuabililor sancțiunile prevăzute de lege pentru depășirea termenelor legale de depunere a declarațiilor corespunzătoare.

Având în vedere faptul că nerespectarea termenelor amintite are la bază motive independente de voința profesioniștilor contabili, a contribuabililor, ne exprimăm încrederea că ANAF va identifica și implementa soluția legală potrivită, în interes public. Considerăm că această situație se încadrează în prevederile art. 78 alin. (1) din Codul de procedură fiscală.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending