Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 11 ianuarie 2021

Radio CECCAR FM

SUA suspendă măsurile tarifare intenționate ca răspuns la taxa pe serviciile digitale implementată în Franța

La 7 ianuarie a.c., Biroul pentru politici comerciale al SUA (USTR) a decis suspendarea măsurilor tarifare în investigația privind taxa pe serviciile digitale din Franța, desfășurată în baza Secțiunii 301 din Actul comercial al SUA. Tarife adiționale pentru anumite produse provenite din Franța au fost anunțate în iulie 2020 și au intrat în vigoare la 6 ianuarie 2021. USTR a decis să suspende tarifele respective în lumina investigațiilor în curs de desfășurare privind taxe similare adoptate sau avute în vedere de alte jurisdicții, cum ar fi Italia. Potrivit notei USTR, deși anchetele respective au înregistrat progrese, nu au fost determinate posibile măsuri comerciale. Suspendarea măsurilor tarifare în investigația privind taxa pe serviciile digitale din Franța va asigura un răspuns coordonat al SUA în toate celelalte investigații aflate în desfășurare. La 6 ianuarie a.c., USTR a publicat un raport privind taxa pe serviciile digitale din Italia, împreună cu o notă în care USTR a stabilit faptul că taxa respectivă este nerezonabilă sau discriminatorie și restricționează comerțul SUA și, prin urmare, poate face obiectul unei acțiuni în justiție, în temeiul Secțiunii 301 din Actul comercial al SUA. Cu toate acestea, în momentul de față nu au fost stabilite sancțiuni comerciale în acest sens.

Opinia Parlamentului European în privința DAC 7

Parlamentul European urmează să își prezinte opinia cu privire la Directiva privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal. Proiectul de opinie publicat în decembrie 2020 de către raportorul Sven Giegold (Partidul Verde/Alianța Liberă Europeană, Germania) conține informații suplimentare față de textul propus de Comisia Europeană, însă trebuie avut în vedere faptul că Parlamentul European este consultat doar în privința aspectelor de natură fiscală. Sven Giegold promovează includerea unei definiții a activităților relevante excluse și a operatorilor de platforme care au obligația de a raporta, pentru a reduce povara birocratică asupra platformelor mici și pentru a permite excluderea activităților nemonetare din aria de acoperire. Proiectul de opinie solicită inserarea unei clauze de revizuire care să permită Comisiei să evalueze implementarea obligației de raportare și să ia în considerare un posibil supervizor la nivel european care să fie răspunzător pentru aplicarea directivei. Acest proiect de opinie evidențiază că acordul în privința propunerii Comisiei, la care s-a ajuns la finele anului 2020 la nivelul Consiliului, aduce modificări textului original în ceea ce privește auditurile comune și amână aplicarea DAC 7 până în 2023.

Prioritățile fiscale ale președinției portugheze a Consiliului UE

La 1 ianuarie 2021, Portugalia a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene. Programul oficial al președinției portugheze confirmă angajamentul acesteia de a ajunge la un acord în privința propunerii privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte (CbCR). Președinția portugheză intenționează, de asemenea, să ia măsuri adiționale împotriva fraudei și evaziunii fiscale din jurisdicțiile necooperante din punct de vedere fiscal și să implementeze planul de acțiune european de prevenire și combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului. În ceea ce privește impozitarea „ecologică”, programul președinției portugheze a Consiliului UE ar trebui aliniat cu obiectivul de decarbonizare, facilitând astfel tranziția către o economie mai competitivă și mai ecologică și stimulând creșterea durabilă.

Membrii Partidului Verde și-au exprimat îngrijorarea în privința politicii fiscale a Regatului Unit, în urma proiectului de acord de retragere a Marii Britanii din UE

La 4 ianuarie a.c., eurodeputații Sven Giegold (Partidul Verde/Alianța Liberă Europeană, Germania) și Philippe Lamberts (Partidul Verde/Alianța Liberă Europeană, Belgia) au trimis o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și negociatorului-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, pentru a-și exprima preocupările legate de faptul că Regatul Unit post-Brexit ar putea deveni un „Singapore de pe Tamisa” din punctul de vedere al politicii fiscale și al politicilor de combatere a spălării banilor. Preocupările eurodeputaților sunt legate de faptul că prevederile incluse în acordul comercial și de cooperare între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, încheiat între UE și Maria Britanie, nu vor putea aborda în mod eficient planificarea fiscală agresivă a Marii Britanii post-Brexit.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Satu Mare: Clarificări privind Legea sistemul public de pensii. Membrii filialei, în dialog cu directorul Casei Județene de Pensii

Radio CECCAR FM

La invitația președintelui CECCAR Filiala Satu Mare, Vasile Sorin Iancu, directorul executiv al Casei Județene de Pensii, Cristian Soponoș, a participat la o întâlnire cu membrii filialei pentru a discuta noile reglementări din Legea privind sistemul public de pensii nr. 360/2023. Evenimentul, desfășurat la 20 noiembrie 2024 la sediul filialei, a fost un prilej de clarificare a unor aspecte esențiale privind drepturile și obligațiile în domeniul pensiilor.

În cadrul întâlnirii, reprezentantul CJP Satu Mare a explicat modificările legislative și a răspuns întrebărilor ridicate de participanți. Printre subiectele discutate s-au numărat posibilitatea continuării activității pentru persoanele pensionate, regimul punctelor de stabilitate pentru cei care au și pensie, și contract de muncă, precum și situațiile în care angajatorii nu mai eliberează adeverințe pentru sporuri, utilizarea Revisal fiind soluția principală.

De asemenea, a fost adusă în discuție problema arhivelor lipsă ale angajatorilor, fiind menționat faptul că drepturile privind cotizarea pot fi stabilite în instanță, inclusiv prin utilizarea martorilor. În afara acestor aspecte generale, unii membri au prezentat cazuri particulare, cerând îndrumări specifice.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Caraș-Severin, la evenimentul Conexiuni care contează: Networking și oportunități pentru IMM-uri

Radio CECCAR FM

Joi, 14 noiembrie 2024, CECCAR Filiala Caraș-Severin a participat la evenimentul Conexiuni care contează: Networking și oportunități pentru IMM-uri, organizat de BRD – Groupe Société Générale. Evenimentul a oferit un prilej de discuții despre rolul profesioniștilor contabili în sprijinirea antreprenorilor. În cadrul dezbaterilor, reprezentanții BRD Groupe Société Générale au discutat cu experți contabili și contabili autorizați despre importanța interpretării corecte a indicatorilor financiari pentru susținerea unui management eficient și durabil în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii.

Reprezentanții CECCAR Caraș-Severin, Stana Banda și Mihaela Azap, președintele filialei, respectiv membru în Consiliul superior, au subliniat necesitatea unei colaborări strânse între antreprenori și profesioniști contabili pentru optimizarea deciziilor de afaceri. Dialogul constructiv a reconfirmat angajamentul profesiei contabile de a sprijini mediul de afaceri prin soluții adaptate și expertiză financiară. Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a consolida relațiile dintre profesioniștii contabili și antreprenorii locali, evidențiind contribuția acestora la dezvoltarea economică regională.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Dâmbovița, la Gala Topul Firmelor – Excelența în afaceri, recunoscută la nivel județean

Radio CECCAR FM

La 14 noiembrie 2024, CECCAR Filiala Dâmbovița a participat la Gala Topul Firmelor, un eveniment de tradiție organizat de Camera de Comerț și Industrie Dâmbovița, ajuns la cea de-a XXXI-a ediție. Manifestarea a fost dedicată celebrării performanței și excelenței în mediul de afaceri, premiind companii locale de top din sectoare precum industrie, banking, turism, construcții, cercetare și dezvoltare, tehnologie și comerț.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai mediului economic și administrativ, printre care reprezentanți ai companiilor premiate, oficiali ai autorităților locale și județene, parlamentari, directori de instituții și membri ai presei locale. Prezența CECCAR Dâmbovița la această gală a subliniat încă o dată rolul important pe care profesia contabilă îl joacă în susținerea mediului de afaceri și în promovarea excelenței.

Raluca Mircea, președintele Consiliului Filialei CECCAR Dâmbovița, a înmânat premiile pentru categoriile educație, bănci și asigurări, recunoscând contribuțiile remarcabile ale companiilor din aceste domenii. În cadrul discursului său, Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița, a evidențiat colaborarea solidă cu CECCAR și a subliniat aportul esențial al oranismului profesional în dezvoltarea mediului economic și profesional. În semn de apreciere, președintele Camerei de Comerț și Industrie a oferit o plachetă conducerii filialei, marcând parteneriatul de lungă durată.

Galerie foto

CECCAR Dâmbovița, la Gala Topul Firmelor – Excelența în afaceri, recunoscută la nivel județean CECCAR Dâmbovița, la Gala Topul Firmelor – Excelența în afaceri, recunoscută la nivel județean CECCAR Dâmbovița, la Gala Topul Firmelor – Excelența în afaceri, recunoscută la nivel județean

Continuare
Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 50 de minute

Economia la bani mărunți – Ediția din 21.11.2024

ECONOMIEacum o oră

MF: Deficitul bugetar a urcat la 6,19% din PIB după primele zece luni din acest an

PROFESIA CONTABILĂacum o oră

CECCAR Satu Mare: Clarificări privind Legea sistemul public de pensii. Membrii filialei, în dialog cu directorul Casei Județene de Pensii

PROFESIA CONTABILĂacum 2 ore

CECCAR Caraș-Severin, la evenimentul Conexiuni care contează: Networking și oportunități pentru IMM-uri

PROFESIA CONTABILĂacum 2 ore

CECCAR Dâmbovița, la Gala Topul Firmelor – Excelența în afaceri, recunoscută la nivel județean

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Dialog interprofesional, la CECCAR Hunedoara: profesioniști contabili și avocați au dezbătut subiecte fiscale și juridice de actualitate

ECONOMIEacum o zi

Au fost stabilite Normele metodologice de aplicare a prevederilor articolului V din Legea nr.126/2024

ECONOMIEacum o zi

Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în octombrie cu 1,1%, până la 48,5 miliarde de lei

ECONOMIEacum o zi

Noi modificări privind măsurile fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice

ECONOMIEacum o zi

DNSC: O nouă campanie de spoofing prin apeluri vizează utilizatorii români

ECONOMIEacum 5 zile

Suma alocată Programului de susținere a producției de cartof de consum în anul 2024 a fost majorată cu 3 milioane de lei

ECONOMIEacum 5 zile

Au fost aprobate Strategia Națională de Supraveghere a Pieței 2024-2027 și Planul de acțiune pentru implementarea acesteia

Trending