Rețele sociale

ECONOMIE

CE va emite, până în iunie 2022, obligațiuni pe termen lung pentru a finanța redresarea

Radio CECCAR FM

În urma demarării cu succes a împrumutului pentru finanțarea Planului de redresare NextGenerationEU în iunie 2021 și în conformitate cu strategia sa de comunicare deschisă și transparentă cu piețele financiare, Comisia Europeană (CE) a anunțat planurile de emisiune destinate acoperirii nevoilor de finanțare din cadrul NextGenerationEU pentru prima jumătate a anului 2022, informează Executivul comunitar, într-un comunicat.

„Planul prevede emiterea de obligațiuni ale UE pe termen lung în valoare de 50 de miliarde euro în perioada ianuarie-iunie 2022, la care se vor adăuga titluri de creanță ale UE pe termen scurt. Pe această bază, Comisia va fi în continuare în măsură să acopere toate plățile datorate în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență și al tuturor celorlalte programe din cadrul instrumentului de redresare NextGenerationEU pentru perioada respectivă”, se menționează în comunicat.

Actualul plan de finanțare se bazează pe cele mai recente previziuni privind viitoarele nevoi de plată din cadrul instrumentului NextGenerationEU. Având în vedere faptul că Mecanismul de redresare și reziliență – care reprezintă 90% din plățile din cadrul NextGenerationEU – este un instrument bazat pe performanță și că plățile din 2022 vor depinde de îndeplinirea jaloanelor și a țintelor din planurile naționale de redresare și reziliență ale statelor membre, nevoile de finanțare precise și termenele de plată pot varia. Eventualele modificări vor fi comunicate pieței în timp util și în mod transparent.

De asemenea, CE a adoptat decizia anuală de împrumut pentru 2022. Această decizie include sumele maxime pe care Comisia este autorizată să le împrumute până la sfârșitul anului. „În 2022, Comisia va continua să strângă fonduri pentru a finanța redresarea și pentru a construi un viitor mai bun și mai rezilient pentru toți. Cu un volum de 50 de miliarde euro în prima jumătate a anului, ne așteptăm să avem în continuare o prezență puternică pe piețe, ajutând statele membre să înainteze pe calea redresării și sprijinind integrarea piețelor de capital și rolul internațional al monedei euro”, a declarat comisarul responsabil cu bugetul și administrația, Johannes Hahn.

Emisiunile din 2022 vor fi în concordanță cu succesul demarării programului de redresare NextGenerationEU în 2021. Începând din iunie 2021, Comisia a colectat 71 miliarde euro pentru NextGenerationEU prin intermediul obligațiunilor UE pe termen lung – din care 12 miliarde euro prin intermediul primei emisiuni de obligațiuni verzi NextGenerationEU. În plus, CE dispune în prezent de aproximativ 20 de miliarde euro în titluri de creanță ale UE aflate în circulație. Pe această bază, Comisia a plătit 54,15 miliarde euro țărilor UE cu titlu de prefinanțare în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență și peste 6 miliarde euro altor programe ale UE care beneficiază, de asemenea, de finanțare din partea NextGenerationEU. Au fost astfel onorate integral toate cererile de plată din 2021.

În 2022, Comisia intenționează să emită atât obligațiuni verzi convenționale, cât și obligațiuni verzi NextGenerationEU, atât prin sindicalizări, cât și prin licitații. Titlurile de creanță ale UE pe termen scurt („EU-Bills”) vor fi în continuare emise exclusiv prin intermediul licitațiilor. În urma lansării cu succes a programului său de licitație în septembrie, Comisia va dezvolta în continuare utilizarea licitațiilor ca format de emisiune. Raportul exact dintre licitații și sindicalizări va depinde de condițiile pieței și de nevoile exacte de finanțare ale Comisiei.

De asemenea, Comisia va fi în continuare prezentă pe piață în contextul celorlalte programe ale sale de finanțare (Mecanismul european de stabilizare financiară, SURE și asistența macrofinanciară), cu un volum estimat de finanțare în perioada ianuarie-iunie 2022 de aproximativ 5,5 miliarde euro.

Comisia își va anunța în iunie 2022 planurile de emisiune pentru a doua jumătate a anului.

NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare în valoare de aproximativ 800 de miliarde euro în prețuri curente, menit să sprijine redresarea Europei în urma pandemiei de COVID-19 și să contribuie la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale și mai reziliente. Pentru a finanța NextGenerationEU, Comisia Europeană – în numele UE – va mobiliza de pe piețele de capital până la aproximativ 800 de miliarde euro până la sfârșitul anului 2026.

Pentru a obține finanțarea necesară în cele mai bune condiții de piață posibile, Comisia a început să pună în aplicare o strategie de finanțare diversificată. Această strategie se bazează pe o combinație de emisiuni pe termen lung și pe termen scurt prin intermediul formatelor sindicalizate și al licitațiilor, pentru a-i permite Comisiei să strângă fonduri în mod flexibil și pe baza celor mai avantajoase condiții de piață predominante.

ECONOMIE

Noi modificări în Codul de procedură civilă: numirea experților judiciari, digitalizată

Radio CECCAR FM

Parlamentul României a adoptat Legea nr. 139/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 448 din 15 mai 2024, care modifică articolul 331 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, digitalizând procesul de numire a experților pentru efectuarea de expertize judiciare.

Potrivit noii legi, dacă părțile implicate într-un proces nu reușesc să ajungă la un acord privind numirea experților, aceștia vor fi desemnați de instanță printr-un sistem informatizat aleatoriu. Acest sistem va selecta experții dintre persoanele înscrise în evidența biroului local de expertiză și autorizate legal să efectueze expertize judiciare. Modificările intră în vigoare la un an de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

Normele metodologice care vor reglementa funcționarea acestui sistem, având în vedere încărcătura experților în ceea ce privește numărul de expertize judiciare alocate, se aprobă în termen de 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Opinia CECCAR

Această schimbare legislativă reprezintă un pas semnificativ către digitalizarea și eficientizarea sistemului judiciar din România. Prin utilizarea unui sistem informatizat pentru numirea experților judiciari se asigură o distribuție echitabilă a cazurilor între experți.

Mai mult, această măsură poate contribui la creșterea transparenței și a încrederii publicului în procesul judiciar, oferind un cadru mai clar și mai predictibil pentru părțile implicate în procese civile.

Continuare

ECONOMIE

Modificări la formularul 300 – „Decont de taxă pe valoarea adăugată”

Radio CECCAR FM

În Monitorul Oficial nr. 448 din 15 mai 2024, a fost publicat OPANAF nr. 888/2024, act normativ prin care se modifică OPANAF nr. 1.253/2021 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată”. ANAF menționează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, prin art.III, pct.46 din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, publicată în Monitorul Oficial nr. 977 din 27 octombrie 2023, începând cu data de 1 ianuarie 2024, a fost eliminată scutirea de TVA pentru operațiunile prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. a) și b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, efectuate către unități spitalicești din rețeaua de stat, rămânând în vigoare doar scutirea de TVA prin restituire către entitățile nonprofit.

În acest context, prin noul act normativ au fost eliminate din formularul (300) următoarele rânduri:

 rândul 14.1 ”Livrări de bunuri și prestări de servicii scutite cu drept de deducere, prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. a) și b) din Codul fiscal”;

▪ rândul 14.2 ”Livrări de bunuri scutite cu drept de deducere, prevăzute la art. 294 alin. (5) lit. c) și d) din Codul fiscal”.

Continuare

ECONOMIE

ANAF: Modificări în cuprinsul unor formulare de declarații de impunere

Radio CECCAR FM

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a modificat, prin OPANAF nr. 779/2024, publicat în  Monitorul Oficial nr. 374 din 22 aprilie 2024, o serie de acte normative din domeniul declarării impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale.

ANAF reamintește, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, potrivit dispozițiilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 116/2023 privind unele măsuri pentru gestionarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare, începând cu data de 1 ianuarie 2024 s-a înființat, la nivelul instituției, Evidența operativă a veniturilor din digitalizare, care are drept scop evidențierea/urmărirea/ monitorizarea lunară a veniturilor suplimentare rezultate ca urmare a utilizării neconcordanțelor și/sau inadvertențelor identificate prin Sistemul informatic de interes strategic național (SIISN) și a modulelor de valorificare, precum și ca urmare a utilizării profilelor de risc.

Notificările de conformare cuprind riscurile fiscale identificate și se transmit de organele cu atribuții de control, în temeiul prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în scopul reanalizării de către contribuabili a situației fiscale și, după caz, de a depune sau de a corecta declarațiile fiscale.

În vederea identificării declarațiilor rectificative depuse de contribuabili ca urmare a unei notificări de conformare transmisă de organele fiscale, ANAF a stabilit, prin noul Ordin, ca, în cuprinsul formularelor de declarații de impunere, pentru care este prevăzută și posibilitatea de rectificare a datelor declarate inițial, să fie cuprinsă o căsuță distinctă pentru această situație.

Formularele de declarații fiscale vizate de această modificare sunt:

 formularul 101 „Declarație privind impozitul pe profit”;

▪ formularul 101 Grup fiscal „Declarație consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”;

▪ formularul (301) „Decont special de taxă pe valoarea adăugată”;

▪ formularul (307) „Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată”;

▪ formularul (311) „Declarație privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) – e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”;

▪ formularul 710 „Declarație rectificativă”.

Tot ca urmare a unei notificări de conformare transmisă de organele fiscale, persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA poate solicita corectarea erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată.

Pentru a identifica această sursă de venituri, ANAF a modificat OPANAF nr.3604/2015, prin:  aprobarea unui nou formular, „Cerere privind corectarea erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată„, în care contribuabilul să poată menționa că solicitarea de corectare a erorilor materiale este formulată ca urmare a unei notificări de conformare; ▪ completarea Instrucțiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxă pe valoarea adăugată, astfel încât în formularul ”Decizie de corectare a erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată” să se înscrie o mențiune referitoare la faptul că solicitarea de corectare a fost formulată ca urmare a unei notificări de conformare.

Continuare

Trending