Rețele sociale

ECONOMIE

Statele membre ale UE sunt de acord cu strategia Comisiei Europene în domeniul cipurilor

Radio CECCAR FM

Statele membre ale UE au căzut de acord cu privire la un plan în valoare de 45 de miliarde de euro pentru a finanța producția de cipuri, ceea ce ar aduce blocul comunitar cu un pas mai aproape de obiectivul său de a-și reduce dependența de producătorii americani și asiatici, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Ambasadorii la UE ai statelor membre au aprobat, în unanimitate, versiunea revizuită a propunerii Comisiei Europene privind cipurile, a anunțat Cehia, țara care deține Președinția rotativă a Consiliului UE.

Miniștrii din țările UE se vor reuni la 1 decembrie pentru a aproba în mod oficial planul Comisiei Europene, care are nevoie în continuare să fie dezbătut cu Parlamentul European, înainte a de a deveni lege.

Executivul comunitar, care speră că subvențiile publice vor ajuta UE să ajungă la o pondere de 20% din capacitatea mondială de producție de cipuri în 2030, a venit cu această propunere după ce un deficit global de semiconductori și blocajele apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare au afectat activitatea constructorilor auto, a furnizorilor de asistență medicală și a operatorilor telecom din UE.

În prezent, UE are o pondere de doar 8% din capacitatea mondială de producție de cipuri, în scădere semnificativă față de o pondere de 24% în 2000.

Modificările convenite de ambasadorii statelor membre la propunerea Comisiei prevăd acordarea de subvenții de stat pentru o gamă largă de cipuri, nu doar pentru cele mai avansate. Subvențiile vor acoperi cipuri care aduc inovații în puterea de calcul, eficiența energetică, beneficii pentru mediu și inteligența artificială. De asemenea, statele membre au încercat să limiteze puterile Comisiei, Executivul comunitar apreciind că solicitările sale către companii pentru informații în perioade de criză trebuie să fie proporționale și concentrate pe securitate, arată un document al UE consultat de Reuters.

În acest document, se precizează însă că Parlamentul European va fi responsabil de stabilirea detaliilor cu privire la modul cum vor fi finanțate proiectele.

Comisia Europeană a alocat bani din programele de cercetare și fonduri neutilizate de la alte scheme, ceea ce a generat critici din partea unor state UE că aceasta ar putea crea beneficii incorecte pentru unele țări care au deja facilități de producție de cipuri sau urmează să atragă producători de cipuri.

ECONOMIE

România, cea mai ridicată rată anuală a inflației din UE în luna ianuarie

Radio CECCAR FM

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și în creștere față de luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres.

În prima lună a acestui an, țările membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Danemarca și Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (toate cu o inflație de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie. De asemenea, Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Continuare

ECONOMIE

O nouă schemă de ajutor de stat pentru susținerea producției de cartofi

Radio CECCAR FM

Executivul a aprobat schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum, pentru anul 2024, suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei (echivalentul a maximum 2.309.010 euro), iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis de 200  euro/ha se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Beneficiarii pot fi din următoarele categorii: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice.

Cererile de înscriere în program trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până la cel târziu data de 20 mai a anului de cerere inclusiv. Valorificarea producției se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

Pentru înscrierea în Program se vor depune următoarele documente justificative: copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică /bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere. Verificările în teren se realizează de către DAJ și APIA, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanților ajutorului de minimis.

Continuare

ECONOMIE

Schemă de ajutor de stat pentru sectorul creșterii animalelor

Radio CECCAR FM

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care sectorul creșterii animalelor va beneficia de o schemă de ajutor de stat în anul 2024, în valoare de aproximativ 390 milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul total maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, care este de 561.571.180 lei.

În urma actului aprobat de Executiv, speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine vor beneficia de 120,7 milioane lei, iar pentru speciile ovine și caprine va fi prevăzută suma de 269 milioane de lei.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.

Fondurile vor fi asigurate de la bugetul MADR, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale.

Continuare

Trending