Rețele sociale

ECONOMIE

Schemă de minimis cu scopul de a ajuta companiile românești în procesul de listare la Bursă

Radio CECCAR FM

Companiile care doresc să se listeze la Bursa de Valori București (BVB), mai ales cele din domeniul IT, din sectorul energetic sau cele din sectorul energetic verde, care promovează tranziția, au la dispoziție o schemă de minimis în PNRR, Măsura 2, cu un buget de 35 milioane de euro, a anunțat Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, citat de Agerpres. „În PNRR există Măsura 2, care este o schemă de minimis, de a ajuta companiile românești în procesul lor de listare la Bursă.

Vorbim de un buget de 35 milioane de euro care, poate, parte din el va acoperi costuri ale companiilor care doresc să se listeze pe Bursa de Valori București, tot în ideea în care dorim să le încurajăm să vină înspre instrumente financiare diferite de cele pe care le folosesc. Astăzi, după cum bine știți, economia românească se bazează în mare măsură pe finanțarea bancară. Obiectivul este să venim înspre companii care doresc să listeze acțiuni noi, să emită acțiuni noi pe Bursa de Valori București, se capitalizează, își diversifică sursa de capital, își finanțează activitatea. Obiectivul acestei Măsuri 2 din PNRR se orientează în special către companiile din domeniul digital, din domeniul IT și înspre companiile din sectorul energetic, în special cele din sectorul energetic verde, care promovează tranziția”, a menționat Mihai Precup, la un eveniment organizat de BVB.

El a subliniat că, anul trecut, Ministerul Finanțelor „a avut un an extraordinar de parteneriat cu Bursa de Valori București”.

În ceea ce privește emisiunile de titluri de stat Fidelis, Mihai Precup a precizat că acestea au avut un real succes. „Practic, de când a început acest proces, din iulie 2020 până în decembrie 2022, statul român, Guvernul României, a reușit să strângă, să ridice de la populație, peste 15 miliarde de lei. Eu îndrăznesc să spun că aceasta reprezintă un transfer de încredere, înainte de toate, dinspre populație înspre Guvernul României. În loc să păstreze banii la saltea sau în conturile bancare, au preferat să pună economiile și să creadă în Guvernul României, să-și pună economiile în în titlurile de stat Fidelis, care au oferit randamente foarte bune. După cum bine știți, câștigurile sunt scutite de impozit, au fost peste 100.000 de subscrieri”, a adăugat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, Bursa de Valori București a jucat un rol extrem de important, mai ales pentru cei care au dorit să vândă aceste titluri de stat înainte de maturitate și să recupereze lichiditățile mai repede, astfel, „bursa fiind un partener stabil al statului în termen de piață transparentă, care oferă investitorilor posibilitatea de a vinde instrumentul financiar la prețul real, la prețul de piață în momentul respectiv”.

El a făcut referire și la listarea Hidroelectrica, menționând că reprezintă unul dintre obiectivele Guvernului României: „Obiectivul este să fie listată în cursul acestui an, probabil va fi cea mai mare listare din istoria Europei de Est. Credem că listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori București poate să reprezinte o poveste de succes nu numai pentru România, cât și pentru regiune, și să transforme Hidroelectrica în una dintre cei mai cele mai valoroase companii din sectorul energetic”, a mai spus secretarul de stat.

ECONOMIE

MF propune modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Codul fiscal

Radio CECCAR FM

Ministerul Finanțelor (MF) a elaborat un proiect de OUG pentru modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, document prin care se propune modificarea dispozițiilor Codului fiscal în sensul flexibilizării condițiilor actuale din Codul fiscal care restricționează posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, majorarea celor existente, eliminării sau reducerii facilităților existente, a căror intrare în vigoare să fie prevăzută la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

În acest sens, noul proiect – publicat pe site-ul MF pentru consultare – are în vedere introducerea unei excepții de la regulile actuale prevăzute la art. 4 din Codul fiscal, conform căreia, în situații extraordinare de procedură de deficit bugetar excesiv constatate potrivit Tratatelor Uniunii Europene și a regulamentelor subsidiare agreate la nivel european, să poată fi efectuate modificări și/sau completări ale Legii nr. 227/2015, prin care se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, cu intrare în vigoare la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Continuare

ECONOMIE

Modificări la procedura aplicabilă în cazurile în care este necesară o amânare a determinării definitive a valorii în vamă

Radio CECCAR FM

Astăzi a fost publicată, în Monitorul Oficial nr.847/20.09.2023HG nr. 849/2023 pentru modificarea HG nr. 973/2006 privind procedura aplicabilă în cazurile în care este necesară o amânare a determinării definitive a valorii în vamă, act normativ care vizează alinierea legislației vamale naționale de profil cu legislația vamală unională în vigoare și creează coerență și predictibilitate legislativă.

Noua Hotărâre de Guvern modifică prevederile HG nr. 973/2006 în concordanță cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii, Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii, OUG nr. 96/2020 pentru modificarea Legii nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, precum și cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Inițiatorii menționează în Nota de fundamentare a actului normativ, că, în ceea ce privește constituirea unei garanții suficiente care să asigure încasarea taxelor la import și a altor taxe și impozite datorate bugetului de stat, potrivit legii, în cadrul operațiunilor vamale, se va suplini vidul creat prin abrogarea articolelor 215, 216 și 221 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, cu modificările și completările ulterioare, cu art. 90 alin. (1), art. 92 și 93 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, MF precizează că pentru a identifica importurile care prezintă un risc important de subevaluare, România trebuie să țină cont și de jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene, cu precădere hotărârile pronunțate în cauza C-187/21- FAWKES Kft.v Nemzeti Adó- és Vámhivatal Fellebbviteli Igazgatósága, respectiv cauza C213/2019 – Comisia Europeană împotriva Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar actul normativ publicat astăzi în Monitorul Oficial are în vedere și aceste aspecte.

Continuare

ECONOMIE

BNR atrage atenția asupra unui atac de tip spoofing (utilizarea frauduloasă a numărului de telefon)

Radio CECCAR FM

Banca Națională a României (BNR) anunță că a primit o serie de sesizări care semnalau utilizarea numerelor de contact telefonice indicate pe pagina website a BNR (0213130410 sau 0213152750) de către persoane care pretindeau că vorbesc din partea BNR, în legătură cu presupuse împrumuturi online făcute pe numele celor apelați.

Se solicitau date personale, sub diverse pretexte (confirmarea unor cereri de împrumut, ștergerea împrumutului din sistem, date de card etc., în funcție de răspunsurile date de cel contactat).

„Atragem atenția că aceste apeluri nu au fost inițiate din rețeaua telefonică a BNR și reiterăm faptul că Banca Națională a României, în calitatea sa de bancă centrală a țării, îndeplinește atribuții reglementate expres de Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, și nu este abilitată să ofere populației produse sau servicii de creditare.

Este important să nu se dea curs solicitărilor de acest tip, venite din partea unor persoane care pretind că sunt salariați sau reprezentanți ai BNR și care invocă pretinse împrumuturi solicitate/aprobate/acordate de BNR, și solicită date sau documente cu caracter personal sau transferuri de bani în diferite scopuri”, se menționează în comunicatul băncii centrale.

Totodată, BNR a sesizat poliția în legătură cu utilizarea frauduloasă a numerelor de telefon și a numelui BNR.

Continuare
Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 8 ore

Economia la bani mărunți – Ediția din 21.09.2023

PROFESIA CONTABILĂacum 8 ore

CECCAR și AEP: Activitățile de pregătire a alegerilor din anul 2024 în domeniul finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale

PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

Noul studiu al IFAC extinde perspectivele referitoare la prezentarea și asigurarea informațiilor legate de sustenabilitate dincolo de granițele G20

PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

Consiliul IESBA a publicat Ediția 2023 a Manualului privind Codul etic internațional pentru profesioniștii contabili

etaf
PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 21 septembrie 2023

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 19.09.2023

ECONOMIEacum 2 zile

MF propune modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Codul fiscal

ECONOMIEacum 2 zile

Modificări la procedura aplicabilă în cazurile în care este necesară o amânare a determinării definitive a valorii în vamă

ECONOMIEacum 2 zile

BNR atrage atenția asupra unui atac de tip spoofing (utilizarea frauduloasă a numărului de telefon)

ECONOMIEacum 2 zile

ANRE a finalizat operaționalizarea platformei digitale de raportare și monitorizare a pieței gazelor naturale

ECONOMIEacum 3 zile

MF a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege privind noile măsuri fiscal-bugetare

ECONOMIEacum 3 zile

ANAF propune modificarea și completarea unor prevederi referitoare la activitatea de gestionare a cazierului fiscal

Trending